Idi na sadržaj

Vladi KS, JKP Toplane i JKP Vodovodu i kanalizaciji: Odgovorni za gnjev građana/ki moraju snositi posljedice

Darko

kanton sarajevo tablaUG “Zašto ne” je povodom situacije oko odluke o poskupljenju vode i grijanja u Kantonu Sarajevu uputio saopstenje za javnost sljedeće sadržine:

UG „Zašto ne“ pozdravlja odluku Vlade Kantona Sarajevo o povlačenju odluke o poskupljenju grijanja i vode u Kantonu Sarajevo, ali naglašava kako odgovorni za opravdan gnjev i razočaranost građana/ki Sarajeva moraju snositi posljedice za nastalu situaciju.

Najavljena ostavka resornog ministra gospodina Abida Jusića, koji je i predlagač odluke, može i mora biti samo prvi korak u daljem nastavku rješavanja ovog problema i ona se mora desiti i biti potvrđena što prije. Dalje, zahtijevamo od Vlade Kantona Sarajevo da razriješi dužnosti i direktore kantonalnih javnih preduzeća „Toplane“ i „Vodovod i kanalizacija“ koji su tražili donošenje ovakve odluke bez da su prvo uradili sve da do nje ne dođe, te da na njihovo mjesto postavi ljude koji će znati da riješe nagomilane probleme u javnim preduzećima. Također, zahtijevamo od Vlade Kantona Sarajevo da donese jasan i precizan program sanacije komunalne privrede u Kantonu Sarajevo, kako ni u narednom periodu građani/ke ne bi dolazili u slične situacije da moraju da plaćaju posljedice kriminalne uprave javnim preduzećima.

„Situacija u komunalnoj privredi u Kantonu je katastrofalna i to je zapravo pravi uzrok situacije koju svi proživljavamo zadnja dva dana. Gubici od nekoliko stotina miliona KM koje su napravila javna komunalna preduzeća i koje plaćaju poreski obveznici su nedopustivi. Ne smijemo više nikada dozvoliti da GRAS ima 80 miliona KM dugova poreskim obveznicima i da im uz to Ministarstvo saobraćaja i komunikacija plaća regres, da „Vodovod i kanalizacija“ duguju 70 miliona, a „Toplane“ 65. Građani/ke ne smiju dozvoliti da snose trošak loše uprave, a Vlada Kantona Sarajevo ne smije dozvoliti da postane sljedbenik takve politike koja nas je i dovela do ove situacije. Vlada mora prije svega slušati glas građana/ki, a nikako međunarodnih finansijskih institucija. Pozivamo Vladu KS da donese plan rješavanja ovog problema, te da redovno obaviještava javnost o napretku u istom. U protivnom, građani/ke Sarajeva će biti primorani da zatraže ostavku Vlade!“ – poručuju iz UG „Zašto ne“.