Idi na sadržaj

HDZ-ov model je apsolutno neprihvatljiv ukoliko uvodi nejednaku vrijednost glasa!

imagesKoalicija “Jednakost” poručuje “četvorki”, kao i koaliciji stranaka koje čine Vijeće ministara, da je bilo koji model ustavnih promjena koji uvodi nejednaku vrijednost glasa građana/ki bilo kojeg dijela BiH, apsolutno neprihvatljiv.
S obzirom da je sam proces pregovora o modelu implementacije presude između lidera SDP-a, SBBBiH, HDZ BiH i HDZ1990 potpuno netransparentan, već i one šture informacije koje su do sada predočene javnosti, izazivaju zabrinutost da će i novi prijedlog HDZ-a i HDZ1990 predstavljati pokušaj da se, kroz navodnu implementaciju presude u slučaju “Sejdić i Finci”, uvede nejednaka “vrijednost glasa” u Federaciji BiH, što ovaj proces vraća unazad i to u trenutku kada su već svi dogovoreni rokovi uveliko probijeni.

Ukoliko razmatrani model predviđa uspostavljanje kantona kao izbornih jedinica za izbor članova Predsjedništva BiH, ni u kojem slučaju se ne smije desiti da kantoni sa različitim brojem glasača imaju isti uticaj na izbor članova Predsjedništva, kako je sugerirano kroz medijska izvješća o ovom procesu. Na ovaj način bi se direktno umanjila vrijednost glasa onih glasača koji dolaze iz kantona sa većim brojem stanovnika/ca, što bi u ustavni sistem uvelo dodatnu diskriminaciju, umjesto da je ukine.

Bosna i Hercegovina je država u kojoj za direktno izabrane funkcije vrijedi princip građanskog glasa i takva mora ostati. Svako rješenje kojim bi se ovaj princip degradirao, predstavljalo bi regresiju demokratije i kao takvo je apsolutno neprihvatljivo, te ne bi ni trebalo biti predmetom razmatranja ni u stranačkim, a svakako ne u institucionalnim okvirima. Građani/ke BiH ne smiju biti manje ili više vrijedni po etničkim, teritorijalnim, ili bilo kojim drugim osnovama i svi/e imaju pravo da na jednak način učestvuju u odlučivanju o bilo kojoj poziciji koja se bira na direktnim izborima.

Podsjećamo, koalicija organizacija civilnog društva koje su se usprotivile prvobitnom modelu dogovorenom od strane SDP i HDZ, a koja čini bazu koalicije Jednakost, bila je protiv takvog rješenja upravo zbog predlaganja uvođenja “vrijednosti glasa” bazirane na brojčanoj zastupljenosti konstitutivnih naroda u kantonima u FBiH, jednog otvoreno i direktno diskriminatornoga principa kojim bi se, umjesto ukidanja diskriminacije, od Ustava napravio de facto instrument aparthejda. Kao što je ovakav model bio neprihvatljiv, tako je neprihvatljiv i svaki drugi koji bi na bilo kojoj osnovi, de facto ili de iure, uvodio različitu vrijednost glasa građana i građanki Bosne i Hercegovine.

Stoga poručujemo svim akterima u ovom procesu da uvođenje nove diskriminacije ne smije biti dio nijednog ponuđenog rješenja za implementaciju presude “Sejdić i Finci”, te da ćemo se svakom takvom rješenju oštro usprotiviti i otvoreno pozvati građane/ke na bojkot svih partija koje takva rješenja uopće uzimaju u obzir, makar i kao osnovu za pregovore o ustavnim reformama. Ističemo, još jednom, da svi akteri u ovom procesu moraju biti svjesni teških posljedica koje bi neprovođenje ili neadekvatno provođenje ove presude imalo za Bosnu i Hercegovinu. Činjenica je i to da će rješenje koje se konačno izglasa u Parlamentu, morati proći verifikaciju Vijeća Europe, koje mora potvrditi da se njime ne uvodi nova diskriminacija, te da rješenje eliminira mogućnost novih tužbi protiv Bosne i Hercegovine po istoj ili sličnoj osnovi. Ukoliko ovi kriteriji ne budu zadovoljeni, BiH neće ispuniti uslov za kandidaturu za EU, čime će ozbiljno biti ugrožena njena europska budućnost. Jasno je da model koji podrazumijeva nejednaku vrijednost glasa ne bi zadovoljio ove kriterije i doveo bi upravo do ovakvih posljedica, koje će Bosnu i Hercegovinu nepovratno unazaditi kako na međunarodnom planu, tako i u svim aspektima njenog razvoja.