Idi na sadržaj

Počeo community boost_r kamp u Sarajevu

Community boost_r kamp, dvodnevni događaj koji je okupio blizu 150 učesnika iz regiona Zapadnog Balkana, počeo je jutros u Sarajevu uvodnim izlaganjem Darke Brkana, predsjednika U.G. Zašto ne koje je jedan od organizatora ovog događaja.

IMG_7656

U uvodnom izlaganju Darko Brkan je dao pregled upotrebe novih tehnologija od strane organizacija civilnog društva na Balkanu te predstavio neke od web aplikacija koje za svrhu imaju uključivanje građana u monitoring vlasti.

„Ne smijemo zaboraviti da upravo građani/ke imaju stvarnu moć. Možemo da mjerimo učinak političara, možemo da vršimo pritisak na njih, a možemo da ih i smijenimo“, istakao je Brkan u uvodnom izlaganju.

Neke od interesantnih aplikacija iz regije koje su predstavljene učesnicima su „Istinomjer“, koji osim u BiH postoji i u Makedoniji, Srbiji, Crnoj Gori i Albaniji, ali i portal za monitoring budžetske potrošnje u Srbiji – „Prati pare“, te „Popismonitor“, „Bolji Ustav“ i „Popravi mi školu“ koje realizuje UG „Zašto ne“.

editing service

Danas će na konferenciji također biti predstavljeni i pobjednici Balkan Challengesa koji je ove godine organizovao community boost_r u BiH, Srbiji i na Kosovu, a u programu su i prezentacije interesantnih načina za vizualizaciju podataka i njihovo korištenje u svrhe zagovaranja.

Posljednja radionica koja će biti održana danas bavit će se stvaranjem partnerstva između građana/ki i institucija u cilju veće transparentnosti i odgovornosti vlasti.

IMG_1518

Community boost_r kamp traje danas i sutra, a organizatori događaja su UG „Zašto ne“ iz Sarajeva, „Fundacja TechSoup“ iz Varšave, „DokuKino“ iz Beograda i IPKO Foundation iz Prištine uz pomoć Ambasade Sjedinjenih Američkih država u BiH, Fondacije Charles Stewart Mott, Balkan Trust for Democracy i National Endowment for Democracy-a.