Idi na sadržaj

UG Zašto ne odgovara SBiH: Preuzmite odgovornost!

images (6)Na sastanku hercegovačko-neretvanskog Kantonalnog vijeća (KV) i Gradskog savjeta (GS) Mostar Stranke za BiH analizirano je istraživanje inicijative “Istinomjer”, o ispunjenim predizbornim obećanjima političkih stranaka u proteklom mandatu.
Tom prilikom, iz SBiH je istaknuto kako su “rezultati ispitivanja koji se tiču Stranke za BiH paušalni i neistiniti, u ocjeni da Stranka za BiH nije ispunila svoja obećanja.”

“Stranka za BiH je zaustavila razgradnju države BiH, a što se željelo uraditi travanjskim paketom ustavnih promjena, zatim prudskim sporazumom te butmirskim pregovorima”, kaže se saopštenju iz KV i GS Mostar Stranke za BiH.
Na nivou Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), iz Stranke za BiH navode kako su “sudjelovali u formiranju parlamentarne većine i kreiranju Zakona o Vladi HNK”, kojim se, kako ističu, “onemogućava majorizacija bilo kojeg naroda, što je u mandatu prije bila redovna praksa.”
Kada je riječ o Gradu Mostaru, iz Stranke za BiH ističu kako su ponudili Sporazum o formiranju parlamentarne većine i o izboru gradonačelnika.

“Tim sporazumom bilo je predviđeno rješavanje svih ekonomskih i političkih pitanja koja izravno utječu na integraciju Mostara i izbor gradonačelnika kao jamstva provedbe tog sporazuma”, kažu iz SBiH.

“BiH bez entiteta”

Takođe, navode i to kako se Stranka za BiH stalno zalaže da gradonačelnik Mostara ne bude u više mandata iz jednog naroda, nego da se rotira iz svih konstitutivnih naroda u mandatnom razdoblju.
Iz Stanke za BiH ističu kako se ta stranka “od 1998. godine zalaže za privatizaciju na državnom nivou”, pri čemu, kako navode, “nisu naišli na razumijevanje ni domaćih ni stranih političkih čimbenika.”
“Koliko smo bili u pravu, najbolje svjedoči današnje katastrofalno stanje u oblasti privatizacije, zbog čega je izravno izgubljeno više desetina hiljada radnih mjesta”, stoji u saopštenju.

U Stranci za BiH ističu kako planirane ekonomske ciljeve nisu mogli ostvariti, zbog toga što su “nailazili na stalne opstrukcije.”

Odgovor UG „Zašto ne“:

Stranka za BiH je dio vladajuće koalicije i treba tako i da se ponaša!

UG „Zašto ne“, kao autori „Istinomjera“, nakon reagovanja predstavnika Stranke za BiH u kojima govore o našem radu, žele da ponove javnosti da je i Stranka za BiH dio vladajuće koalicije, te da se u skladu sa tim treba i ponašati.

Sa promocije Istinomjera

Nakon što u nekoliko slučajeva predstavnici Stranke za BiH ističu kako su analize koje se nalaze na sajtu www.istinomjer.ba o učinku stranaka iz vladajuće koalicije neistiniti, te da su paušalni (kao npr. današnje saopštenje hercegovačko-neretvanskog Kantonalnog vijeća i Gradskog savjeta Stranke za BiH), želimo da naglasimo da je naša analiza obradila predizborni program Stranke za BiH i našla da Stranka za BiH nije ispunila niti jedno ili nula procenata od 16 obećanja koja su dali građanima/kama BiH prije četiri godine.

Govoreći o nemogućnosti da dobiju podršku od svojih partnera u vladajućoj koaliciji, kao i o svojim zaslugama u kojima centralno mjesto zauzimaju upravo aktivnosti u kojima su oponirali drugim članicama vladajuće koalicije, Stranka za BiH zapravo kao svoj najveći uspjeh navodi to da je uspješno sprječavala inicijative ili namjere drugih partija sa kojima učestvuje u vlasti.

Stoga, iako želimo da pozdravimo činjenicu da predstavnici Stranke za BiH govore o svom prethodnom radu zbog kojeg žele da dobiju još jedan mandat od građana/ki, smatramo da su mnogo bolje rezultate svoga rada mogli ostvariti da nisu učestvovali u vladajućoj koaliciji, te joj glasovima svojih predstavnika dali legitimitet.

SBiH: Ocjena rada

Zaključujemo da, ukoliko Stranka za BiH ima toliko problema sa učešćem u vlasti i preuzimanjem odgovornosti, te ukoliko joj više odgovara opoziciono djelovanje koje i navodi kao svoje najveće učinke u prethodnom mandatu, da onda i građani/ke na osnovu toga odluče da li će u narednom mandatu povjeriti Stranki za BiH povjerenje da ostane u vlasti ili da svoju misiju provodi kroz opoziciono djelovanje, koje joj očito nije strano.

Isto tako, pozivamo građane/ke BiH da svoje mišljenje na predstojećim izborima prije svega daju u skladu sa svojim stavom o tome koliko su predstavnici vladajućih partija uradili u prethodnom mandatu, te im na osnovu toga daju ili uskrate svoje povjerenje.

Razglasaj.ba