Idi na sadržaj

Digitalizacija i korištenje tehnologija

Promovišemo pravilno i odgovorno korištenje tehnologija od strane institucija, civilnog društva i sl., razvijamo inovativna tehnološka rješenja, zagovaramo kvalitetna zakonska rješenja za digitalni prostor, promovišemo online sigurnost i ljudska prava.

Digitalizacija i korištenje tehnologija mogu biti od presudnog značaja za razvoj odgovornog i zdravog društva, ali u isto vrijeme mogu biti i velika prijetnja. UG “Zašto ne” već se dugo bavi ovom temom, još od samih početaka razvoja društvenih mreža i jačanja online komunikacije i informisanja nakon širenja upotrebe mobilnog interneta. 

Više od deset godina organizujemo regionalnu POINT konferenciju, najveću konferenciju civilnog društva na teritoriji regiona koja se bavi pitanjima odgovornog korištenja tehnologija, aktuelnim trendovima, prijetnjama koje nosi razvoj digitalizacije, ali i dijeljenjem iskustava i dobrih praksi između aktera iz cijelog svijeta i regiona. Osim toga, posvećeni smo razvoju inovativnih digitalnih rješenja i platformi koje olakšavaju rad civilnog društva, ali i poboljšavaju informisanost i učešće javnosti u političkim procesima. Tako smo razvili platforme poput Istinomjera, Raskrinkavanja, Javne rasprave, platformi Mojporez.ba, Glasometar, Newsgradient.org i mnogih drugih. 

Također, pomažemo drugim organizacijama iz regiona i širom svijeta da ojačaju svoj rad kroz korištenje tehnologija. Tako smo pomogli kreiranje desetina platformi i projekata te realizovali desetine treninga, radionica i fellowshipa u regionu i svijetu u protekloj deceniji. 

Pored toga, radimo i na jačanju digitalnog okruženja te se bavimo kreiranjem istraživanja, studija i analiza različitog tipa iz ove oblasti, ali i zagovaranjem za dobre prakse i kvalitetna zakonska rješenja i druge normative u digitalnom svijetu.