Idi na sadržaj

Veliki interes građana/ki Sarajeva za Popis stanovništva

akcija sarajevoU okviru građanske informativne kampanje “Popismonitor“, Udruženje građana “Zašto ne” i Koalicija Jednakost, danas su u Sarajevu organizirali uličnu akciju. Radi se o kampanji koja ima za cilj da građanima i građankama u BiH, nekoliko sedmica uoči provođenja popisa stanovništva, kućanstava/domaćinstava i stanova približi ovu problematiku.

„Pokrenuli smo web stranicu popismonitor.ba da se svaki građanin u BiH može informirati o popisu, a od 1. oktobra će moći prijaviti nepravilnost od popisivača kao i eventualne zloupotrebe tokom popisivanja od 1. do 15. oktobra“, kazao je novinarima Dalio Sijah, član tima “popisMonitor.ba”.

U sklopu ove akcije građani i građanke će u direktnom kontaktu s aktivistima i drugim zainteresovanim građanima moći saznati sve detalje o samom popisu stanovništva i popisivanju osoba, stanova i kućanstava.

„Građane najviše interesuju tehnička pitanja, stvari kao što su – Da li ću biti kući kada dođe popisivač/ica ili da li se mogu popisati na adresi na kojoj nisam prijavljen.  Građanima je plasirana informacija da je Zakon o popisu za davanje natačnih odgovora predvidio novčane sankcije u iznosu od 100 do 10.000 KM, ali im niko nije rekao kako da daju tačan odgovor, a također da i posiviači/ice, prema istom zakonu također podlijržu novčanim sankcijama u slučaju kršenja procedure“, kaže Sijah.

Pojašnjava da tačan odgovor podrazumijeva davanje potpunih i ispravnih podataka i poznatih činjenica na svako postavljeno pitanje, a netačan odgovor ne postoji u slučaju izjašnjavanja o nacionalnoj i vjerskoj pripadnosti, kao i u slučaju izjašnjavanja o maternjem jeziku. Također, Zakon ne predviđa mogućnost da ovi podaci uneseni u popisnicu budu netačni ili neispravni.

Pored toga niko od nadležnih se nije potrudio objasniti građanima i građankama šta znači tačan odgovor, a ono što je najvažnije, oni nisu upoznati/e sa sankcijama za popisivače/ice u slučaju kršenja procedure. Oni isto tako mogu platiti novčanu kaznu”, ističe Sijah.

Kampanja “Popismonitor” pokrenuta je zbog nedostatka adekvatne informativne kampanje nadležnih državnih i entitetskih institucija koje bi se time već uveliko trebale aktivno baviti. Sijah je naglasio da će fokus kampanje biti na građansko nadziranje popisa da bi se sve eventualne zloupotrebe svele na najmanju moguću mjeru, a pokušat će problematiku popisa i popisivanja predstaviti s tehničke, a ne političke strane.

Putem web stranice popismonitor.ba svaki građanin/ka u BiH može se informirati o popisu, a od 1. oktobra vrlo jednostavno će moći prijaviti nepravilnost od popisivača/ica kao i eventualne zloupotrebe tokom popisivanja od 1. do 15. oktobra. Nakon ove, akcije će se održati i u Visokom, Kaknju, Ilijašu, Konjicu, Goraždu i Žepču, a do početka popisa stanovništva bit će održano 30-ak akcija širom BiH.