Idi na sadržaj

Održan Prishtina Youth Summit

Logo Prishtina Youth Summit-a
Prishtina Youth Summit logo

Predstavnik U.G. “Zašto ne” Emir Borogovac učestvovao je na  Prišhtina Youth Summit, koji je trajao od 14. do 16. decembra 2012. godine, a  organizovan je od strane Inicijative mladih za ljudska prava.

Skup je okupio 150 društveno aktivnih predstavnika organizacija civilnog društva iz zemalja Zapadnog Balkana, Europske Unije i ostalih dijelova svijeta, uključujući predstavnike državnih institucija iz zemalja regiona. Ideja vodilja okupljanja jeste borba protiv rastućeg nacionalizma među mladima u regionu. Priština Summit predstavlja priliku da se čuju glasovi mladih iz Zapadnog Balkana i da se razmjene ideje i iskustva aktivista iz Izraela, Palestine, Tunisa, Libije, Venecuele, Egipta i Liberije.

Otvaranje Prishtina Youth Summit-a
Otvaranje Prishtina Youth Summit-a

Neke od tema za diskusiju predstavljaju odnosi društva i države prema ratnoj prošlosti, ljudskim pravima, novi val nacionalizma među mladima, posljedice sukoba u bivšoj Jugoslaviji, zamrznutim konfliktima, podijeljenim gradovima, kao i problemi mladih Albanaca u Srbiji i mladih Srba na Kosovu.

Predstavnik U.G.” Zašto ne?”  Emir Borogovac je učestvovao na panel diskusiji „Razmjena iskustava: online i offline aktivizam i mlade demokratije na Zapadnom Balkanu“ gdje je predstavljen projekat Istinomjer i gdje su razmjenjena iskustva udruženja vezana za aktivizam i mobilizaciju javnosti.