Idi na sadržaj

Za sedam dana počinje POINT 3.0 konferencija

Alisa Karović

point-audience-300x199POINT konferencija ove godine doživjet će svoje treće izdanje, a održat će se na istoj lokaciji Art Kina Kriterion u Sarajevu od 22. do 24. maja.Treće izdanje POINT konferencije biće otvoreno za tačno sedam dana, u četvrtak, 22. maja u sarajevskom Art kinu Kriterion, a trajat će do subote 24. maja. POINT konferencija (Politička odgovornost i nove tehnologije) ponudit će niz sjajnih govornika i govornica, prezentacija, panel diskusija, radionica i projekcija tokom tri dana programa u Kriterionu.

Na POINT 3.0 konferenciji će, uz ostale sjajne učesnike, svoja iskustva podijeliti i Michael Slaby, direktor novih tehnologija u izbornoj kampanji Baracka Obame 2008. godine, Chris Albon iz Ushahidi-a, Sultan Al-Qassemi, jedan od najuticajnijih blogera i analitičara sa Bliskog Istoka, Anna Babinets ispred projekta YanukovychLeaks, Ekaterina Patyulina koja je vodila internet kampanju Alexeya Navalnog za gradonačelnika Moskve, te Erkan Saka i Asli Tunc sa Bilgy Univerziteta u Turskoj.

Nekoliko panela na konferenciji bavit će se aktuelnim temama poput otvorenih vlasti, monitoringa rada vlasti u vrijeme izbora, digitalnih strategija u političkim kampanjama, te korištenja satire i humora za politički aktivizam. Kao i prethodnih godina, bavit ćemo se i gorućim temama na svjetskoj političkoj i tehnološkoj sceni, te ćemo čuti iskustva iz Ukrajine, Rusije, Turske, Egipta, sa Bliskog istoka, Baltika, Sjedinjenih Američkih Država, te drugih, ništa manje zanimljivih, lokacija.

Na POINT 3.0 konferenciji biće postavljene i izložbe mladih umjetnika iz BiH i regiona – Nemanje Čađe, Andrijane Vešović i Maide Ljubuškić, a prvog dana konferencije, u večernjim satima biće održan i party na kojem će nastupiti DJ dvojac iz Berlina, Gebruder Teichmann, uz podršku DJ Jasmine i dvojca Clemens i Monsieur Jacques iz Sarajeva.
Detaljnu satnicu POINT konferencije i sve što će se dešavati tokom tri dana njenog trajanja možete pogledati na zvaničnoj web stranici konferencije.

POINT konferenciju organizuju UG „Zašto ne“ iz BiH, u saradnji sa CRTA-om iz Srbije, Metamorphosis-om iz Makedonije, Cenrom za demokratsku tranziciju iz Crne gore, pokretom Mjaft iz Albanije, IPKO Fondacijom sa Kosova, Fundacjom TechSoup iz Varšave, Emerging Democracies Institutom, te Analitikom i Mediacentrom iz Sarajeva, uz podršku National Endowment for Democracy-a (NED), Ambasade SAD-a u Sarajevu, Balkan Trust for Democracy-a (BTD), Heinrich Böll Stiftunga (HBS) i Friedrich Ebert Stiftunga (FES).