Položaj Ostalih i izmjene Ustava Tuzlanskog kantona

Tuzla
Tuzla

Koalicija Jednakost u četvrtak, 28.03.2013. godine, u Kamernoj sali Doma Mladih, u 16 sati organizirati okrugli sto na temu: “Položaj Ostalih i izmjene Ustava Tuzlanskog kantona”.

Koalicija Jednakost smatra da je imperativno da se u BiH ukine diskriminacija nad svim građanima ove zemlje. Iako su i konstitutivni narodi u Bosni i Hercegovini u teškom položaju gdje god su u manjini, smatramo da su ipak u najtežoj poziciji građani BiH koji se ne izjašnjavaju kao nijedan od tri konstitutivna naroda.

Stoga će Koalicija uložiti značajne napore da se Ustavi na svim nivoima vlasti izmijene, kako bi se ukinula ustavna diskriminacija nekonstitutivnih građana Bosne i Hercegovine.

Podsjećamo da je ovaj problem prepoznat i od strane Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgh-u,  te da je implementacija presude Sejdić-Finci u najkraćem mogućem roku prioritet Bosne i Hercegovine na njenom europskom putu.

Nadamo se da će se i ostali kantoni u Federaciji povesti primjerom Kantona Sarajevo i u najkraćem mogućem roku usvojiti izmjene svojih Ustava, koje bi garantovale ravnopravno učešće u vlasti.

Cilj ovog Okruglog stola je da se skrene pažnja vlasti u Tuzlanskom kantonu na ove probleme, te da se pokuša stvoriti partnerski odnos, u kojem bi civilno društvo igralo značajnu ulogu u ustavnim promjenama.

Na Okruglom stolu će govoriti: Damir Banović (Sarajevski otvoreni centar), Darko Brkan (UG Zašto ne?!), Vildana Džekman (Fondacija CURE), Rasim Ibrahimagić (Udruženje mladih Plamen nade), Damir Dajanović (Omladinski pokret REVOLT), Saša Gavrić (Sarajevski otvoreni centar).

Nadamo se da ćete se odazvati našem pozivu.

Bez značajnijeg napretka u otvorenosti institucija izvršne i zakonodavne vlasti u BiH tokom 2022. godine

Regionalni indeks otvorenosti već sedam godina mjeri koliko su institucije izvršne i zakonodavne vlasti otvorene prema...

Amina Izmirlić

U. G. “Zašto ne” zapošljava asistenta/icu za administraciju i finansije

U.G. “Zašto ne” zapošljava novog/u kolegu/icu specijalizovanog/u za administraciju i finansije, koji/a će nam pomoći da što kvalitetnije upotpunimo naš tim finansija i računovodstva.  U.G....

Amina Izmirlić

Poziv za dostavljanje ponuda za izradu komunikacijske strategije za regionalnu SEE Check mrežu

SEE Check mreža sastoji se od šest organizacija za provjeru činjenica iz pet zemalja jugoistočne Evrope, koje se fokusiraju na identifikaciju i razotkrivanje dezinformacija i promoviranje medijske...

Sofija Tovarovic