Idi na sadržaj

Video kampanja Koalicije Jednakost: Zaštitnici slobode u epizodi “Komšiluk”

Zaštitnici-slobodeKoalicija “Jednakost” predstavila je prvi animirani spot u mini-kampanji “Budi svoj/a, izjasni se slobodno!”, koji se na duhovit način osvrće na temu izjašnjavanja na popisu stanovništva u BiH 2013. godine. Spot je nastao u okviru kampanje “Građanin/građanka prije svega – za Bosnu i Hercegovinu bez diskriminacije!”, koju provodi koalicija “Jednakost”, a koja je usmjerena na prava svih onih koji ne pripadaju konstitutivnim narodima u BiH. U narednom periodu ćemo predstaviti jos dva spota sa sličnom tematikom.

Protagonisti spota su šaroliki “Zaštitnici slobode” koji se pojavljuju u različitim situacijama kako bi spriječili zloupotrebe i pritiske na slobodno izjašnjavanje na popisu.

“U posljednjih nekoliko mjeseci svjedoci smo agresivnih, pa čak i protuzakonitih, pritisaka u okviru organizovanih kampanja kojima se forsiraju određena etno-nacionalna izjašnjavanja. U neke od njih uključile su se nedavno čak i institucije susjednih država. Na sve to nadležne institucije u BiH uopšte ne reaguju, a kao rezultat imamo atmosferu pred popis koja je počela ličiti na vanredno stanje, dok se istovremeno o samom popisnom procesu i dalje ne zna sve što bi se trebalo znati, jer su institucije i tu propustile uraditi svoj posao. Ovo je naš način da pokušamo relaksirati tu mučnu “predpopisnu” atmosferu i da poručimo građanima i građankama da niko nema pravo da im nameće bilo kakvo izjašnjavanje, ali i da im, preko naših info-telefona i sajta popismonitor.ba, pružimo sve informacije o popisu koje nisu dobili od nadležnih institucija.”