Javna debata “Budućnost implementacije presude Sejdić – Finci”

sudACIPS, Koalicija Jednakost, Koalicija “Prvi mart”, te UG “Zašto ne” organiziraju javnu debatu “Budućnost implementacije presude Sejdić – Finci” koja će se desiti u Sarajevu.

Višegodišnji politički pregovori i niz polutajnih i tajnih sastanaka partijskih lidera o implementaciji odluke u slučaju „Sejdić i Finci” rezultirali su prijedlozima za ustavnu reformu potpuno suprotnim od suštine same odluke Evropskog suda za ljudska prava. U situaciji u kojoj se pitanje ustavne reforme u potpunosti odvojilo od institucionalnog djelovanja, pri čemu od partijskih lidera dolaze krajnje neodgovorne i veoma zabrinjavajuće izjave o pravcu u kom se ovi pregovori kreću, smatramo da se ovaj proces više puta pokazao neuspješnim i da je krajnje vrijeme da se u njega uključi šira javnost, sa naglaskom na organizacije civilnog društva.

Uvodnu riječ na javnoj diskusiji će imati:

Darko Brkan, UG “Zašto ne”

Emir Suljagić, Koalicija “Prvi mart”

Dervo Sejdić, jedan od tužitelja u predmetu “Sejdić i Finci proti Bosne i Hercegovine”

ACIPS, UG Zašto ne, Koalicija „Prvi mart“ i Koalicija “Jednakost” Vas pozivaju na javnu diskusiju o budućnosti implementacije presude Evropskog suda za ljudska prava, sa osvrtom na dosadašnji tok pregovora političkih partija i suštinu do sada ponuđenih prijedloga. Cilj javne diskusije jeste da utvrdi principe i modele za implementaciju odluke Suda u Strazburu koji su prihvatljivi i civilnom društvu i političkim strukturama, kako bi se prekinuo “začarani krug” neuspješnih stranačkih pregovora koji Bosnu i Hercegovinu sve više udaljavaju od građanskog i demokratskog društva.

Cilj nam je, također, da se ovaj proces konačno otvori javnosti i da se u njega uključe građani i građanke, koji/e su do sada bili nedopustivo ignorisani od strane političkih partija, ali i njihovih međunarodnih partnera, u procesu pregovora o ustavnim reformama.

POINT and Mixer are joining forces this year!

Ever since its start back in 2012, POINT has been nurturing partnerships as one of its main values. The POINT...

Sofija Tovarovic

Održana je druga radionica ACTION SEE mreže

ACTION SEE (Mreža odgovornosti, tehnologije i institucionalne otvorenosti u regiji jugoistočne Evrope) je mreža koju čine organizacija civilnog društva koje zajedno rade na promicanju i osiguravanju...

Sofija Tovarovic

Sarajevo domaćin panel-diskusije o evoluciji propagandnih narativa o Ukrajini

Povodom godine od početka ruske invazije na Ukrajinu, Evropska služba za vanjsko djelovanje (EEAS) i Ured EU u Bosni i Hercegovini organizirali su prošle sedmice u Sarajevu panel-diskusiju pod...

Sofija Tovarovic