Međunarodna mreža za provjeru činjenica (IFCN) nominovana za Nobelovu nagradu za mir

O tome da je fact-checking sve više prepoznat kao društvena potreba, posebno u doba pandemije Covid-19 tokom koje se u javnosti više nego ikada šire brojne dezinformacije i teorije zavjere, svjedoči i nominacija Internacionalne mreže za provjeru činjenica (IFCN) za ovogodišnju Nobelovu nagradu za mir. 

Mrežu je nominirala norveška poslanica iz stranke Venstre i bivša ministrica kulture i obrazovanja Trine Skei Grande, a o nominaciji mreže za nagradu direktor IFCN-a Baybars Örsek je rekao:

“Svjesni smo da je ova nominacija dalek put od ulaska u uži izbor za ovu nenadmašnu nagradu, ali vidimo je kao važnu potvrdu rada fact-checkera širom svijeta. Jednostavno rečeno: činjenice su bitne i provjera činjenica može spasiti živote. Fact-checkeri širom svijeta često rade i pod prijetnjama i napadima kako bi pružili kvalitetne informacije i borili se protiv dezinformacija, često kreiranih namjerno u svrhu onečišćenja društva ili ugrožavanja slobode”, napisao je Örsek u objavi na zvaničnoj stranici Poynter instituta.

Platforme za provjeru činjenica iz Bosne i Hercegovine, Istinomjer i Raskrinkavanje, već više godina članice su ove mreže, te poštuju iste standarde i smjernice u kreiranju svog sadržaja kao još 79 drugih fact-checkig inicijativa iz 51 zemlje svijeta. Kvaliteta rada članova ove međunarodne mreže revidira se svake godine u skladu sa izrađenim Kodeksom IFCN-a.

IFCN nedavno je objavio i kako je Savez CoronaVirusFacts, u kojem djeluje 99 organizacija za provjeru činjenica iz više od 70 zemalja, za 12 mjeseci dokumentovao 10.300 netačnih tvrdnji o koronavirusu. Za 12 mjeseci je, kako piše Poynter, stranicu CoronaVirusFacts posjetilo 260 hiljada posjetilaca, a ta stranica je zabilježila skoro hiljadu pregleda dnevno. 

U svom tweetu kako prenosi Poynter norveška poslanica Trine Skei Grande, prilikom objave ove vijesti je napisala: 

“U ratu je istina prva žrtva. A mi živimo u vremenu u kojem je borba protiv laži toliko važna da ju je @JoeBiden spomenuo u svom jučerašnjem govoru. Ove godine nominirala sam fact-checkere za Nobelovu nagradu za mir. Treba im naša podrška”.

Projekcija dokumentarnog filma „Medijska pismenost kroz generacije“

Premijerna projekcija regionalnog dokumentarnog filma „Medijska pismenost kroz generacije“ održat će se 1. oktobra...

Emir Zulejhić

Da li ekskluzivitet upotrebe jednog jezika i pisma krši entitetske i državni ustav?

Jedna od tema koja je posljednjih dana izazvala buru u javnosti jeste usvajanje Zakona o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličnog pisma (Republika Srpska) i Zakona o upotrebi...

Amina Izmirlić

Kako stojimo u pandemiji: Rano je za poređenje ekonomskih pokazatelja

Lider Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović u medijskim istupima često ističe da su Vlada FBiH i rad njenog premijera Fadila Novalića pozitivan primjer kvalitetnog odgovora na pandemiju...

Faruk Durmišević