Idi na sadržaj

ANONYMUS – GLOBALNI POKRET

Global Awakening LoadingIstorijske knjige će protekle mjesece, godinu dana unazad, opisati vremenom promjena, važnih događaja u razvoju čovječanstva. Na balkanskom mikro-planu je ovaj period obilježen hapšenjem Ratka Mladića. Globalno će zlatna slova izostati iz opisa mnogih poglavlja; masakr u Norveškoj, kojim se uvodi novi oblik radikalno-religijskogog terorizma, likvidacija Bin Ladena kao svojevrstan državni terorizam SAD-a, ili prirodne katastrofe poput razornog cunamija u Japanu.
Niz uzročno-posljedično povezanih događaja se obimom, intenzitetom i rezultatima, ipak izdvajaju od drugih. Riječ je o aferi Wikileaks i revolucijama/ustancima u sjevernoafričkim i arapskim državama. Podsjećanja radi, prve pobune su počele u Tunisu, nakon što je Wikileaks objavio dokument o korupciji i nepotizmu tamnošnjeg režima. Domino efektom se pobune šire u Egipat, Libiju, Bahrein, Siriju…ovo poglavlje još nije zaključeno – sukobi se nastavljaju.
Svjetska javnost je upoznata tek površnim, šturim informacijama, o načinu širenja revolucija, u prevladavajućem ubjeđenju da je domino efekat isključivo plod spontanih reakcija lokalnog stanovništva. Nepoznanica ostaje nemjerljiv doprinos jedne, nepravdano zapostavljene skupine ljudi u mainstream medijima, globalnog pokreta, u velikoj mjeri zaslužnog za razvoj i širenje revolucija. U svemu što se dešava sa Wikileaks-om zadnjih godinu dana, sjevernoafričkim i arapskim ustancima, zapravo u svim bitnijim političkim zbivanjima trenutno u svijetu, na neki način učestvuju i oni.

Preuzeto – Goran Pandza, www.tacno.net