Idi na sadržaj

Glasometar pred Katedralom

images (2)Nakon što je u srijedu zvanično promovirana kampanja Razglasaj 2010. čiji je sastavni dio web alatka Glasometar, u četvrtak su svi oni koji nisu u prilici da često koriste internet na punktu kod Katedrale mogli da odgovore na pitanja i vide koja stranka im je najbliža.

Preko Glasometra po prvi put u BiH građani na jednostavan način kroz 30 pitanja u kratkoj i 48 pitanja u dužoj verziji mogu doći do političke opcije koja im je najbliža. Napravljen je tako što su poslani upitnici političkim partijama koje su odgovorile na ista pitanja, te je kreiran svojevrstan kviz na kraju kojeg možete saznati koja je stranka koja vam po svom programu najviše odgovara. Kroz kampanju Razglasaj 2010. na siteu Razglasaj.ba građani će moći pročitati sve informacije vezane za izbore, stranke koje u njima učestvuju i sve druge aktere izbornog procesa.

“S obzirom na podatak da oko 37 odsto građana BiH koristi internet, UG Zašto ne u saradnji sa svojim partnerima će organizovati svojevrsnu turneju tokom koje će stanovnici svih većih gradova u BiH imati priliku da se upoznaju sa kampanjom i na uličnim akcijama praktično ispitaju svoje političko mišljenje kroz Glasometar”, kažu iz UG “Zašto ne”. Građani Sarajeva će tokom tri dana imati priliku da se ispred Katedrale upoznaju s Glasometrom, a “turneja” se nastavlja 13. i 14. juna u Banjoj Luci, 15. juna u Tuzli, 16. u Mostaru, 18. u Stocu, 19. u Zenici, 24. u Konjicu, 25. u Žepču te 28. juna u Travniku.

Kampanja Razglasaj 2010.! U pripremnoj fazi traje već šest mjeseci, a u narednim danima će aktivisti posjetiti veliki broj gradova širom BiH gdje će građanima na svojim punktovima omogućiti da isprobaju Glasometar i vide koja politička opcija im je najbliža.

Kampanja Razglasaj 2010., koju, između ostalog, čine portal Razglasaj i web-alatka za mjerenje preferencija glasača Glasometar, u potpunosti je posvećena predizbornom procesu i Općim/opštim izborima 2010., koji se održavaju 3. oktobra. Cilj kampanje je podizanje svijeti i informisanosti glasača/ica, skretanje pažnje na ključne probleme u BiH (pogotovo u predizbornoj kampanji), približavanje političkih partija građanima/kama i obrnuto, istraživanje raspoloženja glasača/ica te, u konačnici, stvaranje atmosfere neophodnosti glasanja ukoliko ova zemlja i njeni stanovnici/ice žele bolju budućnosti

Razglasaj.ba je informativni portal za kampanju za izbore 2010. kao i motivacijsko, organizacijsko i sredstvo za podizanje nivoa svijesti javnosti, u vezi sa izbornim procesom i izborima.

Na portalu se nalaze redovne vijesti u vezi sa izborima, političkim strankama, civilnim društvom, osnovne informacije o izborima, izbornom procesu, opcijama glasanja i slično.

Osim ovoga, stranica de sadržati i podatke koji se tiču izbora u smislu svih kandidata, kandidatskih listi na svim nivoima vlasti i izbornim jedinicama u BiH kroz personalizirane dijelove stranice za sve kandidate, kao i redovne informacije vezane za izbore iz svih dijelova BiH.

Takođe, na stranici će biti i komentari i blogovi građana/ki, interaktivne alatke za volontere te ostale sadržaje u vezi sa izborima. (Razglasaj.ba)