Idi na sadržaj

ZaUSTAVimo diskriminaciju: Održana javna rasprava u Zenici

okrugli-zenica-tri-300x225U srijedu 14.10.2015. godine u Zenici (Hotel Dubrovnik) je održana javna tribina na temu „Ustav Zeničko-dobojskog kantona: Dijalog o reformi kantonalnih ustava i ukidanju diskriminacije“.

Koalicija organizacija civilnog društva „Jednakost“, u suradnji sa Ambasadom Holandije u Bosni i Hercegovinu u 2015. i 2016. implementira projekt koji ima za cilj rješavanje pitanja ustavne diskriminacije u Bosni i Hercegovini.

Uvodničari na javnoj tribini su bili Draženka Subašić (Predsjednica Skupštine ZDK i Damir Dajanović (Koalicija Jednakost). Tribinu je moderirao Dalio Sijah, a prisustvovalo joj je više od 30 građana i građanki Zeničko-dobojskog kantona.

Pored Predsjednice Skupštine, tribini su prisustvovali i zastupnik Samir Lemeš (DF) i zastupnica Lejla Imamović (DF).

Na početku javne tribine Dajanović je prezentovao tipske probleme dikriminacije u ustavima kantona u Federaciji, te je dao osvrt na do sada izvršene izmjene Ustava ZDK. Nakon toga je prezentovao amandmane Koalicije Jednakost na Ustav ZDK, koji bi ukinuli etničku diskriminaciju. Amandmani koje je predstavio Dajanović bi izmijenili Ustav ZDK na način da bi omogućili formiranje kluba Ostalih, koji bi bio ravnopravan sa klubovima konstitutivnih naroda. To bi omogućilo Ostalima da predlažu predsjednika ili zamjenika predsjednika skupštine, koriste mehanizam zaštite vitalnog interesa naroda, te da predlažu amandmane na Ustav ZDK:

Predsjednica Skupštine je u svom izlaganju zdušno podržala ovu inicijativu, te se osvrnula na činjenicu da i u dejtonskom ustavu, kao i na listiću na glasanje na referendumu 1.marta stoji da je BiH država svih građana, te da se postojećom ustavnom strukturom to ne postiže.

ustav-zenica-akcione-300x225Pored ove javne tribine, bitno je napomenuti da je isti dan u Zenici održana i ulična akcija čiji je cilj bio upoznati građane i građanke Zenice sa narednim aktivnostima koje će Koalicija Jednakost preduzimati u cilju izmjene Ustava ZDK.

Kampanja ZaUSTAVimo diskriminaciju se sprovodi u svim kantonima u BiH.

(jednakost.ba)