Idi na sadržaj

Otvorenost i odgovornost vlasti

Pratimo tačnost i dosljednost izjava i ispunjavanje obećanja, mjerimo otvorenost institucija, upoznajemo javnost s političkim procesima i političkim programima, zagovaramo otvorenost i odgovornost!

Otvorenost i odgovornost vlasti program je koji ima centralno mjesto u radu organizacije. Jedna od najvažnijih stvari kojima se bavimo jeste analiza odgovornosti nosilaca javnih funkcija kroz praćenje istinitosti i dosljednosti njihovih izjava te praćenje ispunjenosti predizbornih obećanja partija na vlasti. Oba se monitoringa kontinuirano vrše u sklopu inicijative Istinomjer, koja postoji od 2010. godine i čiji je pristup promociji političke odgovornosti u Bosni i Hercegovini specifičan i jedinstven.

Pored ovoga, upoznajemo građanke i građane sa zakonodavnim procesima, ali i procesima unutar lokalne samouprave, kroz platformu Javna rasprava, dok kroz Regionalni indeks otvorenosti i Lokalni indeks otvorenosti mjerimo koliko su institucije otvorene i pristupačne.

Jedan od primjera inovativnog pristupa političkoj odgovornosti predstavlja i projekat Glasometar, online platforma koja je prvi put omogućila građankama i građanima BiH da kroz set relevantnih pitanja direktno uporede svoje političke preferencije sa stavovima partija i kandidata/kinja za načelnike/ce, što sprovodimo za svaki izborni ciklus od 2010. godine. Osim ovoga, kao dio ovog programa, sarađujemo i s drugim organizacijama kroz Inicijativu za otvorenu vlast, Inicijativu za monitoring EU integracija u BiH, ACTION SEE mrežu i sl. 

Pored ovih specifičnih projekata, UG “Zašto ne” i kroz ostale aktivnosti kontinuirano radi na jačanju korektivne uloge civilnog društva u političkim procesima – ovo radimo kroz aktivnosti i projekte koji utiču na jačanje i promociju političke odgovornosti izabranih predstavnica/ka, otvaranje javnih informacija prema građanima/kama, kao i kroz kreiranje online alata koji građanima/kama pružaju mogućnosti informisanja o političkim procesima i radu političkih subjekata te pokretanje kampanja javnog zagovaranja i informisanja.