Idi na sadržaj

Počela Liderska akademija za razvoj

Alisa Karović

Liderska Akademija za razvoj  “Javne politike za razvoj privatnog sektora” započela je u ponedjeljak 3. jula na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu. Predavači treninga ovog programa su dr. Francis Fukuyama, vanjski suradnik Oliviera Nomellinija na Institutu za međunarodne studije Freeman Spogli (FSI),  i direktor Mosbachera Centra za demokraciju, razvoj i vladavinu zakona FSI-a i Michael Bennon, generalni direktor tvrtke Stanford Global Projects Center.

Liderska Akadademija za razvoj (LAD) na Sveučilištu Stanford brižno se bavi državnim službenicima i poslovnim voditeljima iz zemalja u razvoju koji su odgovorni za izradu politika i programa koji će ojačati ulogu privatnog sektora kao konstruktivne snage za gospodarski rast i ublažavanje siromaštva u svojim zemljam.

Korištenjem posebno dizajniranog, inovativnog kurikuluma, LAD-ovi sedmični intenzivni modul kolegija omogućuje učesnicima robustan analitički okvir koji će ojačati njihovu sposobnost da djeluju kao učinkoviti katalizatori reformi politika u zemljama gdje je vladina sposobnost upravljanja promjenama relativno slaba.

LAD programi osmišljeni su kako bi pojačali i ilustrirali tri ključne hipoteze o ulozi javne politike u razvoju privatnog sektora:

1. Pitanja javne politike! Performanse privatnog sektora i njezina uloga kao katalizator ili prepreka gospodarskom rastu usko su povezani s koliko dobro ili loše vladine politike oblikuju i provode.

2. Javni dužnosnici zaduženi za povećanje učestvovanja privatnog sektora moraju sticati niz analitičkih vještina kako bi bili učinkoviti. Ali reforma politike nije poput inženjeringa ili drugih tehničkih područja gdje postoji jasno optimalno rješenje problema. Projektiranje i implementacija značajne reforme neke politike zahtijeva šire, više interdisciplinarno poznavanje ekonomije, politike, lokalne povijesti i kulture, u kombinaciji s osjećajem kako postaviti prioritete, slijedne akcije i izgraditi koalicije u izazovnim političkim okruženjima.

3. Uspješni politički ishodi koji potiču i ojačavaju sudjelovanje privatnog sektora ovise o sposobnosti vladinih dužnosnika i poslovnih vođa da shvate i cijene interese, motive i ciljeve svojih kolega.

Iz multidisciplinarne ideje rođenog 2010. godine, LAD je postao uspješan i dalekosežan obrazovni program. S minimalnim osobljem i proračunom golim kostima, LAD je razvio izvorni, robusni nastavni plan i oblikovao čvrsto, trajno institucionalno partnerstvo na tri kontinenta. LAD je sada smješten u Centru za demokraciju, razvoj i vladavinu prava, dio Stanfordovog Instituta za međunarodne studije Freeman Spogli.

Program u Sarajevu nudi se u partnerstvu sa Centrom za demokraciju, razvoj i vladavinu prava Univerziteta Stanford (CDDRL) i Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu (FPN UNSA) u suradnji s Centrom za izborne studije Transparency International BiH I UG Zašto ne.