Idi na sadržaj

Slučaj Bileća: Organizacije civilnog društva osuđuju fašizaciju javnih prostora

BILECADanas se u Bosni i Hercegovini dešava ono što se ne smije dešavati. Fašistička doktrina zauzima naše javne prostore i preko aparata države se obračunava sa zaleđem i prošlošću bosanskohercegovačkog i jugoslovenskog antifašizma. U Banjaluci se održavaju četničke svečanosti, imenuju se ulice po četnicima, u Mostaru se imena ulica imenuju po ustaškim dužnosnicima iz doba NDH.

Antifašizam kao jedina prava vrijednost ovog prostora i vremena sistemski se dvadeset i više godina gura na margine i deligitmizira. Na mjesto antifašističkog sjećanja i njegovog suočavanja sa svojom prošlošću nametnuti su nam novi obrasci naracije prošlosti i druge borbe koje ne samo da se ne suočavaju sa užasima fašističke okupacije Bosne i Hercegovine i Jugoslavije, već su i suučestvovale u njima.

„Spomen obilježje Desetoj hercegovačkoj brigadi, koje je više od 70 godina predstavljalo simbol antifašističkog otpora Bileće u Drugom svjetskom ratu, srušeno je tokom noći, uklonjeno viljuškarima, zvanično zbog restauracije.“ – prenosi radio Slobodna Evropa.

Dalje se navodi da je radi izgradnje spomenika pripadnicima četničkog pokreta sa tog mjesta uklonjen partizanski spomenik iz Drugog svjetskog rata, i da će na istom mjestu, u samom centru grada uskoro biti završeno novo obilježje – 13 metara visok spomenik zahvale ravnogorskim četnicima.

Mi, potpisnici i potpisnice, potpuno svjesni organizacije naše države, svjesni okupiranja javnog prostora od strane nedopustivih sila rušilačkih i strašnih ideologija, pišemo ovo pismo radi osude ovog čina. Također, pišemo ovo pismo u kojem ne apeliramo niti adresiramo problem prema državi, već prozivamo društvo da nađe svoje organizacione forme da se odupru zlu fašizma, i revalorizaciji prošlosti i ideološkom okviru fašizma koji od nas prave nejednake subjekte, pogotovo na rasnoj, klasnoj i rodnoj osnovi.

UNSA GETO – Banja Luka
CPI Fondacija – Sarajevo
Zašto ne – Sarajevo
OKC Abrašević – Mostar
Oštra nula – Banja Luka
Antifašistička akcija Bosne i Hercegovine
Sarajevski otvoreni centar – Sarajevo
Centar za građansku suradnju – Livno
CURE – Sarajevo
Biro za ljudska prava – Tuzla
CRVENA – Sarajevo
Neformalna grupa PP.ba