Idi na sadržaj

Pokret Mjaft domaćin FORWARD konferencije

Pokret Mjaft! je u periodu od 13. do 16. marta  2013. organizovao regionalnu konferenciju FORWARD  u Tirani, Albanija.  Cilj ovog skupa je bio da se na jednom mjestu prezentiraju najbolje prakse korištenja novih tehnologija i alata u praćenju rada javnih institucija i izbora iz regije.

mjaft1Ovoj konferenciji prisustvovali su učesnici i učesnice iz 10 različitih zemalja i to: Albanija, Makedonija, Kosovo, Crna Gora, Srbija, Bosna i Hercegovina, Moldavija, Ukrajina, Gruzija, Kirgistana, a prisutno je bilo 12 albanskih i 16 organizacija van granica Albanije koje su  podijelile svoja iskustva i dobre prakse koje se tiču  korištenja novih tehnologija kao alata koji može mnogo pridonijeti odgovornosti i transparentnosti vlasti .

Ovo okupljanje je inicirao Pokret Mjaft!  koji je zadnje dvije godine dio mreže koja okuplja  partnerske organizacije Zašto NE (BiH), Crta (Srbija), Metamorphosis (Makedonija) i CDT (Crna Gora).

Jedna od glavnih svrha konferencije bila je prezentacija inicijative koji je pokrenuo MJAFT!, a to je Građanska Platforma”, koja se temelji na tri ključne online alatke, a to su:

Istinomjer (www.vertetematesi.info) – projekat koji ima za cilj da dnevne političke izjave i izborna obećanja učini transparantnijim i odgovornijim prema javnosti

Glasometar (www.votematesi.info) – projekat koji ima za cilj educirati i pomoći birači/cama da upoznaju sa stanovištima političkih stranaka po  važnim pitanjima kao što su obrazovanje, porezi, zdravstvo, infrastruktura, zaštita okoliša i još mnogo toga

Fix-it (www. uneraportoj.mjaft.org) je online platforma koja omogućuje da se označe  problemi vezani za infrastrukturu u Albaniji.
Tokom konferencije održano je više od 13 predavanja koja su obuhvatala različita pitanja i probleme koje civilno društvo obrađuje kroz korištenje ICT alata.

FORWARDJedan od ciljeva konferencije bio je i osigurati i proširiti saradnju između organizacija koje koriste Istinomjer platformu,a u sklopu ovih sastanaka raspravljalo se o budućnosti mreže i mogućim budućim izazovima i planovima. Veoma bitno je naglasiti da je naša organizacija začetnica ideje mjerenja istine na Balkanu. Kroz naš  Multiplication lab  (projekat saradnje na izradi novih online alata u BiH i regionu) realizovali smo uspješne projekte, odnosno, razvoj web alata istinomjer i glasometar u Makedoniji, Crnoj Gori i od nedavno u Albaniji.