Volontiranjem do novih ostvarenja

Srednjoškolci iz Bosne i Hercegovine su danas dobili mogućnost da osjete radnu atmosferu. Povodom Socijalnog dana, koji organizuje Asocijacija srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini (ASuBiH),  učenici srednjih škola su danas preuzeli poslove koje inače obavljaju njihovi roditelji. 

Grupa učenika iz Prve bošnjačke gimnazije i Prve gimnazije u Sarajevu, Ena Šahinpašić, Ammar Mulić i Arja Joldo, posjetili su Udruženje građana “Zašto ne” te kroz razne aktivnosti naučili šta to znači biti odgovoran građanin/ka Bosne i Hercegovine, kako aktivno učestvovati u poboljšanju stanja u našoj državi te koliko su zapravo mediji i političari iskreni. 

Uz Udruženje “Zašto ne”, ovi ambiciozni srednjoškolci dobili su viziju o političkom stanju u našoj državi.

Učenica  Arja Joldo izjavila je da joj je ovo volontersko iskustvo pomoglo da sagleda i razumije stvarnu situaciju u BiH te je pripremilo za život nakon srednje škole i prvi izlazak na izbore, koji će se održati u oktobru 2022. godine.

“Na ovaj dan, učenici zamjenjuju poziciju učenika te postaju “odrasli”. Upoznaju kako funkcioniše svijet van školske klupe te pronalaze sebe i pripremaju se za budućnost kroz brojne projekte u kojima učestvuju. Socijalni dan je super prilika za sve mlade koji žele iskusiti kakav je osjećaj biti u svijetu odraslih”, istakao je Ammar Mulić.

Projekat “Socijalni dan” organizuje ASUBIH. Navedena asocijacija srednjoškolaca Bosne i Hercegovine već četiri godine realizuje ovaj projekat. Prošle, 2020. godine, 2.094 srednjoškolaca iz cijele Bosne i Hercegovine učestvovala su ovom projektu i stala u cipele svojih roditelja.

Socijalnim danom svi dobijaju i uče te omogućuju sebi lakši odabir budućeg zanimanja.

Da se volontiranjem stiču nove sposobnosti i znanja, na kraju dana zaključila je i Ena Šahinpašić, dodavši da na Socijalni dan volonteri imaju priliku da iskuse i saznaju kako je raditi određene poslove. 

“Pored mnogih vještina i informacija koje se steknu o određenoj temi, često se steknu i razna prijateljstva. Ovo je jedan vid odgovornosti, koju je važno da iskusimo. Ova prilika je susret s pravim svijetom i radnom atmosferom”, kazala je Ena.

Udruženje građana “Zašto ne” je organizacija koja se bavi stvaranjem sigurnog, zdravog, aktivnog, efikasnog i odgovornog bh. društva u cjelini kako u smislu predstavnika vlasti, tako i po pitanju civilnog društva i građana/ki, kroz promociju i uspostavu mehanizama političke odgovornosti, jačanje i izgradnju građanskog aktivizma te korištenje novih medija i tehnologija, a sve to zajedno s drugim organizacijama civilnog društva, institucijama i pojedincima. UG “Zašto ne” već dugi niz godina svim zainteresovanim i ambicioznim mladim ljudima nudi mogućnost volontiranja i napredovanja.

 

 

Čelnici osam jedinica lokalne samouprave odgovorili na skoro 500 pitanja građana i građanki

Platformu Javna rasprava Lokal pokrenulo je Udruženje građana i građanki “Zašto ne” u cilju poboljšanja dvosmjerne...

Sofija Tovarovic

Korištenje big data za praćenje strateške korupcije i kleptokracije. Jačanje uloge civilnog društva i medija

Regionalna platforma za dobro upravljanje javno-privatnim partnerstvom (R2G4P) nastavila je svoje napore na povećanju kapaciteta svog civilnog društva i državnih partnera u praćenju,...

Sofija Tovarovic

YouTHink- rekli smo ne korupciji

Nismo bespomoćni nego ljuti na okruženje u kojem vlada korupcija Da li možemo sigurno prijaviti korupciju, jesmo li zaštićeni? Kako da se postavimo u slučajevima kada su u pitanju naši najbliži...

Sofija Tovarovic