Zašto biznis sektor treba brinuti o dezinformacijama?

U petak, 28.10.2022. godine, u Sarajevu je održana radionica pod nazivom “Zašto biznis sektor treba brinuti o dezinformacijama”, koju je organizovalo Udruženje građana i građanki “Zašto ne”, uz podršku CIPE-a (Center for International Private Enterprise).

Novinarka i istraživačica na platformi Raskrinkavanje Marija Ćosić i urednik istoimene platforme Emir Zulejhić govorili su o gorućem problemu dezinformacija u javnom prostoru i njihovom uticaju na biznis zajednicu.

Cilj radionice bio je da podstakne razgovore o problemu dezinformacija iz ugla biznis zajednice, kao i da dovede do definisanja i mapiranja ovog problema i njegovih konkretnih manifestacija. 

Radionica je okupila predstavnike/ce biznis sektora iz cijele Bosne i Hercegovine, odnosno predstavnike/ce različitih kompanija, udruženja/unija poslodavaca i privrednih komora, nevladinih organizacija, kao i marketinških agencija.

Učesnici/e radionice imali/e su mogućnost da diskutuju o tome zašto bi kompanije trebale brinuti o dezinformacijama, šta su posljedice koje brendovi i kompanije trpe zbog njihovog postojanja, šta su još problemi na ovom polju i kako im pristupiti, te da daju svoje mišljenje o potencijalnim metodama rješavanja ovog gorućeg problema. 

U drugom dijelu radionice učesnici/e su imali/e priliku čuti pozitivna rješenja koja na ovom polju već postoje u Slovačkoj i razmijeniti iskustva iz Udruženja “Konspiratori”, koje s biznis zajednicom u ovoj zemlji već nekoliko godina radi na borbi protiv dezinformacija i zaštiti brendova.

Više o ovoj temi možete pročitati u brošuri koja je kreirana kao rezultat ovog projekta.  

Čelnici osam jedinica lokalne samouprave odgovorili na skoro 500 pitanja građana i građanki

Platformu Javna rasprava Lokal pokrenulo je Udruženje građana i građanki “Zašto ne” u cilju poboljšanja dvosmjerne...

Sofija Tovarovic

Korištenje big data za praćenje strateške korupcije i kleptokracije. Jačanje uloge civilnog društva i medija

Regionalna platforma za dobro upravljanje javno-privatnim partnerstvom (R2G4P) nastavila je svoje napore na povećanju kapaciteta svog civilnog društva i državnih partnera u praćenju,...

Sofija Tovarovic

YouTHink- rekli smo ne korupciji

Nismo bespomoćni nego ljuti na okruženje u kojem vlada korupcija Da li možemo sigurno prijaviti korupciju, jesmo li zaštićeni? Kako da se postavimo u slučajevima kada su u pitanju naši najbliži...

Sofija Tovarovic