Veliki broj Banjalučana protiv ustavne diskriminacije

Banja Luka 1
Ulična akcija u Banja Luci

Veliki interes javnosti izazvala je jučerašnja zajednička akcija UG „Zašto ne“ i UG „Oštra nula“ u Banja Luci na kojoj je, u sklopu projekta „Moj ustav, bolji ustav“ predstavljena interaktivna online platforma „Bolji ustav“.

„Platforma praktično predstavlja jedino mjesto u BiH, makar ono bilo i virtuelno, gdje se građane uopšte pita šta oni misle o jednoj vrlo važnoj reformi za budućnost naše zemlje. Ustavna reforma u BiH se godinama ne rješava na mjestima na kojima bi to trebalo, u institucijama ove zemlje, a mnoga predlagana rješenja uopšte nisu predstavljena javnosti. Ova platforma omogućava građanima i građankama da sami ocijene do sada ponuđena rješenja, ali i da predlože svoja. Do sada smo na stranici zabilježili preko 40.000 pojedinačnih odgovora građana/ki na pojedine ustavne odredbe, a preko 1000 ljudi je učestvovalo u odgovaranju na pitanja, što pokazuje da itekako postoji interesovanje građana/ki da se uključe u ove veoma značajne procese“, rekao je Dalio Sijah iz UG „Zašto ne“.

Projekat „Moj ustav, bolji ustav“ realizuje UG „Zašto ne“ iz Sarajeva, u saradnji sa UG „Oštra nula“ iz Banja Luke, uz podršku Centara Civilnih Inicijativa. Ove dvije organizacije aktivno sudjeluju i u radu Koalicije „Jednakost“, koja kao osnovni cilj ima ukidanje ustavne diskriminacije na svim nivoima vlasti u BiH, pa su u sklopu ulične akcije Banjalučani mogli podržati i kampanju “Građanin/građanka prije svega – za BiH bez diskriminacije!”, sa fokusom na predstojeći popis stanovništva, koju provodi ova koalicija.

Dražana Lepir iz UG „Oštra nula“ smatra da će upravo popis pokazati pravo stanje stvari u BiH, za šta je naročito važno da se svi izjasne onako kako se osjećaju, bez straha i pritisaka:

„To je taj osnovni momenat gdje ja kao individua, kao pojedinka, ne mogu da imam svoj identitet jer si ograničen onim što „treba da budeš“, da predstavljaš kao pripadnik jedne nacije i slično. Poenta je da mi možemo da budemo sve ono što želimo i samim tim će se pokazati da BiH nije sastavljena samo od tri etnije. Bosna i Hercegovina kao društvo mora da prihvati sve svoje građane i građanke, jer mi smo svi ovde na neki način diskriminisani. Ja želim da imam pravo da se izjasnim kako ja hoću, da budem ono što ja hoću, a da i dalje imam određenu sigurnost u ovom društvu i da me to društvo kao takvu priznaje i prepoznaje“, kaže Dražana.

U fotogaleriji možete pogledati fotografije Banjalučana/ki koji su jučer na ulici podržali ovu kampanju i tako poslali svoje poruke protiv diskriminacije na etničkoj osnovi.

 

Ulične akcije ovog tipa do sada su provedene u Sarajevu, Mostaru i Livnu gdje su izazvale veliko interesovanje, u čemu nije bila izuzetak ni Banja Luka, u kojoj je nekoliko stotina građana i građanki posjetilo štand i upoznalo se sa ciljevima kampanje. U manje od dva mjeseca, preko 500 građana i građanki iz cijele BiH podržalo je fotokampanju “Mi smo za BiH protiv diskriminacije – a ti?“, pokazavši tako da je problem ustavne diskriminacije “nekonstitutivnih” građana/ki podjednako prepoznat kao bitno pitanje u svim krajevima Bosne i Hercegovine.

Pogledate foto galeriju iz Banja Luke.

[zngallery]

Bez značajnijeg napretka u otvorenosti institucija izvršne i zakonodavne vlasti u BiH tokom 2022. godine

Regionalni indeks otvorenosti već sedam godina mjeri koliko su institucije izvršne i zakonodavne vlasti otvorene prema...

Amina Izmirlić

U. G. “Zašto ne” zapošljava asistenta/icu za administraciju i finansije

U.G. “Zašto ne” zapošljava novog/u kolegu/icu specijalizovanog/u za administraciju i finansije, koji/a će nam pomoći da što kvalitetnije upotpunimo naš tim finansija i računovodstva.  U.G....

Amina Izmirlić

Poziv za dostavljanje ponuda za izradu komunikacijske strategije za regionalnu SEE Check mrežu

SEE Check mreža sastoji se od šest organizacija za provjeru činjenica iz pet zemalja jugoistočne Evrope, koje se fokusiraju na identifikaciju i razotkrivanje dezinformacija i promoviranje medijske...

Sofija Tovarovic