Idi na sadržaj

Zastrašujući izostanak reakcije i neistine Avaza o prijetnjama Raskrinkavanju

Alisa Karović

Umjesto izvinjenja i jasnog očitovanja o tome šta će poduzeti da ovakvo ponašanje sankcioniraju i spriječe njegovo ponavljanje u budućnosti, Dnevni Avaz je pokazao bezrezervnu podršku osobi koja je prijetila da će “raznijeti” redakciju Raskrinkavanja.

Nakon što smo incident prijavili policiji i o njemu informisali javnost, Avaz je objavio tekst koji potpisuje Trako, a u kom iznosi neistine kako o samom incidentu, tako i o našem radu (što je Avaz i ranije činio više puta, o čemu se može pročitati ovdje i ovdje). 

Opisivanje nasilnog ponašanja poput vikanja i prijetnji kao “energičnog odgovora” i “malo glasnijeg govora”, te skoro cinična tvrdnja da je urednik Avaza naprosto “pitao da li treba da dođem do njih kako bih uživo razgovarao s njihovom novinarkom”, ukazuje na potpuno odsustvo svijesti o koliko neprihvatljivom ponašanju se radi, kako od same osobe koja nam je uputila prijetnje, tako i od strane medijske kuće u kojoj radi. Posebno je zabrinjavajuće što je ovakvo ponašanje, a potom i njegovo tipično opravdavanje, bilo usmjereno na dvije žene. Nadamo se da će nadležni organi kojima su prijetnje odmah prijavljene u ovom slučaju djelovati brzo i učinkovito, ali i da će organizacije koje se bave zaštitom novinara/ki, te ženskih ljudskih prava, javno osuditi ovo siledžijsko ponašanje

S obzirom da je incident prijavljen policiji i da očekujemo pokretanje krivičnog postupka, nećemo se dalje oglašavati o istom, te ćemo ovu priliku iskoristiti da se posljednji put osvrnemo na nasilno ponašanje Evelina Trake, kao i laži koje je iznio o radu Raskrinkavanja.

 

Neistine objavljene u Avazu

 

Insinuacije da Raskrinkavanje na bilo koji način targetira Avaz neistinite su i maliciozne. Trako navodi kako je “Avaz 10. ili 11. put u pola godine pod lupom Raskrinkavanja”, prigodno “zaboravljajući” činjenicu da je Avaz u protekle četiri godine (dakle, davno prije početka partnerstva sa Facebookom) na Raskrinkavanju ocijenjen 169 puta, iz jednog jedinog razloga – što konstantno objavljuje neistine i dezinformacije. U to se vrlo lako može uvjeriti pregledom ovog linka. O razlozima takvog “rezultata” vjerovatno dosta govori i činjenica da je urednik ovog portala šokiran konstatacijom da bi jedan medij trebao provjeriti tačnost informacija prije nego što ih objavi.  

I Trako i njegov medij vrlo su svjesni da su optužbe na naš račun neistinite, o čemu dodatno govori činjenica da je naš urednički kolegij, nakon što smo započeli partnerstvo sa Facebookom, održao sastanak sa uredništvom Avaza, isto kao i sa svakim drugim medijem koji je želio dobiti detaljne informacije o navedenom programu. Odgovorili smo na sva njihova pitanja i tretirali ih kao svaku drugu redakciju, bez obzira na degutantne laži i uvrede koje su nam uputili prije toga. Ovo je činjenica koju Trako namjerno prešutkuje, istovremeno lažući o sopstvenom ponašanju prema osobama iz naše redakcije. 

Što se tiče samog incidenta, on je u Avazovom članku također opisan netačno i manipulativno. 

Trako se novinarki Raskrinkavanja na njen privatni Facebook profil javio dana 11.6.2021. u 11:23, sa upitom da li postoji mogućnost da “porazgovaraju oko analize”. S obzirom da Raskrinkavanje ne komunicira sa medijima putem privatnih profila novinara/ki, već isključivo putem emaila, novinarka mu je proslijedila svoj poslovni mail i mail redakcije. Između njih nije došlo do “razmjene nekoliko poruka”, barem ne sa strane naše novinarke, koja nije željela komunicirati preko privatnog profila – naročito nakon što je saznala za njegov poziv na fiksni broj kancelarije Zašto ne, u kojem je prijetio da će nas “raznijeti”, a koji se odigrao u samo par minuta razmaka od poslanih poruka. 

Trako je dobro upoznat sa tim da je komunikacija putem maila praksa koje se drži Raskrinkavanje, naročito vezano za sva pitanja o Facebookovom programu, jer mu je na to više puta skrenuta pažnja. Trako je, naime, i ranije upućivao pozive i poruke na privatne brojeve i profile i drugih osoba iz redakcije, od kojih su neke također bile agresivnog tona, o čemu također postoje dokazi. Istu je informaciju dobio i na gore pomenutom sastanku redakcija, no to ga nije spriječilo da nastavi sa svojim nasilničkim ponašanjem. 

Nakon incidenta u kom je Trako prijetio uposlenici Zašto ne koja se javila na telefon, Trako je u 13:14 poslao mail na poslovni mail naše novinarke da je upita zbog čega portal Klix, koji je također objavio vijest o promjeni pravila o unosu/iznosu novca iz EU, nije obuhvaćen našom analizom. 

Ponovo, ovaj mail je stigao nakon što je Trako telefonom uputio prijetnje nasiljem, što je očito razlog zbog čega mu na mail nije odgovoreno. U tom trenutku već je bila u toku prijava policiji i očekivanje dolaska iste kako bi uzela izjavu o incidentu.

Iako ne postoji opravdanje za ovakvo ponašanje, kako bi se do kraja ogolile neistine i manipulacije kojima se Trako služi da opravda sopstveno nasilništvo, ovim putem ćemo odgovoriti na njegovo pitanje koje počiva na netačnim premisama, ili možda ukazuje na nemogućnost autora da razumije osnovne koncepte medijskog izvještavanja i informacijske pismenosti.

Ocjena koju je Avaz dobio, a zbog koje je Trako proganjao i maltretirao osobe iz redakcije Raskrinkavanja, odnosila se na članak u kom je netačno predstavljeno novo pravilo EU o prenošenju novca i vrijednosti preko granica EU, o čemu se može pročitati ovdje. Za istu dezinformaciju ocijenjeno je još 70 medija, uključujući i one za koje Trako neistinito navodi da nisu obuhvaćeni analizom. 

Klixov članak, koji Trako navodi kao primjer “selektivnog i paušalnog” pristupa Raskrinkavanja, nije ocijenjen naprosto jer nije sadržao netačnu informaciju. Ovdje se radilo o autorskom članku, objavljenom 2.6.2021, u kom je jasno navedeno da je pravilo o prijavljivanju iznosa većeg od 10.000 već postojalo u EU, a da se od 3.6.2021. zapravo mijenja definicija gotovine, koja će od sada obuhvatati i neke predmete od zlata. 

Za razliku od toga, Avaz i desetine drugih medija u naslovu sugerišu da je EU donijela novo pravilo o iznosu novca koja se može iznijeti, to jeste, unijeti u EU. Ovo nije tačno. Iznos novca (10.000 eura ili protuvrijednost u drugoj valuti) nepromijenjen je od 2005. godine. 

Dalje, u članku Avaza se navodi da na snagu stupa novo pravilo prema kojem “svi koji ulaze u EU ili napuštaju njenu teritoriju moraju da popune gotovinsku deklaraciju ako kod sebe imaju 10.000 eura”. Ovo, ponovo, nije tačno. Deklaracija se morala ispuniti i prije, a dodano pravilo koje važi od 3.6.2021. jeste da i carinici sada mogu zatražiti da se popuni takva deklaracija, ukoliko se ova količina novca šalje putem pošte. Klix je date informacije naznačio u članku, dok Avaz ovo ne spominje. 

Da je Trako pročitao analizu Raskrinkavanja, članak objavljen na Klixu i članak objavljen na Avazu, znao bi zbog čega članak Klixa nije uvršten u analizu. Jasno je da se ne radi ni o kakvoj “paušalnoj” analizi koja “nije obuhvatila i druge medije koji su istu vijest objavili”, prije svega jer uključuje čak 71 portal, već da se radi o još jednom banalnom i uvrjedljivom pokušaju diskreditacije rada Raskrinkavanja od strane Avaza.

Na kraju, budući da je Trako u svom članku naveo da mediji “poput “Hayata”, “Raporta”, “Bljeska”, “Nezavisnih novina”, “Patrije”, “Face TV”, “Radiosarajeva” (…) već razmišljaju o zajedničkom odgovoru na atake Darka Brkana i njegove ekipe”, pozivamo nabrojane medijske kuće da se javno očituju o navedenoj tvrdnji i pojasne na šta se ista odnosi,  tim prije što ih je uz sebe svrstala osoba koja je sopstvenu prijetnju nasiljem opisala kao “energičan odgovor”.