Idi na sadržaj

MojPorez.ba – Popuni upitnik i osvoji nagradu!

Alisa Karović

Centar za politike i upravljanje (CPU) i Udruženje građana “Zašto ne” iz Sarajeva početkom 2017. godine, bh. javnosti su dali na korištenje veoma koristan online alat, a radi se o poreskom kalkulatoru MojPorez.ba koji građanima BiH daje uvid u ukupnu cijenu njihovog rada i cijenu koju plaćaju za finansiranje javnih usluga, odnosno visinu poreza.

Zbog kompleksnog poreznog sistema i složene administrativne strukture državnog aparata, prikupljanje i utrošak poreza su građanima slabo razumljivi. MojPorez.ba je edukativni online alat koji Vam omogućava da jednostavno izračunate ukupne poreze koje plaćate na godišnjoj razini po osnovu rada i potrošnje, a što uključuje izračun plaćenih doprinosa, poreza na dodanu vrijednost i trošarina na gorivo i luksuzne proizvode. Tako će svaki građanin, nakon što unese osnovne podatke o svojim primanjima i troškovima, kao informaciju dobiti tri stvari.

Prvo, saznat će koliko poreza plaća na godišnjoj i mjesečnoj razini i po kojim osnovama to plaća.

Zatim, dobit će osobni „Račun za javne usluge“ koji će prikazati kako i na što se njegov porez troši, a na njemu će vidjeti vlastita izdvajanja za mirovine, zdravstvo, otplatu vanjskog duga, puteve i autoputove, javne usluge, obranu, javni red i sigurnost, ekonomske poslove, zaštitu životne sredine, stambene i zajedničke poslove, rekreaciju, kulturu i religiju i obrazovanje i socijalnu zaštitu.

Na kraju, MojPorez.ba će svakom korisniku izračunati osobni Dan slobode od poreza. Dan slobode od poreza predstavlja simbolični dan na koji prestajete raditi za plaćanje poreza, a počinjete raditi za ispunjavanje svojih potreba. Ovaj dan je individualan i prikazat će odnos vaših bruto prihoda i ukupnih poreznih izdvajanja.

Do 28.07. možete uzeti učešće u nagradnoj igri koju organizuje tim portala MojPorez.ba, a čija je svrha promoviranje ovog online edukativnog alata, te dobijanje povratnih informacija od korisnika o kvalitetu sadržaja i stečenih znanja.

Sve što trebate učiniti jeste da posjetite porezni kalkulator www.mojporez.ba, izračunajte svoje godišnje poreze, popunite ovaj anketni upitnik i osvojite nagrade!

Nagrade su:

  1. Tablet: Lenovo Tab 3 710F
  2. Prenosivi punjač za mobitele sa solarnim napajanjem: Esperanza power bank solarni 5200mAh EMP109KG
  3. Bluetooth slušalice: Esperanza slušalice Yoga EH160G Bluetooth zelene
  4. Memorijska kartica: ADATA MC MicroSD 16GB Class 10
  5. Bluetooth zvučnik: MS bluetooth zvučnik COSMO 3W

MojPorez.ba je kreiran u sklopu projekta „Uvođenje transparentnosti i odgovornosti u javno budžetiranje“ čiji je cilj povećati objektivno informisanje o tome kako fiskalne politike utiču na građane i uključiti privatni sektor u demokratske procese u zemlji. Projekat je podržao Centre for International Private Enterprise i rađen je u saradnji sa Litvanskim institutom za slobodno tržište koji je kreator originalnog koncepta poreskog kalkulatora. Promocija alata je podržana od strane Američke ambasade u Sarajevu.