Idi na sadržaj

YouTHink- rekli smo ne korupciji

Sofija Tovarović

Nismo bespomoćni nego ljuti na okruženje u kojem vlada korupcija

Da li možemo sigurno prijaviti korupciju, jesmo li zaštićeni? Kako da se postavimo u slučajevima kada su u pitanju naši najbliži koji su bolesni, ili im je potrebna neka usluga a zavise od koruptivnih službenika? Šta je korupcija i kako je prepoznati u svakodnevnom životu u školi, na fakultetu? Ovo su bila samo neka od pitanja koja su upućena panelistima skupa “Korupcija u javnom sektoru” održanom u Sarajevu u sklopu projekta  “YouTHink – rekli smo ne korupciji” koji finansira Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH.

Preko 80 mladih su imali priliku razgovorati sa Erduanom Kafedžićem, šefom Ureda za borbu protiv korupcije i kontrolu kvaliteta KS, Anesom Hrnjićem sa Ekonomskog fakulteta i predstavnicima OCD Eminom Šehić i Enom Porčom.

“Borba protiv korupcije je dugotrajan proces u koji se trebaju uključiti institucije, pravosuđe, akademska zajednica i, što je najvažnije, vi mladi jer vi ste ključni za taj proces.  Stoga je potrebno raditi na poboljšanju neformalnog obrazovanja mladih o borbi protiv korupcije, informisati ih o mogućnostima i načinu prijave koruptivnih radnji, provoditi istraživanja i analize o percepciji korupcije kod mladih”,  istakao je Kafedžić.

Pored toga govorio je o konkretnim postignućima Ureda u borbi protiv korupcije, broju prijava koje su podnesene i rezultatima rada koje je ovaj Ured ostvario u borbi protiv korupcije posebno u javnom sektoru. Anes Hrnjić, je prisutnima pojasnio primjere i definicije korupcije i govorio o ličnoj hrabrosti, angažmanu i integritetu pojedinca kao preduslovu društva bez korupcije. “U BiH korupcija predstavlja jednu od najvećih barijera daljnjem ekonomskom rastu i razvoju zemlje, ali i procesima euroatlanskih integracija”, naglasio je Hrnjić.

“Korupcija prodire u sve sfere društva i tako se gradi okruženje nepovjerenja i sve veći osjećaj bespomoćnosti i ljutnje kod mladih zbog toga je edukacija mladih o ovim temama najbolji način za gradnju dobrog društva.”, rekla je panelistica Ena Porča dok je Emina Šehić govorila o tome kako se protiv korupcije bori aktivno na društvenim medijima i putem svojih podcasta.

Mladi su na panelu dobili mnoge informacije o raznim oblicima i pojavama korupcije, od zapošljavanja u javnom sektoru, preko izdavanja lažnih diploma svjedočanstava do dobijanja spornih građevinskih dozvola, raznih potvrda, usluga i roba I sl. Saznali su i kako sigurno mogu prijaviti korupciju. Projekat nastavlja organizacijom Anti-korupcijske akademije za mlade početkom iduće godine.

(JaBiHEU)