Idi na sadržaj

Ulična akcija u Sarajevu: Moj Ustav, bolji Ustav!

FOTO: Damir Hajdarbašić
FOTO: Damir Hajdarbašić

Udruženje građana Zašto ne organizovalo je danas u Sarajevu uličnu akciju, na kojoj su građanima prezentovali projekat pod nazivom “Moj ustav, bolji ustav”.

Kako je pojasnio Dalio Sijah iz UG Zašto ne, ova akcija ima za cilj promociju projekta “Moj ustav, bolji ustav”. Projekt je baziran na web-platformi koja sadrži sva ustavna rješenja u Bosni i Hercegovini, putem koje građani mogu izraziti svoja slaganja ili neslaganja sa pojedinim ustavnim odredbama.

“Ova platforma predstavlja jedino mjesto u BiH gdje se građani BiH pitaju šta oni žele od ustavnih reformi. Do sada građani nisu imali priliku da svoje mišljenje izraze u parlamentarnoj proceduri. Putem ove stranice dobit ćemo rezultat koji ćemo na kraju objaviti, a ti rezultati će označavati šta građani trenutno misle o trenutnim ustavnim rješenjima i koje prijedloge oni daju”, kazao je Sijah.

Sijah je istakao da stranica sadržava sve amandmane koji su do sada predlagani u pogledu ustavnih reformi u BiH, kao i prijedloge političkih partija i nevladinog sektora.

Građani imaju priliku ispuniti i upitnik, te dobiti rezultat svog mišljenja.

“Rezultati će biti javni, a dalje korake ćemo uskladiti sa akcijom kako ona bude tekla. Akciju ćemo sprovesti u 30 gradova i mislim da ćemo nakon toga imati jednu solidnu bazu podataka sa mišljenjima građana”, rekao je Sijah.

(klix.ba)