Idi na sadržaj

Poziv mladim novinarima/kama za učešće na treningu “Novinarski izazovi digitalnog vremena”

Emir Zulejhić

Udruženje građana i građanki “Zašto Ne” organizuje trodnevni trening za mlade novinare/ke, na temu medijske pismenosti, provjere činjenica i mobilnog novinarstva. 

Edukacija profesionalnog kadra veoma je značajna od samih početaka rada u novinarstvu. Mladi/e novinari/ke susreću se sa mnoštvom izazova, a kontinuiran rad na unapređenju znanja i vještina je neophodan. Ovaj trening koji se održava u sklopu regionalnog projekta “WeB Media Literacy” koji se uz podršku Evropske komisije implementira u Crnoj Gori, Srbiji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, odlična je prilika za razvoj, saradnju i razmjenu iskustava i znanja za mlade novinare/ke.

Ukoliko radite u omladinskom mediju ili ste mladi/a novinar/ka, pozivamo Vas da se prijavite na ovaj trening, u sklopu kojeg ćete imati priliku dobiti odgovore na sljedeća pitanja:

  • Šta su mediji i koje vrste medija postoje;
  • Koja je uloga medija i kakva je razlika između društvenih mreža i medija;
  • Šta je medijska pismenost i kako ona izgleda u digitalnom vremenu;
  • Šta je fact-checking i kakve su razlike između fact-checkinga i novinarstva;
  • Zašto postoje medijske manipulacije i kakve vrste manipulacija postoje;
  • Koje su metode i tehnike provjere činjenica;
  • Kako su mediji regulisani;
  • Kakve su posljedice dezinformacija na pojedinca i na društvo?
  • Šta je mobilno novinarstvo i kako mu pristupiti?

Trećeg dana treninga će biti održana i diskusija sa istraživačkim novinarima/kama, kao i novinarima/kama zaposlenim na TV-u i online medijima, ali i drugim ekspertima/icama iz oblasti medija poput univerzitetskih profesora/ica. Tokom diskusije učesnici/e treninga će imati priliku razgovarati sa iskusnim novinarima/kama. ali i ekspertima/icama, o tome kakva su njihova iskustva te promišljanja o temama treninga.

Trening će voditi urednik fact-checking platforme Raskrinkavanje.ba Emir Zulejhić, te novinarke ove platforme Nerma Šehović i Marija Ćosić. Dio treninga posvećenog mobilnom novinarstvu će voditi Azem Kurtić, novinar Deutsche Welle-a i producent Radio Kameleona. 

Trening “Novinarski izazovi digitalnog vremena” će biti održan u periodu od 20. do 22. maja 2021. godine u hotelu Garden City u Konjicu. Putni troškovi učesnika/ca će biti refundirani, dok su smještaj i hrana za sve dane treninga obezbjeđeni.

Sve epidemiološke mjere vezane za prevenciju širenja pandemije bolesti Covid-19 koje su na snazi će biti osigurane. Broj učesnika/ca treninga će biti ograničen u skladu sa epidemiološkim mjerama, te će maske i dezinfekcijska sredstva za sve učesnike/ce biti obezbjeđeni.

Pozivamo sve zainteresovane mlade novinare/ke zaposlene u omladinskim i drugim medijima, kao i studente/ice novinarstva, da se prijave putem OVOG LINKA

Radni jezik je BHSC (bosanski, hrvatski, srpski, crnogorski), a učestvovanje na treningu je besplatno.

Poziv je otvoren do 16.5.2021, a za sve dodatne informacije možete se obratiti putem e-maila: [email protected].