Idi na sadržaj

Uspješno okončano 12. izdanje Point konferencije

Sofija Tovarović

U Sarajevu je 24. i 25. juna održano 12. izdanje Point konferencije, vodećeg regionalnog događaja u oblastima političke odgovornosti i novih tehnologija.

Photo: Vanja Čerimagić

Prvi dan konferencije obilježile su brojne aktuelne teme, a među kojima se svakako može izdvojiti diskusija o rastućem trendu donošenja tzv. zakona o stranim agentima, koji je u javnosti pokrenuo mnoga pitanja o slobodi govora te nezavidnoj situaciji u koju ove nedemokratske prakse dovode organizacije civilnog društva. Prisutni/e su više o ovoj temi doznali/e od govornika/ca iz Gruzije, Bjelorusije, Egipta i Bosne i Hercegovine.

Pažnju prisutnih privukla je i dinamična diskusija o široko raširenom trendu monetizacije, odnosno unovčavanja dezinformacija u online prostoru, o kojoj su okupljenima, između ostalih, govorili američki novinar Craig Silverman i Mirjana Jevtović, urednica Digitalne forenzičke jedinice Radija Slobodna Evropa u Beogradu. Jevtović je ovom prilikom predstavila otkrića iz istraživanja višemilionske reklamne prevare u Sjevernoj Makedoniji.

Photo: Vanja Čerimagić

U fokusu prvog dana konferencije bili su i EU zakoni koji se bave ključnim aspektima jedinstvenog evropskog digitalnog tržišta (Zakon o digitalnim tržištima, Zakon o digitalnim uslugama, Zakon o vještačkoj inteligenciji), a o kojima se raspravljalo iz perspektive njihove potencijalne primjene u zemljama Zapadnog Balkana. Na jednom od panela o spomenutim regulativama EU predstavljeni su i preliminarni nalazi istraživanja Share Foundation iz Beograda, koje obuhvata pojašnjenje samih akata i mehanizme njihovih sprovođenja, ali i uporedni uvid u zakonske regulative vezane za digitalne usluge i tržišta u zemljama Zapadnog Balkana. Na drugom panelu o EU regulativama za digitalne usluge fokus je stavljen na specifične mogućnosti zemalja Zapadnog Balkana da implementiraju DSA (Zakon o digitalnim uslugama) u svoje zakonske okvire, jer nisu dio teritorije na kojoj Evropska komisija primjenjuje ova pravila.

Prvog dana konferencije okupljeni/e su imali/e priliku čuti i diskusiju o nedavno održanim izborima u EU te nadolazećim izborima u SAD-u, kao i razgovor o trenutnom stanju fact-checkinga (provjere činjenica) u svijetu te izazovima s kojima se ova zajednica suočava u budućnosti. O izazovima fact-checkinga na Pointu su govorili/e predstavnici/e nekoliko fact-checking platformi, kao i Angie Drobnic Holan, direktorica Međunarodne mreže za provjeru činjenica (IFCN).

Photo: Vanja Čerimagić

O bavljenju novinarskim poslom u ekstremno nasilnim uslovima na Pointu su govorili palestinski novinar Khaled Faqeeh te novinarka Riham Abu Aita.

Drugi dan Pointa obilježile su diskusije i prezentacije o digitalnoj sigurnosti, umjetnoj inteligenciji te inovativnim digitalnim rješenjima za medijske organizacije na Zapadnom Balkanu.

U fokusu drugog dana konferencije bila je i borba protiv dezinformacija, a prisutni/e su od govornika/ca mogli/e doznati više o dezinformativnim narativima koji na Zapadnom Balkanu podstiču euroskepticizam te online obmanama i prevarama u našem regionu. Spomenute diskusije pratile su i brojne radionice fokusirane na centralne teme konferencije.

Photo: Vanja Čerimagić

Detaljnije informacije o diskusijama i radionicama ovogodišnjeg Pointa mogu se pronaći na zvaničnoj stranici konferencije.

Point konferenciju organizuje UG “Zašto ne” iz Sarajeva, zajedno s regionalnim mrežama SEECheck i ActionSEE. Strateški partneri Point konferencije su National Endowment for Democracy, Balkan Trust for Democracy, Open Society Foundations Western Balkans i Evropska unija, a ove godine partneri su bili njemački GIZ te Međunarodna mreža za provjeru činjenica (IFCN).