Idi na sadržaj

Poštovanje i posao za heroja Muamera Brekala

U tekstu koji slijedi upoznat ćete se sa životnom pričom i trenutnom situacijom u kojoj se nalazi Muamer Brekalo, dokazani humanista iz Mostar. Naše Udruženje je odlučilo dati doprinos i podršku akciji “Poštovanje i posao za heroja” koju su pokrenuli njegovi prijatelji i poznanici.

“Svijet treba heroje, ali ponekad i heroji trebaju nas.”

Goran Brekalo gasio požare u Hercegovini
Goran Brekalo gasio požare u Hercegovini

Tako je glasila rečenica u jednom u nizu tekstova o našem i Vašem heroju, Muameru Brekalu još 2011. godine, a Muamerova često korištena rečenica je “da čovjeka ne čini ono što mu se dešava, nego njegova reakcija na ta dešavanja”. Muamer ili Muma, kako ga mi njegova raja zovemo je skoro nestvaran lik i pojava u ovo današnje vrijeme.

Od medija i naroda prozvan “mostarskim herojem”, “mostarskim hrabrim srcem”, višestruko dokazani humanista poznatog mostarskog slobodarskog duha i pozitivne drskosti. Iako je samo manji dio njegovih plemenitih i humanih gesta dospio u javnost, kao npr. njegovo vraćanje izgubljenih 75.000 KM vlasniku iz N.Sada, spašavanje unesrećenog iz ledene Neretve usred zime, spašavanje i pomaganje ljudi prilikom prošlogodišnje snježne oluje koja je zadesila Mostar, gašenje požara širom Hercegovine prilikom čega je bio i povrijeđen itd, bilo je dovoljno da mu javnost dodijeli ovakve epitete i titule, a sud javnosti je uvijek najbolje mjerilo za sve!

Za onaj veći dio njegovih plemenitih djela znamo samo mi, njegovi prijatelji, poznanici i simpatizeri. Spomenućemo Vam samo jedno njegovo takvo nepoznato djelo. Jednom prilikom smo slučajno saznali da Muamer pomaže neke porodice u mostarskom izbjegličkom Bafo naselju. Kad smo ga pitali kako pomaže druge, a i sam ne radi, hladno nam je odgovorio “da ne daje ko ima, nego ko hoće!”.
Muamer je, momak koji se brine o majci invalidu, maloljetnom bratu i starom nezaposlenom ocu koji ima srčanu aritmiju, nezaposleni je vanredni samofinancirajući student sociologije, ima ozlijeđenu kičmu i strogu zabranu imalo težeg fizičkog rada. No on ipak baš takve poslove radi, zbog svoje časti, ponosa, tvrdoglavosti i životnih potreba. Iako zna da na taj način rizikuje teže oštećenje kičme, te djelimičnu ili trajnu limitiranost kretanja.

Uvijek nasmijana lica, uvijek spreman pomoći znanim i neznanim, nerado i stidno daje životne savjete, a još više je škrt kad treba reći nesto o sebi.

U dva navrata je odbio prijedloge da bude kandidiran za Nagradu Grada Mostara za životno djelo, kako kaže “jer bi mu to ličilo na moralnu lakrdiju”!

Odbio je svaku primisao o bilo kakvoj javnoj pomoći, jer kako on kaže “svako stanje je prolazno, bitno je obraz ne izgubiti”.

Odbio je i ponude svih političkih stranaka da bude na njihovim izbornim listama. Odbijao je javno reći koji su ga ljudi, političke stranke i organizacije slagali i izmanipulisali. Kaže da “to nije njegov način i nivo komunikacije”.

Mi njegovi prijatelji, poznanici, simpatizeri uz nesebičnu pomoć i sudjelovanje UG Zašto Ne, te apsolutnu podršku javnosti danas pokrećemo akciju “Poštovanje i posao za heroja”.

Da li možemo računati i na Vašu podršku? Podršku svakog od nas i svakog od Vas, svakog ko se može poistovjetiti i solidarisati sa njim? Ovaj čovjek ništa nije tražio, niti molio, nikada i ni od koga! Jedino što je tražio je poštovanje prema njemu i šansu da sam zarađuje! Nije dobio ni jedno ni drugo, pa ipak je šutio.

Svi smo mi svjesni kako smo spremni pomoći ljudima koji traže ili trebaju pomoć za liječenje ili život, često sa malim šansama da im to uspije. Naš i Vaš heroj ne traži ni od kog ništa zbog svoje časti i ponosa iako je svjestan situacije, kao i šta rizikuje. Ono najvrijednije. Zdravlje! Ako to mi svi zajedno ne učinimo, nećemo sutra imati pravo reći: “da smo samo ranije znali mogli smo mu pomoći”! Svi zajedno možemo učiniti pritisak na vlast ove države da ovakvog čovjeka sa ovakvim vrlinama zaposle i nagrade, jer je on istinski uzor i primjer svim građanima BiH. Samo na taj način će vlast, ali i svi mi pokazati da se vrline u koje se svi kunu još uvijek cijene i nagrađuju!

Do sada su svoju podršku ili učešće u našoj akciji potvrdili Unija studenata Univerziteta “Džemal Bijedić”, Studentski zbor Sveučilista u Mostaru, dnevne novine Oslobođenje, magazini Slobodna Bosna, Start, internet portali BUKA, Nova Sloboda, StarMo, tacnonet, haber, itd…

Svoju podršku su dali i bivši te sadašnji kapiteni nogometne reprezentacije Vlatko Glavaš i Emir Spahić, predsjednik Naše Stranke Dennis Gratz, itd… Čekamo potvrde podrške od još mnogih javnih i sportskih ličnosti, raznih nevladinih organizacija i političkih stranaka.

“Poštovanje i posao za heroja”