Idi na sadržaj

Održana radionica u okviru projekta Popravi mi školu

www.popravimiskolu.org
www.popravimiskolu.org

Popravi mi školu je portal koji je namjenjen svim osobama koje su uključene u obrazovni proces u BiH. Prije svega portal je napravljen da bismo učenicima i studentima obezbijedili virtuelni prostor u kojem mogu prijavljivati svoje probleme, diskutovati o istima te ih podstaknuti da oni budu ti koji će pokretati pozitivne promjene i raditi na rješavanju problema koji ih se tiču.

Da bismo što bolje i kvalitetnije pristupili problemima u oblasti obrazovanja, u saradnji sa Asocijacijom srednjoškolaca u BiH, organizovali smo trening za učenike i studente koji su se detaljnije upoznali sa mogućnostima koje pruža sajt i koji su po završetku treninga postali verifikatori, tj. osobe koja će provjeravati prijavljene probleme na stranici i označiti ih kao postojeće i stvarne čime će ti problemi postati prioritetni kada se pristupi njihovom rješavanju.

Trening je održan 03. i 04. novembra, a prisustvovalo je  trideset mladih ljudi iz cijele BiH, izMostara, Sarajeva, Tuzle, Bratunca, Banja Luke, Lukavca, Istočnog Sarajeva, Gračanice, Srebrenika, Viskokog, Foče, Bijeljine, Zenice, Travnika, Maglaja, Busovače, Prijedora, Kalesije.

Na dvodnevnom treningu učesnici/ce su detaljnije razradili već prijavljene probleme na stranici i razgovarali o načinima verificiranja istih. Radili smo na metodama provjere problema, kako im pristupiti, kome se obratiti i kako ostalima skrenuti pažnju na prijavljeni problem i potaknuti ih da se i sami aktiviraju na njegovom rješavanju. Problemi koji su učesnici/e najčešće navodili su infrastrukturalni problemi, od nedostatka sala za fiskulturu, neadekvatnih mokrih čvorova pa sve do toga da uopće nemaju školsku zgradu te su prisiljeni koristiti tuđe prostorije. Jedan od problema koji je također često navođen jeste korupcija koja je prisutna u srednjim školama i na fakultetima.

Prezentacija portala www.popravimiskolu.org
Prezentacija portala www.popravimiskolu.org

Još jedna oblast koju smo obradili je promocija portala u lokalnim sredinama i školama, gdje smo razgovarali i razvili najbolje metode pristupa u promociji portala i problema u školama.

Sljedeći korak koji ćemo zajedno proći sa verifikatorima jeste uključivanje predstavnika obrazovnih institucija i njihovo aktivno uključivanje u rad stranice. Tu ćemo uključiti predstavnike škola, obrazovnih ministarstava i ostalih institucija koje rade u oblasti obrazovanja. Želimo podstaći saradnju između samih učenika i njihovih škola, a zatim i početi konkretno rješavati probleme na nivou ministarstava u BiH.