Idi na sadržaj

Vijeće ministara BiH tokom dvije godine mandata provodilo aktivnosti na manje od pola datih obećanja

Admin

Vijeće ministara BiH tokom dvije godine svog mandata nije provodilo značajnije aktivnosti na realizaciji više od polovine (108) datih obećanja od njih ukupno 189, dok je u potpunosti ispunilo samo jedno, i to u prvoj godini mandata. U progresu je ispunjavanje 12 obećanja, dok su određene aktivnosti provođene i u smjeru ispunjavanja još 66 obećanja, koja su dobila ocjenu “započeto”. 

Ovo su pokazali rezultati monitoringa ispunjenosti predizbornih obećanja političkih partija na vlasti na nivou BiH, koji provodi Inicijativa Istinomjer.

Vijeće ministara BiH formirano je 23. decembra 2019. godine od šest političkih partija, gotovo 15 mjeseci nakon održanih Općih izbora u oktobru 2018. godine, i to: Stranke demokratske akcije (SDA), Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH), Demokratske fronte (DF), Saveza za bolju budućnost (SBB), Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Demokratskog narodnog saveza (DNS). Početkom juna 2020. godine, Fahrudin Radončić, lider SBB-a, odstupio je s funkcije ministra sigurnosti BiH, čime je ova partija ostala bez pozicija u ovom tijelu izvršne vlasti, a vladajuću većinu napustio je nešto kasnije i DNS. Istinomjer je tokom druge godine mandata Vijeća ministara BiH pratio ispunjenost obećanja četiri partije. Najviše obećanja na ovom nivou vlasti u svojim programima dali su SDA (89) i DF (87), dok su HDZ BiH (9) i SNSD (4) dali daleko manji broj obećanja. Treba istaći i da SNSD nije imao program za Opće izbore 2018. godine, te je njihova obećanja Istinomjer prikupio tokom izborne kampanje iz javnih istupa zvaničnika/ca ove stranke. 

Rezultate monitoringa pogledajte OVDJE

Najveći broj obećanja odnosio se na oblast ekonomije, njih 82, a tokom dvije godine mandata, Vijeće ministara BiH u ovoj oblasti na 53 obećanja nije provodilo nikakve aktivnosti u cilju njihove realizacije, dok su samo dva dobila ocjenu “u progresu”. Radi se o obećanjima u vezi sa gradnjom Koridora Vc, kao i investicijama u infrastrukturu. Među 25 obećanja u ovoj oblasti koja su dobila ocjenu “započeto” mogu se izdvojiti ona koja se odnose na rast industrijske proizvodnje, rast izvoza, rast prosječnih plata, ali i na smanjenje broja nezaposlenih. S druge strane, došlo je i do pada broja zaposlenih u odnosu na decembar 2019. godine, kada je formirano Vijeće ministara BiH u aktuelnom sazivu. Također, s obzirom na činjenicu da državni budžet nije usvojen u 2021. godini, obećanje o porastu budžeta i fondova za minimalno 20% ocijenjeno je kao zaustavljeno. 

U oblasti državnog uređenja, Istinomjer je zabilježio 38 obećanja, od čega su na 19 obećanja zabilježene određene aktivnosti, te su spomenuta obećanja ocijenjena kao započeta. 

Neka od obećanja odnose se na provođenje presuda Evropskog suda za ljudska prava, donošenje novog zakona o vršenju vanjskih poslova, reorganizaciju javne uprave u BiH, unapređenje sistema strateškog, srednjoročnog i godišnjeg planiranja itd. Jedno obećanje –  “Provedba Odluke Ustavnog suda BiH za Grad Mostar”, ispunjeno je još tokom prve godine mandata Vijeća ministara BiH. Obećanje koje se odnosi na izmjene Zakona o javnim nabavkama dobilo je ocjenu “u progresu” s obzirom na činjenicu da se čeka na njegovo usvajanje u drugom čitanju u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH). Na 17 obećanja nisu zabilježene značajnije aktivnosti, te su ona dobila ocjenu “nezapočeto”, a među njima su i obećanja o osiguranju obavezne kvote prolaznosti kandidatkinja za sva zakonodavna tijela u BiH, uravnoteženom učešću žena i muškaraca u procesima odlučivanja, provođenju odluke “Sejdić – Finci”, izmjenama i usklađivanju Zakona o javno-privatnom partnerstvu i Zakona o koncesijama.

U oblasti pravne države, Istinomjer u ovom mandatu Vijeća ministara BiH prati 21 obećanje. Vijeće ministara BiH nije vršilo aktivnosti na realizaciji 11 obećanja, a na deset obećanja su započete određene aktivnosti. Jedno od obećanja koje je dobilo ocjenu “započeto” je ono koje se odnosilo na povećanje odgovornosti i transparentnosti u oblasti javnih nabavki, nakon što je Vijeće ministara BiH jednoglasno utvrdilo Prijedlog  zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama i uputilo ga u parlamentarnu proceduru. Započete su aktivnosti i na povećanju transparentnosti Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV). Na prijedlog Ministarstva pravde BiH, Vijeće ministara je na sjednici održanoj u junu ove godine utvrdilo Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH. Kako je tom prilikom saopćeno iz Vijeća ministara BiH, ovim zakonom se uređuju “pitanja koja je potrebno hitno riješiti kako bi se poboljšao integritet i omogućilo efikasnije i transparentnije funkcioniranje pravosuđa i VSTV-a, a što je jedan od 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije”.

U oblasti obrazovanja, Istinomjer je prikupio osam obećanja, od kojih tokom druge godine mandata nijedno nije započeto. Neka od nezapočetih obećanja odnose se na usvajanje zakona o finansiranju sporta u BiH, donošenje zakona o dodjeli priznanja istaknutim umjetnicima, izgradnju nacionalnog stadiona za reprezentativne sastave BiH itd.

Ni nakon druge godine mandata trenutne vlasti, nijedno obećanje u vanjskoj politici nije ocijenjeno kao ispunjeno. Značajne aktivnosti u radu zabilježene su kod devet obećanja, čime su ona dobila ocjenu “u progresu”, dok je kao započeto ocijenjeno 12 obećanja. Na 15 obećanja Istinomjer nije zabilježio bilo kakve aktivnosti, te su, u skladu s tim, ocijenjena kao nezapočeta. Tri od devet obećanja koja su dobila ocjenu “u progresu” tiču se NATO integracija BiH: “Članstvo BiH u NATO-u”, “Ulazak BiH u NATO: usaglašavanje političkih stavova i bolji mehanizam koordinacije”, te “Punopravno članstvo u NATO savezu do kraja 2022. godine”. Kada su u pitanju obećanja ocijenjena kao započeta, izdvajaju se “Korištenje EU fondova”, “Razvijanje pet osnovnih mehanizama ekonomske diplomatije”, te nekoliko obećanja koja se tiču saradnje s iseljeništvom. Najveći broj obećanja Vijeća ministara BiH u kategoriji vanjske politike dobio je “najnižu” ocjenu – “nezapočeto”. Između ostalih, Istinomjer nije zabilježio aktivnosti na realizaciji obećanja o uspostavi ministarstva za dijasporu u okviru Vijeća ministara BiH, donošenju zakona o saradnji s iseljeništvom, donošenju strategije saradnje s iseljeništvom, ali ni na rješavanju pitanja granične linije s Republikom Hrvatskom i Republikom Srbijom.

U oblasti socijalne politike, ukupno su data četiri obećanja, od kojih ni na jednom nisu provođene aktivnosti koje bi u konačnici dovele do njihovog ispunjenja. Ova obećanja odnose se na smanjenje siromaštva, formiranje posebnog ministarstva za demografiju, porodicu, mlade i socijalnu politiku, donošenje zakona o populacijskoj politici, kao i zakona o pravima logoraša, žrtava torture i drugih civilnih žrtava rata. 

Vijeće ministara BiH nakon dvije godine nije započelo aktivnosti na realizaciji čak 57% obećanja partija koje participiraju u vlasti na nivou BiH, a njih tek 7% ima veću vjerovatnoću ispunjenja do kraja mandata. Na ovako loš rezultat najvišeg organa izvršne vlasti u zemlji svakako je uticala i blokada rada državnih institucija od, prvenstveno, SNSD-a, koji je dio vlasti. To se odrazilo i na aktivnosti Vijeća ministara BiH, koje je u 2021. godini održalo tek dvadesetak sjednica, a od početka mandata njih 45.

(Istinomjer.ba)