UG “Zašto ne” učestvovalo na Regionalnom forumu organizacija civilnog društva Zapadnog Balkana u organizaciji NDI-a

Nacionalni demokratski institut (NDI) okupio je prošle sedmice u Strugi organizacije civilnog društva (OCD) iz cijelog regiona na Regionalnom forumu organizacija civilnog društva Zapadnog Balkana.

Grupe iz Sjeverne Makedonije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore i Srbije okupile su se kako bi razmijenile ideje, pružile mogućnosti za regionalno umrežavanje, aktivirale saradnju između zemalja i podijelile najbolje prakse zagovaranja javnih politika zasnovanih na različitim problemima. Govorilo se o problemima na temu korupcije s fokusom na zdravstvo, energiju i životnu sredinu. 

Pozdravne riječi na konferenciji uputili su Robert Benjamin, regionalni direktor NDI-a za centralnu i istočnu Evropu, Nj.E. Kate Marie Byrnes, ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država u Sjevernoj Makedoniji, i Filip Chaparoski, programski direktor NDI-a za Sjevernu Makedoniju.

 “Ispod površine gotovo svakog napora i inicijative naših zajednica i vlada postoji mreža organizacija civilnog društva koje rade na tome da naše demokratske institucije funkcionišu ispravno i da naše demokratije ostanu održive”, rekla je ambasadorica Byrnes, snažno podržavajući važan posao koji OCD obavlja svaki dan.

Sedam predstavnika različitih OCD-a iz Bosne i Hercegovine učestvovali su i razgovarali sa svojim kolegama iz regiona o zajedničkim problemima i naporima koje ulažu u njihovo rješavanje. 

Konferencija je trajala tri dana, a predstavnici OCD-a su, pored sjajnih panelista i diskusije, imali priliku i da čuju projektne prijedloge kolega iz drugih zemalja, kao i da učestvuju u interkulturalnoj večeri na kojoj se svaka zemlja predstavila specifičnim nacionalnim jelima i pićima, ali i dala više informacija o organizacijama koje su bili predstavnici zemalja. 

“Bilo je odlično učestvovati na jednoj ovakvoj konferenciji, sa mnogo kolega iz različitih organizacija i zemalja koje vode iste bitke s istim problemima kao i mi, ali ne odustaju. Svi su jako aktivni, entuzijastični, inovativni i projektne ideje koje smo imali priliku čuti su sjajne. Nadam se da ćemo na narednoj konferenciji imati priliku čuti rezultate implementacije istih”, zaključila je Sofija Tovarović, koja je na ovoj konferenciji predstavljala Udruženja građana i građanki “Zašto ne”. 

 

Mislimetar predstavljen na sastanku MIP mreže

Predstavnici U.G. “Zašto ne” učestvovali su na sastanku neformalne mreže institucija i organizacija aktivnih u oblasti...

Sofija Tovarovic

Sarajevo će biti domaćin najveće svjetske konferencije o provjeri činjenica

Global Fact, jedna od najvećih medijskih konferencija, idućeg ljeta održava se u Sarajevu.    Sarajevo će u junu 2024. ugostiti Global Fact 11, kako je jučer saopštio Poynter institut za...

Sofija Tovarovic

Članica UG “Zašto ne” na ljetnoj akademiji WEASA-e

Članica Udruženja građana i građanki “Zašto ne” Amina Izmirlić Ćatović bila je učesnica ovogodišnje Euroatlantske ljetne akademije u Varšavi (WEASA) koja je održana od 2. do 13. jula 2023. godine u...

Sofija Tovarovic