YouTHink- rekli smo ne korupciji

Nismo bespomoćni nego ljuti na okruženje u kojem vlada korupcija

Da li možemo sigurno prijaviti korupciju, jesmo li zaštićeni? Kako da se postavimo u slučajevima kada su u pitanju naši najbliži koji su bolesni, ili im je potrebna neka usluga a zavise od koruptivnih službenika? Šta je korupcija i kako je prepoznati u svakodnevnom životu u školi, na fakultetu? Ovo su bila samo neka od pitanja koja su upućena panelistima skupa “Korupcija u javnom sektoru” održanom u Sarajevu u sklopu projekta  “YouTHink – rekli smo ne korupciji” koji finansira Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH.

Preko 80 mladih su imali priliku razgovorati sa Erduanom Kafedžićem, šefom Ureda za borbu protiv korupcije i kontrolu kvaliteta KS, Anesom Hrnjićem sa Ekonomskog fakulteta i predstavnicima OCD Eminom Šehić i Enom Porčom.

“Borba protiv korupcije je dugotrajan proces u koji se trebaju uključiti institucije, pravosuđe, akademska zajednica i, što je najvažnije, vi mladi jer vi ste ključni za taj proces.  Stoga je potrebno raditi na poboljšanju neformalnog obrazovanja mladih o borbi protiv korupcije, informisati ih o mogućnostima i načinu prijave koruptivnih radnji, provoditi istraživanja i analize o percepciji korupcije kod mladih”,  istakao je Kafedžić.

Pored toga govorio je o konkretnim postignućima Ureda u borbi protiv korupcije, broju prijava koje su podnesene i rezultatima rada koje je ovaj Ured ostvario u borbi protiv korupcije posebno u javnom sektoru. Anes Hrnjić, je prisutnima pojasnio primjere i definicije korupcije i govorio o ličnoj hrabrosti, angažmanu i integritetu pojedinca kao preduslovu društva bez korupcije. “U BiH korupcija predstavlja jednu od najvećih barijera daljnjem ekonomskom rastu i razvoju zemlje, ali i procesima euroatlanskih integracija”, naglasio je Hrnjić.

“Korupcija prodire u sve sfere društva i tako se gradi okruženje nepovjerenja i sve veći osjećaj bespomoćnosti i ljutnje kod mladih zbog toga je edukacija mladih o ovim temama najbolji način za gradnju dobrog društva.”, rekla je panelistica Ena Porča dok je Emina Šehić govorila o tome kako se protiv korupcije bori aktivno na društvenim medijima i putem svojih podcasta.

Mladi su na panelu dobili mnoge informacije o raznim oblicima i pojavama korupcije, od zapošljavanja u javnom sektoru, preko izdavanja lažnih diploma svjedočanstava do dobijanja spornih građevinskih dozvola, raznih potvrda, usluga i roba I sl. Saznali su i kako sigurno mogu prijaviti korupciju. Projekat nastavlja organizacijom Anti-korupcijske akademije za mlade početkom iduće godine.

(JaBiHEU)

Čelnici osam jedinica lokalne samouprave odgovorili na skoro 500 pitanja građana i građanki

Platformu Javna rasprava Lokal pokrenulo je Udruženje građana i građanki “Zašto ne” u cilju poboljšanja dvosmjerne...

Sofija Tovarovic

Korištenje big data za praćenje strateške korupcije i kleptokracije. Jačanje uloge civilnog društva i medija

Regionalna platforma za dobro upravljanje javno-privatnim partnerstvom (R2G4P) nastavila je svoje napore na povećanju kapaciteta svog civilnog društva i državnih partnera u praćenju,...

Sofija Tovarovic

Istraživanje ProPublice: Internet-stranice koje objavljuju najviše dezinformacija na Balkanu i dalje žive od Google oglasa

Čak 87% internet-stranica u BiH, Srbiji i Hrvatskoj za koje se pokazalo da objavljuju dezinformacije ostvaruje zaradu od Google oglasa, pokazalo je to istraživanje neprofitne organizacije ProPublica....

Marija Cosic