Idi na sadržaj

Panel diskusija “Opšti Izbori 2014. i protesti u BiH: Da li je promjena moguća?”

vanja protestPredsjednik Udruženja građana “Zašto ne” Darko Brkan će biti jedan od govornika na panel diskusiji “Opšti Izbori 2014. i protesti u BiH: Da li je promjena moguća?” koju organizuju “U.S. Institute of Peace” i “Emerging Democracies Institute”. Panel diskusija će se održati 02. aprila 2014. godine u Washingtonu.

Ovo je jedinstvena prilika za diskusiju uz učešće eksperata koji će dati svoju procjenu da li protesti koji se trenutno dešavaju u Bosni i Hercegovini mogu uticati na nadolazeće izbore u BiH.

Bosna i Hercegovina se nalazi u dubokoj političkoj krizi još od kada je Dejtonski mirovni ugovor okončao rat 1995.

Godine političkog zastoja, loših gospodarskih uvjeta, uključujuci i stopu nezaposlenosti koja je iznad 44%, te rastuće nestrpljenje građana političkim vođama podstaklo je na nasilne proteste širom zemlje, a što je uticalo na to da veliki broj dužnosnika podnese ostavku.

Ustavna struktura dizajnirana u Dejtonu je uspela okončati rat, ali njeni kritičari tvrde da je spriječila zemlju od razvoja izvan okvira ratnih podjela. Zapaženi stručnjaci će u sklopu ovog dešavanja ispitati da li će nedavni val uticati na izbore te da li je značajna promjena unutar sadašnjih ustavnih struktura moguća.

Govornici/e na panelu su:

Reuf Bajrović, diskusant

Predsjednik, Emerging Democracies Institute

Milada Vachudova, diskusantica
Vanredna profesorica na University of North Carolina, Chapel Hill

Darko Brkan, diskusant
Predsjednik,  UG Zašto ne

Renata Stuebner, moderatorica
Senior Program Specialist, U.S. Institute of Peace

(usip.org)