Idi na sadržaj

Predsjednik UG Zašto ne Darko Brkan bio gost “Saloon”-a SHL Fondacije u Berlinu

Darko

shlTokom posjete Berlinu, predsjednik UG Zašto ne Darko Brkan bio je panelista na razgovoru u SHL fondaciji u Berlinu gdje je bio gost prijatelja iz SHL-a. Tema je bila “Izazovi za civilno društvo u BiH” i na popularnom SHL-ovom “Saloon”-u je bilo prisutno oko 20 članova i simpatizera SHL-a. Osim toga, na panelu su učestvovali i Dražana Lepir iz Oštre nule i Dražen Crnomat iz UNSA Geto.

Razgovor je trajao preko sat vremena i na njemu je razgovarano o aktualnim temama za BiH civilno društvo, ali i društvo uopšte. Pričalo se o perspektivama civilnog društva, aktivizmu i načinima borbe u BiH, političkoj i socijalnoj dinamici, narednim koracima u radu civilnog društva, kao i međunarodnoj zajednici i njenoj ulozi u BiH. Svi učesnici su se složili da je ovo delikatan momenat za BiH, ali da civilno društvo, uz naravno velike prepreke i izazove, ima potencijala i snage da postane ravnopravan partner vlasti i međunarodnoj zajednici u rješavanju problema u BiH i regionu.

Također, razgovaralo se i o saradnji između Njemačke i Bosne i Hercegovine, te trenutnim stavovima koje njemački političari imaju spram BiH, kao i kakav uticaj imaju unutar EU po ovom pitanju. Identificirano je da trenutni stav EU, kao i Njemačke, mora biti znatno odlučniji i da jedino kroz jasno određivanje stanja u BiH i opredjeljenja za očuvanje istog do konačnog rješenja koje će biti koncenzus svih u BiH, međunarodna zajednica ne bi smjela popustiti pritiscima. Na kraju, zaključeno je da civilno društvo u BiH, kao i Njemačkoj, treba biti složno u osiguranju perspektive za BiH i njene građane/ke.