Idi na sadržaj

Položaj Ostalih i izmjene Ustava Tuzlanskog kantona

Tuzla
Tuzla

Koalicija Jednakost u četvrtak, 28.03.2013. godine, u Kamernoj sali Doma Mladih, u 16 sati organizirati okrugli sto na temu: “Položaj Ostalih i izmjene Ustava Tuzlanskog kantona”.

Koalicija Jednakost smatra da je imperativno da se u BiH ukine diskriminacija nad svim građanima ove zemlje. Iako su i konstitutivni narodi u Bosni i Hercegovini u teškom položaju gdje god su u manjini, smatramo da su ipak u najtežoj poziciji građani BiH koji se ne izjašnjavaju kao nijedan od tri konstitutivna naroda.

Stoga će Koalicija uložiti značajne napore da se Ustavi na svim nivoima vlasti izmijene, kako bi se ukinula ustavna diskriminacija nekonstitutivnih građana Bosne i Hercegovine.

Podsjećamo da je ovaj problem prepoznat i od strane Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgh-u,  te da je implementacija presude Sejdić-Finci u najkraćem mogućem roku prioritet Bosne i Hercegovine na njenom europskom putu.

Nadamo se da će se i ostali kantoni u Federaciji povesti primjerom Kantona Sarajevo i u najkraćem mogućem roku usvojiti izmjene svojih Ustava, koje bi garantovale ravnopravno učešće u vlasti.

Cilj ovog Okruglog stola je da se skrene pažnja vlasti u Tuzlanskom kantonu na ove probleme, te da se pokuša stvoriti partnerski odnos, u kojem bi civilno društvo igralo značajnu ulogu u ustavnim promjenama.

Na Okruglom stolu će govoriti: Damir Banović (Sarajevski otvoreni centar), Darko Brkan (UG Zašto ne?!), Vildana Džekman (Fondacija CURE), Rasim Ibrahimagić (Udruženje mladih Plamen nade), Damir Dajanović (Omladinski pokret REVOLT), Saša Gavrić (Sarajevski otvoreni centar).

Nadamo se da ćete se odazvati našem pozivu.