Idi na sadržaj

Pravodaznam.ba – prvi BiH portal za slobodan pristup informacijama!

Darko

pdzDanas (15.12.2011.) je u Sarajevu promoviran www.pravodaznam.ba – prvi automatizirani portal za asistenciju zahtjevima za slobodan pristup informacijama. Portal je realizirala UG „Zašto ne“ u saradnji sa Transparency Internationalom, te Informacionim programom Fondacije Otvoreno Društvo, MySociety iz Velike Britanije i Access Info iz Španije.

Preko ovog portala će građani/ke BiH moći na jednostavan način da pošalju zahtjeve za slobodan pristup informacijama svim javnim institucijama, ustanovama i preduzećima u BiH i tražiti od njih informacije koje žele. Isto tako, „Pravo da znam“ portal sadržava i bazu institucija u BiH sa kontakt informacijama koja može biti lako proširena, a sadržavaće i bazu svih zahtjeva koji će biti upućeni preko portala, kao i odgovora onih kojima su zahtjevi upućeni.

Osim građana/ki, portal mogu koristiti i predstavnici organizacija civilnog društva, novinari i predstavnici medija, kao i sve druge zainteresirane populacije. Portal ima automatizirane procedure za praćenje statusa zahtjeva, statusa odgovora institucija, kao i alate za pretragu zahtjeva, korisnika i institucija. Na ovaj način će se isto tako izbjeći praksa da odgovori institucija budu ograničeni samo na pošiljaoce zahtjeva, a ne i ostala zainteresirana javnost.

Boris Brkan iz UG Zašto ne je naglasio da „će korist od portala imati i institucije, a posebno osobe zadužene za odgovore na zahtjeve, budući da će korištenjem portala izbjeći odgovaranje na ista upite nekoliko puta. Isto tako, u funkcionalnostima portala su i različiti mehanizmi zaštita od zloupotreba istog, kao i mogućnost da se korisnici uključe aktivnije u administraciju i rad portala.“

Srđan Blagovčanin iz Transparency internationala je dodao da obzirom na brojne probleme u implementaciji zakona o slobodi pristupa informacijama, portal će doprinijeti lakšoj i bržoj komunikaciji građana i institucija i jednostavnijoj primjeni zakona.

„U svakom slučaju, ovaj portal će tokom vremena značajno uticati na shvatanje pojma slobodnog pristupa informacijama i kod predstavnika institucija i kod građana/ki, te naravno podići i nivo transparentnosti institucija, kao i kompletnog društva.“ – zaključio je Darko Brkan iz UG Zašto ne.