Idi na sadržaj

Učesnici POINT 3.0 konferencije u pomoći poplavljenim područjima

doboj-poplava-600x450Uslijed tragične situacije nastale zbog nezapamćenih poplava širom BiH, POINT 3.0 konferencija će u skladu s tim dio svog vremena odvojiti kako bismo svi zajedno pokušali pomoći koliko je u našoj moći.

U.G. „Zašto ne“ već je uspostavilo web stranicu „Mapa poplava“ putem koje se prijavljuju problemi nastali usljed poplava, objavljuju lokacije za prikupljanje pomoći, najvažnije informacije sa kontaktima službi za pomoć koje djeluju u BiH, ali i spiskovi svih računa otvorenih za prikupljanje pomoći. Platformu posljednjih dana koristi sve više građana/ki BiH, a svakako pozivamo sve da ovim putem prate stanje na terenu i proslijede sve relevantne informacije koje posjeduju.

S obzirom da će tokom trajanja konferencije u Sarajevu boraviti veliki broj stručnjaka iz cijelog svijeta koji se bave crowdsourcingom i drugim vidovima upotrebe novih tehnologija u kriznim situacijama, ideja organizatora je da učesnici POINT 3.0 konferencije cijeli treći dan konferencije, koji je predviđen za praktične radionice, iskoriste kako bi razvili nove ili poboljšali postojeće platforme za pomoć unesrećenima. Pozivamo sve koji imaju ideje kako najbolje iskoristiti online tehnologije u ove svrhe da se uključe.

Osim toga, u svrhu skupljanja pomoći, postavljene izložbe za vrijeme konferencije će biti prodajnog i humanitarnog karaktera. Svi učesnici, ali i drugi posjetioci konferencije će moći kupiti majice sa motivima izložbe „Zombijana crta Twitter“, bedževe sa motivima izložbe „Muzej sjebanosti“, Maide Ljubuškić, te plakata umjetnika Nemanje Čađe, a svi prihodi će otići za pomoć ugroženima.

U subotu 24. maja u prostorijama Art kina Kriterion će biti organizovano i prikupljanje pomoći koja će se nositi direktno na područja pogođenim poplavama.