Uticaj potencijalnih koalicija na budućnost evropskih integracija u BiH nakon Opštih/Općih izbora u BiH

Inicijativa za monitoring evropskih integracija u BiH i Koalicija Jednakost Vas pozivaju na okrugli sto na kojem će predstavnici političkih partija, akademije i civilnog društva razgovarati o budućnosti evropskih integracija u BiH nakon proteklih Opštih/općih izbora.

Okrugli sto će se održati u:

Sarajevu, u petak, 21.11.2014. sa početkom u 12:00 sati
U prostorijama ACIPS-a, ul. Zmaja od Bosne bb (Kampus Univerziteta u Sarajevu, plava zgrada)

Na okruglom stolu će se razgovarati o potencijalnim koalicijama partija koje su dobile povjerenje birača na izborima, programskim orjentacijama ovih partija i potencijalnih koalicija u kontekstu evropskih integracija, kao i detaljno pričati o pojedinačnim obavezama koje BiH ima u kontekstu procesa evro-atlanskih integracija.

U sklopu ovoga, neke od tema za raspravu bi bile njemačko-britanska inicijativa i ekonomsko-socijalne reforme u sklopu iste, mehanizam koordinacije, implementacija presude ECHR-a “Sejdić i Finci”, rješavanje pitanja vojne imovine, kao i druga. Također, predstavićemo i analizu podudarnosti političkih programa partija sa evropskim obavezama, kao i podudarnosti programa partija između sebe, te analizu trenutno dostupnih post-izbornih koalicionih dogovora.

Okrugli sto će moderirati:
• Saša Gavrić, Inicijativa za monitoring evropskih integracija u BiH

U uvodnom dijelu će se obratiti:

• Aida Ajanović i Damir Dajanović, UG Zašto ne, Analiza programa parlamentarnih partija i SDA-DF-Savez za promjene sporazuma
• Adnan Huskić, predavač na Sarajevo School of Science and Technology
• Darko Brkan, Koalicija Jednakost

Sve partije prisutne na događaju će dobiti u uvodnom dijelu događaja vrijeme za prezentaciju svojih programskih ciljeva i prioriteta, sa posebnim osvrtom na kontekst EU integracija.

Na okrugli sto su pozvani predstavnici svih parlamentarnih političkih partija na državnom i entitetskom nivou, istaknuti akademici, predstavnici međunarodne zajednice, kao i civilnog društva. Okrugli sto će biti otvoren za javnost.

Sarajevo će biti domaćin najveće svjetske konferencije o provjeri činjenica

Global Fact, jedna od najvećih medijskih konferencija, idućeg ljeta održava se u Sarajevu.    Sarajevo će u junu...

Sofija Tovarovic

Uči i zabavi se – preuzmi novu Mislimetar aplikaciju

Nova interaktivna aplikacija za formalno i neformalno učenje potiče razvoj kritičkog mišljenja i medijske pismenosti kod učenika i učenica, a ujedno je i vrijedan alat nastavnicima i nastavnicama za...

Sofija Tovarovic

Održan sastanak ACTION SEE mreže u Sarajevu

ACTION SEE (Mreža odgovornosti, tehnologije i institucionalne otvorenosti u regiji jugoistočne Evrope) je mreža koju čine organizacija civilnog društva koje zajedno rade na promicanju i osiguravanju...

Sofija Tovarovic