Idi na sadržaj

“Ko ste vi i kako se finansirate” – epizoda stota

Emir Zulejhić

Ovo nije prvi slučaj da se pod krinkom novinarstva pretenduje na diskreditaciju rada naše organizacije. Sličnu smo situaciju prije godinu dana imali i sa “Dnevnim avazom”, koji nam je također postavio niz nesuvislih pitanja iza kojih je uslijedio i niz huškačkih i neistinitih članaka.

Za razliku od njih, portal Pressmedia zaustavio se samo na postavljanju pitanja, no odgovore nije objavio ni nakon 13 dana. Koristimo, stoga, ovu priliku da ih objavimo u nadi da će poslužiti i eventualnim budućim “istraživačima” ovog tipa, te da ćemo tako uštediti i svoje i njihovo vrijeme. “Raskrinkavanje”, jedan od dva fact-checking sajta u vlasništvu UG “Zašto ne”, je nedavno pisalo o netačnim tvrdnjama da Demokratska fronta (DF) i Građanski savez (GS) na predstojeće Lokalne izbore u Banjaluci izlaze “u koaliciji sa Aleksandrom Vučićem”, odnosno sa Srpskom naprednom strankom (SNS-RS). Analiza u kojoj je Raskrinkavanje tvrdnje o navodnoj koaliciji ocijenilo kao lažnu vijest dostupna je na ovom linku

Izvor tvrdnji bio je portal Pressmedia, registrovan u aprilu ove godine, koji je rad započeo kao anonimni portal bez impressuma. U međuvremenu su objavljeni podaci o uredništvu, mada ne i o vlasništvu nad portalom. 

Raskrinkavanje je, u skladu sa svojim standardnim postupanjem, ovom portalu uputilo pitanja vezana za sadržaj članka sa navodima koji su se ispostavili netačnim. Portal Pressmedia još nije odgovorio na ovaj upit Raskrinkavanja. Umjesto toga, redakcija Raskrinkavanja je dobila mail od urednika portala Pressmedia, u kom je napisano da bi bilo “krajnje korektno da nam dostavite informacije na osnovukojih (sic) možemo steći saznanja o tome ko ste vi”, s obzirom da se Raskrinkavanje “bavi radom” ovog portala, kako je to napisao njegov urednik. 

Uslijedio je niz pitanja koja ponajmanje imaju veze sa radom Raskrinkavanja, a mnogo više sa načinom finansiranja i imovinom organizacije “Zašto ne”. Redakcija Raskrinkavanja je u najkraćem mogućem roku odgovorila portalu Pressmedia, no odgovori nikada nisu objavljeni na ovom portalu, niti smo nakon svog maila od njih dobili bilo kakvu povratnu informaciju. 

Kako ovo nije prvi ovakav “medijski upit” koji smo primili – a koji pod krinkom novinarstva zapravo pretenduje na diskreditaciju rada naše organizacije – nakon što smo redakciji portala Pressmedia dali više nego dovoljno vremena da objave naše odgovore, odlučili smo to sami učiniti. Koristimo ovu priliku da još jednom ukažemo prvenstveno na činjenicu da nikakvi pokušaji zastrašivanja neće uticati na rad bilo kog od projekata naše organizacije, bilo da oni dolaze od mainstream medija kao što je bio slučaj sa “Avazom” (opširnije na ovom i ovom linku), ili od poluanonimnih “medija” kakav je navedeni portal. Isto važi i za direktne – to jest direktnije – pritiske političkih aktera sa kojima smo se takođe imali prilike susretati. 

U nastavku slijede pitanja koje je Pressmedia uputio Raskrinkavanju, te odgovori koje je Raskrinkavanje poslalo ovom portalu. Nadamo se da će oni poslužiti i svim budućim “istraživačima” ovog tipa, te da ćemo njihovom objavom uštediti i svoje i njihovo vrijeme. 

  1.   Na koji način se finansira Raskrinkavanje.ba?
  2.   Ko su konkretno vaši donatori? (molimo kompletnu listu finansijera s tačnim iznosima)

Informacije o našem finansiranju, partnerima i donatorima, kao i tačni iznosi donacija, od početka rada Raskrinkavanja su javne i dostupne na našoj stranici – što, moramo primjetiti, nije slučaj sa informacijama o finansijama i vlasničkoj strukturi mnogih portala u BiH, uključujući i PressMedia.

Možda je nedostatak takve prakse i razlog što vaši novinari, čak i pored ovako intenzivnog interesovanja za naš rad, nisu uspjeli da pronađu te podatke na mjestima na kojima ih je logično potražiti: u rubrici “O Raskrinkavanju”, u sekciji “Kako se finansiramo?”.

Iako je rubrika vidljiva na početnoj i svakoj drugoj stranici na našem sajtu, kako bismo Vam dodatno olakšali dolazak do odgovora na ova pitanja, podjelićemo i link na istu: https://raskrinkavanje.ba/o-raskrinkavanju

 

  1. Koliko profesionalnog novinarskog staža imaju vaši stručnjaci koji se bave analizom pisanja medija, u kojim su medijima radili i kojim tema su se bavili? (pod „profesionalnim radnim stažom“ mislimo na evidentirani staž nakon sticanja VSS-a, a ne volontersko iskustvo)

Portal Raskrinkavanje.ba u svojoj redakciji ima dovoljno, kako vi to kažete, “novinarskog staža”, no naglašavamo da “evidentirani staž nakon sticanja više stručne spreme” naših uposlenika/ca ne vidimo kao presudan faktor za kvalitetu i integritet našeg rada. Svakako ga ne namjeravamo “prebrojavati” za potrebe Vašeg portala – čiji “staž”, koliko nam je poznato, nije duži od četiri mjeseca, budući da je registrovan u aprilu ove (izborne) godine. 

Nasuprot tome, naš rad je do sada prepoznat kao kvalitetan od strane više domaćih i međunarodnih institucija i organizacija koje se bave fact-checkingom, medijskom etikom i medijskom pismenošću, a o njegovoj afirmaciji govori i kontinuirana uključenost u različite procese vezane za ove teme; akreditacija IFCN-a (Međunarodne mreže za provjeru činjenica); članstvo u Upravnom odboru ove mreže, te odnedavno i saradnja sa Facebookovim nezavisnim programom za provjeru činjenica, u kojoj smo od strane najveće društvene mreže na svijetu prepoznati kao ekskluzivni partner ove kompanije za prostor BiH. 

No, Vi svakako imate pravo da se interesujete za “staž” naše redakcije, te ćemo Vas, kao i za prethodna pitanja, ponovo uputiti na podatke koji su javno dostupni na našoj stranici i koji se nalaze u rubrici koju ste Vi, kao urednik jednog medija, trebali odmah prepoznati kao izvor ovakvih informacija.

Rubrika je “Impressum”, nalazi se na linku https://raskrinkavanje.ba/impressum, i u njoj se – opet za razliku od mnogih portala u BiH, uključujući i Vaš – redovno ažuriraju imena, prezimena i biografije ljudi iz redakcije. U njoj možete pronaći odgovore na pitanja koja ste postavili, uključujući i to “kojim tema” (sic!) su se bavili naši/e novinari/ke. 

S obzirom da je ovo već treće pitanje koje postavljate, a za koje su već postojali javno dostupni i nimalo sakriveni podaci, ovom prilikom bismo Vas uputili i na naš portal posvećen medijskoj pismenosti (medijskapismenost.raskrinkavanje.ba) koji, između ostalog, sadrži i niz korisnih savjeta za provjeru podataka o vlasništvu i uredništvu medijskih portala. 

Nadamo se da će to pomoći da u narednim upitima, ukoliko ih bude, Vaši istraživački novinari/ke ne troše ni svoje, ni naše vrijeme ovakvim pitanjima.

 

  1. Gdje je sjedište Udruženja „Zašto ne“? (na web stranici navedena je jedna adresa, a u Registru udruženja druga)

Novo sjedište udruženja je na adresi Gabriele Moreno Locatelli 21, 710000 Sarajevo, BiH. 

U novi prostor smo uselili krajem 2019. godine, a nova adresa još uvijek nije svugdje upisana uslijed različitih okolnosti izazvanih pandemijom. To će uskoro biti završeno i rado ćemo Vas obavijestiti o tome ukoliko smatrate da se radi o informaciji od javnog značaja, to jest od značaja za rad Raskrinkavanja.

 

  1. Da li biste nam mogli dostaviti finansijske izvještaje Udruženja „Zašto ne“ za 2017., 2018. i 2019. godinu? (prošle godine imali ste ogromne prihode u iznosu od 1.136.653 KM i mislimo da finansijski izvještaji trebaju biti objavljeni transparentno kao što to radi npr. SOC)

Pristup finansijskim izvještajima našeg udruženja možete ostvariti preko stranice fia.ba, odakle ste, pretpostavljamo, dobili i podatke koje koristite u vašim pitanjima. Ako imate neka konkretna pitanja da nam postavite, rado ćemo odgovoriti sve što je u našoj moći. 

 

  1. Ako nam ne želite dostaviti finansijske izvještaje, molimo za pojašnjenje, kako bi izvještaje mogli tražiti iz Ministarstva pravde FBiH ili Finansijsko-informatičke agencije.

Ovo pitanje nismo razumjeli, te bismo Vas zamolili da Vi nama pojasnite kakva pojašenjenja smatrate da bismo Vam trebali dostaviti? 

Kako smo već naglasili, ponovo ste postavili pitanje za koje već postoji odgovor u javno dostupnim informacijama, te nam nije jasno kako bismo trebali shvatiti zahtjev za “pojašnjenjem”. 

Iako Vaš nastup više podsjeća na policijske metode isljeđivanja nego na novinarski upit, budite slobodni da svoja pitanja formulišete razumljivije i konkretnije, nakon čega ćemo na njih odgovoriti koliko je u našoj moći. 

 

  1.  Od NED-a ste 2016. godine dobili novčana sredstva u iznosu od 71.000 američkih dolara. Da li vam je poznato ime Ivane Cvetković, supruge Reufa Bajrovića i da li ste ikada komunicirali tj. vidjeli se s njom?

Naše udruženje, naravno, ima kontakte sa svim zaposlenicima partnerskih i donatorskih organizacija, kojima je u opisu posla da komuniciraju sa nama u sklopu zajedničke saradnje, što je slučaj i sa NED-om. 

S obzirom na količinu posla koju imamo i broj pitanja koja ste postavili, na ovom mjestu moramo primjetiti da je ponavljanje istog odgovora ne samo zamorno, već ga doživljavamo i kao gubljenje dragocjenog vremena. No, ipak ćemo Vas ponovo uputiti na još jedan javno dostupan podatak, o još jednom projektu našeg udruženja koji je po svojoj prirodi javan (i, ponovo, prepoznat kao značajan u krugovima civilnog društva, pa i šire), iz kog ste i sami mogli zaključiti da nam je – naravno – poznato ime osobe sa čijom organizacijom godinama sarađujemo i koja je, između ostalog, više puta bila i govornica na POINT konferenciji koju organizujemo skoro 10 godina. Kako bismo Vam, još jednom, pomogli u dolasku do javno dostupnih informacija, uputiti ćemo vas na ovaj link: https://point.zastone.ba/speakers/

Dodatno, voljeli bismo da pojasnite zbog čega ste postavili pitanje vezano za jednu od mnogih osoba iz partnerskih i donatorskih organizacija sa kojima sarađujemo?  

 

  1. U periodu od 2018. do 2019. godine imovina Udruženja „Zašto ne“ uvećana je za 223.314 KM. Do kraja 2019. godine u svom vlasništvu ste imali imovinu vrijednu  573.982 KM. Šta tačno posjedujete od imovine?

Za razliku od prethodnih, za ovo pitanje ćemo Vas uputiti na nešto drugačije izvore informacija – konkretno, preporučili bismo Vam da se ubuduće, ako se interesujete za finansije i vlasništvo pravnih lica, prethodno konsultujete makar sa nekim ko se bavi knjigovodstvom, kako bi Vaša pitanja imala smisla, jer evidentno nemate dovoljno znanja o tome šta se u finansijskim izvještajima podrazumijeva pod vlasinštvom, a šta pod imovinom pravnog lica.

Naime, u segmentu finansijskog izvještaja koji Vi spominjete, knjiže se i kratkoročne obaveze udruženja, što uključuje i tekuća sredstva po ugovorima sa donatorima koja se prebacuju u narednu godinu, jer ugovori traju i u narednoj godini. Drugim riječima, većinu “imovine” na koju referirate u Vašem pitanju, čine ta i takva sredstva koja će biti utrošena po ugovorima u narednoj godini.

Tačna vrijednost imovine koju posjedujemo je 16.766 BAM. Nju uglavnom čine računari i druga oprema (mahom kancelarijska) na kojoj rade naši zaposleni. 

Ako želite da vam dostavimo tačan spisak računara i opreme koju posjedujemo u ovom iznosu, rado ćemo to učiniti, ali bismo Vas zamolili da nam, u tom slučaju, iznesete razlog zbog čega nas to pitate, da ne bismo nastavili trošiti svoje vrijeme na pitanja za koja ne prepoznajemo da su u interesu javnosti, niti nam je predočeno sa kojom namjerom i u čijem interesu se zapravo postavljaju. 

 

  1.  Na kraju 2019. godine imali ste devet uposlenika. Koliko je novčanih sredstava od 1.136.653 KM potrošeno na bruto plate tih devet uposlenika, a koliko na njihove reprezentacije?

Bruto plate uposlenika u UG Zašto ne u 2019. godini su iznosile 264.446 BAM. Iako niste pojasnili šta Vam je tačno namjera da saznate ovim pitanjem, pretpostavljamo da se zanimate za lična primanja naših uposlenika/ca, te ćemo Vam pomoći u dolasku do informacija koje bi Vas mogle zanimati, kao što smo učinili i sa prethodnim pitanjima. Dakle, prosječna mjesečna bruto plata u UG Zašto ne u 2019. je iznosila 2.448,57 BAM, što znači da prosječna neto plata u našem udruženju iznosi oko 1.350 BAM, zavisno od različitih faktora obračuna. 

Budući da ton i sadržaj Vaših pitanja implicira da ih ne postavljate u dobroj vjeri, smatramo da nije suvišno na ovom mjestu primjetiti da tražite podatke koje sami ne objavljujete, ali i to da su primanja naših zaposlenih značajno manja od primanja, recimo, poslanika u Domu naroda FBiH, zastupnika u kantonalnoj skupštini, nekih ministara u Vladi FBiH, itd. To je posebno indikativno u kontekstu Vašeg pitanja o “reprezentaciji” – koja je tipično trošak koji se problematizuje u institucijama vlasti, kao što su gore spomenute. Ipak, nismo primjetili da ste se do sada bavili istraživačkim radom kada su u pitanju troškovi reprezentacije koja se plaća javnim novcem, kao što je slučaj u institucijama vlasti. 

No, ponovo, to ne znači da nemate pravo postaviti takvo pitanje, niti da ćemo Vas ostaviti bez odgovora. 

Dakle, rad udruženja kao što je naše ne poznaje “troškove reprezentacije”. Naši troškovi su veoma struktuirani i sredstva trošimo po precizno određenim budžetima koji su projektni i odobreni od strane donatora. Osim spomenutih troškova plata, koji čine manji dio ukupnih troškova, oni uključuju troškove prostora i kancelarije, opreme, putne troškove, troškove organizacije događaja kao što su konferencije, seminari, treninzi i radionice; troškove promotivnih materijala, te drugih oblika online i offline promocije, publikacija, rada eksperata/ica i konsultanata, programera, dizajnera/ki, govornika/ca i slično. 

Nadamo se da smo Vam pomogli u Vašem istraživačkom radu, te da ćete ove odgovore objaviti u cjelosti, kao i da ćete nam dostaviti pojašnjenja na sve što je u Vašim pitanjima ostalo nejasno.