Idi na sadržaj

Zahtijevamo da se PS BiH očituje o pitanju Sejdić i Finci!

jedna kostBudući da predstavnici političkih partija na vlasti nisu ispoštovali zadani rok, 11. april, i nisu našli zadovoljavajuće rješenje za provedbu presude u predmetu “Sejdić i Finci”, Koalicija “Jednakost” zahtijeva da se diskusija o ovom pitanju vrati u parlament i da se izabrani predstavnici očituju o tri prijedloga amandmana koji su već u parlamentarnoj proceduri.

Nedonošenje kompromisnog rješenja je pokazalo da se vaninstitucionalnim dogovorima ne može postići napredak. Zbog toga pozivamo sve aktere da se diskusija o provedbi presude vrati u za to predviđene institucije i da se tamo izjašnjavaju o već postojećim modelima i rješenjima.

S obzirom na veliku urgentnost donošenja rješenja po ovom pitanju, jer je evropska budućnost Bosne i Hercegovine u pitanju, smatramo da je vraćanje ovog procesa u parlament jedini način koji ima perspektivu da u skorom roku donese promjene Ustava BiH kojima bi se implementirala odluka u predmetu “Sejdić i Finci”.

Podsjećamo, prije nekoliko mjeseci su u parlamentarnu proceduru stigla tri prijedloga amandmama za implementaciju presude, prvi predložen od strane poslanika i delegata ispred HDZ i HDZ1990, drugi od strane poslanika i delegata SNSD i SDS, te treći od strane poslanika SDA.

Ako posmatramo same prijedloge, očito je da jedino prijedlog HDZ i HDZ1990 ne bi ispunio ni minimum za implementaciju odluke u predmetu “Sejdić i Finci”, s obzirom da predlaže da klubovi konstitutivnih naroda imaju presudnu ulogu u izboru članova Predsjedništva, što zapravo predstavlja upravo stavljanje svih kandidata koji nisu iz reda konstitutivnih u diskriminiran položaj. Druga dva prijedloga zadovoljavaju barem minimum zahtjeva za implementaciju presude, te imaju dobru šansu da dobiju potrebnu većinu u parlamentu za usvajanje.

Koalicija “Jednakost”, stoga, zahtijeva od izabranih predstavnika vlasti u Parlamentarnoj skupštini BiH da preuzmu odgovornost i očituju se o postojećim prijedlozima ustavnih amandmana, te na taj način pokušaju spriječiti ozbiljne posljedice koje nas očekuju zbog neusvajanja rješenja za implementaciju presude Evropskog suda za ljudska prava.