Idi na sadržaj

Veliki broj Banjalučana protiv ustavne diskriminacije

Banja Luka 1
Ulična akcija u Banja Luci

Veliki interes javnosti izazvala je jučerašnja zajednička akcija UG „Zašto ne“ i UG „Oštra nula“ u Banja Luci na kojoj je, u sklopu projekta „Moj ustav, bolji ustav“ predstavljena interaktivna online platforma „Bolji ustav“.

„Platforma praktično predstavlja jedino mjesto u BiH, makar ono bilo i virtuelno, gdje se građane uopšte pita šta oni misle o jednoj vrlo važnoj reformi za budućnost naše zemlje. Ustavna reforma u BiH se godinama ne rješava na mjestima na kojima bi to trebalo, u institucijama ove zemlje, a mnoga predlagana rješenja uopšte nisu predstavljena javnosti. Ova platforma omogućava građanima i građankama da sami ocijene do sada ponuđena rješenja, ali i da predlože svoja. Do sada smo na stranici zabilježili preko 40.000 pojedinačnih odgovora građana/ki na pojedine ustavne odredbe, a preko 1000 ljudi je učestvovalo u odgovaranju na pitanja, što pokazuje da itekako postoji interesovanje građana/ki da se uključe u ove veoma značajne procese“, rekao je Dalio Sijah iz UG „Zašto ne“.

Projekat „Moj ustav, bolji ustav“ realizuje UG „Zašto ne“ iz Sarajeva, u saradnji sa UG „Oštra nula“ iz Banja Luke, uz podršku Centara Civilnih Inicijativa. Ove dvije organizacije aktivno sudjeluju i u radu Koalicije „Jednakost“, koja kao osnovni cilj ima ukidanje ustavne diskriminacije na svim nivoima vlasti u BiH, pa su u sklopu ulične akcije Banjalučani mogli podržati i kampanju “Građanin/građanka prije svega – za BiH bez diskriminacije!”, sa fokusom na predstojeći popis stanovništva, koju provodi ova koalicija.

Dražana Lepir iz UG „Oštra nula“ smatra da će upravo popis pokazati pravo stanje stvari u BiH, za šta je naročito važno da se svi izjasne onako kako se osjećaju, bez straha i pritisaka:

„To je taj osnovni momenat gdje ja kao individua, kao pojedinka, ne mogu da imam svoj identitet jer si ograničen onim što „treba da budeš“, da predstavljaš kao pripadnik jedne nacije i slično. Poenta je da mi možemo da budemo sve ono što želimo i samim tim će se pokazati da BiH nije sastavljena samo od tri etnije. Bosna i Hercegovina kao društvo mora da prihvati sve svoje građane i građanke, jer mi smo svi ovde na neki način diskriminisani. Ja želim da imam pravo da se izjasnim kako ja hoću, da budem ono što ja hoću, a da i dalje imam određenu sigurnost u ovom društvu i da me to društvo kao takvu priznaje i prepoznaje“, kaže Dražana.

U fotogaleriji možete pogledati fotografije Banjalučana/ki koji su jučer na ulici podržali ovu kampanju i tako poslali svoje poruke protiv diskriminacije na etničkoj osnovi.

 

Ulične akcije ovog tipa do sada su provedene u Sarajevu, Mostaru i Livnu gdje su izazvale veliko interesovanje, u čemu nije bila izuzetak ni Banja Luka, u kojoj je nekoliko stotina građana i građanki posjetilo štand i upoznalo se sa ciljevima kampanje. U manje od dva mjeseca, preko 500 građana i građanki iz cijele BiH podržalo je fotokampanju “Mi smo za BiH protiv diskriminacije – a ti?“, pokazavši tako da je problem ustavne diskriminacije “nekonstitutivnih” građana/ki podjednako prepoznat kao bitno pitanje u svim krajevima Bosne i Hercegovine.

Pogledate foto galeriju iz Banja Luke.

[zngallery]