UG “Zašto ne” učestvovalo na Regionalnom forumu organizacija civilnog društva Zapadnog Balkana u organizaciji NDI-a

Nacionalni demokratski institut (NDI) okupio je prošle sedmice u Strugi organizacije civilnog društva (OCD) iz cijelog regiona na Regionalnom forumu organizacija civilnog društva Zapadnog Balkana.

Grupe iz Sjeverne Makedonije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore i Srbije okupile su se kako bi razmijenile ideje, pružile mogućnosti za regionalno umrežavanje, aktivirale saradnju između zemalja i podijelile najbolje prakse zagovaranja javnih politika zasnovanih na različitim problemima. Govorilo se o problemima na temu korupcije s fokusom na zdravstvo, energiju i životnu sredinu. 

Pozdravne riječi na konferenciji uputili su Robert Benjamin, regionalni direktor NDI-a za centralnu i istočnu Evropu, Nj.E. Kate Marie Byrnes, ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država u Sjevernoj Makedoniji, i Filip Chaparoski, programski direktor NDI-a za Sjevernu Makedoniju.

 “Ispod površine gotovo svakog napora i inicijative naših zajednica i vlada postoji mreža organizacija civilnog društva koje rade na tome da naše demokratske institucije funkcionišu ispravno i da naše demokratije ostanu održive”, rekla je ambasadorica Byrnes, snažno podržavajući važan posao koji OCD obavlja svaki dan.

Sedam predstavnika različitih OCD-a iz Bosne i Hercegovine učestvovali su i razgovarali sa svojim kolegama iz regiona o zajedničkim problemima i naporima koje ulažu u njihovo rješavanje. 

Konferencija je trajala tri dana, a predstavnici OCD-a su, pored sjajnih panelista i diskusije, imali priliku i da čuju projektne prijedloge kolega iz drugih zemalja, kao i da učestvuju u interkulturalnoj večeri na kojoj se svaka zemlja predstavila specifičnim nacionalnim jelima i pićima, ali i dala više informacija o organizacijama koje su bili predstavnici zemalja. 

“Bilo je odlično učestvovati na jednoj ovakvoj konferenciji, sa mnogo kolega iz različitih organizacija i zemalja koje vode iste bitke s istim problemima kao i mi, ali ne odustaju. Svi su jako aktivni, entuzijastični, inovativni i projektne ideje koje smo imali priliku čuti su sjajne. Nadam se da ćemo na narednoj konferenciji imati priliku čuti rezultate implementacije istih”, zaključila je Sofija Tovarović, koja je na ovoj konferenciji predstavljala Udruženja građana i građanki “Zašto ne”. 

 

Vodič za proaktivno objavljivanje informacija

U okviru regionalnog projekta Indeks otvorenosti, u sklopu kojeg se mjeri otvorenost zakonodavnih i izvršnih...

Danira Karović

POINT and Mixer are joining forces this year!

Ever since its start back in 2012, POINT has been nurturing partnerships as one of its main values. The POINT conference started as a partnership of regional organizations and individuals from the...

Sofija Tovarovic

Interna obuka o provjeri činjenica za medije u BiH

U kontekstu brze digitalne transformacije i procvata informacijskog haosa, kojeg karakterišu pad predanosti profesionalnim novinarskim standardima, rast dezinformacija i očit pad povjerenja civilnog...

Sofija Tovarovic