Idi na sadržaj

Međunarodna mreža za provjeru činjenica (IFCN) nominovana za Nobelovu nagradu za mir

Dalio Sijah

O tome da je fact-checking sve više prepoznat kao društvena potreba, posebno u doba pandemije Covid-19 tokom koje se u javnosti više nego ikada šire brojne dezinformacije i teorije zavjere, svjedoči i nominacija Internacionalne mreže za provjeru činjenica (IFCN) za ovogodišnju Nobelovu nagradu za mir. 

Mrežu je nominirala norveška poslanica iz stranke Venstre i bivša ministrica kulture i obrazovanja Trine Skei Grande, a o nominaciji mreže za nagradu direktor IFCN-a Baybars Örsek je rekao:

“Svjesni smo da je ova nominacija dalek put od ulaska u uži izbor za ovu nenadmašnu nagradu, ali vidimo je kao važnu potvrdu rada fact-checkera širom svijeta. Jednostavno rečeno: činjenice su bitne i provjera činjenica može spasiti živote. Fact-checkeri širom svijeta često rade i pod prijetnjama i napadima kako bi pružili kvalitetne informacije i borili se protiv dezinformacija, često kreiranih namjerno u svrhu onečišćenja društva ili ugrožavanja slobode”, napisao je Örsek u objavi na zvaničnoj stranici Poynter instituta.

Platforme za provjeru činjenica iz Bosne i Hercegovine, Istinomjer i Raskrinkavanje, već više godina članice su ove mreže, te poštuju iste standarde i smjernice u kreiranju svog sadržaja kao još 79 drugih fact-checkig inicijativa iz 51 zemlje svijeta. Kvaliteta rada članova ove međunarodne mreže revidira se svake godine u skladu sa izrađenim Kodeksom IFCN-a.

IFCN nedavno je objavio i kako je Savez CoronaVirusFacts, u kojem djeluje 99 organizacija za provjeru činjenica iz više od 70 zemalja, za 12 mjeseci dokumentovao 10.300 netačnih tvrdnji o koronavirusu. Za 12 mjeseci je, kako piše Poynter, stranicu CoronaVirusFacts posjetilo 260 hiljada posjetilaca, a ta stranica je zabilježila skoro hiljadu pregleda dnevno. 

U svom tweetu kako prenosi Poynter norveška poslanica Trine Skei Grande, prilikom objave ove vijesti je napisala: 

“U ratu je istina prva žrtva. A mi živimo u vremenu u kojem je borba protiv laži toliko važna da ju je @JoeBiden spomenuo u svom jučerašnjem govoru. Ove godine nominirala sam fact-checkere za Nobelovu nagradu za mir. Treba im naša podrška”.