Idi na sadržaj

Zašto biznis sektor treba brinuti o dezinformacijama?

Sofija Tovarović

U petak, 28.10.2022. godine, u Sarajevu je održana radionica pod nazivom “Zašto biznis sektor treba brinuti o dezinformacijama”, koju je organizovalo Udruženje građana i građanki “Zašto ne”, uz podršku CIPE-a (Center for International Private Enterprise).

Novinarka i istraživačica na platformi Raskrinkavanje Marija Ćosić i urednik istoimene platforme Emir Zulejhić govorili su o gorućem problemu dezinformacija u javnom prostoru i njihovom uticaju na biznis zajednicu.

Cilj radionice bio je da podstakne razgovore o problemu dezinformacija iz ugla biznis zajednice, kao i da dovede do definisanja i mapiranja ovog problema i njegovih konkretnih manifestacija. 

Radionica je okupila predstavnike/ce biznis sektora iz cijele Bosne i Hercegovine, odnosno predstavnike/ce različitih kompanija, udruženja/unija poslodavaca i privrednih komora, nevladinih organizacija, kao i marketinških agencija.

Učesnici/e radionice imali/e su mogućnost da diskutuju o tome zašto bi kompanije trebale brinuti o dezinformacijama, šta su posljedice koje brendovi i kompanije trpe zbog njihovog postojanja, šta su još problemi na ovom polju i kako im pristupiti, te da daju svoje mišljenje o potencijalnim metodama rješavanja ovog gorućeg problema. 

U drugom dijelu radionice učesnici/e su imali/e priliku čuti pozitivna rješenja koja na ovom polju već postoje u Slovačkoj i razmijeniti iskustva iz Udruženja “Konspiratori”, koje s biznis zajednicom u ovoj zemlji već nekoliko godina radi na borbi protiv dezinformacija i zaštiti brendova.

Više o ovoj temi možete pročitati u brošuri koja je kreirana kao rezultat ovog projekta.