Zahtijevamo da se PS BiH očituje o pitanju Sejdić i Finci!

jedna kostBudući da predstavnici političkih partija na vlasti nisu ispoštovali zadani rok, 11. april, i nisu našli zadovoljavajuće rješenje za provedbu presude u predmetu “Sejdić i Finci”, Koalicija “Jednakost” zahtijeva da se diskusija o ovom pitanju vrati u parlament i da se izabrani predstavnici očituju o tri prijedloga amandmana koji su već u parlamentarnoj proceduri.

Nedonošenje kompromisnog rješenja je pokazalo da se vaninstitucionalnim dogovorima ne može postići napredak. Zbog toga pozivamo sve aktere da se diskusija o provedbi presude vrati u za to predviđene institucije i da se tamo izjašnjavaju o već postojećim modelima i rješenjima.

S obzirom na veliku urgentnost donošenja rješenja po ovom pitanju, jer je evropska budućnost Bosne i Hercegovine u pitanju, smatramo da je vraćanje ovog procesa u parlament jedini način koji ima perspektivu da u skorom roku donese promjene Ustava BiH kojima bi se implementirala odluka u predmetu “Sejdić i Finci”.

Podsjećamo, prije nekoliko mjeseci su u parlamentarnu proceduru stigla tri prijedloga amandmama za implementaciju presude, prvi predložen od strane poslanika i delegata ispred HDZ i HDZ1990, drugi od strane poslanika i delegata SNSD i SDS, te treći od strane poslanika SDA.

Ako posmatramo same prijedloge, očito je da jedino prijedlog HDZ i HDZ1990 ne bi ispunio ni minimum za implementaciju odluke u predmetu “Sejdić i Finci”, s obzirom da predlaže da klubovi konstitutivnih naroda imaju presudnu ulogu u izboru članova Predsjedništva, što zapravo predstavlja upravo stavljanje svih kandidata koji nisu iz reda konstitutivnih u diskriminiran položaj. Druga dva prijedloga zadovoljavaju barem minimum zahtjeva za implementaciju presude, te imaju dobru šansu da dobiju potrebnu većinu u parlamentu za usvajanje.

Koalicija “Jednakost”, stoga, zahtijeva od izabranih predstavnika vlasti u Parlamentarnoj skupštini BiH da preuzmu odgovornost i očituju se o postojećim prijedlozima ustavnih amandmana, te na taj način pokušaju spriječiti ozbiljne posljedice koje nas očekuju zbog neusvajanja rješenja za implementaciju presude Evropskog suda za ljudska prava.

Bez značajnijeg napretka u otvorenosti institucija izvršne i zakonodavne vlasti u BiH tokom 2022. godine

Regionalni indeks otvorenosti već sedam godina mjeri koliko su institucije izvršne i zakonodavne vlasti otvorene prema...

Amina Izmirlić

U. G. “Zašto ne” zapošljava asistenta/icu za administraciju i finansije

U.G. “Zašto ne” zapošljava novog/u kolegu/icu specijalizovanog/u za administraciju i finansije, koji/a će nam pomoći da što kvalitetnije upotpunimo naš tim finansija i računovodstva.  U.G....

Amina Izmirlić

Poziv za dostavljanje ponuda za izradu komunikacijske strategije za regionalnu SEE Check mrežu

SEE Check mreža sastoji se od šest organizacija za provjeru činjenica iz pet zemalja jugoistočne Evrope, koje se fokusiraju na identifikaciju i razotkrivanje dezinformacija i promoviranje medijske...

Sofija Tovarovic