Volontiranjem do novih ostvarenja

Srednjoškolci iz Bosne i Hercegovine su danas dobili mogućnost da osjete radnu atmosferu. Povodom Socijalnog dana, koji organizuje Asocijacija srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini (ASuBiH),  učenici srednjih škola su danas preuzeli poslove koje inače obavljaju njihovi roditelji. 

Grupa učenika iz Prve bošnjačke gimnazije i Prve gimnazije u Sarajevu, Ena Šahinpašić, Ammar Mulić i Arja Joldo, posjetili su Udruženje građana “Zašto ne” te kroz razne aktivnosti naučili šta to znači biti odgovoran građanin/ka Bosne i Hercegovine, kako aktivno učestvovati u poboljšanju stanja u našoj državi te koliko su zapravo mediji i političari iskreni. 

Uz Udruženje “Zašto ne”, ovi ambiciozni srednjoškolci dobili su viziju o političkom stanju u našoj državi.

Učenica  Arja Joldo izjavila je da joj je ovo volontersko iskustvo pomoglo da sagleda i razumije stvarnu situaciju u BiH te je pripremilo za život nakon srednje škole i prvi izlazak na izbore, koji će se održati u oktobru 2022. godine.

“Na ovaj dan, učenici zamjenjuju poziciju učenika te postaju “odrasli”. Upoznaju kako funkcioniše svijet van školske klupe te pronalaze sebe i pripremaju se za budućnost kroz brojne projekte u kojima učestvuju. Socijalni dan je super prilika za sve mlade koji žele iskusiti kakav je osjećaj biti u svijetu odraslih”, istakao je Ammar Mulić.

Projekat “Socijalni dan” organizuje ASUBIH. Navedena asocijacija srednjoškolaca Bosne i Hercegovine već četiri godine realizuje ovaj projekat. Prošle, 2020. godine, 2.094 srednjoškolaca iz cijele Bosne i Hercegovine učestvovala su ovom projektu i stala u cipele svojih roditelja.

Socijalnim danom svi dobijaju i uče te omogućuju sebi lakši odabir budućeg zanimanja.

Da se volontiranjem stiču nove sposobnosti i znanja, na kraju dana zaključila je i Ena Šahinpašić, dodavši da na Socijalni dan volonteri imaju priliku da iskuse i saznaju kako je raditi određene poslove. 

“Pored mnogih vještina i informacija koje se steknu o određenoj temi, često se steknu i razna prijateljstva. Ovo je jedan vid odgovornosti, koju je važno da iskusimo. Ova prilika je susret s pravim svijetom i radnom atmosferom”, kazala je Ena.

Udruženje građana “Zašto ne” je organizacija koja se bavi stvaranjem sigurnog, zdravog, aktivnog, efikasnog i odgovornog bh. društva u cjelini kako u smislu predstavnika vlasti, tako i po pitanju civilnog društva i građana/ki, kroz promociju i uspostavu mehanizama političke odgovornosti, jačanje i izgradnju građanskog aktivizma te korištenje novih medija i tehnologija, a sve to zajedno s drugim organizacijama civilnog društva, institucijama i pojedincima. UG “Zašto ne” već dugi niz godina svim zainteresovanim i ambicioznim mladim ljudima nudi mogućnost volontiranja i napredovanja.

 

 

Analiza aktivnosti Parlamenta FBiH u mandatu 2018 – 2022: Više od 150 prijedloga i nacrta usvojeno u oba doma

Platforma Javna rasprava donosi statističku analizu aktivnosti domova Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH)...

Sofija Tovarovic
Foto: CDT

UG “Zašto ne” na konferenciji “Važnost poštovanja prava na slobodan pristup informacijama za otvorenost državne uprave”

Konferencija “Važnost poštovanja prava na slobodan pristup informacijama za otvorenost državne uprave”, koju je organizovao Centar za demokratsku tranziciju (CDT Crna Gora), uz podršku Nacionalne...

Amina Izmirlić

Aktuelni parlamentarci/ke ponovo na izbornim listama: Ko je bio naj(ne)aktivniji u proteklom mandatu?

Pojedini parlamentarci/ke koji su osvojili mandat u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine (PSBiH) na Općim izborima 2018. godine ponovo su svoje mjesto našli/e na izbornim listama za...

Sofija Tovarovic