Idi na sadržaj

Projekti UG “Zašto ne” objavljeni u izvještaju OSCE PA

why not social scapeProjekti koje je pokrenula organizacija “Zašto ne” uključeni su u izvještaj o dobrim praksama upravljanja i građanske participacije koji je objavila Parlamentarna Skupština OSCE-a (OSCE PA) koju sačinjava 57 država članica koje zajedničkim snagama rade na jačanju međunarodne saradnje na političkim, sigurnosnim, ekonomskim, ekološkim i pitanjima  ljudskih prava.

Tim UG Zašto ne je kreirao interaktivnu aplikaciju Glasometar koja se koristila tokom Opštih Izbora 2010 godine u BiH. Glasometar je dizajniran tako da građani/ke odgovarajući na 48 u punoj verziji, odnosno 30 pitanja (kraća verzija) upitnika, podijeljenih u 8 oblasti, za sebe provjere stepen slaganja svoga mišljenja sa mišljenjem političkih partija u BiH. U izvještaju je spoment još jedan projekat UG Zašto ne, a to je Istinomjer koji “mjeri” izjave nosioca javnih funkcija u smislu njihove dosljednosti, istinitosti i ispunjenosti obećanja koja daju u svojim javnim istupima. Pored toga, Istinomjer prati ispunjenje predizbornih obećanja iz izbornih programa političkih partija koje su dobile mandat da obnašaju vlast na lokalnom, entitetskim i državnom nivou.

sOcialSCapE izvještaj ” Nove metode koje koriste vlade, parlamenti i civilno društvo za povećanje  građanske participacije” sadrži studije slučaja iz 40 zemalja.

OSCE PA“OSCE PA pohvaljuje rad UG Zašto ne i njihov angažman na izgradnji web aplikacija koje omogućavaju transparentniji i odgovorniji rad vlada u BiH, te dodajem da je “Zašto ne? pravo pitanje koje vlade i civilno društvo trebaju sebi postaviti kada govorimo o inkorporiranju građanskog učešća u svim pitanjima kojima se bave”, izjavio je Neil Simon, direktor komunikacija pri OSCE PA i glavni urednik ovog izvještaja.

Cijeli izvještaj možete pogledati na linku ispod:
sOcialSCapE February 2013