Demokratija u prijevodu – besplatan download!

Snimka cijelog zaslona 15.7.2013. 120309Ovaj film je zajednički pokušaj nekoliko aktivista/ca da se dokumentuje ova velika, možda i najveća, pobjeda građana i građanki ne samo Sarajeva, već i čitave Bosne i Hercegovine.

Potreba da se on snimi nametnula se sama od sebe, budući da protesti do sada nisu bili adekvatno zabilježeni, niti su dobili mjesto koje zaslužuju u istoriji razvoja građanskog društva u BiH. Razlozi zbog kojih su građani/ke izašli/e na ulice, organizovanje protesta, teškoće, porazi, pobjede i, konačno, rezultati ove erupcije građanskog bunta ostali su potpuno zapostavljeni i nikada nisu ozbiljno analizirani ili priznati u BiH javnosti.

Ovaj film predstavlja jedan, nadamo se tek prvi, korak ka ispravljanju te situacije. Film hronološki prati proteste u Sarajevu, koristeći medijske materijale i razgovore sa učesnicima i učesnicama protesta, predstavnicima/cama vlasti, ljudima iz medija, istaknutim javnim ličnostima, analitičarima/kama, itd. Film prati proces od prvog javnog skupa zbog smrti Denisa Mrnjavca, preko protesta ispred zgrade Kantona Sarajevo koji su eskalirali u kamenovanje zgrade Kantona Sarajevo, kao i nekoliko protesta koji su se dešavali u narednim mjesecima, pa sve do lokalnih izbora koji su rezultirali smjenom vlasti.

 

Uči i zabavi se – preuzmi novu Mislimetar aplikaciju

Nova interaktivna aplikacija za formalno i neformalno učenje potiče razvoj kritičkog mišljenja i medijske pismenosti...

Sofija Tovarovic

Bez značajnijeg napretka u otvorenosti institucija izvršne i zakonodavne vlasti u BiH tokom 2022. godine

Regionalni indeks otvorenosti već sedam godina mjeri koliko su institucije izvršne i zakonodavne vlasti otvorene prema građanima/kama i društvu na osnovu četiri principa – transparentnost,...

Amina Izmirlić

Pokrenuta Koalicija za slobodu izražavanja i moderaciju sadržaja u Bosni i Hercegovini

Svečano pokretanje Koalicije za slobodu izražavanja i moderaciju sadržaja u Bosni i Hercegovini održano je 19. juna 2023. godine u prostorijama UN House u Sarajevu. Koalicija, osnovana u sklopu...

Danira Karović