Idi na sadržaj

Uspješno finaliziran projekat Dani aktivizma

bazaUG “Zašto ne” je realizovalo projekat Dani aktivizma u sklopu kojeg je pružena podrška za  5 aktivističkih grupa u 5 gradova u BiH u smislu edukacije o korištenju novih tehnologija, korištenju različitih naprednih alata za građansku participaciju, izrade strateških planova i asistencije u stalnim aktivnostima ovih grupa.

Osim ovoga, grupe (OP Revolt iz Tuzle, UG Oštra nula iz Banja Luke, Forum mladih iz Stoca, Pokret Dosta iz Zenice i kolektiv BAZA iz Sarajeva) su kroz aktivnosti na ovom projektu implementirale kampanje po željama i potrebama u svojim lokalnim zajednicama.

U nastavku vam predstavljamo njihove kampanje:

UG Oštra nula, Banja Luka

U Banja Luci, udruženje Oštra nula je implementiralo projekat „Poboljšavanje komunikacije i saradnje između civilnog sektora, vlasti i medija“ u svrhu boljeg informisanja građana.

U cilju širenja aktivizma kao legalnog sredstva za borbu za osnovna ljudska prava, Udruženje građana OŠTRA NULA je organiziralo radionice, projekcije filmova, diskusije te kreirana i distribuirana publikacija „Aktivizam sada!“ .

Omladinski pokret REVOLT, Tuzla

images

Aktivisti i aktivistkinje Omladinski pokreta ”Revolt” su u periodu od 17. marta do 10. aprila radili na implementaciji projektnih aktivnosti planiranih u sklopu projekta ”Jačanje Omladinskog Aktivizma”.

U sklopu ovih aktivnosti izvedene su planirane akcije:

1. Ulična akcija na temu ”Suzbijanje pasivnosti i angažovanje mladih ljudi”

2. Projekcija pet aktivističkih filmova

3. Akcija u Domu penzinonera Tuzla

4. Debani trening na temu ”Način debatiranja u oblasti omladinskog aktivizma”

Više informacija možete pronaći na službenoj stranici OP Revolt http://www.oprevolt.com/

Forum mladih općine Stolac

Forum mladih općine Stolac, u proteklom periodu je radio na implementaciji kampanje priprema lokalne izbore 2012. godine u BiH. Sve aktivnosti u okviru ove kampanje usmjerene su protiv nacionalne segregacije u ovoj Općini, te u smijeru afirmacije građanske svijesti u ovom gradu.

Kolektiv BAZA

Kolektiv BAZA iz Sarajeva implementirao je festival promocije građanskog aktivizma pod nazivom BAZA.

Aktivnosti festivala ¨Baza¨ bile su sačinjene od predavanja, uličnih akcija i kreativnih radionica. Aktivnosti ovog festivala provedene su u Sarajevu od 10. – 14. aprila 2012. godine.  Više na slijedećem linku http://kolektivbaza.tumblr.com/

Pokret DOSTA Zenica

U saradnji sa sarajevskom grupom pokreta Dosta! Zenička grupa ovog pokreta realizirala je kampanju za dodjelu napuštenih prostora mladim aktivističkim i kreativnim kolektivima.

Ovoj kampanji su prethodili istraživanje i analiza i mapiranje napuštenih prostora u Općini Zenica.