Uživo: Praćenje dezinformacija tokom pandemije COVID-19

Ekipe “Raskrinkavanja” i “Istinomjera” svakodnevno prate i provjeravaju informacije koje se pojavljuju u medijima, na društvenim mrežama, te kroz izjave zvaničnika/ca. Tokom trajanja vanrednog stanja zbog novog koronavirusa, ovdje možete čitati dnevno ažuriran pregled raskrinkanih dezinformacija, te izjava i najava zvaničnika/ca u BiH vezanih za epidemiju koronavirusa COVID-19.

01. 04. 2020.
Istinomjer: Odlukama Agencije za bankarstvo FBiH “jasno propisana obaveza banke”

Na koji način će se mjere Agencije za bankarstvo BiH primjenjivati, koliko građana i pravnih lica će ih moći koristiti i kakve će na kraju rezultate polučiti pokazaće vrijeme koje je pred nama otklanjajući sve nedoumice koje trenutno po tom pitanju postoje. Ono što je sigurno jeste da u saradnji sa nadležnim insititucijama u našoj zemlji, u smislu prevazilaženja ekonomske krize, bankarski sektor može odigrati jednu od ključnih uloga.

01. 04. 2020.
Raskrinkavanje: Kina nije proglasila kraj epidemije koronavirusa

Tvrdnju o navodnom proglašenju kraja epidemije koronavirusa u Kini objavio je Sputnik, a prenijelo više od 120 portala u BiH i regionu. Ta informacija nije tačna. Kineski zvaničnici jesu govorili o uspješnom zaustavljanju širenja SARS-CoV-2, no vlasti nikad nisu proglasile kraj epidemije u ovoj zemlji.

01. 04. 2020.
Raskrinkavanje: Ne, Italijani ne skidaju masovno EU zastave niti je pomoć EU za Italiju izostala

Izvještavajući o donacijama Rusije i Kine za Italiju u jeku pandemije COVID-19, brojni mediji su na manipulativan način izvjestili da Italijani masovno skidaju EU zastave i mijenjaju ih za ruske i kineske zbog toga što je “izostala pomoć EU” ovoj zemlji.  Činjenice pokazuju da se ne radi o “masovnom skidanju EU zastave” nego o tek nekoliko izolovanih slučaja, ali i da Unija i njene članice značajno pomažu Italiji, kao što to čine i Rusija i Kina.

31. 03. 2020.
Istinomjer: Otkazivanje sjednice Zastupničkog doma Parlamenta FBiH – opasnost od zaraze ili političke igre?

Nije prvi, a teško je vjerovati i da će ovo biti posljednji put da se od strane političkih aktera u Bosni i Hercegovini na dijametralno suprotan način tumače kako pojedini zakoni i odluke, tako i ustavna stečevina. No, situacija u kojoj se nalazi naša zemlja tokom pandemije novog koronavirusa sasvim sigurno ne ostavlja prostor za političke igre, a pogotovu ne za bilo kakvu pravnu nesigurnost.

31. 03. 2020.
Raskrinkavanje: Alen Šeranić nije rekao da će “svi” građani FBiH sa teritorije RS-a biti sprovedeni na teritorij Federacije

Brojni mediji su objavili kako je Alen Šeranić, ministar zdravlja Republike Srpske, izjavio da će “Svi državljani FBiH koji se nalaze u RS-u bit će sprovedeni na teritorij Federacije”. Analizom smo utvrdili da je izjava predstavljena manipulativno, nepotpuno i van konteksta. Šeranić jeste govorio o tome da će građani Federacije BiH biti sprovedeni na teritorij tog entiteta ali samo ako se radi o građanima koji su dobili rješenje o samoizolaciji i koji se nalaze u šatorskom naselju u Gradišci. Sve to je dio standardnih mjera suzbijanja pandemije koronavirusa SARS-Cov-2.

31. 03. 2020.
Istinomjer: Vlada RS: Od Viškovićeve teorije zavjere do kažnjavanja zbog upućenih kritika

Vlada Republike Srpske usvojila je tokom trajanja vanredne situacije zbog pandemije COVID-19 mjere kojima je omogućeno kažnjavanje onih koji, prema mišljenju MUP-a RS, iznose ili prenose lažne vijesti, odnosno tvrdnje u javnosti a kojima se izaziva panika, a već u narednim danima uslijedile su i prve prekršajne prijave. Zabrinutost uvedenim mjerama iskazali su, kako predstavnici domaćih medija, tako i predstavnici međunarodne zajednice u BiH koji su ukazali da niti jedna mjera ne bi smjela narušavati osnovne građanske slobode. Međutim, nisu svi u RS bili zabrinuti prije uvođenja brojnih mjera za prevenciju pandemije novog koronavirusa, pa se tako premijer RS, Radovan Višković samo dan prije nego je u Banjaluci potvrđen prvi slučaj zaraze novim koronavirusom u BiH, pozvao na teoriju zavjere koja je tih dana kružila virtuelnim prostorom.

30. 03. 2020.
Raskrinkavanje.ba: Ne, Kuba ne tvrdi da ima lijek za COVID-19

Nekolicina portala je objavila netačnu tvrdnju da Kuba “ima lijek” za COVID-19, bolest koju uzrokuje virus SARS-CoV-2. Kao i u brojnim prijmjerima od ranije ova informacija nije tačna jer za sad ne postoji lijek za COVID-19. Činjenice pokazuju da ipak postoje lijekovi koji se koriste u terapiji za liječenje simptoma bolesti a jedan od njih se proizvodi na Kubi.

30. 03. 2020.
Raskrinkavanje: SARS-Cov-2 nije “prevara stoljeća” na kojoj države “zarađuju milijarde”

Portal Dešavanja 14. marta objavio je članak u kojem se tvrdi da koronavirus ne postoji, da je u pitanju prevara stoljeća, te da je Kina zaradila milijarde. Članak je u samo nekoliko dana na Facebooku imao više od 22,000 interakcija, a onda se počeo širiti Facebookom u formi statusa.

30. 03. 2020.
Raskrinkavanje: Ne, Island nije testirao cijelu populaciju na koronavirus SARS-Cov-2

Iako je tačno da je u toj zemlji na koronavirus SARS-Cov-2 testiran veći procenat stanovništva nego u bilo kojoj drugoj zemlji, tvrdnja da je Island testirao cjelokupnu populaciju nema utemeljenje u činjenicama.

30. 03. 2020.
Istinomjer: Polovinom aprila rebalans Budžeta FBiH i formiranje stabilizacijskog fonda?

Ministrica okoliša i turizma u Vladi FBiH, Edita Đapo na press konerenciji održanoj 30. 03. 2020. godine najavila je skori rebalans Budžeta FBiH i osnivanje stabilizacijskog fonda, a sve u cilju amortizovanja negativnog uticaja na ekonomiju nakon pojave pandemije novog koronavirusa.

30. 03. 2020.
Istinomjer: Predsjednik Vlade RS najavio uplaćivanje poreza i doprinosa za oko 40.000 radnika

Predsjednik Vlade Republike Srpske (RS) i komandant Republičkog štaba za vanredne situacije, Radovan Višković najavio je mjere kojima će zbog krize izazvane pandemijom novog koronavirusa, kako je rekao, biti obuhvaćeno najugroženijih šest ili sedam oblasti privrede RS kao što su ugostiteljstvo, turizam, saobraćaj, druge uslužne djelatnosti, te preduzetnici.

29. 03. 2020.
Istinomjer: Opozicija nije podržala uvođenje vanrednog stanja u Republici Srpskoj

Komentarišući najavu predsjednika SNSD-a, Milorada Dodika o održavanju sjednice Narodne Skupštine Republike Srpske (NS RS) na kojoj je to zakonodavno tijelo trebalo donijeti Odluku o proglašenju vanrednog stanja za teritoriju Republike Srpske, predsjednik SDS-a Mirko Šarović najavio je kako će politička partija na čijem je čelu djelovati po tom pitanju.

29. 03. 2020.
Raskrinkavanje: Limun i soda bikarbona ne liječe COVID-19, bolest od koje ljudi umiru svuda, pa i u Izraelu

Viralna poruka koja savjetuje da se piju limun i soda bikarbona u vrućoj vodi tvrdi da je taj pripravak zaslužan za izostanak smrtnih slučajeva od COVID-19 bolesti u Izraelu. Ništa od toga nije tačno.

29. 03. 2020.
Raskrinkavanje: Mostarom nije odjekivalo “Za dom spremni”

U opisu objavljenom uz snimak koji je navodno nastao u Mostaru, SDP je pozvao “organe gonjenja HNK da odmah privedu lica koja su organizovala skandalozno fašističko skandiranje u Mostaru”.  Ispostavilo se da snimak nije nastao u Mostaru a da su fašistički povici snimljeni u Zagrebu još 2013. godine. 

29. 03. 2020.
Raskrinkavanje: Ne, klikom na YouTube link nećete donirati novac bolnici u Italiji

Internetom kruži poruka u kojoj se tvrdi da će od pregleda videa pjesme Rinascerò, Rinascerai na Youtube-u, bolnica u Bergamu dobiti novac. Tako nešto niti je tačno, niti je moguće, a priču je demantovao i autor pjesme.

29. 03. 2020. 
Istinomjer:  Fiskalno vijeće BiH naredne sedmice usvaja pismo namjere MMF-a?

Nakon što je predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Zoran Tegeltija 17. 03. 2020. godine u Sarajevu održao sastanak sa rezidentnim predstavnikom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u BiH, Endru Džuelom, iz te organizacije najavljena je mogućnost podrške Bosni i Hercegovini u finansiranju posljedica prouzrokovanih koronavirusom.

28. 03. 2020.
Istinomjer: Račun za donacije za borbu protiv novog koronavirusa imaju sve zemlje u okruženju

Otvaranje računa i pozivi za doniranje sredstava za borbu protiv novog koronavirusa već su praksa putem koje države u regionu vide jedan od načina da prikupe prijeko potrebna sredstva u borbi protiv COVID-19. Bosna i Hercegovina nije otvorila svoj račun za doniranje borbe protiv novog koronavirusa što ne sprječava niže nivoe vlasti da to urade.

28. 03. 2020.
Raskrinkavanje: Kolica iz supermarketa nemaju veze s Putinom

Viralna fotografija kolica s istim potrepštinama u supermarketu, uz pohvale Vladimiru Putinu, danima se širi po Facebooku, Twitteru i nekim portalima. Na njoj se, ipak, ne vidi rezultat “Putinove borbe protiv praznih rafova” kako se tvrdi u jednom od takvih članaka.

28. 03. 2020.
Istinomjer: NSRS usvojila Odluku o proglašenju vanrednog stanja za teritoriju RS

U skladu sa najavama koje su prethodnih dana dolazile iz Republike Srpske, 28. marta 2020. godine NSRS je usvojila Odluku o proglašenju vanrednog stanja za teritoriju RS, koje će stupiti na snagu od narednog dana od objavljivanja u Službenom listu RS.

28. 03. 2020.
Raskrinkavanje: Članice EU nisu zabranile let ruskog humanitarnog aviona

Izvještavajući o odluci Rusije da avionima pošalje pomoć Italiji koja je teško pogođena pandemijom virusa SARS-CoV-2, u medijima se pojavila tvrdnja da neke članice, njih “čak 9”, nisu dopustile ruskim avionima da lete njihovom teritorijom. Za ovu tvrdnju uopšte nema dokaza, a i tvit ruskog zvaničnika sa tvrdnjom kako Poljska nije dopustila prelet je izbrisan nakon saopštenja Ministarstva spoljnih poslova Poljske.

27. 03. 2020. 
Istinomjer: Dok se nadležni u BiH međusobno optužuju, za eksperte je na sceni “ubistvo ekonomije”

Izazovi, između ostalog i oni ekonomski koji su pred BiH, takve su prirode da svaka politička nestabilnost, blokade i izostanak odgovornog djelovanja nadležnih može imati pogubne i nesagledive posljedice za već ionako uzdrmanu bh privredu, a posljedično tome i na život svakog građanina BiH bez obzira u kojem dijelu zemlje živio. Ono što smo do sada imali priliku da vidimo kada je djelovanje institucija BiH u pitanju, teško da može pobuditi optimizam.

27. 03. 2020.
Raskrinkavanje: Arbidol nije lijek za novi koronavirus

Viralni video u kojem muškarac iz Srbije “objašnjava” da se lijek za SARS-CoV-2 već godinama pravi u Rusiji, vidjele su i podijelile desetine, ako ne i stotine hiljada ljudi. Lijek iz videa, pod nazivom Arbidol, nažalost ne liječi COVID-19.

27. 03. 2020.
Raskrinkavanje: Savjeti “milanskog liječnika” o unošenju obuće u kuću nisu tačni

Proteklih dana putem društvenih mreža i aplikacija za komunikaciju širi se poruka sa savjetom koju navodno potpisuje “milanski liječnik” i u kojoj se tvrdi da koronavirus može preživjeti devet dana na asfaltu, kao i da u skladu s tim ne treba unositi obuću u kuću. Međutim, stručnjaci su već demantovali ove pogrešne savjete, dok je istraživanje utvrdilo da ne postoji “milanski liječnik” koji dijeli savjete, kao i da nije tačno ih “ne objavljuju javno kako ne bi širili paniku”.

27. 03. 2020.
Raskrinkavanje: Inhalacija vrućom vodom ne ubija koronavirus

Proteklih dana putem Vibera i Facebooka dijelile su se informacije kako su španski i argentinski doktori javili da inhalacija vrućom vodom, jednom dnevno i u trajanju od 5 minuta “ubija” novi koronavirus. Raskrinkavanje je već u dvije analize dokazalo neistinost tvrdnji da visoka tempertura može ubiti SARS-CoV-2 nakon što se osoba inficira.

27. 03. 2020.
Istinomjer: Za bh. lidere (ne)važe naredbe o ograničenju kretanja i (samo)izolaciji

Osvrnuli smo se na skorašnja službena putovanja pojedinih funkcionera, njihovu opravdanost u jeku pandemije virusa SARS-CoV-2 koji uzrokuje bolest COVID-19 te s tim u vezi da li su Željko Komšić, Dragan Čović i Milorad Dodik ispoštovali pravila i naredbe koje važe za sve građane/ke po povratku iz država koje su pogođene pandemijom.

27. 03. 2020.
Raskrinkavanje: “Hajdemo u planine, hajdemo u tunele”: Mediji i ministri u morbidnoj kampanji Semira Osmanagića

Pseudoarheolog Semir Osmanagić pokušao je iskoristiti strah od novog koronavirusa da izreklamira svoj turistički kompleks kao “ljekovit”, a na osnovu netačnih i pseudonaučnih tvrdnji. U tome su mu pomogli brojni mediji, ali i tri ministra Zeničko-dobojskog kantona.

27. 03. 2020.
Istinomjer: 5G mreža ne uzrokuje koronavirus

Vijećnik u Gradskom vijeću Grada Bihaća, Sej Ramić je na svom Facebook profilu podijelo nekoliko objava u kojima tvrdi da je koronavirus izazvan uslijed zračenja 5G mreže.

26. 03. 2020.
Raskrinkavanje: Manipulativno prevedeni govor Muammara Gaddafija o stvaranju virusa

Proteklih dana se u BiH i regionu na društvenim mrežama i portalima širi citat Muammara al-Gaddafija, bivšeg libijskog predsjednika. Utvrdili smo da Gaddafi ipak nije izgovorio riječi koje mu se pripisuju, u obliku u kojem kruže internetom.

26. 03. 2020.
Raskrinkavanje: Putin nije pustio lavove na ulicu zbog koronavirusa

Fotografija koja je nastala 2013. godine tokom snimanja filma, poslužila je kao podloga za lažnu vijest o tome da je Vladimir Putin “pustio lavove na ulicu kako bi osiguralo da će ljudi ostati u kućama tokom pandemije”.

26. 03. 2020. 
Istinomjer: Dopuna Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dohodak objavljena u Službenim novinama FBiH

U cilju ublažavanja ekonomskih posljedica u BiH nakon pojave koronavirusa i stanja nastalog s tim u vezi, zamjenica premijera Federacije BiH i ministrica finansija, Jelka Milićević izjavila je da se radi na pripremi materijala koji bi što skorije trebao biti i objavljen u Službenim novinama Federacije BiH.

26. 03. 2020.
Istinomjer: Republika Srpska u subotu proglašava vanredno stanje?

Član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a, Milorad Dodik najavio je da bi u subotu, 28. marta 2020. godine, na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske trebale biti usvojene nove mjere u cilju borbe protiv pandemije koronavirusa.

26. 03. 2020.
Istinomjer: U šatorima na graničnim prelazima ne zadržavaju se svi koji ulaze u BiH

Da će svi građani BiH koji ulaze u državu u vrijeme dok traje vanredno stanje, odnosno stanje prirodne ili druge nesreće izazvane pandemijom novog koronavirusa, morati boraviti 14 dana u šatorskim naseljima na granicama, prvi je najavio član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, da bi najave u tom pravcu kasnije došle i od predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, Zorana Tegeltije. Međutim, prema dostupnim informacijama i izjavama zvaničnika, može se zaključiti da niti svi građani borave u šatorima na granici, niti su šatori podignuti na svim državnim granicama koje su u funkciji.

25. 03. 2020.
Raskrinkavanje: Delfini se nisu “vratili u Veneciju” zbog koronavirusa

Internet su preplavili idilični prizori delfina i labudova koji su se, kako se tvrdi, “vratili u Veneciju” nakon što su turisti prestali da dolaze zbog pandemije SARS-CoV-2.
Ispostavilo se da su delfini uslikani na otoku Sardinija a ne u Veneciji, a da su labudovi redovni gosti venecijanskih kanala i da nije tačno da su se “vratili”.

25. 03. 2020.
Raskrinkavanje: Bolnica u Goraždu nije “zaražena” virusom SARS-CoV-2

Uprava Kantonalne bolnice Goražde je u dva navrata demantovala tvrdnju doktora Mesuda Šehića da je ova ustanova “zaražena” virusom SARS-CoV-2. Federalno ministarstvo zdravstva je takođe demantovalo navode da je bolnica zaražena.

25. 03. 2020.
Raskrinkavanje: Lažna fotografija žrtava koronavirusa kruži društvenim mrežam

Fotografija vojnih kamiona koji odvoze tijela preminulih od virusa COVID-19 u italijanskom gradu Bergam je, nažalost, autentična. Druga fotografija za čiju autentičnost su nas pitali/e čitaelji/ke, međutim, prikazuje kovčege sa tijelima utopljenih izbjeglica i migranata iz 2013. godine. Ova fotografija je na društvenim mrežama pogrešno predstavljena kao fotografija žrtava SARS-CoV-2.

25. 03. 2020.
Istinomjer: Javno objavljivanje ličnih podataka lica koja ne krše naredbe nije javni interes!

Usljed situacije sa širenjem pandemije koronavirusa u BiH i sve većeg broja registriranih oboljelih, te u tom kontekstu poduzetih mjera izolacije za određeni broj građana, u domaćoj javnosti pojavili su se zahtjevi za objavom spiskova osoba koji se nalaze u izolaciji, a stav javnosti po tom pitanju je podijeljen na, sa jedne strane, mišljenje da je javni interes i zaštita zdravlja građana iznad prava pojedinca i ljudskih prava, a sa druge da takvi postupci vlasti predstavljaju kršenje prava na zaštitu ličnih podataka građana.

25. 03. 2020.
Istinomjer: Pitanje masovnog testiranja u BiH – Imamo li prava i vremena na greške u borbi protiv koronavirusa?

Analize, iskustva drugih zemlja, pozivi Svjetske zdravstvene organizacije kao ni i upute i stavovi relevantnih stručanjaka širom svijeta očigledno još uvijek nisu dovoljni da jedan dio nadležnih u BiH ne samo pozove na masovnije testiranje na novi koronavirus, već i obezbijedi uslove da se ono i desi. Pitanje koje se samo po sebi nameće je imaju li nadležni u našoj zemlji prava na greške u borbi protiv novog koronavirusa?

24. 03. 2020.
Istinomjer: Maksimović podijelio lažne savjete o novom koronavirusu

Ni zamjenik direktora Fonda zdravstvenog osiguranja RS, Zlatko Maksimović nije ostao imun na lažne savjete i informacije UNICEF-a o novom koronavirusu, a koji su se našli u lažnoj fotografiji koja kruži društvenim mrežama. Portal Raskrinkavanje već se bavio provjerom tačnosti navoda iz pomenute fotografije, koju je samo u slučaju Maksimovićeve objave podijelilo preko 300 drugih korisnika, te zaključio da se radi o neistinitim navodima. S obzirom da se radi o javnom funkcioneru koji već dugi niz godina, između ostalog obnaša i najviše dužnosti u zdravstvenom sektoru u RS, Istinomjer je tvrdnje koje je Maksimović podijelio na svom profilu na društvenoj mreži Facebook ocijenio kao neistinite.

24. 03. 2020.
Istinomjer: Tromjesečni moratorij na plaćanje kredita u FBiH

Nakon što je 19. marta 2020. godine održao sastanak s predstavnicima banaka koje posluju na području FBiH, Udruženjem poslodavaca FBiH i Agencijom za bankarstvo FBiH, premijer FBiH Fadil Novalić najavio je mogućnost uvođenja određenih olakšica za fizička i pravna lica na području FBiH koja su kreditno zadužena. Nekoliko dana kasnije Agencija za bankarstvo FBiH donijela je “odluke o privremenim mjerama za tretman kreditnih obaveza fizičkih i pravnih lica u bankama i nedepozitnim finansijskim institucijama”.

24. 03. 2020.
Istinomjer: U Opštini Stari Grad Sarajevo u toku isplata 500 000 KM za pomoć ugroženim kategorijama

Jedan od zaključaka donesenih na vanrednoj sjednici Opšinskog štaba civilne zaštite Opštine Stari Grad Sarajevo održane 15. 03. 2020. godine povodom pojave koronavirusa bio je i onaj koji se odnosio na podjelu jednokratne pomoći ugroženim socijalnim kategorijama sa područja ove opštine. S tim u vezi,  21. 03. 2020. godine korisnicima javne kuhinje u toj opštini podijeljeno je po 200 KM, a uplate porodiljama i demobilisanim borcima koji primaju samo egzistencijalnu naknadu počele su u ponedjeljak, 23. 03. 2020. godine i to putem žiro računa.

24. 03. 2020.
Raskrinkavanje: Bijeli luk vas neće izliječiti od COVID-19

U proteklih nekoliko mjeseci od kako se svijet bori sa pandemijom COVID-19, jedan od najpopularnijih “lijekova protiv Corone” bio je bijeli luk. Kolege sa portala “Faktograf”, te sa portala “Snopes” pisale su o tome, osvrćući se na Facebook status sa “receptom” koji je postao viralan.

23. 03. 2020.
RaskrinkavanjeNema dokaza da su ljudi sa krvnom grupom A više ugroženi koronavirusom

Tvrdnja da su ljudi sa krvnom grupom A najugroženiji koronavirusom predstavlja još jednu senzacionalističku i pogrešnu interpretaciju stvarnih vijesti vezanih za pandemiju COVID-19. Istraživanje je pokazalo da 38% inficiranih u Wuhanu ima krvnu grupu A ali i da 31% stanovnika grada ima tu krvnu grupu.

23. 03. 2020.
RaskrinkavanjeNema dokaza da je ibuprofen štetan za oboljele od COVID-19

Bez obzira da li ste takvu poruku dobili na Viber ili ste je pročitali u medijima, tvrdnje da je opasno koristiti ibuprofen u jeku pandemije SARS-CoV-2 i dalje su nedokazane.

23. 03. 2020.
Raskrinkavanje: Lijek protiv koronavirusa ne možete “ubrati pokraj kuće” – čak ni ako ste iz Hercegovine

Portal Hercegovina je objavio članak u kojem tvrdi da, ukoliko ste iz Hercegovine, lijek za koronavirus imate pokraj kuće. U članku su nabrojali sedam načina kroz koje “narodna medicina pomaže u borbi protiv virusa”. Ipak, činjenica je da lijek za koronavirus još uvijek ne postoji, a Hercegovina je svojih sedam biljaka ubrala na članku portala Alternativa za vas napisanog 2012. godine.

23. 03. 2020.
Istinomjer: Novalić: Proslava na dan izdavanja naredbe Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva

Obilježavanje 70. godišnjice kompanije za proizvodnju oružja i streljiva “Igman” d.d. Konjic ispostavilo se veomaneodgovornim s obzirom da je proslava rezultirala novim brojem zaraženih korona virusom u nekoliko bh. gradova, velikim brojem ljudi u samoizolaciji kao i potpunom obustavom proizvodnje u nekoliko kompanija namjenske industrije. Proslavi su prisustvovali premijer Vlade FBiH, Fadil Novalić i ministar energetike, rudarstva i industrije Nermin Džindić. S obzirom da su uprkos već izdatim naredbama Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, oni prisustvovali pomenutoj proslavi sa većim brojem ljudi, Istinomjer je njihov stav po pitanju poštivanja odluka Vlade FBiH ocijenio nedosljednim.

23. 03. 2020. 
Istinomjer: Mesihović: Naručeni respiratori uskoro na raspolaganju?
Ministar zdravstva u Vladi Kantona Sarajevo (KS), Rusmir Mesihović 13. 03. 2020. godine najavio je poduzimanje koraka u pravcu nabavke respiratora potrebnih za borbu protiv koronavirusa. Desetak dana nakon pomenute najave, ministar Mesihović obavijestio je javnost da su respiratori naručeni te da ima informacije o njihovom isporučivanju.

22. 03. 2020.
Istinomjer: Radončić: Neutemeljene tvrdnje o migrantima
Tokom svog obraćanja medijima povodom situacije sa pandemijom COVID-19, ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić, iznio je tvrdnju da su migranti “najveće žarište koronavirusa u BiH”. S obzirom da se Radončić bez ikakvih relevantnih dokaza poslužio činjenično neosnovanom frazom, Istinomjer je njegovu izjavu ocijenio kao neutemeljenu.

22. 03. 2020.
Istinomjer: Testirajte, testirajte i testirajte vs “zna se kad se testira”

Analiza Istinonomjera donosi pregled stanja kada je upitanju dinamika testiranje na koronavirus u BiH (broj testiranih osoba, ko i pod kojim uvjetima ima pravo na testiranje, nabavka testova i sl.), te s tim u vezi tretira i izjave kako domaćih zvaničnika tako i zvaničnika Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

22. 03. 2020.
Raskrinkavanje: Putin nije rekao da građani imaju opciju 15 dana izolacije ili 5 godina zatvora

Internetom kruži fotografija ruskog predsjednika Vladimira Putina, zajedno sa navodnim citatom u kojem Putin kaže da građani imaju dvije opcije: 15 dana izolacije ili 5 godina zatvora. Ne postoje dokazi da je Putin ikada izrekao nešto slično, dok u Rusiji za sada ne postoji ni sveobuhvatna uputa da građani ostanu u kućama.

22. 03. 2020.
Raskrinkavanje: Klikbejt o otkriću lokacije sa koje je potekao koronavirus

Iako naslov portala “Žena” navodi na zaključak da je poznato odakle je došao koronavirus, sadržaj članka donosi informacije o tome da su šišmiši prirodni rezervoar virusa, bez najavljenog podatka o preciznoj lokaciji.

22.03.2020.
Raskrinkavanje: Ne postoji “čudotvorno sjeme” koje se “uspješno bori” protiv koronavirusa

Facebookom kruži sponzorisana objava u kojoj se tvrdi da “čudotvorno sjeme” liječi koronavirus i HIV. Te tvrdnje, naravno, nisu tačne, a link koji je priložen kao dokaz objavljen je nekoliko godina prije nego se pojavio koronavirus (SARS-COV-2).

21. 03. 2020.
Raskrinkavanje: Migranti privedeni u Sloveniji nemaju koronavirus

Prije nekoliko dana, na slovenačkoj granici je zadržano 7 migranata koji su “pokazivali simptome koronavirusa”. No, dvadesetak portala je već tada požurilo da objavi vijest sa netačnim naslovo o tome da je “otkriveno 7 migranata sa koronavirusom”.

Ubrzo se ispostavilo da su njihovi testovi bili negativni.

21. 03. 2020.
Raskrinkavanje: Viralne dezinformacije o COVID-19: Pogrešni savjeti “prijateljevog ujaka” i “doktora iz Shenzena

Značajan broj portala prenio je Facebook status sa savjetima “italijanskog doktora koji je radio u bolnici u Shenzenu”, iako je već bilo poznato da se radi o dezinformacijama.

Tvrdnje da je “curenje iz nosa” znak da osoba nije inficirana novim koronavirusom ili da koronavirus umire na temperaturi od 27 stepeni celzijusa nisu tačne, kao ni tvrdnja da “sunce ubija virus”.

21. 03. 2020.
Raskrinkavanje: Viralne dezinformacije o COVID-19: “Medicinska knjiga iz 1971. godine”

Društvenim mrežama širi se fotografija koja prikazuje klasifikaciju različitih virusa, a prati je tekst: “medicinska knjiga iz 1971 godine! Corona virus je obicna prehlada?!”. Neke od ovakvih slika su već uklonjene sa Facebooka ali se, kao i sa svim viralnim sadržajima, stalno pojavljuju nove. Iako je već uveliko jasno da COVID-19 nije “obična prehlada”, takvi sadržaji i dalje kruže.

20. 03. 2020.
Istinomjer: U KS obustavljen gradski saobraćaj 

Potvrdivši da vanrednu sjednicu Vlade KS drži otvorenom, te da se na taj način rješava pitanje po pitanje, premijer Kantona Sarajevo, Mario Nenadić izjavio je da “previše građana hoda i druži se po tržnim centrima”, ali i da je Vlada KS zadužila resornog ministra da se ide na uređenje redova vožnje i da će se ograničiti prevoz i GRAS-a i Centrotransa.

20. 03. 2020.
Raskrinkavanje: Lažni savjeti UNICEF-a o koronavirusu

Nekolicina portala u regiji objavila je listu savjeta koja je prethodno kružila društvenim mrežama, a koju je navodno potpisao UNICEF. Ispostavilo se da su savjeti i informacije lažni, kao i to da ih UNICEF nikada nije objavio. Nije tačno da je koronavirus “veliki virus” kojeg bilo koja maska može zaustaviti, niti da toplota od 27 stepeni ubija koronavirus, kako se navodi u lažnim UNICEF savjetima.

20. 03. 2020.
Raskrinkavanje: “Španska biološka naučnica” nije izjavila da se za “lijek” obratimo Ronaldu i Mesiju

Na Facebooku, te putem Vibera i Whatsappa, nedavno je počela kružiti fotografija bivše španske ministrice sa navodnom izjavom u kojoj poziva da se za lijek za “problem” (koronavirus) obrati preplaćenim “Ronaldu i Mesiju”. Ne postoje dokazi da je to ona ikada rekla.

20. 03. 2020.
Raskrinkavanje: COVID-19 nikada nije bila “uobičajeno neopasna gripa”

Nekoliko portala prenijelo je tvrdnje hrvatskog imunologa, otprije poznatog po pseudonaučnim izletima, kako je bolest koju uzrokuje novi koronavirus tek neopasnoj gripi slična infekcija i kako je vakcina već patentirana. Tvrdnja o “neopasnoj epidemiji” je netačna, i čak u suprotnosti sa zvaničnom medicinom, jer novi koronavirus spada u sojeve koji mogu prouzročiti ozbiljne komplikacije.

20. 03. 2020.
Raskrinkavanje: 
MUP FBiH i MUP KS nemaju saznanja da „ljudi u bijelom“ vrše krivična djela

Tokom petka 20. marta na društvenoj mreži Facebook pojavila se informacija da „lopovi“ pod krinkom „ljudi u bijelom“ i pod izgovorom dezinfekcije stanova, obilaze naselja i vrše krivična djela. Informacija se na Facebook-u veoma brzo multiciplirala, a na cijeli slučaj reagovao je MUP KS koji je i za Raskrinkavanje potvrdio da nije bilo prijava koje se odnose na ovakav oblik vršenja krivičnih djela.

20. 03. 2020.
Raskrinkavanje: 
Antimigrantski klikbejt o koronavirusu

Anonimni portal “Animigrant”, poznat po svojoj antimigrantskoj retorici i širenju mržnje prema migrantima, u naslovu teksta predstavio je dio izjave ministra sigurnosti BiH, Fahrudina Radončića kao činjenicu, bez ikakve napomene u naslovu da se radi o citatu, a kako bi, očigledno privukao više pažnje. Članak portala Antimigrant, Raskrinkavanje je ocijenilo kao klikbejt.

20. 03. 2020.
Istinomjer: Fadil Novalić: U cilju saniranja posljedica pandemije koronavirusa, Vlada FBiH “veoma brzo” uspostavlja dva fonda

U okviru aktivnosti Vlade FBiH između ostalog najavljena je uspostava posebnog fonda za stabilizaciju privrede s ciljem podrške kompanija-izvoznica koje se zbog posljedica širenja koronavirusa na izvoznim tržištima suočavaju sa problemima u poslovanju. Premijer Vlade FBiH, Fadil Novalić osim toga, najavio je i uspostavu garantnog fonda s ciljem održavanja i poboljšanja likvidnosti kompanija za koje se uspostavi da im je poslovanje ugroženo zbog širenja koronavirusa.

19. 03. 2020.
Istinomjer: Aljoša Čampara: Ustav BiH – “Nijedan entitet neće provoditi bilo kakvu kontrolu na granici između entiteta.”

S obzirom da Ustav Bosne i Hercegovine u svom članu 4. Kretanje roba, usluga, kapitala i lica potvrđuje da “nijedan entitet neće provoditi bilo kakvu kontrolu na granici između entiteta”, Istinomjer je istinitom ocijenio izjavu ministra unutrašnjih poslova FBiH, Aljoše Čampare koji je u svom odgovoru Miloradu Dodiku rekao da bi uspostava punktova na entitetskoj liniji bilo najgrublje kršenje zakona i Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Podjsećamo, gostujući na Radio Televiziji Republike Srpske, 18. 03. 2020. godine Dodik je rekao da je vrijeme da se punktovi entitetske policije “stave na entitetsku liniju razgraničenja”.

19. 03. 2020.
Raskrinkavanje: Koronavirus nije povezan sa kineskim programom biološkog oružja

Izjava izraelskog stručnjaka za “Washington Times” o mogućnosti da bi pandemija koronavirusa možda mogla biti povezana sa kineskim programom biološkog oružja je manipulativno predstavljena. Neki mediji su otišli korak dalje i u potpunosti izmislili izjavu ovog sagovornika, izvještavajući o ovoj temi.

19. 03. 2020.
Raskrinkavanje: Laž o novim simptomima koronavirusa: Izmislio “Sputnik”, razradila “Slobodna Bosna”

Singapurski ljekari upozorili su da je hitno potrebno razviti nove i bolje testove za virus COVID-19, kako bi se isti mogao preciznije razlikovati od denga groznice. Tu je činjenicu portal “Sputnik Srbija” predstavio kao “otkriće novih simptoma koronavirusa”, a “Slobodna Bosna” kao “mutaciju virusa” koja bezmalo “lomi kosti”.

19. 03. 2020.

Istinomjer: Ministri Vlade Ze-do kantona: Nevjerovatno ali Istinomjer – Okupljanjem na “piramidi” protiv koronavirusa

Trojica ministara iz Vlade Zeničko-dobojskog kantona pozvali su građane da posjete “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca”, u vrijeme kada su u ovom kantonu već registrovani pozitivni na koronavirus. Građane su pozvali da “viruse pobjede borovom šumom, tunelima Ravne i Visočicom”. Inače, navedena Fondacija početkom marta je najavila otpuštanje svih radnika osim rukovodstva, kao mjeru štednje zbog podbačaja sezone.

18. 03. 2020.
Istinomjer: Milorad Dodik: Šatori na granicama nisu podignuti do sredine sedmice

Postavljanje karantinskih objektata Oružanih snaga BiH na državnim granicama, najavljeno od strane člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika nije počelo ni u srijedu 18. marta, pa je Istinomjer obećanje Milorada Dodika da će se to desiti već sredinom sedmice, ocijenio kao neispunjeno.

17. 03. 2020.
Istinomjer: Jelka Milićević: Ekonomske mjere za ublažavanje krize zbog koronavirusa uskoro u Službenim novinama FBiH?

U cilju ublažavanja ekonomskih posljedica u BiH nakon pojave koronavirusa, zamjenica premijera Federacije BiH i ministrica finansija, Jelka Milićević izjavila je da se radi na pripremi materijala koji bi što skorije trebao biti i objavljen u Službenim novinama Federacije BiH.

17. 03. 2020.
Raskrinkavanje: “Nešto se dešava”: Italijanski “influencer” i “analitičar” iz Srbije izmislili američku invaziju na Evropu u doba pandemije

Dezinformacija o “iskrcavanju američke vojske na evropski kontinent” se širi društvenim mrežama. Priča je krenula od statusa izvjesnog Saše Borojevića koji ga je, kako tvrdi, napisao kao sažetak “21 analize geopolitičkih stručnjaka iz Rusije i Italije”. Stvarni izvor dezinformacije koja je zapalila internet nisu nikakvi stručnjaci, niti dopisnici i misteriozni saradnici opskurnih portala. Napisao ju je Italijan Luca Lobina, koji sebe opisuje kao “hipnotizera, influensera i mentora za lični razvoj”.

U analizi čitajte da li se trenutno u Evropi “iskrcava 40.000 američkih vonika”, te šta zapravo prikazuju priložene fotografije.

17. 03. 2020.
Raskrinkavanje: Ljekari ne apeluju na uzimanje navodnog preparata protiv koronavirusa

U moru dezinformacija i lažnih vijesti oko koronavirusa, veoma su česte one koje govore o različitim “lijekovima” i “terapijama” protiv virusa, iako zvanični izvori potvrđuju da ni vakcina, niti lijek za ovaj virus zasad ne postoje. Ovaj put se pojavio navodni “apel doktora” koji navodno poručuju “Napravite ovaj moćan napitak kako bi vas korona virus zaobišao”. Ne, ne postoji nikakav napitak kojim možete “zaobići” koronavirus, niti postoje “doktori” koji navodno apeluju.

16. 03. 2020.
Istinomjer: Radenko Reljić: Načelnik Kozarske Dubice nasjeo na šalu o koronavirusu 

Načelnik Općine Kozarska Dubica Radenko Reljić, prepričao je svoja saznanja i predviđanja o širenju koronavirusa, koja su kako se ispostavila samo internet šala koja je u više oblika kružila društvenim mrežama, a koja koronavirus dovodi u kontekst softverske industrije koja često svoje verzije programa naziva “lite” ili “pro”.

16. 03. 2020.
Raskrinkavanje: Prosvjetnim radnicima u RS plata nije umanjena za 70% zbog vanrednog stanja

U Republici Srpskoj je 16. marta zbog pandemije koronavirusa proglašeno vanredno stanje. Na društvenim mrežama i aplikacijama za komunikaciju se pojavila montirana fotografija, koja navodono prikazuje članak objavljen na RTRS-u u kojem se navodi da Ministarstvo prosvjete i kulture prosvjetnim radnicima platu umanjuje za 70%, odnosno za 80% u Banja Luci. Ovu lažnu fotografiju demantovali su i RTRS, kao i pomenuto ministarstvo.

15. 03. 2020.
Raskrinkavanje: Milorad Dodik nije zaražen koronavirusom

Vijest o tome da je član predsjedništva BiH Milorad Dodik zaražen koronavirusom objavljena je samo na jednom anonimnom portalu, koji je objavio i potpuno izmišljenu izjavu koja se našla samo u naslovu članka bez ijedne riječi. Unatoč tome, na vijest je na Facebooku odreagovalo više od 2.000 osoba, od kojih je njih skoro 100 podijelilo članak. Portparol SNSD-a Radovan Kovačević je za Raskrinkavanje demantovao ove navode.

16. 03. 2020.
Raskrinkavanje: Bingo nije podigao cijenu junetine

Cijena junetine je u Bingu 15. marta bila 14,5 KM. Samo dan ranije, isti artikal koštao je 9,95 KM. Međutim, nije tačno da je 15. marta došlo do povećanja cijene ovog proizvoda, nego da je proizod 15. marta imao akcijsku cijenu.

16. 03. 2020.
Raskrinkavanje: Ne, Ronaldo ne pretvara svoje hotele u bolnice za koronavirus 

Veliki broj medija u svijetu i regionu objavio je vijest koja govori o tome da “Ronaldo svoje hotele pretvara u bolnice”. Ubrzo nakon toga je stigao demantij iz jednog od dva Ronaldova hotela u Lisabonu.

14. 03. 2020.
Raskrinkavanje: Ne, Tuzlanski kanton nije “dezifikovan” deterdžentom Degragerm

Vijest da će se na stanovnike/ce Tuzlanskog kantona “sručiti” štetne hemikalije iz zraka izazvala je uznemirenost velikog broja ljudi. Ministarstvo zdravstva Tuzlanskog kantona demantovalo ju je istog dana kada se pojavila

11. 03. 2020.
Istinomjer: Bibija Kerla: Kerlina teorija zavjere o koronavirusu

Gostujući u programu Hayat televizije 6. marta, zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo Bibija Kerla, komentarisala je aktuelnu temu širenja koronavirusa u svijetu, te je u tom kontekstu iznijela i svoju teoriju zasnovanu na staroj lažnoj vijesti.

10. 03. 2020.
Raskrinavanje: Ne. Kina nije “nasamarila sve i zaradila 20 milijardi dolara”

Priča o tome da su vlasti u Kini iskoristile epidemiju koronavirusa za brzu zaradu na berzi, jedna je od teorija zavjere koju su popularizovale i neke javne ličnosti, poput zastupnice u Skupštini Kantona Sarajevo, Bibije Kerle i glumca Dragana Marinkovića Mace. Kina nije kupila nikakve dionice, niti je vratila vlasništvo nad kompanijama koje su bile u rukama amerikanaca i evropljana, a ova priča je zapravo stara nekoliko godina, dok je sada samo prilagođena pandemiji koronavirusa.

05. 03. 2020.
Raskrinkavanje: Koronavirus nije “stigao u Sarajevo”

Informaciju da se u Sarajevu tri osobe iz NR Kine nalaze pod specijalnim zdravstvenim nadzorom, pojedini portali su iskoristili za širenje neutemeljene tvrdnje da je koronavirus već “stigao” u ovaj grad.

26. 02. 2020.
Raskrinkavanje: Bizarni slučaj Zdravka Bumbulovića: mediji nasjeli na laži o boravku u karantinu i povratku kući

Zdravko Bumbulović iz Šamca dao je intervjue medijima, u kojima je “ne trepnuvši” izmislio cijelu priču o svom boravku na kruzeru Diamond Princess, na kojem je proglašen karantin zbog pojave koronavirusa, i povratku u Šamac. Priču je demantovao nakon što je postala popularna na portalima u regiji, optuživši nepoznate osobe da su se predstavljale medijima u njegovo ime.

19. 02. 2020.
Raskrinkavanje: 14.000 ljudi u SAD jeste umrlo od sezonske gripe

U naslovu članka objavljenog u tabloidu Alo, nagoviješteno je da postoji neki misteriozni uzrok za smrt 14.000 ljudi za koje se “mislilo da su umrli od gripe”. Radi se, ipak, tek o običnom klikbejtu.

18. 02. 2020.
Raskrinkavanje: Propolis nije “lijek za koronavirus”

Portal Aura objavio članak u kojem tvrdi da je propolis efektivan lijek protiv korona virusa. Aura je intervjuisala Samira Baraliju, “sarajevskog apiterapeuta” koji tvrdi da “složenom emulzijom” propolisa liječi razne sojeve gripe i druga virusna oboljenja, uključujući korona virus. Osim što nije tačno da postoji bilo kakav lijek protiv koronavirusa, Baralija je pogrešno naveo da koronavirus spada u porodicu virusa gripe, što također nije tačno.

07. 02. 2020.
Raskrinkavanje: Ne, koronavirus nije stvoren u laboratoriji kako bi uništio kinesku ekonomiju

Izvještavajući o koronavirusu koji se nedavno pojavio u Kini, brojni mediji su objavljivali tvrdnje za koje ne postoje utemeljeni dokazi. Činjenice pokazuju da virus nije “stvoren u laboratoriji”, niti je riječ o “biološkom ratu” niti je “lijek već spreman”, kako tvrde Tanjug, Informer, Večernje novosti i doktor Radmilo Petrović.

07. 02. 2020.
Raskrinkavanje: Koronavirus nije stigao u region: Dio drugi

Portal BH Dijaspora objavio je članak u čijem naslovu se tvrdi da je koronavirus stigao u region, uprkos tome što takve tvrdnje do tada nisu potvrđene.

06. 02. 2020.
Raskrinkavanje: Simpsoni nisu predvidjeli koronavirus

Tvrdnje fanova američke crtane serije The Simpsons o epizodi koja je predvidjela epidemiju korona virusa prije 27 godina su poslužile portalima u BiH za skupljanje klikova na još jednom „proročanstvu“ popularne serije. Fotografija koja je prikazana nije originalna i montirana je, dok se u epizodi govorio o bolesti Osaka flu , a ne o koronavirusu.

03. 02. 2020.
Raskrinkavanje: U Kini nije izgrađena nova bolnica za samo 2 dana

U Kini nije za 2, ni za 5 dana izgrađena nova bolnica. U pitanju je objekat koji je već odavno u izgradnji i koji je u maju trebao biti novootvoreni klinički centar, međutim zbog koronavirusa su vlasti ubrzale završne radove na jednom dijelu i osposobile ga za svega 2 dana. 

31. 01. 2020.
Raskrinkavanje: Ne, ovo nije pijaca sa koje je krenuo koronavirus

Dnevni avaz, a za njim i niz drugih portala, bez ikakve provjere su preuzeli snimak sa opskurne Facebook stranice i pogrešno ga predstavili kao pijacu u kineskom gradu Wuhan, za koju se smatra da je početna tačka širenja koronavirusa. Video snimak niti prikazuje pijacu u Wuhanu, niti je nastao u Kini.

30. 01. 2020.
Raskrinkavanje: Prikupljanje klikova širenjem panike: Koronavirus nije zabilježen “u regiji”

Državljanin Srbije zaista jeste bio smješten u karantin zbog sumnje da je zaražen virusom 2019-nCoV, ali ne u Srbiji, nego u Indiji. Ova vijest je na nekim portalima pogrešno predstavljena kao vijet o prvoj zaraženoj osobi u Srbiji.

(Raskrinkavanje.ba, Istinomjer.ba)

Medijske slobode u BiH na putu ka EU

Rezultati istraživanja napretka reformi u oblasti medija koje je provelo U.G. “Zašto ne”, pokazuju da već drugu godinu...

Danira Karović

Radionica “Kako prepoznati i razotkriti dezinformacije?

Savremeno doba uvelo nas je u novu realnost gdje društvene mreže i mediji kreiraju i plasiraju narative i informacije kojima se podriva legitimitet ne samo crnogorskog već i društava širom...

Alisa Karović

Predstavljen radni materijal Zakona o javno-privatnom partnerstvu FBiH

Nacionalni demokratski institut BiH (NDI BiH) 12. februara ove godine okupio je predstavnike parlamentarnih stranaka, nevladinih organizacija, Vlade FBiH te predstavnike visokoškolskih ustanova kako...

Alisa Karović