Idi na sadržaj

Tokom POINT-a naučite kako izraditi rekvizit na napuhavanje

Hammer-300x225Umjetnost i društveni aktivizam često bivaju kombinovane i putem direktnih akcija, u cilju iznalaženja novih metoda za kreativni otpor, a POINT 2.0 konferencija je upravo tome, u svojim sadržajima nastojala posvetiti posebnu pažnju.

Tako pored konferencijskog dijela u vidu prezentacija projekata, panel diskusija na razne teme i brojnih drugih sadržaja, POINT 2.0 donosi i kreativno osvježenje u vidu radionice Artura van Balena, aktiviste iz Berlina, koji će nas naučiti kako praviti velike objekte na napuhavanje koji se mogu koristiti u raznim zagovaračkim akcijama ili mirnim protestima u svrhu privlačenja medijske pažnje.

Prva cjelodnevna radionica održat će se prije zvaničnog početka konferencije u ponedjeljak 20. maja u Art kinu Kriterion od 12:00 do 19:00 sati, dok će druga radionica biti održana u petak 24. maja, a na njoj će Artur prezentirati izradu manjih, jednostavnijih predmeta. Objekti koji budu kreirani tokom ovih radionica će biti izloženi u subotu 25. maja.

Ukoliko želite da učestvujete u radionicama i naučite kako na jednostavan način izraditi rekvizite na napuhavanje možete se prijaviti putem e-maila: [email protected]

Artur Van Balen je osnivač umjetničke i aktivističke grupe eclectic electric collective (e.e.c.) i online platforme www.toolsforaction.net, a sarađuje sa brojnim društvnim grupama i ekološkim udruženjima.

Objekti na napuhavanje, kao multifunkcionalni rekviziti mogu da sadrže radikalne poruke ali i humor, a njihova osnovna svrha je da kada budu istaknuti u javnosti, na najbolji mogući način prenesu poruku. Jedan od primjera je i čekić na napuhavanje, veličine 12 metara, koji je Artur izradio u svrhu protesta prema politikama UN klimatske konferencije održane u Kankunu u Meksiku, 2010. godine.

El Martillo – trailer berlin mexico from Artur on Vimeo.

Istaknuta za medije, skulptura je uništena od strane Meksičke policije, no nakon ovog događaja, slika čekića, koja je obišla čitav svijet, postala je simbol međunarodnog klimatskog pokreta. Artur je izradio i brojne druge rekvizite poput skulpture kamenja tokom prvomajskih protesta u Berlinu 2012. godine, skulpturu narandže na protestima protiv desničarskih pokreta u Mađarskoj 2012. godine, kao i skulpturu papuče za podršku prava žena u Indiji 2013. godine.