MojPorez.ba – Popuni upitnik i osvoji nagradu!

Centar za politike i upravljanje (CPU) i Udruženje građana “Zašto ne” iz Sarajeva početkom 2017. godine, bh. javnosti su dali na korištenje veoma koristan online alat, a radi se o poreskom kalkulatoru MojPorez.ba koji građanima BiH daje uvid u ukupnu cijenu njihovog rada i cijenu koju plaćaju za finansiranje javnih usluga, odnosno visinu poreza.

Zbog kompleksnog poreznog sistema i složene administrativne strukture državnog aparata, prikupljanje i utrošak poreza su građanima slabo razumljivi. MojPorez.ba je edukativni online alat koji Vam omogućava da jednostavno izračunate ukupne poreze koje plaćate na godišnjoj razini po osnovu rada i potrošnje, a što uključuje izračun plaćenih doprinosa, poreza na dodanu vrijednost i trošarina na gorivo i luksuzne proizvode. Tako će svaki građanin, nakon što unese osnovne podatke o svojim primanjima i troškovima, kao informaciju dobiti tri stvari.

Prvo, saznat će koliko poreza plaća na godišnjoj i mjesečnoj razini i po kojim osnovama to plaća.

Zatim, dobit će osobni „Račun za javne usluge“ koji će prikazati kako i na što se njegov porez troši, a na njemu će vidjeti vlastita izdvajanja za mirovine, zdravstvo, otplatu vanjskog duga, puteve i autoputove, javne usluge, obranu, javni red i sigurnost, ekonomske poslove, zaštitu životne sredine, stambene i zajedničke poslove, rekreaciju, kulturu i religiju i obrazovanje i socijalnu zaštitu.

Na kraju, MojPorez.ba će svakom korisniku izračunati osobni Dan slobode od poreza. Dan slobode od poreza predstavlja simbolični dan na koji prestajete raditi za plaćanje poreza, a počinjete raditi za ispunjavanje svojih potreba. Ovaj dan je individualan i prikazat će odnos vaših bruto prihoda i ukupnih poreznih izdvajanja.

Do 28.07. možete uzeti učešće u nagradnoj igri koju organizuje tim portala MojPorez.ba, a čija je svrha promoviranje ovog online edukativnog alata, te dobijanje povratnih informacija od korisnika o kvalitetu sadržaja i stečenih znanja.

Sve što trebate učiniti jeste da posjetite porezni kalkulator www.mojporez.ba, izračunajte svoje godišnje poreze, popunite ovaj anketni upitnik i osvojite nagrade!

Nagrade su:

  1. Tablet: Lenovo Tab 3 710F
  2. Prenosivi punjač za mobitele sa solarnim napajanjem: Esperanza power bank solarni 5200mAh EMP109KG
  3. Bluetooth slušalice: Esperanza slušalice Yoga EH160G Bluetooth zelene
  4. Memorijska kartica: ADATA MC MicroSD 16GB Class 10
  5. Bluetooth zvučnik: MS bluetooth zvučnik COSMO 3W

MojPorez.ba je kreiran u sklopu projekta „Uvođenje transparentnosti i odgovornosti u javno budžetiranje“ čiji je cilj povećati objektivno informisanje o tome kako fiskalne politike utiču na građane i uključiti privatni sektor u demokratske procese u zemlji. Projekat je podržao Centre for International Private Enterprise i rađen je u saradnji sa Litvanskim institutom za slobodno tržište koji je kreator originalnog koncepta poreskog kalkulatora. Promocija alata je podržana od strane Američke ambasade u Sarajevu.

Vodič za proaktivno objavljivanje informacija

U okviru regionalnog projekta Indeks otvorenosti, u sklopu kojeg se mjeri otvorenost zakonodavnih i izvršnih...

Danira Karović

POINT and Mixer are joining forces this year!

Ever since its start back in 2012, POINT has been nurturing partnerships as one of its main values. The POINT conference started as a partnership of regional organizations and individuals from the...

Sofija Tovarovic

Interna obuka o provjeri činjenica za medije u BiH

U kontekstu brze digitalne transformacije i procvata informacijskog haosa, kojeg karakterišu pad predanosti profesionalnim novinarskim standardima, rast dezinformacija i očit pad povjerenja civilnog...

Sofija Tovarovic