Idi na sadržaj

POINT konferencija u Sarajevu (16. – 18.02.2012.)

pointU art kinu Kriterion u Sarajevu, od 16. do 18. februara 2012. godine, održana je POINT konferencija u organizaciji UG Zašto ne iz Bosne i Hercegovine, CRTA-e iz Srbije i Fondacije Metamorphosis iz Makedonije, na kojoj je učestvovalo preko 300 učesnika/ca iz BiH, regiona, Evrope, te SAD-a, Egipta i drugih zemalja svijeta.

POINT konferencija o političkoj odgovornosti i novim tehnologijama, je prva konferencija ovog tipa u BiH i regionu, koja je u fokusu imala građanski aktivizam, političku odgovornost, nove medije i nove tehnologije.

Konferencija se realizovala kroz četiri cjeline: PointLive, PointOnline, PointShare i PointFun.

Kroz glavni program konferencije, PointLive, učesnici konferencije su imali priliku upoznati brojne stručnjake na polju korištenja novih medija, a neki od njih su Julius van de Laar, politički strateg i ekspert za komunikaciju sa velikim iskustvom u vođenju kampanja, Mislav Bago, novinar i politički dopisnik na Nova TV u Hrvatskoj, Marko Rakar, direktor savjetničke tvrtke MRAK usluge koji ima dugogodišnje iskustvo u radu za i sa medijima.

Samir Bassem, Salma Roshdy, Marianne Nagui Ibrahim, Ramy Abdelrazek i Emad Ramadan su aktivisti iz egipatskih organizacija civilnog društva, koji su učesnike POINT konferencije upoznali iz prve ruke sa aktivnostima i dešavanjima oko prošlogodišnje egipatske revolucije, kao i sa radom svih organizacija i trenutnim zbivanjima u Egiptu.

PointOnline je predstavio virtuelnu dimenziju konferencije, to jest online praćenje live događaja putem streaminga sa 5 kamera postavljenih u sali, a uključio je i interaktivnu komunikaciju preko interneta sa udaljenih lokacija sa govornicima/cama.

PointShare je dio konferencije na kojoj su regionalne organizacije civilnog društva dobile više prostora da razmijene svoja iskustva, ali i da se upoznaju sa iskustvima i znanjima najznačajnijih stručnjaka na konferenciji.

Večernji časovi su bili rezervisani za PointFun, muzički program koji je POINT ponudio gostima i posjetiocima konferencije, a tokom tri dana nastupali su DJ/VJ dvojac Diskobajagi, AudioInFunktion, Zupany HTC i Crni Dule, DJ Jasmina, Monsieur Jacques & Clemens te VJ dvojac V2P.

Više informacija o POINT konferenciji, program konferencije, informacije o govornicima/cama, kao i sve druge informacije o konferenciji možete pronaći na:

www.point.zastone.ba
http://twitter.com/PointConference
https://www.facebook.com/pointconferencesarajevo