MojPorez.ba – Popuni upitnik i osvoji nagradu!

Centar za politike i upravljanje (CPU) i Udruženje građana “Zašto ne” iz Sarajeva početkom 2017. godine, bh. javnosti su dali na korištenje veoma koristan online alat, a radi se o poreskom kalkulatoru MojPorez.ba koji građanima BiH daje uvid u ukupnu cijenu njihovog rada i cijenu koju plaćaju za finansiranje javnih usluga, odnosno visinu poreza.

Zbog kompleksnog poreznog sistema i složene administrativne strukture državnog aparata, prikupljanje i utrošak poreza su građanima slabo razumljivi. MojPorez.ba je edukativni online alat koji Vam omogućava da jednostavno izračunate ukupne poreze koje plaćate na godišnjoj razini po osnovu rada i potrošnje, a što uključuje izračun plaćenih doprinosa, poreza na dodanu vrijednost i trošarina na gorivo i luksuzne proizvode. Tako će svaki građanin, nakon što unese osnovne podatke o svojim primanjima i troškovima, kao informaciju dobiti tri stvari.

Prvo, saznat će koliko poreza plaća na godišnjoj i mjesečnoj razini i po kojim osnovama to plaća.

Zatim, dobit će osobni „Račun za javne usluge“ koji će prikazati kako i na što se njegov porez troši, a na njemu će vidjeti vlastita izdvajanja za mirovine, zdravstvo, otplatu vanjskog duga, puteve i autoputove, javne usluge, obranu, javni red i sigurnost, ekonomske poslove, zaštitu životne sredine, stambene i zajedničke poslove, rekreaciju, kulturu i religiju i obrazovanje i socijalnu zaštitu.

Na kraju, MojPorez.ba će svakom korisniku izračunati osobni Dan slobode od poreza. Dan slobode od poreza predstavlja simbolični dan na koji prestajete raditi za plaćanje poreza, a počinjete raditi za ispunjavanje svojih potreba. Ovaj dan je individualan i prikazat će odnos vaših bruto prihoda i ukupnih poreznih izdvajanja.

Do 28.07. možete uzeti učešće u nagradnoj igri koju organizuje tim portala MojPorez.ba, a čija je svrha promoviranje ovog online edukativnog alata, te dobijanje povratnih informacija od korisnika o kvalitetu sadržaja i stečenih znanja.

Sve što trebate učiniti jeste da posjetite porezni kalkulator www.mojporez.ba, izračunajte svoje godišnje poreze, popunite ovaj anketni upitnik i osvojite nagrade!

Nagrade su:

  1. Tablet: Lenovo Tab 3 710F
  2. Prenosivi punjač za mobitele sa solarnim napajanjem: Esperanza power bank solarni 5200mAh EMP109KG
  3. Bluetooth slušalice: Esperanza slušalice Yoga EH160G Bluetooth zelene
  4. Memorijska kartica: ADATA MC MicroSD 16GB Class 10
  5. Bluetooth zvučnik: MS bluetooth zvučnik COSMO 3W

MojPorez.ba je kreiran u sklopu projekta „Uvođenje transparentnosti i odgovornosti u javno budžetiranje“ čiji je cilj povećati objektivno informisanje o tome kako fiskalne politike utiču na građane i uključiti privatni sektor u demokratske procese u zemlji. Projekat je podržao Centre for International Private Enterprise i rađen je u saradnji sa Litvanskim institutom za slobodno tržište koji je kreator originalnog koncepta poreskog kalkulatora. Promocija alata je podržana od strane Američke ambasade u Sarajevu.

Predstavljanje smjernica za otvorenost državnih institucija u zemljama zapadnog Balkana

U sklopu projekta ACTION SEE - “Mreža za odgovornost, nove tehnologije i otvorenost institucija u Jugoistočnoj Evropi”,...

Alisa Karović

U.G. Zašto ne na javnoj debati o izmjenama Ustava KS

Predstavnici U.G. Zašto ne, krajem prošle sedmice, sudjelovali su u javnoj debati o nedavno pripremljenim amandmanima na izmjene Ustava Kantona Sarajevo. Javnu raspravu organizovali su Centri...

Alisa Karović

“Mediji pričaju” sa Dr. Francisom Fukuyamom

Dr. Francis Fukuyama posjetio je Sarajevo kao jedan od predavača Liderske Akademije za razvoj koji će se održati tokom ove sedmice na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu. Program je...

Alisa Karović