Počeo community boost_r kamp u Sarajevu

Community boost_r kamp, dvodnevni događaj koji je okupio blizu 150 učesnika iz regiona Zapadnog Balkana, počeo je jutros u Sarajevu uvodnim izlaganjem Darke Brkana, predsjednika U.G. Zašto ne koje je jedan od organizatora ovog događaja.

IMG_7656

U uvodnom izlaganju Darko Brkan je dao pregled upotrebe novih tehnologija od strane organizacija civilnog društva na Balkanu te predstavio neke od web aplikacija koje za svrhu imaju uključivanje građana u monitoring vlasti.

„Ne smijemo zaboraviti da upravo građani/ke imaju stvarnu moć. Možemo da mjerimo učinak političara, možemo da vršimo pritisak na njih, a možemo da ih i smijenimo“, istakao je Brkan u uvodnom izlaganju.

Neke od interesantnih aplikacija iz regije koje su predstavljene učesnicima su „Istinomjer“, koji osim u BiH postoji i u Makedoniji, Srbiji, Crnoj Gori i Albaniji, ali i portal za monitoring budžetske potrošnje u Srbiji – „Prati pare“, te „Popismonitor“, „Bolji Ustav“ i „Popravi mi školu“ koje realizuje UG „Zašto ne“.

Danas će na konferenciji također biti predstavljeni i pobjednici Balkan Challengesa koji je ove godine organizovao community boost_r u BiH, Srbiji i na Kosovu, a u programu su i prezentacije interesantnih načina za vizualizaciju podataka i njihovo korištenje u svrhe zagovaranja.

Posljednja radionica koja će biti održana danas bavit će se stvaranjem partnerstva između građana/ki i institucija u cilju veće transparentnosti i odgovornosti vlasti.

IMG_1518

Community boost_r kamp traje danas i sutra, a organizatori događaja su UG „Zašto ne“ iz Sarajeva, „Fundacja TechSoup“ iz Varšave, „DokuKino“ iz Beograda i IPKO Foundation iz Prištine uz pomoć Ambasade Sjedinjenih Američkih država u BiH, Fondacije Charles Stewart Mott, Balkan Trust for Democracy i National Endowment for Democracy-a.

Bez značajnijeg napretka u otvorenosti institucija izvršne i zakonodavne vlasti u BiH tokom 2022. godine

Regionalni indeks otvorenosti već sedam godina mjeri koliko su institucije izvršne i zakonodavne vlasti otvorene prema...

Amina Izmirlić

U. G. “Zašto ne” zapošljava asistenta/icu za administraciju i finansije

U.G. “Zašto ne” zapošljava novog/u kolegu/icu specijalizovanog/u za administraciju i finansije, koji/a će nam pomoći da što kvalitetnije upotpunimo naš tim finansija i računovodstva.  U.G....

Amina Izmirlić

Poziv za dostavljanje ponuda za izradu komunikacijske strategije za regionalnu SEE Check mrežu

SEE Check mreža sastoji se od šest organizacija za provjeru činjenica iz pet zemalja jugoistočne Evrope, koje se fokusiraju na identifikaciju i razotkrivanje dezinformacija i promoviranje medijske...

Sofija Tovarovic