Koalicija Jednakost predlaže ukidanje Predsjedništva i Doma naroda BiH

IMG_0909Koalicija “Jednakost” predstavila je danas na Fakultetu političkih nauka (FPN) u Sarajevu alternativni model implementacije presude Sejdić-Finci, koji se bazira na ostvarivanju ravnopravnosti svih građana BiH.

Studentima FPN-a model su predstavili Darko Brkan iz Udruženja građana “Zašto ne” i Saša Gavrić iz Sarajevskog otvorenog centra, dok je osvrt na ovaj model dala i šefica Ureda Vijeća Evrope u BiH Mary Ann Hennesey.

Saša Gavrić pojašnjava da Koalicija “Jednakost” predlaže model po kojem bi BiH ostala bez Predsjedništva i Doma naroda PSBiH. On naglašava da se model zasniva na preporukama Venecijanske komisije, najznačajnijeg pravnog tijela u Evropi koje okuplja najjače eksperte iz oblasti ustravnog prava.

– Dom naroda PSBiH bi bio ukinut jer nije ispunio svoju primarnu funkciju – zaštitu vitalnog nacionalnog interesa. Jedna analiza je pokazala da je vitalni nacionalni interes do sada korišten svega pet puta, što nije dovoljno da bi jedan dom postojao unutar Parlamentarne skupštine BiH – naglasio je on.

Gavrić ističe da bi po ovom modelu mehanizam vitalnog nacionalnog interesa bio prebačen u budući jednodomni parlament. Time bi i parlament i parlamentarna procedura bili jednostavniji zato što bi se vršila samo kroz jedan dom.

– Kada je riječ o Predsjedništvu, s obzirom da se političke partije ne mogu dogovoriti na koji način to tijelo treba strukturirati, potrebno ga je ukinuti, jer već imamo jedan organ izvršne vlasti – Vijeće ministara BiH u kojem su zastupljeni i konstitutivni narodi i ostali. Švicarska je primjer zemlje koja ima samo jedno tijelo izvršne vlasti – Vladu te države – zaključio je on.

Darko Brkan smatra da ova ideja Koalicije “Jednakost” nije ništa manje prihvatljiva od ostalih ideja koje su političke partije plasirale u proteklom periodu. Naglašava da je riječ samo o jednom od više modela provedbe presude Sejdić-Finci koji će Koalicija u narednom periodu prezentirati.

– Smatramo da može biti različitih modela. Ovaj model pojednostavljuje strukturu odlučivanja i čini državu mnogo efikasnijom. Postoje i drugi modeli koji donose druga rješenja, a i njih ćemo prezentirati pa ćemo vidjeti koji je najprihvatljiviji – ističe on.

IMG_0913Brkan je mišljenja da se ovim modelom rješavaju i drugi problemi koji postoje u bh. društvu, kao i da se uvodi jednakopravnost te rješava u potpunosti presuda Sejdić-Finci i sve moguće druge presude koje bi u ovom kontekstu u budućnosti mogle biti donesene.

Model Koalicije “Jednakost” bit će predložen Zajedničkoj komisiji za provedbu presude Sejdić-Finci, unutar PSBiH.

Koaliciju “Jednakost” čine 22 organizacije civilnog društva iz cijele BiH koje su se okupile oko ove zajedničke ideje. Zalaže se za promjenu Ustava BiH na svim nivoima vlasti, kao i svih zakona koji u sebi imaju elemente diskriminacije na etničkoj osnovi.

 

(FENA)

Bez značajnijeg napretka u otvorenosti institucija izvršne i zakonodavne vlasti u BiH tokom 2022. godine

Regionalni indeks otvorenosti već sedam godina mjeri koliko su institucije izvršne i zakonodavne vlasti otvorene prema...

Amina Izmirlić

U. G. “Zašto ne” zapošljava asistenta/icu za administraciju i finansije

U.G. “Zašto ne” zapošljava novog/u kolegu/icu specijalizovanog/u za administraciju i finansije, koji/a će nam pomoći da što kvalitetnije upotpunimo naš tim finansija i računovodstva.  U.G....

Amina Izmirlić

Poziv za dostavljanje ponuda za izradu komunikacijske strategije za regionalnu SEE Check mrežu

SEE Check mreža sastoji se od šest organizacija za provjeru činjenica iz pet zemalja jugoistočne Evrope, koje se fokusiraju na identifikaciju i razotkrivanje dezinformacija i promoviranje medijske...

Sofija Tovarovic