Idi na sadržaj

Istinomjer i Pravo da znam prezentirani na Open Data dešavanju u Sarajevu

U sklopu projekta EngageMind, Centar za zastupanje građanskih interesa organizovao je Open Data događaj koji se održao danas u Centru za Kulturnu i Medijsku Dekontaminaciju.

Darko Brkan prezentacija Istinomjera i Pravo da znam
Darko Brkan prezentacija Istinomjera i Pravo da znam

Open Data je inicijativa, pokret i svjetonazor kojim se želi građanima, organizacijama civilnog društva, medijima, akademskoj zajednici i poduzetnicima omogući trenutan i neograničen pristup svim podacima kojima raspolažu javni sektor, javna preduzeća, javne službe, vlade i ministarstva, te sve institucije čiji se rad u potpunosti ili djelomično finansira novcem građana.

Darko Brkan, aktivista “Zašto ne?” govorio je o web platformi za pomoć građanima da pristupe informacijama koja se nalazi na www.pravodaznam.ba i projektu Istinomjer koji analizira obećanja političara i stranaka u odnosu na njihova djela i postupke. Naglasio je da otvaranja podataka jedino ima smisla ako se ti podaci analiziraju i koriste, jer se nekorištenjem dostupnih podataka daje alibi vlastima da odluke donose bez sudjelovanja građana u odlučivanju.

Pored naše organizacije, ovom događaju su nazočili i predstavnici/e Transparency International-a, Centra za istraživačko novinarstvo, organizacije One World Platform for South East Europe i Fondacije CPI.

Livestream cijelog događaja možete pronaći na videu ispod.