Idi na sadržaj

Uživo: Praćenje dezinformacija tokom pandemije COVID-19

Alisa Karović

Ekipe “Raskrinkavanja” i “Istinomjera” svakodnevno prate i provjeravaju informacije koje se pojavljuju u medijima, na društvenim mrežama, te kroz izjave zvaničnika/ca. Tokom trajanja vanrednog stanja zbog novog koronavirusa, ovdje možete čitati dnevno ažuriran pregled raskrinkanih dezinformacija, te izjava i najava zvaničnika/ca u BiH vezanih za epidemiju koronavirusa COVID-19.

20. 10. 2020.
Raskrinkavanje: Ne, nije došlo do “ponovnog zatvaranja granice”

Neki portali su odluku Grčke da produži zabranu prelaska granice turistima određenih zemalja, uključujući i Srbiju, predstavili netačnom tvrdnjom da je došlo do “ponovog zatvaranja granica”.

16. 10. 2020.
Raskrinkavanje: “Influenseri” i dalje dijele medicinske “savjete” na društvenim mrežama. Što je još gore – ljudi ih slušaju

U video snimku koji je na Facebooku podijeljen nekoliko hiljada puta, gledaoci se savjetuju da ne vjeruju doktorima i da se od Covida-19 liječe medom i propolisom jer “farmacije kriju prirodne lijekove”.

16. 10. 2020.
Raskrinkavanje: Donald Trump nije se liječio “ćelijama abortiranog fetusa”

Brojni portali u regiji su netačno prenijeli vijest o eskperimentalnoj terapiji koju je američki predsjednik Donald Trump primao nakon zaraze novim koronavirusom.

14. 10. 2020.
Raskrinkavanje: “Maske padaju” – Slovenski doktori nisu bili ni “hrabri” ni “ozbiljni” kada su iznijeli niz neistina o pandemiji

Ova analiza je nastala u saradnji s portalima Faktograf i Razkrinkavanje.si. Raskrinkavanje, Faktograf i Razkrinkavanje.si članovi su regionalne SEECheck mreže.

Dvominutni video prepun dezinformacija proteklih se sedmica širi društvenim mrežama u regiji poput požara. Riječ je o svojevrsnoj regionalnoj varijanti “Plandemije”, dezinformirativnog “dokumentarca” koji je, kako smo ranije pisali, poslužio kao snažno pogonsko gorivo za širenje teorija zavjera o pandemiji Covida-19 i na globalnom nivou rušio rekorde gledanosti takvih sadržaja na društvenim mrežama.

13. 10. 2020.
Raskrinkavanje: Konzumacija “alkalne” hrane ne može promijeniti pH vrijednost virusa

Lijek za Covid-19 još uvijek ne postoji. No, gdje nauka prestaje, pseudonauka počinje. Savjeti o uzimanju “alkalne hrane” kako bi se “promijenila” pH vrijednost SARS-CoV-2 virusa i dalje su popularni na društvenim mrežama, iako su ove tvrdnje u potpunosti izmišljene.

12. 10. 2020.
Raskrinkavanje: Preuranjeni zaključci o trajanju imuniteta na Covid-19 i zaštiti koju pruža prehlada

Portali u BiH i regiji objavili su tvrdnje da preležana prehlada stvara imunitet na Covid-19, te da imunitet stečen nakon infekcije virusom SARS-CoV-2 traje “duže nego što se mislilo”. Radi se o pretpostavkama nakon provedene studije, a u kojoj mjeri su one tačne trebaju dokazati daljnja naučna istraživanja.

09. 10. 2020.
Raskrinkavanje: Ne, u Australiji i Njemačkoj nisu održani “protesti protiv Billa Gatesa”

Izvještavajući o protestima u Australiji i Njemačkoj koji su se održali zbog nezadovoljstva vladinim mjerama u suzbijanju pandemije COVID-19, skoro 50 medija je netačno navelo da je riječ o protestima “protiv Bill Gatesa”.

08. 10. 2020.
Raskrinkavanje: Manipulativno prikazivanje mjera protiv pandemije u Melburnu

Portal Logično je objavio članak u kojem su čvrste restriktivne mjere u australskom gradu Melburnu, uvedene zbog zabrinjavajućeg rasta broja oboljelih od Covida-19, predstavljene kao “distopija”. No, takva slika je stvorena uz korištenje djelomičnih ili netačnih informacija o situaciji u tom gradu.

07. 10. 2020.
Raskrinkavanje: Goran Čerkez nije govorio o kaznama “za one koji ne žele primiti vakcinu protiv korone”

Gostujući u programu televizije N1, Goran Čerkez je govorio o vakcinama protiv Covid-19, vakcinama protiv gripe, te o nabavci novih testova. Suprotno tvrdnjama iz pojedinih naslova, Čerkez nije spominjao kazne za one “koji ne žele primiti vakcinu protiv korone”.

05. 10. 2020.
Raskrinkavanje: PCR test jeste namijenjen detektovanju virusa i nauka ga nije “odbacila” niti “priznala debakl”

U članku na portalu Logično, specijalistica interne medicine Lidija Gajski manipuliše činjenicama vezanim za PCR testove i zaključuje, između ostalog, da su epidemiološke mjere tokom COVID-19 pandemije bile suvišne – što nije tačno.

02. 10. 2020.
Raskrinkavanje: SZO nije nudila novac Lukašenku, niti su protesti u Bjelorusiji povezani sa bilo kakvim “eksperimentom”

Portal “Naša borba” u svom je članku ponudio neke zaista nevjerovatne interpretacije dešavanja u Bjelorusiji od prošlog mjeseca.

01. 10. 2020.
Raskrinkavanje: Netačne tvrdnje o “rekordnim” brojevima novozaraženih koronavirusom

Portal N1 je 17.9.2020. godine neosnovano zaključio da je dnevni bilans novozaraženih za taj dan “srušio rekorde”. Zvanični podaci institucija govore da su, nažalost, veće brojke zabilježene krajem jula ove godine.

22. 09. 2020.
Istinomjer: BiH bi trebala dobiti vakcinu za COVID-19 zajedno sa više od 170 zemalja svijeta

Nakon što se u javnosti 18. septembra 2020. godine pojavila informacija da će “Bosna i Hercegovina među prvima dobiti vakcine za COVID-19”, Istinomjer je provjerio o čemu se tačno radi.

21. 09. 2020.
Raskrinkavanje: Glumci plaćeni da učestvuju u korona vježbi, ne da glume da su stvarno bolesni

Video za koji se tvrdi da prikazuje glumce koji su plaćeni da glume “korona pacijente” u njemačkoj bolnici širi se društvenim mrežama, a podijelio ga je i jedan bh. političar. No, snimak je napravljen od Instagram storyja žene koja je bila statistkinja u vježbi za potrebe novog korona centra u Njemačkoj.

18. 09. 2020.
Raskrinkavanje: Da ponovimo: Medicinske maske vas ne mogu “otrovati ugljen dioksidom”

“Eksperiment” s CO2 mjeračem u viralnom videu navodno dokazuje kako je nošenje medicinske maske nezdravo, jer opasno povećava unos tog plina. Zaključak je netačan – nivo neizdahnutog CO2 se ne mjeri na taj način.

17. 09. 2020.
Raskrinkavanje: O virusima, psima i mačkama

Zanimljiva putanja prenošenja izjava poljske doktorice, a zatim i virologinje Ane Gligić, u konačnici je dovela do širenja tvrdnje da vlasnici/e mačaka “ne mogu oboljeti od Covid-19”. 

U nekim verzijama se, pak, tvrdilo i da takav imunitet svojim vlasnicima mogu pružiti – psi. Ipak, u oba slučaja radi se o netačnim tvrdnjama.

15. 09. 2020.
Raskrinkavanje: Široka “ekspertiza” Dževada Galijaševića: Od terorizma do pandemije

Gostujući u emisiji na kanalu Balkan Info, Dževad Galijašević, predstavljen kao “stručnjak za bezbjednost i borbu protiv terorizma” iznio je niz netačnih tvrdnji o porijeklu virusa SARS-CoV-2, koji je opisao kao “teroristički koncept”. Netačno je ustvrdio i da u Bjelorusiji nema oboljelih od Covid-19.

11. 09. 2020.
Raskrinkavanje: Još nepostojećih “ubjedljivih dokaza” o izmišljenom porijeklu SARS-CoV-2

U članku portala Sott objavljen je niz tvrdnji koje su predstavljene kao “ubjedljivi dokazi” da je virus SARS-CoV-2 vještački stvoren. No, umjesto dokaza, članak nudi kompilaciju različitih dezinformacija i teorija zavjere.

10. 09. 2020.
Raskrinkavanje: Ne, COVID-19 nije skraćenica za “potvrdu o identifikaciji vakcinacije”, niti označava “program masovnog istrebljenja”

Na društvenim mrežama a potom i u člancima nekoliko portala objavljen je video u kome italijanski ginekolog u penziji, Roberto Petrella iznosi niz netačnih tvrdnji o pandemiji COVID-19. Između ostalog, on tvrdi da je  to “program masovnog istrebljenja” te poziva na izbjegavanje testiranja.

08. 09. 2020.
Raskrinkavanje: Tabela Svjetske banke nije “dokaz” da su sve vlade ovog svijeta naručile opremu za Covid-19 prije tri godine

Besmislene priče o “planiranoj pandemiji” dobile su novi zamah u nedavnim objavama na Facebooku i YouTube-u, u kojima se tvrdi da podaci sa stranice Svjetske banke “dokazuju” da su države kupovale opremu za Covid-19 još 2018. godine. Zabunu je stvorila retroaktivna primjena nove klasifikacije naziva određenih medicinskih proizvoda – koje je Svjetska banka u međuvremenu promijenila kako bi otklonila pomutnju.

05. 09. 2020.
Raskrinkavanje: Izmišljotina o “otimanju djece” krenula iz Velike Britanije, završila i kod nas

Prije dvadesetak dana, na Facebooku se pojavila netačna tvrdnja da “koronazakon” daje pravo britanskoj vladi da odvodi djecu u karantin bez pristanka roditelja. Tvrdnja je zatim prilagođena i za kanadsko “tržište”, a ubrzo se pojavila i na našem govornom području.  

Ovakvi postovi, na različitim jezicima, zabilježili su na stotine hiljada interakcija, iako se radi o potpunim izmišljotinama.

04. 09. 2020.
Raskrinkavanje: Mjerenje temperature IR toplomjerima ne oštećuje pinealnu žlijezdu

Facebookom su se počele širiti tvrdnje da beskontaktni, infracrveni (IR) toplomjeri utiču na rad pinealne žlijezde. Mnogobrojni stručnjaci, kao i portali za provjeru činjenica, ove tvrdnje su ocijenili netačnim.

04. 09. 2020.
Raskrinkavanje: Bolnica u Travniku ne naplaćuje 15.000 eura od EU za svakog preminulog od koronavirusa

Niz domaćih portala krajem avgusta je prenijelo tvrdnju da bolnica u Travniku dobija novac “za svakog preminulog od koronavirusa”. Tvrdnja je, bez ikakve provjere, preuzeta sa Facebooka, a ove je navode za Raskrinkavanje demantovao direktor Kantonalne bolnice u Travniku, prim.dr. Mirsad Granov.

03. 09. 2020.
Raskrinkavanje: Nema dokaza da medicinske maske s bakar-oksidom pružaju bolju zaštitu od koronavirusa nego obične

Priča o maskama sa bakar-oksidom, koje su se u avgustu pojavile na hrvatskom tržištu, privukla je pažnju mnogih medija iz regiona. Brojni članci o maskama “ubicama virusa” nisu ponudili objašnjenje kako ove maske ubijaju virus, niti da li se one mogu smatrati sigurnijom zaštitom od infekcije virusom SARS-CoV-2.

03. 09. 2020.
Raskrinkavanje: Ni u Zenici nisu postavljene “5G bazne stanice” tokom pandemije

Nakon što smo analizirali fotografije objavljene na Facebook stranici Građansko buđenje, u kojima se tvrdi da je na munaru u Donjem Vakufu i na nekoliko lokacija u Sarajevu postavljena “5G bazna jedinica”, analiziramo i kompilaciju fotografija iz Zenice sa istim tvrdnjama.

01. 09. 2020.
Raskrinkavanje: U Južnoj Koreji nisu održani protesti protiv “korona fašizma”

Na Facebook stranici Građansko buđenje objavljen je video zapis i grupa fotografija koje navodno prikazuju proteste u Seoulu protiv “korona fašizma” to jeste, mijera koje su uvedene zbog pandemije Covid-19. 

Uprkos tome što se protesti jesu desili u Seoulu 15.8.2020, isti su bili protiv vlast gdje su građani tražili da predsjenik Južne Koreje Moon Jae-In da ostavku.

25. 08. 2020.
Istinomjer: BiH nije prva u regiji po broju smrtnih slučajeva uzrokovanih pandemijom COVID-19

Zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo, Bilsena Šahman na sjednici održanoj 25. augusta ove godine iznijela je netačan podatak o broju smrtnih slučajeva uzrokovanih virusom COVID-19 u BiH.

25. 08. 2020.
Istinomjer: BiH nije prva u regiji po broju smrtnih slučajeva uzrokovanih pandemijom COVID-19

Zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo, Bilsena Šahman na sjednici održanoj 25. augusta ove godine iznijela je netačan podatak o broju smrtnih slučajeva uzrokovanih virusom COVID-19 u BiH.

22. 08. 2020.
Raskrinkavanje: Ne, Milorad Dodik nije izjavio da će bilo ko “morati” da primi vakcinu protiv Covid-19

Tvrdnja da je Milorad Dodik izjavio kako će svako ko ne želi primiti vakcinu protiv Covid-19 “videti svog Boga” objavljena je na portalu Zdravlje svaki dan. Tvrdnja nije tačna budući da je Dodik nedavno izjavio potpuno suprotno – da će vakcinacija biti dobrovoljna.

21. 08. 2020.
Raskrinkavanje: Kafa nije “pozitivna na koronu”, niti se kafa uopšte treba testirati

Na društvenim mrežama, prvenstveno na mreži Facebook, se dijeli fotografija koja navodno prikazuje da je kafa testirana na virus SARS-CoV-2 “pozitivna na koronu”. Riječ je o tome da je zapravo serološki test pokazao negativne rezultate na prisustvo antitijela. Takođe, za pouzdane rezultate testa potrebna je ljudska krv.

20. 08. 2020.
Raskrinkavanje: Teorije Emira Hadžihafizbegovića o virusu “napravljenom u sotonskim laboratorijama”

U razgovoru za Dnevni avaz, bh. glumac Emir Hadžihafizbegović je izjavio da je siguran da je novi koronavirus “napravljen u laboratoriji”, a sličnu je izjavu istog dana dao i prilikom gostovanja na televiziji N1 te u izjavi za Faktor. Ove su neutemeljene tvrdnje do sad višestruko odbačene od strane naučne zajednice, o čemu je Raskrinkavanje od početka pandemije pisalo već niz puta.

20. 08. 2020.
Raskrinkavanje: Reuters nije objavio da je “ruska vakcina protiv korone pokazatelj naučne nadmoći”

Novinska agencija Tanjug, a za njom i mnogi portali u BiH i Srbiji, objavili su manipulativni članak s tvrdnjom da je Reuters izvijestio kako je “ruska vakcina protiv korone pokazatelj naučne nadmoći”. Uvidom u originalni članak agencije Reuters može se vidjeti da ovi navodi nisu tačni, te da se radi o još jednoj dezinformaciji koja je putem lokalnih novinskih agencija, u ovom slučaju Tanjuga, dospjela u javni prostor u regionu.

19. 08. 2020.
Raskrinkavanje: PCR testovi ne služe za “pravljenje banaka genetičkog materijala svih ljudi na svijetu”

Facebookom se širi video snimak u kojem biolog i genetičar Tomislav Terzin iznosi različite neprovjerene i netačne teorije o novom koronavirusu, između ostalog i onu da se putem PCR testova prikuplja “genetički materijal svih ljudi na svijetu”. Ipak, radi se o još jednoj teoriji zavjere koju u vrijeme pandemije šire pristalice anti-vakcinacijskog pokreta.

19. 08. 2020.
Raskrinkavanje: Ne, nošenje maske neće izazvati upalu plućne maramice – uprkos anonimnom “iskustvu” sa Facebooka koje tvrdi suprotno

Nakon tvrdnji da maske izazivaju smanjen unos kisika, intoksikaciju ugljen-dioksidom te da narušavaju imuni sistem, društvenim mrežama se šire tvrdnje i o navodnim težim posljedicama nošenja istih, kao što je upala plućne maramice. Kao što je to slučaj bio s prethodnim, i ove tvrdnje su potpuno neutemeljene, netačne i opovrgnute od strane stručne zajednice.

18. 08. 2020.
Raskrinkavanje: Ne, u Sarajevu ne postoje “5G bazne jedinice” koje se postavljaju “noću, bez svjedoka” u toku pandemije

Nakon netačnih tvrdnji da je na munaru džamije u Donjem Vakufu postavljena “5G bazna jedinica”, Facebook stranica Građansko buđenje objavila je niz fotografija iz Sarajeva na kojima se navodno vide “5G bazne jedinice” postavljene tokom pandemije Covid-19. Iz BH Telecoma i HT Eroneta su demantovali postojanje 5G mreže u BiH, ali i to da su uređaji sa fotografija postavljeni tokom pandemije Covid-19, te su naveli da neki od njih na tim lokacijama postoje čak 15 godina.

14. 08. 2020.
Raskrinkavanje: Nije tačno da se vrši “noćno prskanje teškim metalima”, niti da je pandemija zapravo “trovanje”

Društvenim mrežama se dijeli fotografija mape Srbije uz opis da prikazuje koji dijelovi zemlje se “svakodnevno truju noćnim prskanjem teškim metalima”, te da je “ovo genocid i masovno namerno trovanje ljudi, a ne izmišljena korona”. Mapa koja se nalazi na fotografiji zapravo nema nikakve veze sa koronavirusom, nego je u pitanju mapa koja prikazuje zagađenje zraka, a koja je nastala na aplikaciji za vremensku prognozu.

07. 08. 2020.
Raskrinkavanje: U Kazahstanu nije “krenulo testiranje vakcine protiv COVID-19” i ovaj video ne pokazuje njene posljedice

U drugoj polovini jula na Facebooku je objavljen video reportaže iz Kazahstana koji, prema opisu iz te objave, prikazuje posljedice testiranja vakcine koje je započelo u toj zemlji. Reportaža je iz 2015. godine, te nema nikakve veze sa razvojem i testiranjem vakcine protiv virusa SARS-CoV-2

07. 08. 2020.
Raskrinkavanje: “Plaćanje za koronu”: Epizoda “Andrew Kaufman i bolnice u SAD”  

Andrew Kaufman, američki doktor poznat po propagiranju teorija zavjere o aktuelnoj pandemiji, ponovo je poslužio kao izvor dezinformacija koje su stigle i do domaćeg govornog područja.

Suštinja njegove priče u intervjuu koji je predmet ove analize jeste u tome da bolnice “zarađuju” novac na “prijavi” Covid-19 pacijenata. U realnosti se naprosto radi o standardnom postupku refundiranja troškova u sklopu  zdravstvenog osiguranja Medicare – kakav se primjenjuje i za sve druge respiratorne bolesti.

06. 08. 2020.
Raskrinkavanje: Ne, ove fotografije ne pokazuju berlinske proteste zbog mjera za zaustavljanje epidemije

Protesti protiv mjera za zaustavljanje epidemije u Berlinu su na društvenim mrežama predstavljani fotografijama koje su nastale ranije i/ili na drugim lokacijama. Fotografije drugih skupova u ovim objavama poslužile su kao “dokaz” za tvrdnje da su protesti okupili ogroman broj posjetilaca.

04. 08. 2020.
Raskrinkavanje: Šta je pogrešno, a šta opasno u statusu Ejuba Kučuka o “terapijama” za koronavirus

Facebook status Ejuba Kučuka o njegovom iskustvu sa virusom SARS-CoV-2 izazvao je veliku pažnju javnosti. 

Kučukova “terapija” se širi i portalima i društvenim mrežama, iako sadrži besmislene tvrdnje da se virus treba “saprati iz grla u stomak gdje ga uništava želučana kiselina”, te opasne preporuke za kupovinu “lijekova sa fotografije” bez pregleda i recepta.

03. 08. 2020.
Raskrinkavanje: Klikbejt o virusu koji je “stigao u maskama iz Kine” 

Izjava Sulejmana Ugljanina da je “virus u Srbiju možda stigao u maskama iz Kine” u naslovu članka na portalu Novi je bombastično predstavljena kao “nova informacija”, iako je u samom članku jasno okarakterisana kao teorija zavjere.

01. 08. 2020.
Raskrinkavanje: Neoznačena satira kao lažna vijest: Vlada RS ne nudi “1.000 maraka svakome ko potpiše da ima koronu”

Tekst satiričnog karaktera o tome da je ministar zdravlja Vlade Republike Srpske, Alen Šeranić “obećao vaučer od 1.000 KM svim građanima koji potpišu da imaju koronu” na jednom anonimnom portalu predstavljena je bez napomene o vrsti sadržaja. 

Objavama ove vrste, portali pokušavaju povećati čitanost.

01. 08. 2020. 
Raskrinkavanje: Napomena na pakovanjima hirurških maski je tačna – ali je tačno i to da nošenjm maske zaustavljamo širenje zaraze. Pročitajte kako.

Tvrdnje da su maske za lice “beskorisne” i da je njihovo nošenje “nepotrebno” nisu tačne – iako jeste tačno da na ambalaži u kojoj se prodaju maske stoji napomena da one ne garantiraju zaštitu osobi koja ih nosi. To je zbog toga što nošenjem maski štitimo ljude oko sebe od prenošenja zaraze od nas samih.

31. 07. 2020.
Raskrinkavanje: Od opravdanih strahova građana do nepostojećeg “smeća iz kovid-bolnica” u Drvaru

Portali u BiH i regiji su opširno izvještavali o slučaju nepravilno skladištenog otpada koji je iz Italije uvezen i “ostavljen” u Bosanskom Grahovu i Drvaru, te reakciji i otporu lokalnog stanovištva. No, neki su manje ili više eksplicitno “provukli” i netačnu tvrdnju da se radi o otpadu iz italijanskih “kovid bolnica”.

29. 07. 2020.
Raskrinkavanje: Avion koji gasi požar nije letio iznad Peštera, niti je “ispuštao otrove”

Društvenim mrežama širi se snimak aviona koji ispušta crveni gas, uz natpis “Pešter. Nije virus već nas truju.” Nije virus već nas truju”. Video je zapravo snimljen u američkoj državi Arizona  i prikazuje avion koji ispušta gas za sprječavanje širenja požara. Originalno je objavljen na Instagram profilu posvećenom avijaciji, odakle ga je nepoznata osoba preuzela i lažno predstavila kao snimak na Pešteru.

29. 07. 2020.
Raskrinkavanje: Virus SARS-CoV-2 nije “modificiran”, niti su to potvrdila “dva nobelovca”

Gostujući u Centralnom dnevniku FACE TV, članica naučnog tijela Ministarstva zdravstva KS za praćenje pandemije COVID-19 i infektologinja Sajma Dautović iznijela je tvrdnju da je virus SARS-CoV-2 “modificiran”, te da su dva dobitnike Nobelove nagrade potvrdila isto. Ipak, jednom od njih je lažno pripisana ta izjava, dok je drugog opovrgla naučna zajednica.

29. 07. 2020.
Raskrinkavanje: “Virusna psihoza”: Semir Osmanagić i kompilacija lažnih vijesti o pandemiji

U svom gotovo sat vremena dugom YouTube videu, Semir Osmanagić ponovio je većinu starih teorija zavjere o pandemiji COVID-19. Većinu tvrdnji koje je Osmanagić čitao sa papira, Raskrinkavanje je već provjerilo u prethodnim mjesecima i ocijenilo ih kao netačne i manipulativne.

28. 07. 2020.
Raskrinkavanje: Ne, Svjetska zdravstvena organizacija nije zabranila obdukciju preminulih COVID-19 pacijenata

Skoro mjesec dana raznim portalima kruži tvrdnja da je Svjetska zdravstvena organizacija zabranila vršenje obdukcija nad tijelima preminulih kod kojih je potvrđeno prisustvo virusa SARS-CoV-2. Ova organizacija je još u martu 2020. objavila smjernice za postupanje sa tijelima preminulih, ali one ne sadrže ni zabranu obdukcije, niti “preporuku” da se ona ne vrši.

27. 07. 2020.
Raskrinkavanje: Bill Gates nije rekao da “nemamo izbora u vezi sa vakcinom” – stvarna izjava odnosila se na ekonomsku krizu

U intervjuu koji je dao za Financial Times, Bill Gates je govorio o udaru ekonomske krize zbog pandemije, rekavši da se od nje ne može pobjeći – to jest, da u tome “nećemo imati izbora”. 

Ova je izjava, zatim, isječena i smontirana iza dijela intervjua u kom je govorio o vakcini protiv COVID-19, tako da zvuči kao da je rekao da “nemamo izbora” u pogledu vakcinacije.

27. 07. 2020.
Istinomjer: Japanski nobelovac nikada nije izjavio da je novi koronavirus vještački stvoren

Članica naučnog tijela Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo za praćenje pandemije COVID-19, Sajma Dautović pozvala se na nepostojeće izjave japanskog doktora Tasuka Honja koje su demantovane još u aprilu.

25. 07. 2020.
Raskrinkavanje: Novi trend na društvenim mrežama – dezinformacije o zaštitnim maskama

Nakon video-kompilacije koja nas je ubjeđivala da nošenje maske može spriječiti dotok kisika, provjeravamo istinitost tvrdnji doktora Rashida Buttara koji ponavlja već opovrgnute i uvodi nove netačne tvrdnje o štetnosti nošenja maske.

25. 07. 2020.
Raskrinkavanje: “Savjeti” o maskama i vakcinama pripisani osobi koja je umrla prije 82 godine

Na Facebooku se ovih dana dijeli kolaž-fotografija uz tvrdnju da se radi o “licima ljudi koji žele da se vakcinišemo i nosimo maske”. Dvije od četiri osobe na slici su, pak, umrle davno prije izbijanja pandemije, a druge dvije osobe nikada nisu govorile ni o maskama, ni o vakcinaciji.

24. 07. 2020.
Raskrinkavanje: Ne, Svjetska zdravstvena organizacija ne daje “3.000€ za svaki prijavljeni slučaj COVID-19”

Političar iz Srbije Nikola Sandulović, poznat po širenju lažnih vijesti na društvenim mrežama, objavio je tvrdnju da Svjetska zdravstvena organizacija daje novac zemljama u regiji za svaki potvrđeni slučaj oboljenja od bolesti COVID-19. Da bi provjerili ovu tvrdnju, direktno smo kontaktirali ovu organizaciju, iz koje nam je potvrđeno da navodi nisu istiniti.

24. 07. 2020.
Raskrinkavanje: Ruska vakcina protiv COVID-19 nije “spremna”

Vakcina protiv COVID-19 koju razvija ruski institut Gamaleya je, prema izvještajima iz Rusije, nedavno prošla prvu fazu kliničkih ispitivanja.

No, mediji u regiji su “pojačali” ovu vijest tvrdnjom da se radi o prvoj “spremnoj” vakcini protiv COVID-19. Ona to, ipak, neće biti dok ne prođe sve tri faze testiranja.

22. 07. 2020.
Raskrinkavanje: Nesuvislo “objašnjenje” pandemije u viralnom videu

Nekoliko popularnih teorija zavjere i niz dezinformacija spojeno je u video snimku nepoznatog muškarca, koji tvrdi da je COVID-19 bolest “smišljena” da bi se ljudi “čipovali”. Video, koji je postavljen na dvije Facebook stranice, je podijeljen nekoliko hiljada puta. No, nijedna od tvrdnji iz videa nije prošla test vjerodostojnosti.

20. 07. 2020.
Raskrinkavanje: Oslobođenje izmislilo “misteriozne avione” i “zaprašivanje iznad Butmira”

Na portalu Oslobođenja prošle su sedmice u dva navrata objavljeni manipulativni i senzacionalistički napisi o “misterioznim avionima” koji navodno “zaprašuju” sarajevsko naselje Butmir. Nasuprot navodima zasnovanim na “anonimnim dojavama” i Facebook komentarima, nema nikakve misterije u EUFOR-ovim avionima koji redovno polijeću iz kampa Butmir, a na području Sarajeva ovih dana nisu vršena nikakva zaprašivanja terena.

13. 07. 2020.
Istinomjer: Ramić ponovo širi lažne vijesti

Vijećnik u Gradskom vijeću Grada Bihaća, Sej Ramić koji je već u nekoliko navrata na svom Facebook profilu iznosio netačne tvrdnje o novom koronavirusu, još jedanput je objavio netačne informacije, ovaj put u vezi sa protestima francuskih zdravstvenih radnika.

12. 07. 2020.
Raskrinkavanje: Čedomir Jovanović nije “provaljen” – slika iz bolničkog kreveta je autentična

Slika Čedomira Jovanovića na kojoj leži u bolničkom krevetu priključen na infuziju ne pokazuje nikakvo “lažiranje korone”, kako to tvrde radikalni desničari i neki portali.

09. 07. 2020.
Raskrinkavanje: Francuski doktori/ce su protestovali protiv reforme penzionog sistema, a ne protiv “korona prevare”

Hiljade korisnika Facebooka je podijelilo video u čijem opisu stoji da prikazuje doktore u Francuskoj koji “skidaju rublje u znak protesta protiv korona prevare”. Video je snimljen prije nego je u toj zemlji zvanično zabilježen prvi slučaj bolesti COVID-19.

07. 07. 2020.
Raskrinkavanje: Bolnice ne nude novac porodicama preminulih da “priznaju” COVID-19 kao uzrok smrti

Po društvenim mrežama uveliko se prenose glasine da bolnice plaćaju porodicama preminulih pacijenata da “potpišu” kako su njihovi srodnici umrli od bolesti COVID-19, ili da se ljudima plaća da “glume” da imaju tu bolest. Bolnice, međutim, ne “konsultuju” porodice prilikom određivanja uzroka smrti pacijenata, niti je za tako nešto potreban potpis člana porodice preminule osobe. Takođe, ne postoje dokazi da bilo ko pokušava da “potplati korona glumce”.

04. 07. 2020.
Raskrinkavanje: Maske za lice nisu opasne i ne izazivaju hipoksiju i hiperkapniju

Povećanje boja zaraženih od virusa SARS-CoV-2 u pojedinim zemljama regiona rezultiralo je vraćanjem obaveze nošenja maski u zatvorenim javnim prostorima. Istovremeno, po društvenim mrežama kruže netačne tvrdnje o štetnim posljedicama nošenja maski.

03. 07. 2020.
Raskrinkavanje: COVID-19 kriza u Novom Pazaru nije uzrokovana 5G mrežom

Hiljade korisnika/ca društvene mreže Facebook je podijelilo status političara iz Srbije, u kojem uz fotografije antena tvrdi da je 5G mreža “krivac” za veliki broj oboljelih od COVID-19. Na slikama, koje navodno prikazuju 5G antene u tom gradu, nalazi se zapravo telekomunikaciona oprema postavljena godinama prije pandemije koronavirusa SARS-CoV-2.

02. 07. 2020.
Raskrinkavanje: Naučnici u Medini nisu “otkrili lijek za COVID-19”

Portal Akos je objavio članak u kojem se tvrdi kako su “naučnici u Medini otkrili lijek za COVID-19”, čiji je glavni sastojak sjeme ćurokota. Međutim, tvrdnja o učinkovitosti ćurokota protiv te bolesti – koja nije nova – se bazira na naučnom radu objavljenom u publikaciji sumnjivog ugleda, i objavljena je uz reklamu za preparate od ćurokota.

01. 07. 2020.
Raskrinkavanje: CDC nije “znao da će izbiti pandemija” u novembru prošle godine

Oglas za posao u američkom CDC-u, u Facebook objavama lažno je predstavljen kao “dokaz da su Centri za kontrolu i zaštitu od bolesti znali za unaprijed pripremljenu pandemiju”. Jednako je neistinita i tvrdnja da je Anthony Fauci, član američkog kriznog štaba, otkrio bilo kakvu skrivanu “istinu o vakcinama”.

30. 06. 2020.
Raskrinkavanje: Ne, “cijena testa na COVID-19 u Njemačkoj” nije 18,73 Eura

Slika računa na njemačkom jeziku, uz tvrdnju da je u pitanju račun za COVID-19 test u iznosu od 18,74 eura, objavilo je nekoliko portala.

No, račun na slici je zapravo izdat za uslugu postavljanja longete.

30. 06. 2020.
Raskrinkavanje: Face i akademkinja Hukić: Klikbejt o “čipiranju” i vakcini

Priča o čipiranju i vakcinaciji ne prestaje. Ovaj puta na portalu i YouTube kanalu FACE TV osvanuo je naslov kojim se inicira da je akademkinja Mirsada Hukić rekla da se ne bi vakcinisala protiv bolesti COVID-19, ali i da smo “već čipirani”.

30. 06. 2020.
Raskrinkavanje: Pseudoljekar o Bill Gatesu, vakcinama i čipovanju

U jednoj od brojnih verzija priče o “čipovima u vakcinama” koje su se širile internetom u proteklim mjesecima, nekoliko portala kao izvor je navelo belgijskog “doktora prirodne medicine”. Spojivši ove tvrdnje sa najavama aplikacija za praćenje širenja virusa, neki su ih objavili uz naslov koji implicira da se Evropska unija na neki način bavila “pitanjem nano-čipova u vakcinama”.

27. 06. 2020.
Raskrinkavanje: EU nije donijela “zvaničnu odluku” o otvaranju granica za BiH 1. jula – naprotiv

Nasuprot pisanju Avaza i drugih portala, u protekla dva dana nije donesena zvanična odluka država članica EU da će se Bosni i Hercegovini od prvog jula ukinuti restriktivne mjere pri prelasku “spoljnih granica” Evropske unije. Lista postoji, ali se – prema svim relevantnim izvorima – od petka, 26. juna BiH na njoj više ne nalazi. No, čak i da BiH jeste na listi, ona predstavlja samo preporuku, ali ne i obavezu bilo koje države članice da ukine restriktivni režim za bilo koju drugu državu.

27. 06. 2020.
Raskrinkavanje Ne postoji nikakva “plandemija”, niti “dokaz da je američka vlada sve znala još 2019.”

YouTube kanal Marije Stojaković uglavnom služi objavljivanju titlovanih teorija zavjere, što je bio slučaj i sa videom, objavljenim prije desetak dana, u kom neimenovani muškarac tvrdi da ima “dokaz da je američka vlada planirala pandemiju 2019. godine”. Autor originalnog videa je izvjesni Brian Young, koji je još prije mjesec dana sam priznao da je pogriješio i da tvrdnje iznesene u videu – nisu tačne.

26. 06. 2020.
Raskrinkavanje Ne, ovo nije kolona vozila u “nezapamćenoj gužvi na Svitavi”

U svjetlu nove odluke o 14-dnevnom karantinu za građane Bosne i Hercegovine koji namjeravaju putovati u Hrvatsku, veliki broj portala objavio je fotografiju sa graničnog prelaza Čepikuće, tvrdeći da ista prikazuje “gužvu na Svitavi”, odnosno na dijelu puta prema Neumu.

26. 06. 2020.
RaskrinkavanjeNe, Đoković nije “doživio nervni slom” kako tvrde anonimni portali

Vijest da je teniser Novak Đoković pozitivan na SARS-CoV-2 virus pokazala se kao odlična prilika portalima da prikupe klikove. Ali ipak, Đoković nije doživio nervni slom niti je rečeno da je ovo kraj njegove karijere.

24. 06. 2020.
Raskrinkavanje Ne, nije tačno da su brazilski parlamentarci “razotkrili potpuno praznu bolnicu”

Nisu tačne tvrdnje objavljene uz video snimak iz Brazila u kojima se tvrdi da su brazilski parlamentarci “upali” u bolnicu u kojoj je trebalo biti 5.000 pacijenata oboljelih od COVID-19 i otkrili da je u stvari prazna. Prikazana bolnica je bila prazna jer u momentu snimanja još nije bila ni otvorena, a kašnjenje otvaranja je upravo i bio razlog za nasilan upad osoba sa snimka.

23. 06. 2020.
Raskrinkavanje: Nikakav sud nije “naložio državama da ukinu mjere izolacije i karantina”, niti ih je proglasio “psihološkim ratom”

Društvenim mrežama širi se “screenshot” dokumenta na njemačkom jeziku, uz tvrdnju da se radi o naredbi “suda za ljudska prava” državama potpisnicama “Ženevskog sporazuma” da odmah ukinu mjere borbe protiv pandemije kao što su izolacija ili karantin. Ništa od navedenog nije istinito.

22. 06. 2020.
Raskrinkavanje: Nije tačno da su “iskopali umrle od COVID-19 i našli samo kamenje”

Video u kojem se tvrdi da su “iskopali umrle od COVID-19” i u sanduku pronašli “samo kamenje”, podijeljen je na Facebooku više od 5.200 puta. No, radi o video snimku iz 2017. godine koji nema veze sa koronavirusom. Tada je u São Carlosu policija otkrila pokušaj prevare sa životnim osiguranjima, a u sklopu istrage otvoren je grob navodne pokojnice, dok su u lijesu pronađeni kamen i vreća puna piljevine.

21. 06. 2020.
Raskrinkavanje: Još jedna satira pretvorena u lažnu vijest: Naravno da novi direktor FUCZ nije Fredrik Solaksson

Tekst satiričnog karaktera o tome da je “Na čelo FUCZ imenovan Fredrik Solaksson” koji će navodno prvo kupiti “100 Volvo vozila” na jednom anonimnom portalu objavljen je bez napomene o satiričnom karakteru sadržaja.

17. 06. 2020.
Raskrinkavanje: Njemačka policija nije proizvela “tajni korona izvještaj”

Portal “Borba” objavio je prevod članka ruskog Fonda strateške kulture u kojem se tvrdi da je njemačka policija napravila “tajni izvještaj” o posljedicama mjera protiv COVID-19 pandemije, koje su navodno veće od prijetnje koju bolest predstavlja. No, niti je izvještaj napravila policija, niti je opasnost od novog virusa “uobičajena”.

16. 06. 2020.
Raskrinkavanje: Jacques Attali nije najavio da će pandemija “omogućiti globalnu vladu”, niti je “prst i nokat” sa Billom Gatesom

Slobodna Dalmacija je objavila autorski tekst u kojem se tvrdi kako je COVID-19 pandemija došla kao “kec na desetku filantropskoj kliki” da ostvari svoje “orvelovske snove o globalnoj dominaciji”. Kao dokaz je ponuđena mješavina lažnih vijesti i dezinformacija.

15. 06. 2020.
Raskrinkavanje: Nije tačno da Trump “promovira nošenje hidžaba”

Video u kojem se tvrdi da američki predsjednik Donald Trump “promovira nošenje hidžaba” na našem govornom području je u aprilu podijeljen skoro 1.000 puta. No, radi se o izmišljenoj izjavi – Trump je tek preporučio nošenje marame ili šala zbog nestašice zaštitnih maski u SAD-u za vrijeme COVID-19 pandemije.

14. 06. 2020.
Istinomjer: Informacije o nabavkama respiratora u evropskim zemaljama nemaju status tajne

Portparol SNSD-a, Radovan Kovačević izjavio je da je sve u vezi nabavke respiratora u Republici Srpskoj transparentno, te ustvrdio da su informacije o nabavci respiratora u skoro svim evropskim zemljama “dobile status tajne”. Međutim, zvanični podaci EU, ali i zemalja koje to nisu demantuju Kovačevića.

12. 06. 2020.
Raskrinkavanje: Ne, roman “Oči tame” iz 1981. godine nije predvidio izbijanje novog koronavirusa

Netačni navodi o tome da je američki pisac Dean Koontz u svom romanu “Oči tame” iz 1981. godine “predvidio” izbijanje koronavirusa SARS-CoV-2 od februara do juna 2020. pojavili su se na velikom broju domaćih i regionalnih portala.

11. 06. 2020.
Raskrinkavanje: Anketa nije pokazala da je “trećina Amerikanaca pila sredstva za čišćenje” zbog izjave Donalda Trumpa

Portali u regionu su prenijeli vijest o internet anketi rađenoj u Americi, čiji rezultati su pokazali da je veliki broj anketiranih koristio sredstva za čišćenje i dezinficijense protiv novog koronavirusa na “visoko riskantan” način. Neki portali su to predstavili kao vijest da je trećina Amerikanaca konzumirala takve proizvode.

07. 06. 2020.
Raskrinkavanje: Lažna vijest koja traje: Henry Kissinger nije nikad govorio o “stadu koje će prihvatiti obaveznu vakcinaciju”

Proteklih dana su na Facebooku ponovo aktuelne objave u kojima se, bez ikakvog osnova, ponavlja izmišljeni citat pripisan Henryju Kissingeru, a koji glasi “Jednom kada stado prihvati obavezno prinudno vakcinisanje, igra je završena”.

04. 06. 2020.
Raskrinkavanje ID2020: Niko ne planira da nas “čipira vakcinom” i pored svih strašnih priča

Savez ID2020, Bill Gates, mikročipovi, Ujedinjene nacije i vakcina za COVID-19: ovo su “sastojci” koji se, u različitim kombinacijama, spajaju u teorijama zavjere koje kruže po opskurnim portalima, Facebook stranicama i YouTube kanalima.

29. 05. 2020.
Istinomjer: Mobilna bolnica neće biti montirana

Republički štab za vanredne situacije u Republici Srpskoj (RS) dao je saglasnost za raskidanje ugovora o nabavci pokretne bolnice zbog toga što dobavljač nabavku nije ispunio u predviđenom roku. Iako su najviši zvaničnici u ovom entitetu danima uvjeravali javnost da će bolnica biti montirana uskoro, ta obećanja će ostati neispunjena.

29. 05. 2020.
Raskrinkavanje: Izmišljena izjava Morgana Freemana o maskama i “eksperimentu da se vidi ko je sljedbenik 

Morgan Freeman je na svojim profilima na društvenim mrežama više puta podržao mjere za zaštitu od pandemije i nikada nije rekao da je nošenje maski bilo kakav “eksperiment”.

28. 05. 2020.
Raskrinkavanje: Snimak iz Poljske ne prikazuje masovne proteste protiv obavezne vakcinacije

Početkom maja na Facebooku se pojavio snimak masovnih demonstracija u Poljskoj, koji su pogrešno prikazani kao “protesti protiv obavezne vakcinacije”.

27. 05. 2020.
Raskrinkavanje: Crna Gora nije “otvorila granice svima osim Srbima i Srbiji”

Odluka crnogorske vlade da ova zemlja od 1. juna otvori granice za građane devet evropskih zemalja, no ne i za građane Srbije i BiH, na nekim portalima je protumačena kao odluka Crne Gore da “otvori granice svima osim Srbima”.

27. 05. 2020.
Raskrinkavanje: Na granici kažnjavani građani bez propisanih putnih isprava, a ne “Hrvati”

Portal “Hercegovina” je objavio seriju članaka u kojima su problemi BiH državljana s dvojnim državljanstvom na granici predstavljeni kao “tretiranje Hrvata kao građana trećeg reda”. Razlog zbog kojeg su nekima od njih izdati prekršajni nalozi prilikom ulaska u zemlju, ipak, nije bio njihovo dvojno državljanstvo, već nedostatak valjanih putnih dokumenata.

26. 05. 2020.
Istinomjer: Tokom vanrednog stanja u RS nije formirano posebno odjeljenje suda i tužilaštva

Nakon što je početkom aprila ove godine u Republici Srpskoj (RS) na snagu stupilo vanredno stanje zbog pandemije novog koronavirusa (COVID-19), član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik najavio je da će za vrijeme vanrednog stanja doći do izmjena zakona koji se tiču kažnjavanja onih koji ne postupaju po usvojenim mjerama. Ipak, do usvajanja Odluke o prestanku vanrednog stanja u RS, nisu osnovana posebna odjeljenja suda i tužilaštva u ovom entitetu koja bi se bavila predmetima kršenja propisanih mjera tokom vanrednog stanja.

25. 05. 2020.
Raskrinkavanje: Ne stvara se svjetska vlada koja će nam kontrolisati novac preko čipova

Porodica Rockefeller planira da napravi jednu globalnu vladu, čipuje sve ljude i kontroliše sav novac, rekao je filmski producent Aaron Russo u video intervjuu iz 2006. godine. Te i druge tvrdnje iz intervjua sa Alexom Jonesom su davno osporene, ali su nedavno ponovo “isplivale” na našem govornom području.

24. 05. 2020.
Raskrinkavanje: David Icke o pandemiji (4): “Sintetička” hrana, umjetna inteligencija i plastični novac

U četvrtom, posljednjem dijelu analize intervjua teoretičara zavjere Davida Ickea, bavimo se njegovim tvrdnjama o “sintetičkoj” hrani, AI tehnologijama te novcu i tehnokratiji.

22. 05. 2020.
Raskrinkavanje: Radnik iz Meksika nije plaćen da “izigrava razboljelog od korone”

Video originalno snimljen u meksičkom lučkom gradiću je zahvaljujući objavama na Facebook stranicama, popraćenim sugestivnim opisom, dosegao skoro milijunski broj pregleda u našoj regiji. Osoba koja je prikazana u videu, uprkos tvrdnjama iz opisa ovih objava, nije plaćena da izigrava oboljelog od COVID-19, već je prevezena u bolnicu zato što je razvila simptome ove bolesti.

22. 05. 2020.
Istinomjer: Građanima RS vaučeri za spas turizma

Predsjednica Republike Srpske (RS) Željka Cvijanović, najavila je kreiranje programa na osnovu kojeg će građanima biti dijeljeni vaučeri koje će moći da troše na turističkim destinacijama u RS-u, u cilju saniranja negativnih posljedice epidemije koronavirusa. U narednim danima poduzete su određene aktivnosti na kreiranju “Uredbe o uslovima i načinu korišćenja turističkih vaučera za subvencionisano plaćanje smještaja u Srpskoj”

22. 05. 2020.
Istinomjer: Višković na svom stolu nije imao ponudu za sporne respiratore

Premijer Vlade RS Radovan Višković izjavio je 20. maja da je na svom stolu ranije imao ponudu za sporne respiratore koje je preko firme “Srebrena malina” uvezla Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ), ali da je tu ponudu odbio. Ipak, već narednog dana iz Tužilaštva BiH je stigla potvrda se u ovom slučaju nije radilo o istoj ponudi za kupovinu respiratora, koju Tužilaštvo istražuje.

22. 05. 2020.
Raskrinkavanje: Ne, ovo nije “matična ploča koja se ugrađuje u 5G baznu stanicu”

Na društvenoj mreži Facebook učestalo se dijeli fotografija koja navodno prikazuje matičnu ploču koja se ugrađuje u 5G baznu stanicu. Na fotografiji se zapravo vidi dio stare opreme za TV na koji je dopisana oznaka COV-19.

22. 05. 2020.
Raskrinkavanje: Radnik iz Meksika nije plaćen da “izigrava razboljelog od korone”

Video originalno snimljen u meksičkom lučkom gradiću je zahvaljujući objavama na Facebook stranicama, popraćenim sugestivnim opisom, dosegao skoro milijunski broj pregleda u našoj regiji. Osoba koja je prikazana u videu, uprkos tvrdnjama iz opisa ovih objava, nije plaćena da izigrava oboljelog od COVID-19, već je prevezena u bolnicu zato što je razvila simptome ove bolesti.

21. 05. 2020.
Raskrinkavanje: Plandemija: Najuspješnija teorija zavjere o Covidu-19 pada već na “planu”

Video uradak pod nazivom “Plandemija” brzo je postao popularan u “zavjerološkim” krugovima, kako u svijetu, tako i kod nas. Radi se o jednoj od najraširenijih teorija zavjere koje negiraju utvrđene činjenice o pandemiji COVID-19, nudeći naučno neutemeljena i netačna “objašnjenja”.

U saradnji sa partnerskim portalom Faktograf.hr donosimo analizu ključnih netačnih tvrdnji koje se mogu čuti u ovom takozvanom “dokumentarnom filmu”.

20. 05. 2020.
Raskrinkavanje: Nespretna fotomontaža: Američka vojska nije napala Italiju “COVID-19 kapsulama”

Manipulisana fotografija odbačene kapsule sa natpisom “protokol za istrebljenje – COVID-19”, ovih se dana širi društvenim mrežama u regionu. Naime, prema pisanju portala Giornalettismo, očigledni znak da se radi o neuspjeloj fotomontaži je činjenica da natpisi na kapsuli nisu zakrivljeni u skladu s njenim oblikom, dok se druge nelogičnosti mogu otkriti i iz sadržaja ovog natpisa.

18. 05. 2020.
Raskrinkavanje: Nije tačno da su u Bihaću uzorci za COVID-19 testiranje “izgubljeni na sred ulice”

Na nekoliko portala je objavljena vijest da su u Bihaću na ulici pronađeni “izgubljeni uzorci na COVID-19”, bez pojašnjenja na osnovu čega autor/ica tvrdi da je riječ o uzorcima za testiranje na virus SARS-CoV-2. Uzorci za testiranje na SARS-Cov-2 u ovom kantonu uzimaju se brisom, te ne postoji šansa da su uzorci krvi namijenjeni testiranju na ovaj virus.

17. 05. 2020.
Raskrinkavanje: Otorinolaringolog o slanoj vodi i eteričnim uljima kao “lijeku za koronavirus”

Dubrovački doktor je uputio pismo ministru zdravstva Hrvatske, u kojem navodi da inhalacija vode sa eteričnim uljem slatkog pelina koje je “osobno proizveo”, ubija koronavirus. Kao glavni argument, navodi da para iz inhalacije ubija virus jer isti ne može preživjeti temperaturu “veću od 40 do 50 stupnjeva”. Osim što ova metoda ne ubija virus, ona može imati i posljedice u vidu opekotina.

14. 05. 2020.
Raskrinkavanje: Ni SAD ni NATO nisu “ukrali Italiji pola miliona testova za koronavirus”

Izvještavajući o tome da su brisevi kojime se uzimaju uzorci pri testiranju na virus SARS-Cov-2 iz Italije prodati kompaniji u SAD-u, brojni portali su ovo predstavili kao “skandal” naglašavajući ulogu NATO aviona. Činjenice pokazuju da je poslovni dogovor kompanija iz dvije zemlje realizovan uz pomoć NATO aviona – u trenutku kada je Italija imala dovoljnu količinu briseva, koje joj niko nije “oteo” niti “ukrao”.

13. 05. 2020.
Raskrinkavanje: Sakupljanje klikova na priči o prenošenju SARS-CoV-2 putem seksualnog kontakta

Portali u regionu su prenijeli vijest sa CNN-a o kineskoj studiji u kojoj je uočeno prisustvo virusa SARS-CoV-2 u spermi pacijenata koji boluju ili su se počeli oporavljati od COVID-19. Neki od njih su, ipak, izvijestili da je virus pronađen u spermi izliječenih muškaraca, a neki su čak “interpretirali” vijest kao dokaz da se virus prenosi seksualnim putem, što još uvijek nije utvrđeno.

13. 05. 2020.
Raskrinkavanje: Kako je stara fotografija ukrajinske djevojčice postala “Bill Gates u haljinici”

Početkom maja na Facebooku i Twitteru se pojavio “meme” na kojem se uz staru sliku djevojčice pojavio i navod da se na fotografiji nalazi Bill Gates koji se “kao mali voleo oblačiti u haljinice”. Činjenica je da se radi o lažnoj vijesti, te da je fotografija napravljena za vrijeme proslave Prvog maja u ukrajinskog gradu Lavovu, davne 1968. godine.

12. 05. 2020.
Raskrinkavanje: Naslov sa nepostojećom izjavom genetičara o virusu SARS-CoV-2 uklonjen nakon reakcije

Portal N1 je objavio članak u kojem je sumiran intervju sa profesorom Damirom Marjanovićem u emisiji “Izvan okvira”. U naslovu članka je “izvrnut” dio izjave profesora Marjanovića o naučnim tvrdnjama vezanim za porijeklo virusa SARS-CoV-2. Tako je od izjave u kojoj je Marjanović insistirao na tome da komentariše taj virus samo iz ugla svoje struke – genetike – naslov došao bezmalo do teorije zavjere o “vještačkom širenju virusa”.
Nakon reakcije profesora Marjanovića, naslov sa spornom tvrdnjom je promijenjen.

12. 05. 2020.
Raskrinkavanje: David Icke o pandemiji (3): Uprkos tvrdnjama teoretičara zavjere, 5G vas neće ugušiti

U intervjuu koji je dao TV stanici London Live 6. aprila, poznati teoretičar zavjere David Icke je iznio niz netačnih tvrdnji kojima je pandemiju COVID-19 doveo u vezu sa 5G mrežom. 

Ovo je treća analiza njegovih tvrdnji, između ostalog i one da COVID-19 nije virusna bolest, već “poremećaj unosa kisika u organizam, uzrokovan 5G mrežom”.

11. 05. 2020.
Istinomjer: Respiratori nabavljeni iz NR Kine ne predstavljaju “sami vrh ponude u ovoj branši”

Tužilaštvo BiH: “U nalazu vještaka utvrđeno je da nabavljeni ventilatori ne posjeduju ni minimum potrebnih bitnih karakteristika za adekvatan tretman pacijenata u jedinicama intenzivne terapije, među koje spadaju pacijenti oboljeli od Covid 19. Dakle, nije preporučeno korištenje ovih ventilatora u jedinicama intenzivne terapije.”

06. 05. 2020.
Raskrinkavanje: Šta zaista znači peticija protiv Billa Gatesa?

Portali u BiH i regionu u aprilu su objavili informaciju o online peticiji na stranici Bijele kuće, kojom građani/ke traže istragu protiv Billa Gatesa zbog “zločina protiv čovječnosti”. Peticija, koju je potpisalo oko pola miliona ljudi, sadrži dokazano netačne tvrdnje o Gatesu, ali to nije spriječilo mnoge portale da njen sadržaj prenesu potpuno nekritički, dok su neki otvoreno dezinformisali svoje čitatelje/ke tvrdnjama da se radi o “obračunu Bijele kuće i Billa Gatesa”.

06. 05. 2020. 
Istinomjer: Načelnik Bosanskog Petrovca prekršio mjere i naredbu koju je sam potpisao

Kako je potvrđeno iz MUP-a Unsko-sanskog kantona, druženje na kojem se “okupio veći broj osoba koje su prisustvovale okretanju janjeta na ražnju”, organizovao je načelnik Opštine Bosanski Petrovac, Dejan Prošić.

06. 05. 2020.
Raskrinkavanje: Nije tačno da WHO “mijenja stav o koronavirusu” i “sad podržava švedsku politiku nezatvaranja”

Na regionalnim portalima se pojavio članak u kojem se tvrdi da “Svjetska zdravstvena organizacija ponovno mijenja svoj stav o koronavirusu nakon što se učinilo kako podržava švedsku politiku neprovođenja zatvaranja”.

05. 05. 2020.
Raskrinkavanje: Diskutabilne tvrdnje sjevernomakedonskog stručnjaka

Tvrdnje doktora Vele Markovskog, koje je iznio u programu lokalne sjevernomakedonske televizije, prenijeli su brojni portali u regiji.Među tvrdnjama koje je iznio bilo je nekih koje su u potpunosti netačne – recimo, da je  SARS-CoV-2 “poznati virus” koji “nije opasan”. Doktor Markovski je, takođe, iznio i tvrdnje koje daju pogrešnu sliku o epidemiološkim činjenicama u vezi sa COVID-19, poput tvrdnji da to “nije karantinska bolest”, te ne zahtijeva mjere karantina; te da se radi o bolesti čija je zaraznost niska.

05. 05. 2020.
Raskrinkavanje: “Tri pitanja” Lidije Gajski – drugi dio

Direktorica splitskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo rekla je portalu Dalmacija News da prenos virusa SARS-CoV-2 u moru može biti razlog za zabrinutost za kupače ovog ljeta. Iako taj put prenosa virusa nije dokazan ni osporen, tvrdnja u članku da osobe bez simptoma ne prenose virus – je dokazano netačna.

03. 05. 2020.
Istinomjer: Nemamo najveći broj oporavljenih od COVID-19 u regionu

Stranački funkcioner SDA, Haris Zahiragić ustvrdio je da smo “u regionu među tri najtestiranije nacije”, kao i da “imamo najveći broj oporavljenih po broju stanovnika”.

03. 05. 2020.
Istinomjer: Da li je predloženih 10 mjera dobar osnov za spas ekonomije u Federaciji BiH?

Prijedlog zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica koje su izazvane koronavirusom tzv. “Korona zakon”, nakon što ga je razmatrao Predstavnički dom Parlamenta FBiH, 4. maja ove godine našao se i pred zastupnicima/cama i Doma naroda Parlamenta FBiH. Pročitajte koje mjere za spas ekonomije je predložila Vlada Federacije BiH kao i mnogobrojne predložene amandmane na ovaj zakon.

02. 05. 2020.
Istinomjer: Odluke FUCZ o javnim nabavkama nisu objavljene niti transparentne

Izjava direktora Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), Fahrudina Solaka da su sve odluke FUCZ o javnim nabavkama bile “javne, transparentne i objavljene na portalu javnih nabavki”, te da “nema ni jednog utroška da se za njega ne zna, da nije javan i da nije dostupan” ocijenjena je kao neistinita.

02. 05. 2020.
Raskrinkavanje: Možete li se zaraziti koronavirusom u moru? Ne zna se. Trebate li svuda držati distancu? Apsolutno.

Direktorica splitskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo rekla je portalu Dalmacija News da prenos virusa SARS-CoV-2 u moru može biti razlog za zabrinutost za kupače ovog ljeta. Iako taj put prenosa virusa nije dokazan ni osporen, tvrdnja u članku da osobe bez simptoma ne prenose virus – je dokazano netačna.

01. 05. 2020.
Raskrinkavanje: David Icke o pandemiji: Bajke o 5G mreži i “čipovima u vakcinama”

Društvenim mrežama se dijeli intervju u kome David Icke iznosi tvrdnje o tome da je pandemija COVID-19 “masovna zavjera” koja služi tome da se “uvede 5G mreža”. Navedene tvrdnje nemaju uporište u dostupnim podacima.

01. 05. 2020.
Raskrinkavanje: Japanski nobelovac Tasuku Honjo nikad nije rekao da “koronavirus nije prirodan”

Na društvenim mrežama, a potom i na nekoliko portala, objavljena je tvrdnja da je “japanski nobelovac izjavio da koronavirus nije prirodan” i da su “svi laboratorijski tehničari (u Wuhanu op.a.) umrli”. Vijest je izmišljena, a demantovao ju je i Tasuku Honjo, dobitnik Nobelove nagrade iz Japana kome je izjava pripisana.

30. 04. 2020.
Raskrinkavanje: Vakcina za koronavirus ne stiže “sljedeće sedmice” niti je “proizvedena u milion doza”

Vakcina protiv virusa SARS-CoV-2 još uvijek ne postoji, ali ta činjenica ne sprječava neke portale da u javnost plasiraju netačne informacije o razvoju i dostupnosti nove vakcine.

30. 04. 2020.
Istinomjer: Ramić nastavlja sa iznošenjem netačnih tvrdnji o novom koronavirusu

Ramić je na svom Facebook profilu podijelio video koji je od strane Facebooka i portala za provjeru činjenica označen kao “lažna informacija”.

30. 04. 2020.
Raskrinkavanje: Netačne tvrdnje italijanskog parlamentarca o brojevima umrlih od COVID-19

Zastupnik u italijanskom parlamentu, Vittorio Sgarbi, prošle sedmice je postao “zvijezda” društvenih mreža našeg govornog područja zahvaljujući video snimku u kom iznosi netačne tvrdnje o broju umrlih od COVID-19 u Italiji. Njegov se nastup zatim pojavio i na mnogim portalima. Pregledali smo istraživanje na koje se pozivao Sgarbi i u njemu takva tvrdnja ne postoji.

29. 04. 2020.
Raskrinkavanje: Britanski obavještajci nisu “ubacili virus u Wuhan da bi srušili Xi Jinpinga”

Virus SARS-CoV-2 u Wuhan nisu ubacili britanski agenti, niti je epidemija ovog virusa u Kini vještački izazvana kako bi Velika Britanija “srušila” Xi Jinpinga, nego je u pitanju još jedna “kolekcija” teorija zavjere Igora Panarina, ruskog političkog analitičara koji je javnosti i otprije poznat po širenju zavjera koje nemaju utemeljenja u činjenicama.

Ove tvrdnje, preuzete s Panarinovog YouTube kanala u medijski prostor je plasirao anonimni portal Fakti, a one su zatim objavljene i na preko 40 drugih portala u BiH i regionu.

29. 04. 2020.
Raskrinkavanje: Francuski nobelovac griješi: Nema naučnih istraživanja koja dokazuju da je SARS-CoV-2 stvoren u laboratoriji

Francuski naučnik, Luc Montagnier izjavio je da je virus koji izaziva COVID-19 stvoren u laboratoriji. Istraživanja koja su trenutno dostupna pokazuju da to nije tačno.

28. 04. 2020.
Raskrinkavanje: Termin “koronavirus” nije zvanično zabranjen u Turkmenistanu

Medijima u Turkmenistanu nije bilo “zabranjeno da koriste riječ koronavirus” kako su početkom mjeseca izvijestili brojni mediji. Do greške je došlo nakon originalnog izvještaja Reportera bez granica koji je vrlo brzo ispravljen.

28. 04. 2020.
Istinomjer: Za sada ništa od smanjenja plata budžetskim korisnicima u Federaciji BiH

Na 9. vanrednoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH održanoj 24. 04. 2020. godine usvojen je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršenju Budžeta FBiH za 2020. godinu, kao i Prijedlog zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica kojima nije predviđeno smanjenje plata budžetskim korisnicima u Federaciji BiH.

27. 04. 2020.
Raskrinkavanje: Bill Gates nije predvidio koronavirus SARS-Cov-2

Već mjesecima po regionalnim portalima i društvenim mrežama kruži nekoliko verzija tvrdnje da je Bill Gates “predvidio koronavirus”. Neke se pozivaju na “Događaj 201” iz prošle godine, a neke na njegov govor iz 2015. godine.

Događaj 201 nije “predvidio” pandemiju koronavirusa SARS-Cov-2, nego je u pitanju tek jedna od niza simulacija pandemije nastala na osnovu prethodnih pandemija, a koja je napravljena za svrhe razumijevanja i definisanja efikasnih reakcija te na identifikaciju potencijalnih nedostataka, odnosno za svrhe bolje pripreme za narednu pandemiju.

27. 04. 2020.
Raskrinkavanje: Nije umrla volonterka koja je primila testnu vakcinu protiv COVID-19

Drušvenim mrežama proširila se vijest da je umrla Elisa Granato, prva volonterka koja je primila pokusnu vakcinu na testiranju lijeka protiv bolesti COVID-19. Granato je na svom Twitter profilu demantovala ove tvrdnje, te je snimila video u kojem govori da je živa i da je dobro

27. 04. 2020.
Istinomjer: Dodik promijenio stav po pitanju pomoći od strane EU

Jučer je u Banja Luku stigla pomoć Evropske unije, a Milorad Dodik je tu priliku iskoristio da izrazi zahvalnost za ovu “veoma značajnu medicinsku pomoć”, te je istakao kako je “RS zagledana u EU”.

27. 04. 2020.
Raskrinkavanje: Crnogorsko more ne krije “lijek protiv COVID-19”

“Zlatna spužva”, morska životinja koja se može naći u crnogorskom moru, na brojnim portalima u regionu predstavljena je kao “ubica koronavirusa”. Sve to prije nego što je bilo kakvo naučno istraživanje sprovedeno – pa čak i započeto.

26. 04. 2020.
Raskrinkavanje: Ni Hlorokin nije “lijek za koronavirus”

Nakon hrvatskog Sumameda i bosanskog Malcovira, sada je srbijanski Hlorokin u nekim medijima predstavljen kao “lijek za koronavirus”. Oba lijeka sadrže aktivnu tvar hidroksiklorokin. I dalje ne postoji naučna potvrda da je isti djelotvoran protiv COVID-19.  

25. 04. 2020.
Raskrinkavanje: Dr. Darija Kisić Tepavčević nije “sestra od tetke” Vildane Selimbegović

Nekoliko portala iz Srbije protekle je sedmice objavilo članke u kojima se netačno tvrdi da je dr. Darija Kisić Tepavčevič, članica Kriznog štaba za suzbijanje COVID-19 u Srbiji, “sestra Vildane Selimbegović”, urednice sarajevskog lista Oslobođenje. Analiza Raskrinkavanja otkriva da su ovi portali bez ikakvih provjera i/ili napomena u stvari objavili članak koji se uglavnom zasniva na dezinformacijama i špekulacijama preuzetim s privatnih profila korisnika Twittera.

25. 04. 2020.
Raskrinkavanje: Bill Gates nije “najavio depopulaciju”, niti ga je Indija “tužila zbog vakcina” – i to se već godinama zna

Globalno popularne teorije zavjere usmjerene protiv Billa Gatesa nisu zaobišle ni naš region. Navodi da je Gates priznao da je cilj programa vakcinisanja njegove fondacije smanjenje populacije i da ga Indija tuži zbog vakcinacije protiv HPV-a su, međutim, netačni.

24. 04. 2020.
Raskrinkavanje: Nije tačno da je Bill Gates odbio da vakciniše sopstvenu djecu

Portal globalno poznat po širenju lažnih vijesti objavio je članak u kojem tvrdi da je privatni doktor na medicinskom simpoziju izjavio da Bill Gates nije vakcinisao svoju djecu. Pored toga što je i doktor i navodni simpozij ostao neimenovan, Melinda Gates je na svojoj Facebook stranici demantovala takve tvrdnje.

24. 04. 2020.
Istinomjer: Povećan broj testiranih osoba u FBiH na novi koronavirus

Pomoćnik ministra zdravstva Federacije BiH i član Kriznog štaba federalnog Ministarstva zdravstva Goran Čerkez, početkom aprila ove godine, rekao je da će se povećati broj testiranih osoba ulaskom u novu, četvrtu, fazu epidemije na novi virus SARS-CoV-2 koji uzrokuje bolest COVID- 2019.

U posljednja 24h (24.04.2020. presjek u 12h) u Federaciji BiH obavljeno je 798 testiranja.

24. 04. 2020.
Istinomjer: Koliki je zaista dnevni broj ulazaka u BiH na 15 GP sa kojih se ulazi na teritoriju FBIH?

Gostujući u programu Hayat televizije 21. aprila, direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, izjavio je kako se od uvođenja mjere upućivanja u karantin od 14 dana, broj onih koji ulaze u BiH preko graničnih prelaza na teritoriji FBiH, smanjio na 15 do 20 dnevno. Međutim, Solaka demantuju podaci Federalne uprave za inspekcijske poslove prema kojima je broj prelazaka granice u toku jednog dana daleko veći.

24. 04. 2020.
Istinomjer: Učinjeni koraci ka uspostavi Garancijskog fonda i Fonda za stabilizaciju privrede

Novalić: “Zahvaljujući ovome zakonu, aktivirat ćemo potencijal od oko milijardu maraka za podršku privredi. Samo kroz Stabilizacijski fond ubrizgat ćemo u realni sektor i socijalne fondove oko 500 miliona KM. Kroz Garantni fond, u koji smo položili 100 miliona, aktivirat ćemo kreditni potencijal za ekonomiju koji će sezati do 500 miliona.”

24. 04. 2020.
Istinomjer: Ramić ponovo iznosi netačne tvrdnje o novom koronavirusu

Nakon tvrdnji da 5G mreža uzrokuje novi koronavirus, Ramić ovaj put govori o koronavirusu kao “najvećoj prevari stoljeća” koja je u “rangu gripe”.

24. 04. 2020.
Raskrinkavanje: “Tri pitanja” Lidije Gajski – prvi dio

Doktorica iz Hrvatske pokušala je otvoriti “debatu” o opravdanosti restriktivnih mjera protiv COVID-19 pandemije u toj zemlji tako što je podastrla niz netačnih činjenica na granici teorije zavjere. Neke od njih nemaju uporište u nauci, dok je druge pregazila realnost pandemije. Ovo je prva od dvije analize o “tri pitanja” Lidije Gajski.

23. 04. 2020.
Raskrinkavanje: Henry Kissinger nije govorio “pred Vijećem za eugeniku”, a WHO “sudbinski” ne zavisi od donacija fondacije Billa Gatesa

Nekoliko portala u BiH i regionu protekle je sedmice objavilo kolumnu novinara Zlatka Dizdarevića u kojoj autor, između ostalog, iznosi i niz netačnih navoda o američkom političaru Henryju Kissingeru, te filantropu Billu Gatesu kao i o njihovoj navodnoj povezanosti sa pandemijom bolesti COVID-19. 

Ova kolumna originalno je objavljena, a nakon analize Raskrinkavanja i uklonjena s portala Buka koji će prenijeti i analizu Raskrinkavanja, što ukazuje na dobar primjer medijske prakse i odgovornosti u vremenu globalne zdravstvene krize kada širenje lažnih vijesti i dezinformacija može imati mnogobrojne negativne posljedice po javno zdravlje i sigurnost građana.

23. 04. 2020.
Raskrinkavanje: George Soros nije uhapšen

Uhapšen George Soros, tvrdnja je koju je 20. aprila ove godine objavio portal Ekskluzivno. Članak je preuzet sa Avala Info koji ga je objavio 2017. godine, ali slične tvrdnje se mogu pronaći i 2015. godine, kada je nekolicina portala pisala da je Putin izdao nalog za hapšenje Sorosa. Takve tvrdnje su dijeljene na portalima u toku aprila.

22. 04. 2020.
Raskrinkavanje: Profesor s Harvarda nije uhapšen zbog novog koronavirusa

Charles Lieber američki je profesor čije se ime na društvenim mrežama i u nekim medijima vezuje za pandemiju COVID-19. Naime, na portalima i raznim stranicama i profilima se tvrdi da je uhapšen zato što je “virus proizvodio i prodao Kinezima”. Charles Lieber jeste uhapšen, ali ne zbog SARS-CoV-2.

22. 04. 2020.
Istinomjer: Radnici na “čekanju” neće biti “teret sami sebi”

Elmedin Konaković: “Krenuli su se vaditi na način da otvaraju prostor da poslodavac radnika može poslati na neko čekanje. Tako neće biti teret ni vladi, ni poslodavcu, već sam sebi. To je napad na onog zadnjeg u lancu.”

22. 04. 2020.
Istinomjer: Broj radnika koji su ostali bez posla u FBiH manji je od 30.000

Iako je broj onih koji su usljed pandemije COVID-19 ostali bez posla u FBiH zaista veliki, on prema posljednjim zvaničnim podacima ipak ne iznosi 30.000, što je tvrdio poslanik u Skupštini KS, Elmedin Konaković na online Vanrednoj sjednici Skupštine KS, održanoj 21. aprila.

21. 04. 2020.
Raskrinkavanje: Švajcarska nije “zaustavila uvođenje 5G mreže”

U Facebook grupama učestalo se dijeli fotografija sa porukom “reci ne 5G” u BiH, Srbiji i Hrvatskoj. U istoj objavi se navodi da je “Švajcarska zaustavila projekat 5G”. Tvrdnju da je Švajcarska “zaustavila 5G projekat” objavilo je i nekoliko portala. Istina je, pak, da je u pojedinim kantonima privremeno obustavljeno postavljanje opreme za 5G.

21. 04. 2020.
Istinomjer: 150 hiljada testova isporučeno zdravstvenim ustanovama u FBiH

150 hiljada testova, koji su u FBiH stigli 06. aprila, isporučeni su na KCUS, UKC Tuzla i SKB Mostar.

21. 04. 2020.
Raskrinkavanje: “Misteriozni objekti” i “vanzemaljci” su ipak sateliti o kojima znamo sve

Korisnici/e društvenih mreža prošle su sedmice dijelili objave o “misterioznim objektima” na noćnom nebu, a portali su požurili da prikupe klikove na “svijetlećim loptama” koje lebde iznad gradova u regionu dok traje policijski sat, ostavljajući čitateljima da “sami procijene o čemu je riječ”. No ispostavilo se da su u pitanju sateliti koje je lansirala američka kompanija SpaceX.

20. 04. 2020. 
Raskrinkavanje: Šta Bill Gates jeste i nije rekao o “bilionima” i virusu?

Antivakcinacijski pokret već godinama, pa čak i decenijama, proizvodi teorije zavjere o Billu Gatesu. Većina tih priča potiče od američkih “zavjerologa”, ali neke su i proizvod  “kreativnosti” sljedbenika/ca ovog pokreta u regionu.

To je slučaj i sa video montažom koja je – premda već na prvi pogled nelogična – uspjela ubijediti hiljade ljudi da je Gates ustvrdio kako je “uložio bilione dolara u respiratorni virus”.

20. 04. 2020. 
Istinomjer: Uz olakšanje, disciplinu, oprez, nadzor i šest kriterija SZO, slijedi li ublažavanje restriktivnih mjera?

Očito je da u dobrom dijelu evropskih zemalja preovladava uvjerenje da je, kada je pandemija novog koronavirusa u pitanju najgore prošlo, te da je vrijeme da se uvedene mjere postepeno počnu ublažavati. No, osim toga, zajednički sadržalac svih izjava evropskih zvaničnika je i iskazan visok stepen opreza usljed mogućnosti da, nakon ublažavanja mjera, pandemija ponovo poprimi velike razmjere.

20. 04. 2020.
Istinomjer: RS dnevno ne testira “i do deset puta više građana nego FBiH”

Zastupnica u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH Sabina Ćudić je, uz navode i podsjećanje o tome da se njena stranka “od početka zalaže za masovna testiranja” kako bi se dobila jasnija slika o broju zaraženih osoba novim koronavirusom iznijela i netačnu tvrdnju da se  u Republici Srpskoj “dnevno testira i do deset puta više građana nego FBiH.”

19. 04. 2020.
Raskrinkavanje: Ne, ovo nije Rahman iz Bužima, nego Harvey iz Gothama

Iako je očito da je u pitanju satirični sadržaj, određeni broj osoba “meme” sa tvrdnjom da je “Rahman Kapić iz Bužima zadobio povrede tokom postavljanja tornja 5G mreže u Cazinu”, ipak nije shvatio kao satiričnu objavu. Rahman iz Bužima nije zadobio povrede tokom postavljanja 5G tornja u Cazinu, a na fotografiji je zapravo lik Harvey Dent iz filma “Vitez tame”. Neistinitost “meme-a” koji se dijeli društvenim mrežama je uglavnom očita, te se fotografija isključivo širi putem društvenih mreža. Ipak, činjenica da je Raskrinkavanje nekoliko puta dobilo upite za provjeru istinitosti od strane čitalaca, te da se ova fotografija može često naći u komentarima na društvenim mrežama, pokazuju da postoji potreba da se na ovaj način ukaže na činjenice koje opovrgavaju istinitost tvrdnji da je Rahman Kapić “zadobio povrede prilikom stavljanja u pogon tornja sa 5G mrežom”.

19. 04. 2020.
Istinomjer: Izvoz medicinske opreme iz EU nije zabranjen, a Brisel iskazuje jasnu namjeru i želju da pomogne BiH

O navodnoj zabrani izvoza medicinske opreme iz EU se mnogo i govorilo i pisalo. Iako zabrane nije bilo, te će pooštrene mjere biti ukinute za zemlje Zapadnog Balkana, član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik je za Večernje novosti izjavio da je odluka EU “da zabrane prodaju” medicinskog materijala zemljama Zapadnog Balkana neshvatljiva.

18. 04. 2020.
Raskrinkavanje: Erna Selimović: Internetska senzacija bez ijedne tačne tvrdnje o koronavirusu

Video snimak izvjesne Erne Selimović, u kome doslovno nema niti jedne tačne tvrdnje, u svega jednom danu pogledalo je najmanje pola miliona, a podijelilo više od 30.000 ljudi. Snimak traje oko 11 minuta i prikazuje vlasnicu profila kako čita svojevrsnu kompilaciju gotovo svih najnevjerovatnijih teorija zavjere i lažnih vijesti koje kruže o pandemiji COVID-19. Selimović je na jednom profilu “bihejvioralni forenzičar”, na drugom “umjetnica”, a na trećem “prevoditeljica sa engleskog jezika”. U brojnim prenošenjima njenog snimka, druge stranice i portali predstavljaju je tek kao “Ernu iz Zenice”. Upravo je nevjerovatno da je potpuno anonimna osoba, bez ikakvih stručnih kvalifikacija, za manje od jednog dana uspjela doći do stotina hiljada ljudi od kojih je većina, kako izgleda, povjerovala u potpuno netačne, fantastične priče koje su jednako izvan naučnih činjenica – i van zdravog razuma.

18. 04. 2020.
Raskrinkavanje: Prikrivena reklama lijeka za COVID-19 koji to nije

Portali u BiH su, sa manje ili više entuzijazma, prenijeli vijest da će se u prodaji naći domaći lijek protiv bolesti COVID-19. Za taj lijek, međutim, nema dokaza da je uspješan u tretmanu infekcije te bolesti.

17. 04. 2020.
Raskrinkavanje: U “karantinima” na granici vjerovatno nije sjajno – ali oni zasigurno nisu “logori za Srbe”

ATV i RTRS su neidentifikovani “karantin u FBiH” implicitno prikazali kao mjesto koje je gore za osobe srpske nacionalnosti, nego za druge. Novinari ovih medija nisu kontaktirali nadležne da provjere o kakvim uslovima i procedurama je riječ, ali su, bez razumnog povoda naglasili da su uslovima u privremenom pograničnom smještaju “nezadovoljni Srbi” – iako nacionalnost ne utiče na navedene procedure zadržavanja na granici i smještanja u karantin.

17. 04. 2020.
Istinomjer: Počelo uplaćivanje poreza i doprinosa za oko 40.000 radnika

Predsjednik Vlade Republike Srpske (RS) i komandant Republičkog štaba za vanredne situacije, Radovan Višković najavio je mjere kojima će zbog krize izazvane pandemijom novog koronavirusa, kako je rekao, biti obuhvaćeno najugroženijih šest ili sedam oblasti privrede RS kao što su ugostiteljstvo, turizam, saobraćaj, druge uslužne djelatnosti, te preduzetnici.

16. 04. 2020.
Raskrinkavanje: Teorije dr. Nade Jurinčić o širenju i porijeklu SARS-CoV-2 nisu istinite

Nekoliko domaćih i regionalnih portala prenijelo je izjavu hrvatske pedijatrice Nade Jurinčić u kojoj se iznosi niz tvrdnji o pandemiji novog koronavirusa SARS-CoV-2. Među njima se nalaze mnogi netačni navodi o porijeklu i pojavi ovog virusa, kao što je ona da SARS-CoV-2 pripada grupi virusa sezonske gripe, ali i mnogobrojne pseudonaučne i zavjereničke teorije prema kojima je ovaj virus dio “agende svjetskih moćnika” koji žele izvršiti “prisilnu vakcinaciju” i “instalirati 5G i 6G postrojenja” u gradovima širom svijeta. 

16. 04. 2020.
Raskrinkavanje: BiH još uvijek nema 5G mrežu, a tornjevi se ne postavljaju “kasno u noć dok ljudi spavaju”

Iako 5G tehnologija još uvijek ne postoji u BiH, na društvenim mrežama su osvanuli pozivi za rušenje 5G tornjeva u Tuzli. Na jednoj Facebook stranici objavljeno je nekoliko fotografija predajnika na zgradama u Tuzli, uz tvrdnje da je “Tuzla već pokrivena 5G mrežom”, da se tornjevi postavljaju “krišom kasno u noć dok ljudi spavaju”, te uz poziv da “ako ovo vidite na kućama svojih krovova obavezno skidajte”.

Niti je tačno da u BiH postoji 5G tehnologija, niti da su predajnici sa fotografija postavljeni “krišom tokom noći” za vrijeme pandenije COVID-19, kao što nije tačno ni to da 5G ima ikakve veze sa novim koronaviruso SARS-CoV-2.

16. 04. 2020.
Istinomjer: Vlada FBiH usvojila rebalans Budžeta FBiH za 2020. godinu

Na 219. sjednici Vlade FBiH, održanoj 16. aprila, dan nakon što je Novalić najavio, potvrđene su izmjene i dopune Budžeta FBiH za 2020. godinu od kojeg ovise mjere za ublažavanje ekonomske krize u BiH izazvane pandemijom novog koronavirusa, te je isti upućen Parlamentu FBiH na usvajanje po hitnoj proceduri.

16. 04. 2020.
Istinomjer: U Republiku Srpsku stigao prvi kontingent medicinske opreme iz Kine

Na Međunarodni Aerodrom Banja Luka 15. aprila ove godine sletio je avion koji je, prema riječima premijera RS Radovana Viškovića dovezao prvi kontingent medicinske opreme iz Kine “koju je Vlada Republike Srpske kupila za zdravstveni sistem Republike Srpske, s ciljem sprečavnja širenja virusa korona”.

15. 04. 2020.
Raskrinkavanje: Ne, bolnica u Švedskoj nije naredila ljekarima da uskrate intenzivnu njegu pacijentima starijim od 80 godina

Iako su brojni mediji objavili vijest da je bolnica u Švedskoj “naredila ljekarima da nema intenzivne njege za pacijente starije od 80 godina”, ova tvrdnja nije tačna. Bolnica je izdala preporuku koja definiše prioritetne grupe pacijenata u slučaju da bolnica ostane bez kapaciteta na odjelu intenzivne njege. Švedska trenutno nije u problemu sa kapacitetima na odjelima intenzivne njege, te su male šanse da će primjena ove preporuke uopšte biti neophodna.

15. 04. 2020.
Raskrinkavanje: COVID-19 “savjeti” poznatog tenisera mogu škoditi zdravlju

Portal Telegraf je objavio članak sa savjetima tenisera Novaka Đokovića o načinima da se smanji rizik od infekcije virusom SARS-CoV-2. Lista pseudonaučnih savjeta, mahom vezanih za prehranu, uključuje i neke koji mogu imati negativne posljedice po ljudsko zdravlje.

15. 04. 2020.
Istinomjer: Island testira sve svoje građane koji to žele

Direktor Zavoda za javno zdravstvo i član Federalnog štaba civilne zaštite, Davor Pehar je na konferenciji za medije govoreći o trenutnoj situaciji izazvanoj pandemijom novog koronavirusa i planovima za testiranje većeg broja lica u FBiH izjavio “da nikada neće biti moguće testirati sve one koji to budu željeli” jer, kako je ustvrdio, to nije slučaj nigdje u svijetu.

15. 04. 2020.
Raskrinkavanje: Ne, nije tačno da je “nekim migrantima potvrđen koronavirus”

Nekoliko portala objavilo je članke sa naslovima koji tvrde da je “nekim migrantima” u Unsko-sanskom kantonu “potvrđen koronavirus”. U člancima se međutim navodi i izjava ministrice zdravstva ovog kantona iz koje je jasno da niko od migranata nije testiran na SARS-CoV-2. Zavod za javno zdravstvo USK naknadno je za “Raskrinkavanje” potvrdio da među 700 migranata i izbjeglica nema zaraženih ovim virusom.

14. 04. 2020.
Raskrinkavanje: Ne, nije dokazano da BCG vakcina “štiti” od virusa SARS-CoV-2

Ne postoji zvanična potvrda da su ljudi koji su u toku života primili BCG (be-se-že) vakcinu protiv tuberkuloze zaštićeni od infekcije virusom SARS-CoV-2, da su otporniji na ovaj virus, ili na bolest koju izaziva. Tačno je da su određena istraživanja ukazala na to da zemlje s obaveznim program vakcinacije BCG-om bilježe manju smrtnost od bolesti COVID-19, ali se još uvijek ne može tvrditi da se radi o direktnoj i potvrđenoj vezi. No, ova vijest je domaćim i regionalnim portalima poslužila za plasiranje dezinformacija kakve se ne mogu naći u tvrdnjama naučnika/ca koji/e su vršili ova istraživanja.

14. 04. 2020.
Raskrinkavanje: Ne, EU nije zabranila izvoz medicinske opreme

O navodnoj zabrani izvoza medicinske opreme iz EU pisali su brojni mediji. O istoj zabrani su govorili i brojni politički akteri, među kojima i Milorad Dodik, Aleksandar Vučić, HDZ BiH, Sebija Izetbegović i Aleksandar Zolak.  

Činjenica jeste da je EU uvela nova pravila kako bi se uspješnije borila sa pandemijom unutar svojih granica, te je za izvoz ove opreme u zemlje izvan EU sada potrebna saglasnost svih zemalja članica. No, zabrana izvoza nije uvedena.

13. 04. 2020.
Raskrinkavanje: Radio talasi ne šire viruse i 5G mreža nije izazvala pandemiju COVID-19

Predavanje doktora Thomasa Cowana sa skupa protivnika vakcinisanja u Tusconu, u kojem tvrdi kako je COVID-19 pandemija uzrokovana puštanjem u rad 5G mreže, vrlo brzo je postalo viralno. Na naše govorno područje je prvi put došlo putem portala Republika. Činjenice pokazuju da pandemija COVID-19 nema nikakve veze sa 5G mrežom, niti su druge pandemije u prošlosti uzrokovane tehnološkim unapređenjima, baš kao što ni Wuhan nije bio “prvi grad pokriven 5G mrežom”.

13. 04. 2020.
Raskrinkavanje: Kakva je veza između vakcine protiv gripa i virusa SARS-CoV-2?

Nije tačno da svi koji su primili vakcinu protiv gripe spadaju u grupu “visokog rizika zaraze od koronavirusa” SARS-Cov-2, niti je tako nešto engleski stručnjak izjavio za BBC. Ove netačne tvrdnje propagira antivakcinacijska stranica Vakcine info.  

13. 04. 2020.
Raskrinkavanje: Boris Johnson nije bio priključen na “respirator”

Regijom se munjevito proširila vijest da je britanski premijer Boris Johnson, kod kog je potvrđena zaraza novim koronavirusom, bio priključen na aparat za mehaničku ventilaciju (respirator). Ova informacija, koja je potekla od ruske državne novinske agencije RIA Novosti, ispostavila se netačnom.

13. 04. 2020.
Istinomjer: Izborni zakon BiH u kontekstu vanrednih okolnosti, situacija, prirodnih nepogoda i drugih nesreća

U ovom momentu niko sa sigurnošću ne može reći do kada će odluke i uvedene mjere s ciljem borbe protiv novog koronavirusa biti na snazi. Ukoliko bi trenutne odluke i mjere bile na snazi nakon što CIK početkom maja raspiše izbore, sasvim su legitimna pitanja kako bi se u takvim okolnostima provodile izborne aktivnosti i da li bi uopšte to bilo moguće.

13. 04. 2020.
Istinomjer: Paušali i naknade zastupnika u Parlamentu FBiH smanjeni na 1 KM

Usvojena je inicijativa potpredsjednice FBiH, Melike Mahmutbegović kojom su paušali i naknade zastupnika u Parlamentu FBiH smanjeni na 1 KM, a u cilju doprinosa “borbi protiv pandemije koronavirusa, te posebno saniranju ekonomskih posljedica aktuelne krize”.

11. 04. 2020.
Raskrinkavanje: “COVID-19 nije ništa novo”: U čemu je sve pogriješio Wolfgang Wodarg

Video u kojem njemački doktor Wolfgang Wodarg tvrdi da koronavirus “nije ništa novo” i u kojem minimizira ozbiljnosti i opasnosti ovo virusa, kružio je medijima i društvenim mrežama i na našem govornom području.

Ljekarska asocijacija Berlina, čiji je Wodarg član, najavila je da će ispitati njegove istupe u javnosti, a organizacija Transparency International, u čijem je Wodarg odboru, izdala je saopštenje u kojem se distancira od njegovih izjava. Osim toga, nekoliko stručnjaka, medija i fact-checking portala je detaljno analiziralo njegove tvrdnje i iznijelo činjenice koje opovrgavaju stav ovog njemačkog doktora.

11. 04. 2020.
Raskrinkavanje: Stvarnost pandemije demantovala neosnovan poziv Igora Štagljara da se “skockamo”

Igor Štagljar, hrvatski molekularni biolog objavio je status u kom se navodi da je “panika” oko bolesti COVID-19 “nepotrebna”, te se daju utješne procjene male zaraznosti i smrtnosti. Od ovog je statusa veliki broj medija napravio “vijest”, a mnogi su je “okitili” dodatnim dezinformacijama i manipulacijama.

Face TV ju je prenio uz sliku avionske nesreće i konstataciju da su “veće šanse da će vam avion sletiti na glavu nego da ćete umrijeti od COVID-19”. 

Informer je, pak, slagao da je izvor vijesti odjeljenje za biohemiju Univerziteta u Torontu

Međutim, stvarnost je u međuvremenu opovrgnula tvrdnje iz statusa Igora Štaljara, koji je zapravo cifre samo popularizovao, s obzirom da nije njihov autor.

11. 04. 2020.
Raskrinkavanje: Indijski blizanci ipak nisu dobili imena “Corona” i “Covid”

Nakon što je novinska agencija iz Indije objavila vijest da su roditelji u ovoj zemlji odlučili tek rođenim blizancima dati imena Corona i Covid, vijest su istog dana prenijele stotine medija širom cijelog svijeta. Naknadno je ustanovljeno da su ipak odustali od ovog prijedloga, odnosno da blizanci nisu dobili imena Covid i Corona.

10. 04. 2020.
Raskrinkavanje: Da li termini “prvi zaraženi” i “nulti pacijent” imaju isto značenje?

“Nulti pacijent” je jedan od zvučnih termina koje čujemo i čitamo otkako je počela pandemija SARS-CoV-2. Šta taj termin zapravo znači i da li se radi o sinonimu termina “prvi zaraženi”, za “Raskrinkavanje” pojašnjava epidemiologinja doc. dr. Enisa Ademović.

10. 04. 2020.
Istinomjer: CIK u proceduru uputio Zakon o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH

Podsjećajući na “opštepoznatu epidemiološku situaciju u zemlji povezanu sa sprečavanjem širenja epidemije korona virusa COVID-19”, u obrazloženju zaključka pored ostalog se navodi:

“Kako bi raspisivanjem izbora već narednog dana počeli teći rokovi za provođenje izbornih aktivnosti, kao što je prikupljanje potpisa od strane političkih subjekata, jasno je da u datim okolnostima navedeno nije moguće preduzeti, kako zbog ograničene slobode kretanja tako i zbog sprečavanja širenja epidemije.”

10. 04. 2020.
Istinomjer: Višković o broju testiranja u entitetima

U intevjuu za televiziju K3, predsjednik Vlade RS, Radovan Višković, ustvrdio je kako je u RS provedeno duplo više više testiranja na COVID-19, nego što je slučaj u Federaciji BiH. Ipak, zvanični podaci ne potvrđuju to stanje. Naime, na web stranici Ministarstva civilnih poslova BiH, na dan 9. aprila, kada je emitovan razgovor sa Viškovićem, ukupan broj izvršenih testiranja u RS je iznosio 3734, dok je u Federaciji BiH broj testiranja bio nešto veći, odnosno 4453. 

10. 04. 2020.
Istinomjer: Radončić promijenio mišljene o pružanju pomoći bh državljanima prilikom povratka u svoju zemlju

Ministar sigurnosti BiH, Fahrudin Radončić je u periodu od dvije sedmice iznio dva različita stava u vezi sa povratkom bh. državljana iz inozemstva u BiH.

10. 04. 2020.
Istinomjer: U Republiku Srpsku uskoro stiže preko tri stotine respiratora? 

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Milorad Dodik komentirajući do sada poduzete mjere i način na koji je Republika Srpska (RS) reagovala kada je u pitanju zaštita stanovništva od novog koronavirusa, istakao je da RS ima dovoljno “medicinske opreme, respiratora, lijekova i dovoljan broj zdravstvenih radnika” najavljujući pri tom novu nabavku respiratora.

09. 04. 2020.
Raskrinkavanje: Novi.ba: Epidemija dezinformacija koju prati više od 7 miliona korisnika Facebooka

Portal Novi je u martu 2020. godine objavio niz netačnih, neprovjerenih i lažnih vijesti vezanih uz pandemiju koronavirusa SARS-CoV-2. Opasnu praksu objavljivanja problematičnih sadržaja na ovom portalu dodatno pojačava i činjenica da portal Novi na Facebooku putem različitih stranica prate milioni ljudi s našeg govornog područja.

“Raskrinkavanje” je analiziralo neke od problematičnih sadržaja koje je ovaj portal objavio samo u martu 2020. godine – mjesecu kad je u BiH proglašeno vanredno stanje zbog pandemije novog koronavirusa.

09. 04. 2020.
Istinomjer: Pomoć za borbu protiv COVID-19 BiH stiže od međunarodnih institucija ali i pojedinih država

Ovoga puta, kao što je to Komesarka za međunarodna partnerstva u Evropskoj komisiji, Jutta Urpilainen rekla, niko nije siguran sve dok pandemija ugrožava živote u bilo kojem dijelu svijeta. U tom kontekstu gledano, kada je efikasna borba protiv COVID-19 u pitanju, odgovornost nadležnih institucija u BiH nije samo lokalnog karaktera, već ima i regionalnu ali i globalnu komponentu.

09. 04. 2020.
Raskrinkavanje: Bolnice nisu “prazne” i pandemija nije “predstava”

Na društvenim mrežama, ali i u člancima nekoliko portala su se pojavili video snimci koji prikazuju “prazne” bolnice širom svijeta u jeku pandemije COVID-19.

Raskrinkavanje, kao i naše kolege/ice iz Irske, Njemačke, Hrvatske i Srbije je razgovaralo sa predstavnicima/cama bolnica koje je portal Fresh Press proglasio “praznim”. Objasnili su nam zašto se dijelovi bolnica zatvaraju u vrijeme pandemije, zašto su neki odjeli bolnica ispražnjeni, te šta su sve slagali autori snimaka koji se objavljuju pod “zavjerološkim” hashtagom #FilmYourHospital.

Činjenice pokazuju da su snimci nastali u dijelovima bolnica ili njihove okoline koje su prazne upravog zbog striktnih pravila vezanih za pandemiju. Pravila se odnose na to da sve bolnice otkazuju uobičajene usluge, primaju samo hitne slučajeve kako bi se bolje nosile sa porastom oboljelih od COVID-19.

09. 04. 2020.
Istinomjer: Brojni apeli iz BiH za ukidanje policijskih pratnji za teretna vozila kroz Hrvatsku

Iako je BiH prva u regiji uspostavila “zelene koridore” za promet roba tokom pandemije COVID – 19, koji su predloženi od strane Transportne zajednic i CEFTA-e, policijske pratnje i formiranje konvoja kroz Republiku Hrvatsku za prevoznike iz zemalja Zapadnog Balkana i dalje stvaraju velike probleme domaćim prevoznicima kao i gužve na GP Gradiška.

09. 04. 2020.
Istinomjer: Postavljanje šatora na 14 graničnih prelaza u roku od 48 sati

Na konferenciji za medije održanoj 7. aprila, direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović, izjavio je kako su, prema naredbi Federalne uprave civilne zaštite, započeli radovi na postavljanju karantinskih šatora na 14 graničnih prelaza u BiH, te da će biti završeni u zadanom roku od 48 sati, što je i ispoštovano.

09. 04. 2020.
Raskrinkavanje: Rusko ljekarsko udruženje nije poslalo otvoreno pismo Putinu

Izvještavajući o zaključcima sa jednog okruglog stola u Rusiji, nekoliko medija je takve zaključke, prepune neutemeljenih i netačnih tvrdnji vezanih za COVID-19, predstavilo kao “otvoreno pismo ruskog ljekarskog udruženja”. Istina je da iza ovog pisma stoji organizacija koja se između ostalog bori za “ponovo uspostavljanje države uništene u SSSR-u”. Sa druge strane, Ruska medicinska asocijacija demantovala je da ima ikakve veze sa pismom, a njegov sadržaj je nazvala obmanjujućim. 

09. 04. 2020.
Raskrinkavanje: Da li je kombinacija hidroksiklorokina i azitromicina (Sumameda) zaista “lijek za COVID-19”?

Pilot studiju francuskog Méditerranée Infection instituta, u kojoj je sudjelovalo svega 36 ispitanika, pojedini portali predstavili su kao “revolucionarno otkriće” da antibiotik Sumamed “liječi COVID-19”.

08. 04. 2020.
Istinomjer: Prijedlog Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica odnosi se na “poslovne subjekte”

Govoreći o ublažavanju negativnih posljedica pandemije novog koronavirusa i mjerama koje u tom pravcu priprema Vlada FBiH, ministar razvoja, Amir Zukić je u emisiji “Odgovorite ljudima” ustvrdio je da se prijedlog Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica odnosi i na “kompletna fizička lica”. Uvidom u sam prijedlog Zakona vidi se da se odredbe zakona odnose samo na “poslovne subjekte” u koje se ubrajaju i fizička lica, ali samo u svojstvu lica koja obavljaju samostalnu poslovnu djelatnost.

08. 04. 2020.
Raskrinkavanje: Video o lažnom lijeku kruži Facebookom: Ne, morska so ne liječi novi koronavirus

U nedjelju, 5. aprila, na Facebooku se pojavio video s opisom “100% provjereno… Doktori u Peruu našli lijek protiv Corone…”. U videu, čija je autorica stanovita Aneta Krstović, tvrdi kako je u južnoameričkoj državi Peru otkriven lijek protiv koronavirusa, te da je to – morska so. Autorica je kao izvor ove informacije objavila i video koji se se sa istim tvrdnjama pojavio na španjolskom govornom području.

08. 04. 2020.
Istinomjer:  Dr. Muhamed Ahmić novi vd. direktor Javne ustanove “Dom zdravlja Kantona Sarajevo“

“Direktor će biti smijenjen zbog činjenice da je Dom zdravlja, kao zdravstvena ustanova koja je prva u liniji zaštite građana i borbe protiv koronavirusa, u dobroj mjeri zakazao i nije odgovorio zadatku na pravi način. Na to su ukazali i građani.

08. 04. 2020.
Istinomjer: Ima li BiH najbolju situaciju u regionu u pogledu pandemije COVID – 19?

Tokom redovne konferencije za medije Kriznog štaba Kantona Sarajevo, održane 8. aprila, kantonalna ministrica komunalne privrede i infrastrukture Nihada Glamoč, ustvrdila je da je situacija sa pandemijom novog koronavirusa u BiH najbolja u regionu. Ipak, s obzirom na dostupne statističke podatke teško je sa sigurnošću utvrditi kakva je situacija u BiH, ali brojke ne idu u prilog pa je Istinomjer ove tvrdnje ocijenio neutemeljenim.

08. 04. 2020.
Istinomjer: Kako će Vijeće ministara BiH riješiti problem avio-repatrijacija bh. državljana?

Novih avio-repatrijacija bh. državljana neće biti dok Vijeće ministara BiH ne donese novu odluku ili dopuni već postojeću, navodi ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić.

08. 04. 2020.
Istinomjer: Počinje masovnije testiranje u FBiH?

Pomoćnik ministra zdravstva Federacije BiH i član Kriznog federalnog štaba Ministarstva zdravstva, Goran Čerkez izjavio je nedavno da će u narednom periodu “uslijediti masovnija testiranja” na novi soj virusa SARS-CoV-2 koji uzrokuje bolest COVID-19.

07. 04. 2020.
Raskrinkavanje: Netflix nije napravio billboarde sa “spojlerima” kako bi ljude zadržao kod kuće

Brojni portali u regiji objavili su da je Netflix pokrenuo kampanju objavljivanja “spojlera” na billboardima, kako bi svoje korisnike/ce motivirao da ne napuštaju domove tokom pandemije novog koronavirusa. Takva kampanja, međutim, nikada nije pokrenuta.

07. 04. 2020.
Raskrinkavanje: Ne, ni žvakanje đumbira ni ispijanje kurkume vas ne štite od virusa SARS-CoV-2 

Društvenim mrežama se dijeli niz “savjeta” kako da se navodno zaštitite od infekcije virusom SARS-CoV-2. Ovaj put se bavimo tvrdnjama navodnog ruskog doktora, koji tvrdi da žvakanje đumbira tri puta dnevno i ispijanje kurkume sa medom sprječava infekciju virusom. Ne postoje nikakvi naučni dokazi da ove namirnice igraju bilo kakvu ulogu u prevenciji infekcije virusom ili liječenja bolesti COVID-19.

07. 04. 2020.
Istinomjer: Više napretka na evropskom putu znači i više dostupne pomoći od EU

Nadležne institucije u Bosni i Hercegovini, barem za sada, nisu napravile očekivane korake ka evropskim integracijama te se na kandidatski status naše zemlje i dalje čeka. Zbog toga će i programi pomoći koje nudi Evropska unija državama kandidatima našoj zemlji i njenim građanima do daljnjeg ostati nedostupni. Koliko bi oni značili u saniranju ekonoske štete koja će nastati usljed pandemije novog koronavirusa teško je precizno ustanoviti, ali je sasvim sigurno da bi ta vrsta pomoći bila od velikog značaja za privredu Bosne i Hercegovine, a samim tim i za njene građane.

06. 04. 2020.
Raskrinkavanje: Ne, Bill Gates nije autor poruke o tome “čemu nas uči koronavirus”

Nepoznati autor je kroz 14 teza dao svoje viđenje uticaja koronavirusa na svijet u kojem živimo. Poruka, koja se dijelila putem WhatsAppa i društvenih mreža, pripisana je Billu Gatesu. Ipak, Gates nije proglasio COVID-19 “velikim korektivom” koji je “poslat” da nas sve podsjeti na važne i zaboravljene lekcije života. 

06. 04. 2020.
Raskrinkavanje: Da, pacijenti stariji od 60 godina se i dalje priključuju na respiratore u Italiji

Portal Kurir prvi je prenio izjavu doktora iz Italije o tome da se u Italiji pacijenti stariji od 60 godina više ne stavljaju na respiratore. Doktor čija je izjava citirana, nakon što su mediji širom svijeta manipulativno i netačno prenijeli njegovu izjavu, naknadno je svoje riječi pobliže objasnio i demantovao navode o tome da se pacijenti stariji od 60 godina “ne stavljaju na respitratore”.

06. 04. 2020.
Raskrinkavanje: George Soros nije vlasnik instituta za virologiju u Wuhanu

Portal koji je objavio članak u kom se tvrdi da je Institut u Wuhanu (odakle je navodno “pobjegao” koronavirus SARS-Cov-2) u vlasništvu Georgea Sorosa, ove je tvrdnje preuzeo od Srđana Noga, poslanika u skupštini Srbije. Originalna verzija je glasila da je Soros vlasnik “firme u Wuhanu”, dok je portal koji je prenio te tvrdnje naveo da je Soros vlasnik “Instituta u Wuhanu”.

Od ranije je jasno da koronavirus SARS-Cov-2 nije “pobjegao” niti je “pušten” iz labaratorija. Također, nije istina ni da je Soros vlasnik firme WuXi AppTech iz Wuhana kako se tvrdi, što je lako provjerljivo uvidom u javne dokumente.

06. 04. 2020.
Istinomjer: U FBiH stiglo 150 hiljada testova, slijedi isporuka zdravstvenim ustanovama

U ponedjeljak, 06. aprila 2020. godine stiglo je 150 hiljada testova koji bi prema najavama premijera FBiH, Fadila Novalića trebali biti raspoređeni zdravstvenim ustanovama širom FBiH čime će biti omogućeno masovnije testiranje građana.

06. 04. 2020.
Istinomjer: Nepoštivanje naredbi kriznih štabova u borbi protiv COVID- 19 je krivično djelo

Kažnjavanja za nenošenje maski, nepridržavanja policijskog sata, naredbi o ograničenjima kretanja i drugih mjera koje su nadležni ovih dana donijeli u svrhu suzbijanja širenja novog virusa korona imaju svoje zakonsko uporište i daju vlastima u oba bh. entiteta ovlasti da u skladu sa već postojećim pravnim propisima i naredbama kriznih štabova izreknu kazne prekršiocima.

05. 04. 2020.
Raskrinkavanje: Američka vlada nije priznala da je pandemija samo vježba

Video snimak sa naslovom u kojem se postavlja pitanje “da li je američka vlada priznala da je ova pandemija samo vježba” donosi isječene izjave američkog predsjednika i državnog sekretara. Izjave koje su izvučene iz konteksta i predstavljene na manipulativan način, iskorištene su kao “dokaz” takvog priznanja.

Donald Trump nije američkom državnom sekretaru rekao “trebalo je da nas obavijestiš”, misleći na to da je pandemija koronavirusa SARS-Cov-2 “samo vježba”. Trump je zapravo rekao “trebalo nas je obavijestiti” misleći pritom na kinesku vladu, dok je tvrdnja američkog državnog sekretara u kojoj pominje riječ “vježba” izvučena iz konteksta i predstavljena manipulativno.

04. 04. 2020.
Istinomjer: Čampara: Odluka Vlade FBiH o raspodjeli novca iz federalnog budžeta “bit će poništena”

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donijela je odluku o raspodjeli 9,8 miliona KM kantonima, te 11,2 miliona KM općinama i gradovima kao pomoć u poduzimanju preventivnih mjera u borbi protiv COVID-19 i sanacije posljedica nastalih uslijed proglašene pandemije novog koronavirusa SARS-CoV-2. Ova odluka će prema najavi dopredsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta Federacije BiH i ministra unutrašnjih poslova u Vladi Federacije BiH, Aljoše Čampare biti poništena.

04. 04. 2020.
Raskrinkavanje: Ne, u Nepalu niko nije zapalio predajnik za 5G mrežu

Proteklih dana, društvenim mrežama se širi fotografija navodnog paljenja telekomunikacijskog 5G tornja u Nepalu. Sliku prate netačne tvrdnje i teorije zavjere o tome da 5G tehnologija ugrožava zdravlje ljudi, te da je zbog toga “narod” iz revolta zapalio jedan takav toranj.

Međutim, niti se radi o fotografiji 5G predajnika, niti je fotografija nastala u Nepalu, niti je Nepal uopšte počeo sa uvođenjem 5G mreže. Na slici se zapravo vidi toranj mobilne telefonije koji je gorio tokom požara u SAD-u još 2013. godine.

Samo na Facebook stranici Srpska čast, koja je prva objavila fotografiju navodnog tornja predajnika za 5G mrežu zapaljenog iz revolta u Nepalu, ova objava je podijeljena 11.000 puta.

04. 04. 2020.
RaskrinkavanjePortal Deblokada: Pandemija kao izgovor za homofobiju

Portal Deblokada 22. marta je objavio članak u kojem se tvrdi kako su ovih dana puste sarajevske ulice dokaz “božje kazne” koja je, prema anonimnom autoru članka, uslijedila zbog održavanja prve bh. Povorke ponosa. Ovaj članak, objavljen u jeku pandemije virusa SARS-CoV-2, napisan je u samo jednu svrhu – širenja mržnje protiv LGBTQ osoba u BiH i ljudi koji su u septembru učestvovali u sarajevskoj Povorci ponosa.

03. 04. 2020.
RaskrinkavanjeEiffelov toranj nije vidljiv iz Londona

Na popularnoj društvenoj mreži TikTok objavljen je video u kojem se tvrdi da se zbog smanjenog smoga iz Londona može vidjeti Eiffelov toranj, a video se 31. marta 2020. godine pojavio i na YouTube-u. Uzimajući u obzir udaljenost Londona i Pariza, ali i zakrivljenost Zemlje, jasno je da tako nešto nije moguće. Snimak zapravo ne prikazuje Eiffelov toranj, nego odašiljačku stanicu u Londonu koja je udaljena 13 km od mjesta gdje je snimak nastao.

03. 04. 2020.
Istinomjer: Moratorij na plaćanje kredita u FBiH

U skladu sa najavama premijera FBiH, Fadila Novalića Agencija za bankarstvo FBiH precizirala je koja fizička i pravna kreditno zadužena lica imaju pravo na moratorij za otplatu kredita.

03. 04. 2020. 
Raskrinkavanje: Ne, Željko Komšić nije pozitivan na virus SARS-CoV-2, niti je prebolio infekciju ovim virusom

Portal Bljesak je objavio članak u kome tvrdi da je Željko Komšić “pozitivan na COVID-19” i da je “prebolio infekciju koronavirusom”. Tvrdnje o Komšićevom stanju demantovao je za naš portal njegov savjetnik nazvavši ih dezinformacijama s ciljem obmanjivanja javnosti.

03. 04. 2020.
Istinomjer: Proglašeno vanredno stanje u Republici Srpskoj

U skladu sa najavama Milorada Dodika u Republici Srpskoj je od 03. aprila 2020. godine na snazi Odluka o proglašenju vanrednog stanja.

02. 04. 2020.
Raskrinkavanje: Li Wenliang nije predložio da se COVID-19 liječi čajem

Viralna poruka tvrdi da je Li Wenliang, kineski doktor koji je među prvima upozorio na novi koronavirus, navodno otkrio da hemijski spojevi iz “običnog čaja” mogu ublažiti COVID-19. Tvrdi se i to da je vijest o tome objavio CNN. Obje tvrdnje su netačne.

02. 04. 2020.
Istinomjer: Vukanović podijelio već razotkrivenu manipulaciju činjenicama

Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Nebojša Vukanović podijelio je na svom profilu na društvenoj mreži Youtube snimak prostorija poliklinike Sant Orsola u Bolonji u kojem žena na srpskom jeziku govori da situacija u Italiji „uopšte nije alarmantna” kao i da su ljudi „napravili veću paniku nego što jeste”. Međutim, ova video snimka već je razotkrivena kao manipulacija činjenicama i teorija zavjere. 

02. 04. 2020.
Raskrinkavanje: Da, ljudi u Italiji zaista umiru od COVID-19 i nevjerovatno je da o tome uopšte pišemo

Jedna od sve popularnijih teorija zavjere o COVID-19 je ta da pandemija ne postoji i da je “sve izmišljeno”. Kao jedan od “dokaza” često se navodi tvrdnja da u Italiji, zemlji koja je do sada najteže pogođena virusom SARS-CoV-2, nije došlo do povećanja stope smrtnosti, to jest da ljudi uopšte ne umiru od ovog virusa. Brojke i činjenice ih demantuju.

02. 04. 2020.
Istinomjer: Usvojeno Pismo namjere sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF)

Usvojeno je Pismo namjere sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) kojim BiH traži finansijsku podršku od 320 miliona KM u okviru instrumenta za brzo finansiranje, a u sklopu napora na suzbijanju širenja koronavirusa.

02. 04. 2020.
Istinomjer: Koliko zvaničnici u FBiH poštuju vlastite naredbe?

Federalni štab Civilne zaštite donio je 29. marta Naredbu o zabrani kretanja građana u novom periodu od 05:00 do 20:00 sati u kojoj je sadržana i naredba za “obavezno poštovanje epidemiološko – zaštitnih mjera na javnim površinama” kao i poštovanje “socijalne distance od najmanje 1,5 metar”. Ova Naredba u domaćoj javnosti izazvala je veliku dilemu i mnoštvo pitanja. S obzirom da je stupila na snagu danom donošenja, Istinomjer je obratio pažnju na javne i medijske istupe zvaničnika na svim nivoima vlasti u FBiH u posljednja tri dana, kao i na njihova zabilježena pojavljivanja na javnim mjestima, u kontekstu poštovanja mjere o obaveznom nošenju zaštitne maske ili šala.

01. 04. 2020.
Istinomjer: Odlukama Agencije za bankarstvo FBiH “jasno propisana obaveza banke”

Na koji način će se mjere Agencije za bankarstvo BiH primjenjivati, koliko građana i pravnih lica će ih moći koristiti i kakve će na kraju rezultate polučiti pokazaće vrijeme koje je pred nama otklanjajući sve nedoumice koje trenutno po tom pitanju postoje. Ono što je sigurno jeste da u saradnji sa nadležnim insititucijama u našoj zemlji, u smislu prevazilaženja ekonomske krize, bankarski sektor može odigrati jednu od ključnih uloga.

01. 04. 2020.
Raskrinkavanje: Kina nije proglasila kraj epidemije koronavirusa

Tvrdnju o navodnom proglašenju kraja epidemije koronavirusa u Kini objavio je Sputnik, a prenijelo više od 120 portala u BiH i regionu. Ta informacija nije tačna. Kineski zvaničnici jesu govorili o uspješnom zaustavljanju širenja SARS-CoV-2, no vlasti nikad nisu proglasile kraj epidemije u ovoj zemlji.

01. 04. 2020.
Raskrinkavanje: Ne, Italijani ne skidaju masovno EU zastave niti je pomoć EU za Italiju izostala

Izvještavajući o donacijama Rusije i Kine za Italiju u jeku pandemije COVID-19, brojni mediji su na manipulativan način izvjestili da Italijani masovno skidaju EU zastave i mijenjaju ih za ruske i kineske zbog toga što je “izostala pomoć EU” ovoj zemlji.  Činjenice pokazuju da se ne radi o “masovnom skidanju EU zastave” nego o tek nekoliko izolovanih slučaja, ali i da Unija i njene članice značajno pomažu Italiji, kao što to čine i Rusija i Kina.

31. 03. 2020.
Istinomjer: Otkazivanje sjednice Zastupničkog doma Parlamenta FBiH – opasnost od zaraze ili političke igre?

Nije prvi, a teško je vjerovati i da će ovo biti posljednji put da se od strane političkih aktera u Bosni i Hercegovini na dijametralno suprotan način tumače kako pojedini zakoni i odluke, tako i ustavna stečevina. No, situacija u kojoj se nalazi naša zemlja tokom pandemije novog koronavirusa sasvim sigurno ne ostavlja prostor za političke igre, a pogotovu ne za bilo kakvu pravnu nesigurnost.

31. 03. 2020.
Raskrinkavanje: Alen Šeranić nije rekao da će “svi” građani FBiH sa teritorije RS-a biti sprovedeni na teritorij Federacije

Brojni mediji su objavili kako je Alen Šeranić, ministar zdravlja Republike Srpske, izjavio da će “Svi državljani FBiH koji se nalaze u RS-u bit će sprovedeni na teritorij Federacije”. Analizom smo utvrdili da je izjava predstavljena manipulativno, nepotpuno i van konteksta. Šeranić jeste govorio o tome da će građani Federacije BiH biti sprovedeni na teritorij tog entiteta ali samo ako se radi o građanima koji su dobili rješenje o samoizolaciji i koji se nalaze u šatorskom naselju u Gradišci. Sve to je dio standardnih mjera suzbijanja pandemije koronavirusa SARS-Cov-2.

31. 03. 2020.
Istinomjer: Vlada RS: Od Viškovićeve teorije zavjere do kažnjavanja zbog upućenih kritika

Vlada Republike Srpske usvojila je tokom trajanja vanredne situacije zbog pandemije COVID-19 mjere kojima je omogućeno kažnjavanje onih koji, prema mišljenju MUP-a RS, iznose ili prenose lažne vijesti, odnosno tvrdnje u javnosti a kojima se izaziva panika, a već u narednim danima uslijedile su i prve prekršajne prijave. Zabrinutost uvedenim mjerama iskazali su, kako predstavnici domaćih medija, tako i predstavnici međunarodne zajednice u BiH koji su ukazali da niti jedna mjera ne bi smjela narušavati osnovne građanske slobode. Međutim, nisu svi u RS bili zabrinuti prije uvođenja brojnih mjera za prevenciju pandemije novog koronavirusa, pa se tako premijer RS, Radovan Višković samo dan prije nego je u Banjaluci potvrđen prvi slučaj zaraze novim koronavirusom u BiH, pozvao na teoriju zavjere koja je tih dana kružila virtuelnim prostorom.

30. 03. 2020.
Raskrinkavanje.ba: Ne, Kuba ne tvrdi da ima lijek za COVID-19

Nekolicina portala je objavila netačnu tvrdnju da Kuba “ima lijek” za COVID-19, bolest koju uzrokuje virus SARS-CoV-2. Kao i u brojnim prijmjerima od ranije ova informacija nije tačna jer za sad ne postoji lijek za COVID-19. Činjenice pokazuju da ipak postoje lijekovi koji se koriste u terapiji za liječenje simptoma bolesti a jedan od njih se proizvodi na Kubi.

30. 03. 2020.
Raskrinkavanje: SARS-Cov-2 nije “prevara stoljeća” na kojoj države “zarađuju milijarde”

Portal Dešavanja 14. marta objavio je članak u kojem se tvrdi da koronavirus ne postoji, da je u pitanju prevara stoljeća, te da je Kina zaradila milijarde. Članak je u samo nekoliko dana na Facebooku imao više od 22,000 interakcija, a onda se počeo širiti Facebookom u formi statusa.

30. 03. 2020.
Raskrinkavanje: Ne, Island nije testirao cijelu populaciju na koronavirus SARS-Cov-2

Iako je tačno da je u toj zemlji na koronavirus SARS-Cov-2 testiran veći procenat stanovništva nego u bilo kojoj drugoj zemlji, tvrdnja da je Island testirao cjelokupnu populaciju nema utemeljenje u činjenicama.

30. 03. 2020.
Istinomjer: Polovinom aprila rebalans Budžeta FBiH i formiranje stabilizacijskog fonda?

Ministrica okoliša i turizma u Vladi FBiH, Edita Đapo na press konerenciji održanoj 30. 03. 2020. godine najavila je skori rebalans Budžeta FBiH i osnivanje stabilizacijskog fonda, a sve u cilju amortizovanja negativnog uticaja na ekonomiju nakon pojave pandemije novog koronavirusa.

30. 03. 2020.
Istinomjer: Predsjednik Vlade RS najavio uplaćivanje poreza i doprinosa za oko 40.000 radnika

Predsjednik Vlade Republike Srpske (RS) i komandant Republičkog štaba za vanredne situacije, Radovan Višković najavio je mjere kojima će zbog krize izazvane pandemijom novog koronavirusa, kako je rekao, biti obuhvaćeno najugroženijih šest ili sedam oblasti privrede RS kao što su ugostiteljstvo, turizam, saobraćaj, druge uslužne djelatnosti, te preduzetnici.

29. 03. 2020.
Istinomjer: Opozicija nije podržala uvođenje vanrednog stanja u Republici Srpskoj

Komentarišući najavu predsjednika SNSD-a, Milorada Dodika o održavanju sjednice Narodne Skupštine Republike Srpske (NS RS) na kojoj je to zakonodavno tijelo trebalo donijeti Odluku o proglašenju vanrednog stanja za teritoriju Republike Srpske, predsjednik SDS-a Mirko Šarović najavio je kako će politička partija na čijem je čelu djelovati po tom pitanju.

29. 03. 2020.
Raskrinkavanje: Limun i soda bikarbona ne liječe COVID-19, bolest od koje ljudi umiru svuda, pa i u Izraelu

Viralna poruka koja savjetuje da se piju limun i soda bikarbona u vrućoj vodi tvrdi da je taj pripravak zaslužan za izostanak smrtnih slučajeva od COVID-19 bolesti u Izraelu. Ništa od toga nije tačno.

29. 03. 2020.
Raskrinkavanje: Mostarom nije odjekivalo “Za dom spremni”

U opisu objavljenom uz snimak koji je navodno nastao u Mostaru, SDP je pozvao “organe gonjenja HNK da odmah privedu lica koja su organizovala skandalozno fašističko skandiranje u Mostaru”.  Ispostavilo se da snimak nije nastao u Mostaru a da su fašistički povici snimljeni u Zagrebu još 2013. godine. 

29. 03. 2020.
Raskrinkavanje: Ne, klikom na YouTube link nećete donirati novac bolnici u Italiji

Internetom kruži poruka u kojoj se tvrdi da će od pregleda videa pjesme Rinascerò, Rinascerai na Youtube-u, bolnica u Bergamu dobiti novac. Tako nešto niti je tačno, niti je moguće, a priču je demantovao i autor pjesme.

29. 03. 2020. 
Istinomjer:  Fiskalno vijeće BiH naredne sedmice usvaja pismo namjere MMF-a?

Nakon što je predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Zoran Tegeltija 17. 03. 2020. godine u Sarajevu održao sastanak sa rezidentnim predstavnikom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u BiH, Endru Džuelom, iz te organizacije najavljena je mogućnost podrške Bosni i Hercegovini u finansiranju posljedica prouzrokovanih koronavirusom.

28. 03. 2020.
Istinomjer: Račun za donacije za borbu protiv novog koronavirusa imaju sve zemlje u okruženju

Otvaranje računa i pozivi za doniranje sredstava za borbu protiv novog koronavirusa već su praksa putem koje države u regionu vide jedan od načina da prikupe prijeko potrebna sredstva u borbi protiv COVID-19. Bosna i Hercegovina nije otvorila svoj račun za doniranje borbe protiv novog koronavirusa što ne sprječava niže nivoe vlasti da to urade.

28. 03. 2020.
Raskrinkavanje: Kolica iz supermarketa nemaju veze s Putinom

Viralna fotografija kolica s istim potrepštinama u supermarketu, uz pohvale Vladimiru Putinu, danima se širi po Facebooku, Twitteru i nekim portalima. Na njoj se, ipak, ne vidi rezultat “Putinove borbe protiv praznih rafova” kako se tvrdi u jednom od takvih članaka.

28. 03. 2020.
Istinomjer: NSRS usvojila Odluku o proglašenju vanrednog stanja za teritoriju RS

U skladu sa najavama koje su prethodnih dana dolazile iz Republike Srpske, 28. marta 2020. godine NSRS je usvojila Odluku o proglašenju vanrednog stanja za teritoriju RS, koje će stupiti na snagu od narednog dana od objavljivanja u Službenom listu RS.

28. 03. 2020.
Raskrinkavanje: Članice EU nisu zabranile let ruskog humanitarnog aviona

Izvještavajući o odluci Rusije da avionima pošalje pomoć Italiji koja je teško pogođena pandemijom virusa SARS-CoV-2, u medijima se pojavila tvrdnja da neke članice, njih “čak 9”, nisu dopustile ruskim avionima da lete njihovom teritorijom. Za ovu tvrdnju uopšte nema dokaza, a i tvit ruskog zvaničnika sa tvrdnjom kako Poljska nije dopustila prelet je izbrisan nakon saopštenja Ministarstva spoljnih poslova Poljske.

27. 03. 2020. 
Istinomjer: Dok se nadležni u BiH međusobno optužuju, za eksperte je na sceni “ubistvo ekonomije”

Izazovi, između ostalog i oni ekonomski koji su pred BiH, takve su prirode da svaka politička nestabilnost, blokade i izostanak odgovornog djelovanja nadležnih može imati pogubne i nesagledive posljedice za već ionako uzdrmanu bh privredu, a posljedično tome i na život svakog građanina BiH bez obzira u kojem dijelu zemlje živio. Ono što smo do sada imali priliku da vidimo kada je djelovanje institucija BiH u pitanju, teško da može pobuditi optimizam.

27. 03. 2020.
Raskrinkavanje: Arbidol nije lijek za novi koronavirus

Viralni video u kojem muškarac iz Srbije “objašnjava” da se lijek za SARS-CoV-2 već godinama pravi u Rusiji, vidjele su i podijelile desetine, ako ne i stotine hiljada ljudi. Lijek iz videa, pod nazivom Arbidol, nažalost ne liječi COVID-19.

27. 03. 2020.
Raskrinkavanje: Savjeti “milanskog liječnika” o unošenju obuće u kuću nisu tačni

Proteklih dana putem društvenih mreža i aplikacija za komunikaciju širi se poruka sa savjetom koju navodno potpisuje “milanski liječnik” i u kojoj se tvrdi da koronavirus može preživjeti devet dana na asfaltu, kao i da u skladu s tim ne treba unositi obuću u kuću. Međutim, stručnjaci su već demantovali ove pogrešne savjete, dok je istraživanje utvrdilo da ne postoji “milanski liječnik” koji dijeli savjete, kao i da nije tačno ih “ne objavljuju javno kako ne bi širili paniku”.

27. 03. 2020.
Raskrinkavanje: Inhalacija vrućom vodom ne ubija koronavirus

Proteklih dana putem Vibera i Facebooka dijelile su se informacije kako su španski i argentinski doktori javili da inhalacija vrućom vodom, jednom dnevno i u trajanju od 5 minuta “ubija” novi koronavirus. Raskrinkavanje je već u dvije analize dokazalo neistinost tvrdnji da visoka tempertura može ubiti SARS-CoV-2 nakon što se osoba inficira.

27. 03. 2020.
Istinomjer: Za bh. lidere (ne)važe naredbe o ograničenju kretanja i (samo)izolaciji

Osvrnuli smo se na skorašnja službena putovanja pojedinih funkcionera, njihovu opravdanost u jeku pandemije virusa SARS-CoV-2 koji uzrokuje bolest COVID-19 te s tim u vezi da li su Željko Komšić, Dragan Čović i Milorad Dodik ispoštovali pravila i naredbe koje važe za sve građane/ke po povratku iz država koje su pogođene pandemijom.

27. 03. 2020.
Raskrinkavanje: “Hajdemo u planine, hajdemo u tunele”: Mediji i ministri u morbidnoj kampanji Semira Osmanagića

Pseudoarheolog Semir Osmanagić pokušao je iskoristiti strah od novog koronavirusa da izreklamira svoj turistički kompleks kao “ljekovit”, a na osnovu netačnih i pseudonaučnih tvrdnji. U tome su mu pomogli brojni mediji, ali i tri ministra Zeničko-dobojskog kantona.

27. 03. 2020.
Istinomjer: 5G mreža ne uzrokuje koronavirus

Vijećnik u Gradskom vijeću Grada Bihaća, Sej Ramić je na svom Facebook profilu podijelo nekoliko objava u kojima tvrdi da je koronavirus izazvan uslijed zračenja 5G mreže.

26. 03. 2020.
Raskrinkavanje: Manipulativno prevedeni govor Muammara Gaddafija o stvaranju virusa

Proteklih dana se u BiH i regionu na društvenim mrežama i portalima širi citat Muammara al-Gaddafija, bivšeg libijskog predsjednika. Utvrdili smo da Gaddafi ipak nije izgovorio riječi koje mu se pripisuju, u obliku u kojem kruže internetom.

26. 03. 2020.
Raskrinkavanje: Putin nije pustio lavove na ulicu zbog koronavirusa

Fotografija koja je nastala 2013. godine tokom snimanja filma, poslužila je kao podloga za lažnu vijest o tome da je Vladimir Putin “pustio lavove na ulicu kako bi osiguralo da će ljudi ostati u kućama tokom pandemije”.

26. 03. 2020. 
Istinomjer: Dopuna Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dohodak objavljena u Službenim novinama FBiH

U cilju ublažavanja ekonomskih posljedica u BiH nakon pojave koronavirusa i stanja nastalog s tim u vezi, zamjenica premijera Federacije BiH i ministrica finansija, Jelka Milićević izjavila je da se radi na pripremi materijala koji bi što skorije trebao biti i objavljen u Službenim novinama Federacije BiH.

26. 03. 2020.
Istinomjer: Republika Srpska u subotu proglašava vanredno stanje?

Član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a, Milorad Dodik najavio je da bi u subotu, 28. marta 2020. godine, na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske trebale biti usvojene nove mjere u cilju borbe protiv pandemije koronavirusa.

26. 03. 2020.
Istinomjer: U šatorima na graničnim prelazima ne zadržavaju se svi koji ulaze u BiH

Da će svi građani BiH koji ulaze u državu u vrijeme dok traje vanredno stanje, odnosno stanje prirodne ili druge nesreće izazvane pandemijom novog koronavirusa, morati boraviti 14 dana u šatorskim naseljima na granicama, prvi je najavio član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, da bi najave u tom pravcu kasnije došle i od predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, Zorana Tegeltije. Međutim, prema dostupnim informacijama i izjavama zvaničnika, može se zaključiti da niti svi građani borave u šatorima na granici, niti su šatori podignuti na svim državnim granicama koje su u funkciji.

25. 03. 2020.
Raskrinkavanje: Delfini se nisu “vratili u Veneciju” zbog koronavirusa

Internet su preplavili idilični prizori delfina i labudova koji su se, kako se tvrdi, “vratili u Veneciju” nakon što su turisti prestali da dolaze zbog pandemije SARS-CoV-2.
Ispostavilo se da su delfini uslikani na otoku Sardinija a ne u Veneciji, a da su labudovi redovni gosti venecijanskih kanala i da nije tačno da su se “vratili”.

25. 03. 2020.
Raskrinkavanje: Bolnica u Goraždu nije “zaražena” virusom SARS-CoV-2

Uprava Kantonalne bolnice Goražde je u dva navrata demantovala tvrdnju doktora Mesuda Šehića da je ova ustanova “zaražena” virusom SARS-CoV-2. Federalno ministarstvo zdravstva je takođe demantovalo navode da je bolnica zaražena.

25. 03. 2020.
Raskrinkavanje: Lažna fotografija žrtava koronavirusa kruži društvenim mrežam

Fotografija vojnih kamiona koji odvoze tijela preminulih od virusa COVID-19 u italijanskom gradu Bergam je, nažalost, autentična. Druga fotografija za čiju autentičnost su nas pitali/e čitaelji/ke, međutim, prikazuje kovčege sa tijelima utopljenih izbjeglica i migranata iz 2013. godine. Ova fotografija je na društvenim mrežama pogrešno predstavljena kao fotografija žrtava SARS-CoV-2.

25. 03. 2020.
Istinomjer: Javno objavljivanje ličnih podataka lica koja ne krše naredbe nije javni interes!

Usljed situacije sa širenjem pandemije koronavirusa u BiH i sve većeg broja registriranih oboljelih, te u tom kontekstu poduzetih mjera izolacije za određeni broj građana, u domaćoj javnosti pojavili su se zahtjevi za objavom spiskova osoba koji se nalaze u izolaciji, a stav javnosti po tom pitanju je podijeljen na, sa jedne strane, mišljenje da je javni interes i zaštita zdravlja građana iznad prava pojedinca i ljudskih prava, a sa druge da takvi postupci vlasti predstavljaju kršenje prava na zaštitu ličnih podataka građana.

25. 03. 2020.
Istinomjer: Pitanje masovnog testiranja u BiH – Imamo li prava i vremena na greške u borbi protiv koronavirusa?

Analize, iskustva drugih zemlja, pozivi Svjetske zdravstvene organizacije kao ni i upute i stavovi relevantnih stručanjaka širom svijeta očigledno još uvijek nisu dovoljni da jedan dio nadležnih u BiH ne samo pozove na masovnije testiranje na novi koronavirus, već i obezbijedi uslove da se ono i desi. Pitanje koje se samo po sebi nameće je imaju li nadležni u našoj zemlji prava na greške u borbi protiv novog koronavirusa?

24. 03. 2020.
Istinomjer: Maksimović podijelio lažne savjete o novom koronavirusu

Ni zamjenik direktora Fonda zdravstvenog osiguranja RS, Zlatko Maksimović nije ostao imun na lažne savjete i informacije UNICEF-a o novom koronavirusu, a koji su se našli u lažnoj fotografiji koja kruži društvenim mrežama. Portal Raskrinkavanje već se bavio provjerom tačnosti navoda iz pomenute fotografije, koju je samo u slučaju Maksimovićeve objave podijelilo preko 300 drugih korisnika, te zaključio da se radi o neistinitim navodima. S obzirom da se radi o javnom funkcioneru koji već dugi niz godina, između ostalog obnaša i najviše dužnosti u zdravstvenom sektoru u RS, Istinomjer je tvrdnje koje je Maksimović podijelio na svom profilu na društvenoj mreži Facebook ocijenio kao neistinite.

24. 03. 2020.
Istinomjer: Tromjesečni moratorij na plaćanje kredita u FBiH

Nakon što je 19. marta 2020. godine održao sastanak s predstavnicima banaka koje posluju na području FBiH, Udruženjem poslodavaca FBiH i Agencijom za bankarstvo FBiH, premijer FBiH Fadil Novalić najavio je mogućnost uvođenja određenih olakšica za fizička i pravna lica na području FBiH koja su kreditno zadužena. Nekoliko dana kasnije Agencija za bankarstvo FBiH donijela je “odluke o privremenim mjerama za tretman kreditnih obaveza fizičkih i pravnih lica u bankama i nedepozitnim finansijskim institucijama”.

24. 03. 2020.
Istinomjer: U Opštini Stari Grad Sarajevo u toku isplata 500 000 KM za pomoć ugroženim kategorijama

Jedan od zaključaka donesenih na vanrednoj sjednici Opšinskog štaba civilne zaštite Opštine Stari Grad Sarajevo održane 15. 03. 2020. godine povodom pojave koronavirusa bio je i onaj koji se odnosio na podjelu jednokratne pomoći ugroženim socijalnim kategorijama sa područja ove opštine. S tim u vezi,  21. 03. 2020. godine korisnicima javne kuhinje u toj opštini podijeljeno je po 200 KM, a uplate porodiljama i demobilisanim borcima koji primaju samo egzistencijalnu naknadu počele su u ponedjeljak, 23. 03. 2020. godine i to putem žiro računa.

24. 03. 2020.
Raskrinkavanje: Bijeli luk vas neće izliječiti od COVID-19

U proteklih nekoliko mjeseci od kako se svijet bori sa pandemijom COVID-19, jedan od najpopularnijih “lijekova protiv Corone” bio je bijeli luk. Kolege sa portala “Faktograf”, te sa portala “Snopes” pisale su o tome, osvrćući se na Facebook status sa “receptom” koji je postao viralan.

23. 03. 2020.
RaskrinkavanjeNema dokaza da su ljudi sa krvnom grupom A više ugroženi koronavirusom

Tvrdnja da su ljudi sa krvnom grupom A najugroženiji koronavirusom predstavlja još jednu senzacionalističku i pogrešnu interpretaciju stvarnih vijesti vezanih za pandemiju COVID-19. Istraživanje je pokazalo da 38% inficiranih u Wuhanu ima krvnu grupu A ali i da 31% stanovnika grada ima tu krvnu grupu.

23. 03. 2020.
RaskrinkavanjeNema dokaza da je ibuprofen štetan za oboljele od COVID-19

Bez obzira da li ste takvu poruku dobili na Viber ili ste je pročitali u medijima, tvrdnje da je opasno koristiti ibuprofen u jeku pandemije SARS-CoV-2 i dalje su nedokazane.

23. 03. 2020.
Raskrinkavanje: Lijek protiv koronavirusa ne možete “ubrati pokraj kuće” – čak ni ako ste iz Hercegovine

Portal Hercegovina je objavio članak u kojem tvrdi da, ukoliko ste iz Hercegovine, lijek za koronavirus imate pokraj kuće. U članku su nabrojali sedam načina kroz koje “narodna medicina pomaže u borbi protiv virusa”. Ipak, činjenica je da lijek za koronavirus još uvijek ne postoji, a Hercegovina je svojih sedam biljaka ubrala na članku portala Alternativa za vas napisanog 2012. godine.

23. 03. 2020.
Istinomjer: Novalić: Proslava na dan izdavanja naredbe Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva

Obilježavanje 70. godišnjice kompanije za proizvodnju oružja i streljiva “Igman” d.d. Konjic ispostavilo se veomaneodgovornim s obzirom da je proslava rezultirala novim brojem zaraženih korona virusom u nekoliko bh. gradova, velikim brojem ljudi u samoizolaciji kao i potpunom obustavom proizvodnje u nekoliko kompanija namjenske industrije. Proslavi su prisustvovali premijer Vlade FBiH, Fadil Novalić i ministar energetike, rudarstva i industrije Nermin Džindić. S obzirom da su uprkos već izdatim naredbama Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, oni prisustvovali pomenutoj proslavi sa većim brojem ljudi, Istinomjer je njihov stav po pitanju poštivanja odluka Vlade FBiH ocijenio nedosljednim.

23. 03. 2020. 
Istinomjer: Mesihović: Naručeni respiratori uskoro na raspolaganju?
Ministar zdravstva u Vladi Kantona Sarajevo (KS), Rusmir Mesihović 13. 03. 2020. godine najavio je poduzimanje koraka u pravcu nabavke respiratora potrebnih za borbu protiv koronavirusa. Desetak dana nakon pomenute najave, ministar Mesihović obavijestio je javnost da su respiratori naručeni te da ima informacije o njihovom isporučivanju.

22. 03. 2020.
Istinomjer: Radončić: Neutemeljene tvrdnje o migrantima
Tokom svog obraćanja medijima povodom situacije sa pandemijom COVID-19, ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić, iznio je tvrdnju da su migranti “najveće žarište koronavirusa u BiH”. S obzirom da se Radončić bez ikakvih relevantnih dokaza poslužio činjenično neosnovanom frazom, Istinomjer je njegovu izjavu ocijenio kao neutemeljenu.

22. 03. 2020.
Istinomjer: Testirajte, testirajte i testirajte vs “zna se kad se testira”

Analiza Istinonomjera donosi pregled stanja kada je upitanju dinamika testiranje na koronavirus u BiH (broj testiranih osoba, ko i pod kojim uvjetima ima pravo na testiranje, nabavka testova i sl.), te s tim u vezi tretira i izjave kako domaćih zvaničnika tako i zvaničnika Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

22. 03. 2020.
Raskrinkavanje: Putin nije rekao da građani imaju opciju 15 dana izolacije ili 5 godina zatvora

Internetom kruži fotografija ruskog predsjednika Vladimira Putina, zajedno sa navodnim citatom u kojem Putin kaže da građani imaju dvije opcije: 15 dana izolacije ili 5 godina zatvora. Ne postoje dokazi da je Putin ikada izrekao nešto slično, dok u Rusiji za sada ne postoji ni sveobuhvatna uputa da građani ostanu u kućama.

22. 03. 2020.
Raskrinkavanje: Klikbejt o otkriću lokacije sa koje je potekao koronavirus

Iako naslov portala “Žena” navodi na zaključak da je poznato odakle je došao koronavirus, sadržaj članka donosi informacije o tome da su šišmiši prirodni rezervoar virusa, bez najavljenog podatka o preciznoj lokaciji.

22.03.2020.
Raskrinkavanje: Ne postoji “čudotvorno sjeme” koje se “uspješno bori” protiv koronavirusa

Facebookom kruži sponzorisana objava u kojoj se tvrdi da “čudotvorno sjeme” liječi koronavirus i HIV. Te tvrdnje, naravno, nisu tačne, a link koji je priložen kao dokaz objavljen je nekoliko godina prije nego se pojavio koronavirus (SARS-COV-2).

21. 03. 2020.
Raskrinkavanje: Migranti privedeni u Sloveniji nemaju koronavirus

Prije nekoliko dana, na slovenačkoj granici je zadržano 7 migranata koji su “pokazivali simptome koronavirusa”. No, dvadesetak portala je već tada požurilo da objavi vijest sa netačnim naslovo o tome da je “otkriveno 7 migranata sa koronavirusom”.

Ubrzo se ispostavilo da su njihovi testovi bili negativni.

21. 03. 2020.
Raskrinkavanje: Viralne dezinformacije o COVID-19: Pogrešni savjeti “prijateljevog ujaka” i “doktora iz Shenzena

Značajan broj portala prenio je Facebook status sa savjetima “italijanskog doktora koji je radio u bolnici u Shenzenu”, iako je već bilo poznato da se radi o dezinformacijama.

Tvrdnje da je “curenje iz nosa” znak da osoba nije inficirana novim koronavirusom ili da koronavirus umire na temperaturi od 27 stepeni celzijusa nisu tačne, kao ni tvrdnja da “sunce ubija virus”.

21. 03. 2020.
Raskrinkavanje: Viralne dezinformacije o COVID-19: “Medicinska knjiga iz 1971. godine”

Društvenim mrežama širi se fotografija koja prikazuje klasifikaciju različitih virusa, a prati je tekst: “medicinska knjiga iz 1971 godine! Corona virus je obicna prehlada?!”. Neke od ovakvih slika su već uklonjene sa Facebooka ali se, kao i sa svim viralnim sadržajima, stalno pojavljuju nove. Iako je već uveliko jasno da COVID-19 nije “obična prehlada”, takvi sadržaji i dalje kruže.

20. 03. 2020.
Istinomjer: U KS obustavljen gradski saobraćaj 

Potvrdivši da vanrednu sjednicu Vlade KS drži otvorenom, te da se na taj način rješava pitanje po pitanje, premijer Kantona Sarajevo, Mario Nenadić izjavio je da “previše građana hoda i druži se po tržnim centrima”, ali i da je Vlada KS zadužila resornog ministra da se ide na uređenje redova vožnje i da će se ograničiti prevoz i GRAS-a i Centrotransa.

20. 03. 2020.
Raskrinkavanje: Lažni savjeti UNICEF-a o koronavirusu

Nekolicina portala u regiji objavila je listu savjeta koja je prethodno kružila društvenim mrežama, a koju je navodno potpisao UNICEF. Ispostavilo se da su savjeti i informacije lažni, kao i to da ih UNICEF nikada nije objavio. Nije tačno da je koronavirus “veliki virus” kojeg bilo koja maska može zaustaviti, niti da toplota od 27 stepeni ubija koronavirus, kako se navodi u lažnim UNICEF savjetima.

20. 03. 2020.
Raskrinkavanje: “Španska biološka naučnica” nije izjavila da se za “lijek” obratimo Ronaldu i Mesiju

Na Facebooku, te putem Vibera i Whatsappa, nedavno je počela kružiti fotografija bivše španske ministrice sa navodnom izjavom u kojoj poziva da se za lijek za “problem” (koronavirus) obrati preplaćenim “Ronaldu i Mesiju”. Ne postoje dokazi da je to ona ikada rekla.

20. 03. 2020.
Raskrinkavanje: COVID-19 nikada nije bila “uobičajeno neopasna gripa”

Nekoliko portala prenijelo je tvrdnje hrvatskog imunologa, otprije poznatog po pseudonaučnim izletima, kako je bolest koju uzrokuje novi koronavirus tek neopasnoj gripi slična infekcija i kako je vakcina već patentirana. Tvrdnja o “neopasnoj epidemiji” je netačna, i čak u suprotnosti sa zvaničnom medicinom, jer novi koronavirus spada u sojeve koji mogu prouzročiti ozbiljne komplikacije.

20. 03. 2020.
Raskrinkavanje: 
MUP FBiH i MUP KS nemaju saznanja da „ljudi u bijelom“ vrše krivična djela

Tokom petka 20. marta na društvenoj mreži Facebook pojavila se informacija da „lopovi“ pod krinkom „ljudi u bijelom“ i pod izgovorom dezinfekcije stanova, obilaze naselja i vrše krivična djela. Informacija se na Facebook-u veoma brzo multiciplirala, a na cijeli slučaj reagovao je MUP KS koji je i za Raskrinkavanje potvrdio da nije bilo prijava koje se odnose na ovakav oblik vršenja krivičnih djela.

20. 03. 2020.
Raskrinkavanje: 
Antimigrantski klikbejt o koronavirusu

Anonimni portal “Animigrant”, poznat po svojoj antimigrantskoj retorici i širenju mržnje prema migrantima, u naslovu teksta predstavio je dio izjave ministra sigurnosti BiH, Fahrudina Radončića kao činjenicu, bez ikakve napomene u naslovu da se radi o citatu, a kako bi, očigledno privukao više pažnje. Članak portala Antimigrant, Raskrinkavanje je ocijenilo kao klikbejt.

20. 03. 2020.
Istinomjer: Fadil Novalić: U cilju saniranja posljedica pandemije koronavirusa, Vlada FBiH “veoma brzo” uspostavlja dva fonda

U okviru aktivnosti Vlade FBiH između ostalog najavljena je uspostava posebnog fonda za stabilizaciju privrede s ciljem podrške kompanija-izvoznica koje se zbog posljedica širenja koronavirusa na izvoznim tržištima suočavaju sa problemima u poslovanju. Premijer Vlade FBiH, Fadil Novalić osim toga, najavio je i uspostavu garantnog fonda s ciljem održavanja i poboljšanja likvidnosti kompanija za koje se uspostavi da im je poslovanje ugroženo zbog širenja koronavirusa.

19. 03. 2020.
Istinomjer: Aljoša Čampara: Ustav BiH – “Nijedan entitet neće provoditi bilo kakvu kontrolu na granici između entiteta.”

S obzirom da Ustav Bosne i Hercegovine u svom članu 4. Kretanje roba, usluga, kapitala i lica potvrđuje da “nijedan entitet neće provoditi bilo kakvu kontrolu na granici između entiteta”, Istinomjer je istinitom ocijenio izjavu ministra unutrašnjih poslova FBiH, Aljoše Čampare koji je u svom odgovoru Miloradu Dodiku rekao da bi uspostava punktova na entitetskoj liniji bilo najgrublje kršenje zakona i Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Podjsećamo, gostujući na Radio Televiziji Republike Srpske, 18. 03. 2020. godine Dodik je rekao da je vrijeme da se punktovi entitetske policije “stave na entitetsku liniju razgraničenja”.

19. 03. 2020.
Raskrinkavanje: Koronavirus nije povezan sa kineskim programom biološkog oružja

Izjava izraelskog stručnjaka za “Washington Times” o mogućnosti da bi pandemija koronavirusa možda mogla biti povezana sa kineskim programom biološkog oružja je manipulativno predstavljena. Neki mediji su otišli korak dalje i u potpunosti izmislili izjavu ovog sagovornika, izvještavajući o ovoj temi.

19. 03. 2020.
Raskrinkavanje: Laž o novim simptomima koronavirusa: Izmislio “Sputnik”, razradila “Slobodna Bosna”

Singapurski ljekari upozorili su da je hitno potrebno razviti nove i bolje testove za virus COVID-19, kako bi se isti mogao preciznije razlikovati od denga groznice. Tu je činjenicu portal “Sputnik Srbija” predstavio kao “otkriće novih simptoma koronavirusa”, a “Slobodna Bosna” kao “mutaciju virusa” koja bezmalo “lomi kosti”.

19. 03. 2020.

Istinomjer: Ministri Vlade Ze-do kantona: Nevjerovatno ali Istinomjer – Okupljanjem na “piramidi” protiv koronavirusa

Trojica ministara iz Vlade Zeničko-dobojskog kantona pozvali su građane da posjete “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca”, u vrijeme kada su u ovom kantonu već registrovani pozitivni na koronavirus. Građane su pozvali da “viruse pobjede borovom šumom, tunelima Ravne i Visočicom”. Inače, navedena Fondacija početkom marta je najavila otpuštanje svih radnika osim rukovodstva, kao mjeru štednje zbog podbačaja sezone.

18. 03. 2020.
Istinomjer: Milorad Dodik: Šatori na granicama nisu podignuti do sredine sedmice

Postavljanje karantinskih objektata Oružanih snaga BiH na državnim granicama, najavljeno od strane člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika nije počelo ni u srijedu 18. marta, pa je Istinomjer obećanje Milorada Dodika da će se to desiti već sredinom sedmice, ocijenio kao neispunjeno.

17. 03. 2020.
Istinomjer: Jelka Milićević: Ekonomske mjere za ublažavanje krize zbog koronavirusa uskoro u Službenim novinama FBiH?

U cilju ublažavanja ekonomskih posljedica u BiH nakon pojave koronavirusa, zamjenica premijera Federacije BiH i ministrica finansija, Jelka Milićević izjavila je da se radi na pripremi materijala koji bi što skorije trebao biti i objavljen u Službenim novinama Federacije BiH.

17. 03. 2020.
Raskrinkavanje: “Nešto se dešava”: Italijanski “influencer” i “analitičar” iz Srbije izmislili američku invaziju na Evropu u doba pandemije

Dezinformacija o “iskrcavanju američke vojske na evropski kontinent” se širi društvenim mrežama. Priča je krenula od statusa izvjesnog Saše Borojevića koji ga je, kako tvrdi, napisao kao sažetak “21 analize geopolitičkih stručnjaka iz Rusije i Italije”. Stvarni izvor dezinformacije koja je zapalila internet nisu nikakvi stručnjaci, niti dopisnici i misteriozni saradnici opskurnih portala. Napisao ju je Italijan Luca Lobina, koji sebe opisuje kao “hipnotizera, influensera i mentora za lični razvoj”.

U analizi čitajte da li se trenutno u Evropi “iskrcava 40.000 američkih vonika”, te šta zapravo prikazuju priložene fotografije.

17. 03. 2020.
Raskrinkavanje: Ljekari ne apeluju na uzimanje navodnog preparata protiv koronavirusa

U moru dezinformacija i lažnih vijesti oko koronavirusa, veoma su česte one koje govore o različitim “lijekovima” i “terapijama” protiv virusa, iako zvanični izvori potvrđuju da ni vakcina, niti lijek za ovaj virus zasad ne postoje. Ovaj put se pojavio navodni “apel doktora” koji navodno poručuju “Napravite ovaj moćan napitak kako bi vas korona virus zaobišao”. Ne, ne postoji nikakav napitak kojim možete “zaobići” koronavirus, niti postoje “doktori” koji navodno apeluju.

16. 03. 2020.
Istinomjer: Radenko Reljić: Načelnik Kozarske Dubice nasjeo na šalu o koronavirusu 

Načelnik Općine Kozarska Dubica Radenko Reljić, prepričao je svoja saznanja i predviđanja o širenju koronavirusa, koja su kako se ispostavila samo internet šala koja je u više oblika kružila društvenim mrežama, a koja koronavirus dovodi u kontekst softverske industrije koja često svoje verzije programa naziva “lite” ili “pro”.

16. 03. 2020.
Raskrinkavanje: Prosvjetnim radnicima u RS plata nije umanjena za 70% zbog vanrednog stanja

U Republici Srpskoj je 16. marta zbog pandemije koronavirusa proglašeno vanredno stanje. Na društvenim mrežama i aplikacijama za komunikaciju se pojavila montirana fotografija, koja navodono prikazuje članak objavljen na RTRS-u u kojem se navodi da Ministarstvo prosvjete i kulture prosvjetnim radnicima platu umanjuje za 70%, odnosno za 80% u Banja Luci. Ovu lažnu fotografiju demantovali su i RTRS, kao i pomenuto ministarstvo.

15. 03. 2020.
Raskrinkavanje: Milorad Dodik nije zaražen koronavirusom

Vijest o tome da je član predsjedništva BiH Milorad Dodik zaražen koronavirusom objavljena je samo na jednom anonimnom portalu, koji je objavio i potpuno izmišljenu izjavu koja se našla samo u naslovu članka bez ijedne riječi. Unatoč tome, na vijest je na Facebooku odreagovalo više od 2.000 osoba, od kojih je njih skoro 100 podijelilo članak. Portparol SNSD-a Radovan Kovačević je za Raskrinkavanje demantovao ove navode.

16. 03. 2020.
Raskrinkavanje: Bingo nije podigao cijenu junetine

Cijena junetine je u Bingu 15. marta bila 14,5 KM. Samo dan ranije, isti artikal koštao je 9,95 KM. Međutim, nije tačno da je 15. marta došlo do povećanja cijene ovog proizvoda, nego da je proizod 15. marta imao akcijsku cijenu.

16. 03. 2020.
Raskrinkavanje: Ne, Ronaldo ne pretvara svoje hotele u bolnice za koronavirus 

Veliki broj medija u svijetu i regionu objavio je vijest koja govori o tome da “Ronaldo svoje hotele pretvara u bolnice”. Ubrzo nakon toga je stigao demantij iz jednog od dva Ronaldova hotela u Lisabonu.

14. 03. 2020.
Raskrinkavanje: Ne, Tuzlanski kanton nije “dezifikovan” deterdžentom Degragerm

Vijest da će se na stanovnike/ce Tuzlanskog kantona “sručiti” štetne hemikalije iz zraka izazvala je uznemirenost velikog broja ljudi. Ministarstvo zdravstva Tuzlanskog kantona demantovalo ju je istog dana kada se pojavila

11. 03. 2020.
Istinomjer: Bibija Kerla: Kerlina teorija zavjere o koronavirusu

Gostujući u programu Hayat televizije 6. marta, zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo Bibija Kerla, komentarisala je aktuelnu temu širenja koronavirusa u svijetu, te je u tom kontekstu iznijela i svoju teoriju zasnovanu na staroj lažnoj vijesti.

10. 03. 2020.
Raskrinavanje: Ne. Kina nije “nasamarila sve i zaradila 20 milijardi dolara”

Priča o tome da su vlasti u Kini iskoristile epidemiju koronavirusa za brzu zaradu na berzi, jedna je od teorija zavjere koju su popularizovale i neke javne ličnosti, poput zastupnice u Skupštini Kantona Sarajevo, Bibije Kerle i glumca Dragana Marinkovića Mace. Kina nije kupila nikakve dionice, niti je vratila vlasništvo nad kompanijama koje su bile u rukama amerikanaca i evropljana, a ova priča je zapravo stara nekoliko godina, dok je sada samo prilagođena pandemiji koronavirusa.

05. 03. 2020.
Raskrinkavanje: Koronavirus nije “stigao u Sarajevo”

Informaciju da se u Sarajevu tri osobe iz NR Kine nalaze pod specijalnim zdravstvenim nadzorom, pojedini portali su iskoristili za širenje neutemeljene tvrdnje da je koronavirus već “stigao” u ovaj grad.

26. 02. 2020.
Raskrinkavanje: Bizarni slučaj Zdravka Bumbulovića: mediji nasjeli na laži o boravku u karantinu i povratku kući

Zdravko Bumbulović iz Šamca dao je intervjue medijima, u kojima je “ne trepnuvši” izmislio cijelu priču o svom boravku na kruzeru Diamond Princess, na kojem je proglašen karantin zbog pojave koronavirusa, i povratku u Šamac. Priču je demantovao nakon što je postala popularna na portalima u regiji, optuživši nepoznate osobe da su se predstavljale medijima u njegovo ime.

19. 02. 2020.
Raskrinkavanje: 14.000 ljudi u SAD jeste umrlo od sezonske gripe

U naslovu članka objavljenog u tabloidu Alo, nagoviješteno je da postoji neki misteriozni uzrok za smrt 14.000 ljudi za koje se “mislilo da su umrli od gripe”. Radi se, ipak, tek o običnom klikbejtu.

18. 02. 2020.
Raskrinkavanje: Propolis nije “lijek za koronavirus”

Portal Aura objavio članak u kojem tvrdi da je propolis efektivan lijek protiv korona virusa. Aura je intervjuisala Samira Baraliju, “sarajevskog apiterapeuta” koji tvrdi da “složenom emulzijom” propolisa liječi razne sojeve gripe i druga virusna oboljenja, uključujući korona virus. Osim što nije tačno da postoji bilo kakav lijek protiv koronavirusa, Baralija je pogrešno naveo da koronavirus spada u porodicu virusa gripe, što također nije tačno.

07. 02. 2020.
Raskrinkavanje: Ne, koronavirus nije stvoren u laboratoriji kako bi uništio kinesku ekonomiju

Izvještavajući o koronavirusu koji se nedavno pojavio u Kini, brojni mediji su objavljivali tvrdnje za koje ne postoje utemeljeni dokazi. Činjenice pokazuju da virus nije “stvoren u laboratoriji”, niti je riječ o “biološkom ratu” niti je “lijek već spreman”, kako tvrde Tanjug, Informer, Večernje novosti i doktor Radmilo Petrović.

07. 02. 2020.
Raskrinkavanje: Koronavirus nije stigao u region: Dio drugi

Portal BH Dijaspora objavio je članak u čijem naslovu se tvrdi da je koronavirus stigao u region, uprkos tome što takve tvrdnje do tada nisu potvrđene.

06. 02. 2020.
Raskrinkavanje: Simpsoni nisu predvidjeli koronavirus

Tvrdnje fanova američke crtane serije The Simpsons o epizodi koja je predvidjela epidemiju korona virusa prije 27 godina su poslužile portalima u BiH za skupljanje klikova na još jednom „proročanstvu“ popularne serije. Fotografija koja je prikazana nije originalna i montirana je, dok se u epizodi govorio o bolesti Osaka flu , a ne o koronavirusu.

03. 02. 2020.
Raskrinkavanje: U Kini nije izgrađena nova bolnica za samo 2 dana

U Kini nije za 2, ni za 5 dana izgrađena nova bolnica. U pitanju je objekat koji je već odavno u izgradnji i koji je u maju trebao biti novootvoreni klinički centar, međutim zbog koronavirusa su vlasti ubrzale završne radove na jednom dijelu i osposobile ga za svega 2 dana. 

31. 01. 2020.
Raskrinkavanje: Ne, ovo nije pijaca sa koje je krenuo koronavirus

Dnevni avaz, a za njim i niz drugih portala, bez ikakve provjere su preuzeli snimak sa opskurne Facebook stranice i pogrešno ga predstavili kao pijacu u kineskom gradu Wuhan, za koju se smatra da je početna tačka širenja koronavirusa. Video snimak niti prikazuje pijacu u Wuhanu, niti je nastao u Kini.

30. 01. 2020.
Raskrinkavanje: Prikupljanje klikova širenjem panike: Koronavirus nije zabilježen “u regiji”

Državljanin Srbije zaista jeste bio smješten u karantin zbog sumnje da je zaražen virusom 2019-nCoV, ali ne u Srbiji, nego u Indiji. Ova vijest je na nekim portalima pogrešno predstavljena kao vijet o prvoj zaraženoj osobi u Srbiji.

(Raskrinkavanje.ba, Istinomjer.ba)