Idi na sadržaj

UG “Zašto ne” u Sarajevu organizirao radionicu o korištenju novih medija i realizaciji web projekata

Darko

seminar-hollywood 1U Sarajevu je od 25. do 27. novembra 2011. godine UG “Zašto ne”, u okviru projekta “Dani aktivizma u gradovima BiH” u saradnji sa Fondom otvoreno društvo, organizirao radionicu o korištenju novih tehnologija za civilno društvo. Na radionici je učestvovalo 20 učesnika/ca iz  6 organizacija/grupa iz 5 gradova BiH: Oštra nula – Banja Luka, Revolt – Tuzla, Forum mladih – Stolac, Pokret Dosta! – Zenica, Pokret Dosta! – Sarajevo i UG “Okvir” Sarajevo.

Radionica je imala za cilj educirati aktiviste za rad u novim tehnologijama, kao i upoznati ih sa različitim specifičnim aspektima upotrebljavanja novih tehnologija od strane civilnog društva. Osim toga, cilj je i identificirati potencijalne projekte i ideje u kojima će se koristiti nove tehnologije od strane svih organizacija, kao i razraditi specifične planove za identificirane projekte.

Prvi dan su aktivisti UG “Zašto ne” Darko i Boris Brkan održali radionicu iz planiranja WEB projekata na kojoj su razrađene faze u planiranju web projekata, kao i date osnovne smjernice o kriterijima i ciljevima kojima treba težiti u realizaciji istih. Drugi dan je bio okrenut ka programiranju, odnosno osnovama korištenja CMS-ova, te radu na proizvodnji sadržaja. Jutarnju sesiju je vodio Pero Cigelj iz kompanije Pauza.ba i Drupal zajednice u BiH, koja je obradila osnovna znanja o korištenju CMS-ova, sa posebnim naglaskom na Drupal. Nakon toga, prešlo se na aktivnosti seminara vezane za proizvodnju sadržaja, te je prva radionica bila radionica o fotografiji sa posebnim aspektom na fotografiju za web projekte i specifične aspekte ove problematike, a radionicu je vodio istaknuti bh fotograf Nino Maričić.Prvi dan je završen radionicom o pisanju za web i pripremi tekstualnih sadržaja za web. Radionicu je vodio Dalio Sijah, urednik informativnih portala UG “Zašto ne”.

Radionica o proizvodnji multimedije

Posljednji dan je bio rezervisan za multimediju i istraživanje i pripremu istraživanja za web. Radionica o multimediji je za cilj imala edukaciju učesnika/ca o osnovama multimedije i proizvodnji audio/video sadržaja, kao i dala osnovne vještine rada u programima za montiranje audio/video sadržaja. Radionicu je vodila Vanja Jovišić, magistrica Elektrotehnike specijalizirana za kompjutersku grafiku u oblasti medija i grafička dizajnerica na Al Jazeera Balkans.  Finalna radionica trećeg dana je bila radionica o istraživanju i pripremi istog za web sa specifičnim naglaskom na portal Istinomjer.ba, a radionicu su vodili koordinatorica istraživanja UG “Zašto ne” Tijana Cvjetićanin i istraživač na Istinomjer projektu Anes Makul.