Idi na sadržaj

“Mediji pričaju” sa Dr. Francisom Fukuyamom

Alisa Karović

Dr. Francis Fukuyama posjetio je Sarajevo kao jedan od predavača Liderske Akademije za razvoj koji će se održati tokom ove sedmice na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu. Program je danas službeno započeo raspravom koja je organizirana za predstavnike medija.

Ovaj događaj organizovao je “Evropski zapadni Balkan” u partnerstvu sa German Mrshall Fond-om Sjedinjenih Država u okviru zajedničkog projekta pod nazivom “Zapadni Balkan: budućnost integracije”. Cilj projekta je novinarima na zapadnom Balkanu pružiti priliku da razgovaraju sa međunarodnim stručnjacima na visokom nivou o pitanjima sigurnosti i evroatlantske integracije, tako da su današnji medijski razgovori sa dr. Francisom Fukuyamaom obuhvatili različite teme, uključujući i aktuelne izazove za demokratiju Širom svijeta, kao i razvoj političke situacije u SAD i EU.

Evropski zapadni Balkan je vodeći regionalni portal na engleskom jeziku o evropskoj i evroatlantskoj integraciji zapadnog Balkana, u vlasništvu beogradskog Centra za savremenu politiku. Projekat “Zapadni Balkan – Budućnost integracije” realizuje se uz podršku Balkanskog fonda za demokratiju German Maršal fonda Sjedinjenih Država.

Koristimo ovu priliku da pozovemo sve zainteresovane da nam se pridruže na “Night owl” sesiji koju će sutra održati dr. Francis Fukuyama i g. Michael Bennon, generalni direktor Stanford Global Project Centra. Tema sesije će biti “captured states” u postkonfliktnim društvima – jesu li izgradnja države, borba protiv korupcije i odgovornost mouće?

Takođe, možete učestvovati na javnom predavanju dr. Francisa Fukuyama “Liberalna demokratija na zapadu: kraj istorije – 25 godina kasnije”.

Francis Fukuyama je viši član Olivije Nomellini na Institutu za međunarodne studije Freeman Spogli (FSI) i Mosbacherov direktor FSI-ovog Centra za demokratiju, razvoj i vladavinu zakona (CDDRL). Takođe je profesor na Odeljenju političkih nauka. Ranije je bio na Školi naprednih međunarodnih studija Paul H. Nitze (SAIS) Univerziteta Johns Hopkins, gdje je bio profesor međunarodne političke ekonomije Bernard L. Schwartz i direktor programa SAIS International Development. Dr. Fukuyama je široko pisao o pitanjima vezanim za pitanja vezana za demokratizaciju i međunarodnu političku ekonomiju. Njegovu knjigu “Kraj istorije i poslednji čovjek” objavio je Free Press 1992. godine i pojavio se u preko dvadeset stranih izdanja. Njegova poslednja knjiga je Politički poredak i političko raspadanje: od industrijske revolucije do globalizacije demokratije.

Šta je LAD?

Liderska Akademija za razvoj je jednosedmični program za obuku na nivou izvršne vlasti koji obučava vladine zvaničnike i lidere u poslovnom sektoru iz zemalja u razvoju kako bi pomogao privatnom sektoru da bude konstruktivna sila za ekonomski rast i razvoj. Program se nudi u saradnji sa Centrom za demokratiju, razvoj i vladavinu prava Stanford Univerziteta (CDDRL) i Fakultetom političkih nauka Univerziteta u Sarajevu (FPN UNSA) u saradnji sa Centrom za izborne studije Transparency International BiH i CA Zašto da ne.