Uticaj potencijalnih koalicija na budućnost evropskih integracija u BiH nakon Opštih/Općih izbora u BiH

Inicijativa za monitoring evropskih integracija u BiH i Koalicija Jednakost Vas pozivaju na okrugli sto na kojem će predstavnici političkih partija, akademije i civilnog društva razgovarati o budućnosti evropskih integracija u BiH nakon proteklih Opštih/općih izbora.

Okrugli sto će se održati u:

Sarajevu, u petak, 21.11.2014. sa početkom u 12:00 sati
U prostorijama ACIPS-a, ul. Zmaja od Bosne bb (Kampus Univerziteta u Sarajevu, plava zgrada)

Na okruglom stolu će se razgovarati o potencijalnim koalicijama partija koje su dobile povjerenje birača na izborima, programskim orjentacijama ovih partija i potencijalnih koalicija u kontekstu evropskih integracija, kao i detaljno pričati o pojedinačnim obavezama koje BiH ima u kontekstu procesa evro-atlanskih integracija.

U sklopu ovoga, neke od tema za raspravu bi bile njemačko-britanska inicijativa i ekonomsko-socijalne reforme u sklopu iste, mehanizam koordinacije, implementacija presude ECHR-a “Sejdić i Finci”, rješavanje pitanja vojne imovine, kao i druga. Također, predstavićemo i analizu podudarnosti političkih programa partija sa evropskim obavezama, kao i podudarnosti programa partija između sebe, te analizu trenutno dostupnih post-izbornih koalicionih dogovora.

Okrugli sto će moderirati:
• Saša Gavrić, Inicijativa za monitoring evropskih integracija u BiH

U uvodnom dijelu će se obratiti:

• Aida Ajanović i Damir Dajanović, UG Zašto ne, Analiza programa parlamentarnih partija i SDA-DF-Savez za promjene sporazuma
• Adnan Huskić, predavač na Sarajevo School of Science and Technology
• Darko Brkan, Koalicija Jednakost

Sve partije prisutne na događaju će dobiti u uvodnom dijelu događaja vrijeme za prezentaciju svojih programskih ciljeva i prioriteta, sa posebnim osvrtom na kontekst EU integracija.

Na okrugli sto su pozvani predstavnici svih parlamentarnih političkih partija na državnom i entitetskom nivou, istaknuti akademici, predstavnici međunarodne zajednice, kao i civilnog društva. Okrugli sto će biti otvoren za javnost.

Čelnici osam jedinica lokalne samouprave odgovorili na skoro 500 pitanja građana i građanki

Platformu Javna rasprava Lokal pokrenulo je Udruženje građana i građanki “Zašto ne” u cilju poboljšanja dvosmjerne...

Sofija Tovarovic

Korištenje big data za praćenje strateške korupcije i kleptokracije. Jačanje uloge civilnog društva i medija

Regionalna platforma za dobro upravljanje javno-privatnim partnerstvom (R2G4P) nastavila je svoje napore na povećanju kapaciteta svog civilnog društva i državnih partnera u praćenju,...

Sofija Tovarovic

YouTHink- rekli smo ne korupciji

Nismo bespomoćni nego ljuti na okruženje u kojem vlada korupcija Da li možemo sigurno prijaviti korupciju, jesmo li zaštićeni? Kako da se postavimo u slučajevima kada su u pitanju naši najbliži...

Sofija Tovarovic